Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
"Wolalbym sie nie wypowiadac na temat standardow testow na optyczne.pl, zeby nie byc posadzonym o stronniczosc. Jednak skoro juz zostalem wywolany do tablicy, to pragne zauwazyc, ze gdybysmy robili testy w tym tempie co ten serwis, to juz byscie nas dawno zlinczowali. Po drugie gdyby nasze testy byly na takim poziomie merytorycznym, to byscie juz dawno spalili redakcje Fotopolis.pl (radze poczytac komentarze pod ich testami - to daje do myslenia). No i wreszcie gdybysmy testowali sprzet tak jak oni, to juz dawno byscie nas nie czytali, bo wydaje mi sie, ze tam nikt nigdy nie pracowal z aparatem i nie ma pojecia co jest wazne dla uzytkownika. Niech juz lepiej testuja lornetki. To wszystko, co napisze w tym temacie i juz nie bede sie wypowiadal na temat tego serwisu. "
podpisano Michał.
Jak widac standardy naszych testow i ich poziom merytoryczny zostaly ostro skrytykowane przez Szanownego Pana Michala z Redakcji Fotopolis.
Zastanawia mnie tylko czy pisal to Pan Michal Sulkiewicz (do niedawna Redaktor Naczelny Fotopolis) ktory to na poczatku wrzesnia proponowal naszemu Redaktorowi Naczelnemu wykonywanie testow obiektywow dla Fotopolis, proponujac przy tym "dosyc dobre warunki finansowe". Innymi slowy mowiac chcieli kupic nasze beznadziejne testy za przyzwoite pieniadze
No coz wyglada na to ze redakcja Fotopolis wyznaje prosta zasade, ze skoro nie udalo sie podkupic konkurencji to trzeba obrzucic ja blotem. Przychodzi mi tu do glowy stare przyslowie, mowiace ze tonacy brzytwy sie chwyta.
"Wolalbym sie nie wypowiadac na temat standardow testow na optyczne.pl, zeby nie byc posadzonym o stronniczosc. Jednak skoro juz zostalem wywolany do tablicy, to pragne zauwazyc, ze gdybysmy robili testy w tym tempie co ten serwis, to juz byscie nas dawno zlinczowali. Po drugie gdyby nasze testy byly na takim poziomie merytorycznym, to byscie juz dawno spalili redakcje Fotopolis.pl (radze poczytac komentarze pod ich testami - to daje do myslenia). No i wreszcie gdybysmy testowali sprzet tak jak oni, to juz dawno byscie nas nie czytali, bo wydaje mi sie, ze tam nikt nigdy nie pracowal z aparatem i nie ma pojecia co jest wazne dla uzytkownika. Niech juz lepiej testuja lornetki. To wszystko, co napisze w tym temacie i juz nie bede sie wypowiadal na temat tego serwisu. "
podpisano Michał.
Jak widac standardy naszych testow i ich poziom merytoryczny zostaly ostro skrytykowane przez Szanownego Pana Michala z Redakcji Fotopolis.
Zastanawia mnie tylko czy pisal to Pan Michal Sulkiewicz (do niedawna Redaktor Naczelny Fotopolis) ktory to na poczatku wrzesnia proponowal naszemu Redaktorowi Naczelnemu wykonywanie testow obiektywow dla Fotopolis, proponujac przy tym "dosyc dobre warunki finansowe". Innymi slowy mowiac chcieli kupic nasze beznadziejne testy za przyzwoite pieniadze
No coz wyglada na to ze redakcja Fotopolis wyznaje prosta zasade, ze skoro nie udalo sie podkupic konkurencji to trzeba obrzucic ja blotem. Przychodzi mi tu do glowy stare przyslowie, mowiace ze tonacy brzytwy sie chwyta.
Zaczyna być wesoło. Facet sie skompromitował. Skoro sam nie potrafi testować obiektywów, to może powinien zatrudnic bystrego inżyniera?? A może rozwijając dalej styl swojego forum powinien zatrudnić dobrego specjalistę od lania wody/opowiadania bajek. Zdaje się że jeden taki kręci się obecnie po kraju i poszukuje posady
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Remol71 Sob 03 Lut, 2007, w całości zmieniany 1 raz
To wszystko świadczy tylko o tym, że czuje Wasz oddech na plecach. Moim zdaniem gdy tylko poprawicie formę graficzną tej stronki i uczynicie ją bardziej atrakcyjną to już mało kto będzie na fotopolis zaglądał chcąc poczytać jakieś testy
To wszystko świadczy tylko o tym, że czuje Wasz oddech na plecach. Moim zdaniem gdy tylko poprawicie formę graficzną tej stronki i uczynicie ją bardziej atrakcyjną to już mało kto będzie na fotopolis zaglądał chcąc poczytać jakieś testy
Po co dorabiać do strony świecidełka. Na tej stronie ważna jest treść. Wydaje mi się nawet, że strona powinna iść w kierunku wręcz surowosci przekazu. Maksimum konkretów, minimum bajtów. Poczytałem trochę ten link do fotopolis. Dostrzegłem tam nawet pewne elementy "misji społecznej" i wręcz samouwielbienia
TU CYTAT "Wiem, ze w stosunku do Fotopolis.pl macie wyzsze wymagania niz w stosunku do innych serwisow i, ze do tego przyzwyczailismy naszych czytelnikow" He he. Dobre
Chcąc spopularyzować ten portal to oprawę należy jednak poprawić. Takie jest moje zdanie. Lubię surowość z natury, ale z natury jestem też estetą a ludzie lubią jak coś ładnego przyciąga ich wzrok. Możemy zamknąć się w swoistym "kamiennym kręgu" purystów technicznych. Ja życzę po prostu tej sympatycznej stronce szerszego odbioru i większej popularności.
Zgadzam się z MM - lepsze wrogiem dobrego Zamykać się w kamiennych kręgach nie ma co i jestem pewien, że stronę czeka jeszcze wiele zmian (na lepsze oczywiście ).
Co do nieprzyjemnego postu podpisanego przez redakcję Fotopolis - obrzucanie błotem konkurencji pożytku raczej nie przyniesie. A pisanie o nieprzychylnych komentarzach czytelników pod testami świadczy tylko o tym, że Optyczne w przeciwieństwie do Fotopolis nie wystawia aparatom laurek a je TESTUJE i ma odwagę postawić taką ocenę na jaką aparat (czy też obiektyw lub lornetka) według redakcji zasługuje. Poza tym konstruktywna krytyka ze strony czytelników jest zawsze mile widziana bo prowadzi do ulepszenia metod testowych i usuwania ewentualnych błędów. Oczywiście wystawianie bardzo dobrych ocen jest łatwiejsze, bo i producent sprzętu się ucieszy (można się dobrą oceną pochwalić na ulotce reklamowej) a i posiadacze są zadowoleni bo utwierdzają się w przekonaniu że dokonali dobrego zakupu.
Zadałem sobie trud i pokusiłem się o taką małą statystykę ocen wystawianych przez Fotopolis testowanym urządzeniom (nie jest pełna, nie miałem siły przejrzeć wszystkiego).
" Jednak skoro juz zostalem wywolany do tablicy, to pragne zauwazyc, ze gdybysmy robili testy w tym tempie co ten serwis, to juz byscie nas dawno zlinczowali."
Wlasnie policzylem liczbe testow zrobionych przez fotopolis w ciagu ostatniego roku wyszlo: 31 testow (aparaty, obiektywy i jakies gadzety)
Na Optyczne.pl wychodzi mi 57 obiektywow, 22 aparaty i 66 lornetek
Teraz wypadało by zrobić małą ankietę dla czytelników: czy chcecie podobnego systemu ocen na Optyczne.pl?
tak wiec Szanowni Czytelnicy nie warto czytac testow na Optyczne.pl bo podpierajac sie wynikami z Fotopolis wyraznie widac, ze idac do sklepu macie ponad 81% szans na kupienie bardzo dobrego lub doskonalego aparatu, a złych modeli to juz dzisiaj nie produkuja, co najwyzej dostateczne. Zapraszam zatem do MediaMarktu na zakupy w ciemno
Nie ma co wnikać. Trzeba dalej robić swoje i tyle. Ja myślę, że te portale mają całkowicie różne grupy docelowe czytelników i nie podbieraja ich sobie nawzajem.
Pozdrawiam
Arv [Usunięty]
Wysłany: Nie 04 Lut, 2007
MM napisał/a:
Chcąc spopularyzować ten portal to oprawę należy jednak poprawić. Takie jest moje zdanie. Lubię surowość z natury, ale z natury jestem też estetą a ludzie lubią jak coś ładnego przyciąga ich wzrok.
Strona jest ok. Szata graficzna i graficzne opracowanie wyników jest na prawdę na wysokim poziomie. Ja np. nie lubię flashy menu w javach itp.
Stronę czyta się dużo przyjemniej niż np. photozone.de
Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to:
1. Wybieraki z bazy obiektywów. Coś mało funkcjonalne są.
2. Przy testach obiektywów i w bazie fajnie byłoby zamieścić więcej zdjęć testowych rodzielczości (a przy okazji kontrastu) podoba mi się to co zrobiono tutaj:
http://www.the-digital-pi...&CameraComp=396
3. Byłoby nieźle punktować wyniki (jak w lornetkach) i wyliczać wskaźnik econo.
Natomiast gdyby testy były tłumaczone na angielski to po jakimś czasie wpływy z reklam potroiłyby się. Nigdzie w necie nie testują w sposób tak usystematyzowany.
Żeby trochę złagodzić sytuację, to czytając ten wątek na Fotopolis w
pewnych rzeczach rozumiem odczucia Redakcji tego serwisu i ich problemy.
Czytelnicy naprawdę potrafią być bezwzględni, patrzeć tylko pod siebie i
łatwo z tej perspektywy krytykować wysuwając tylko i wyłączenie postawę
roszczeniową. A testujący są tylko ludźmi i wpadki się zdarzają.
U Fotopolis szlag trafił dane z Pentaxa. U nas w kosmos poleciał fragment
testu Nikkora 17-55 f/2.8. Fragment na tyle istotny, ze bez niego nie da
się opublikować wyników. Tak bywa, takie jest życie. Wszystkim się to
zdarza. Kiedyś na jednym z zachodnich serwisów przeczytałem w teście
obiektywu, że autorzy nie wiedzą jak to szkło wypada pod względem
dystrosji bo w nawale pracy zapomnieli ją przetestować...
Rozumiem też, że pewne sprzęty do testów wydostaje się łatwiej a pewne
trudniej. Fotopolis istnieje na rynku już ponad 5 lat i ma do wielu firm
dobre dojścia. Na tyle dobre, że Canona 400D dostali do ręki w dniu
światowej premiery. Na nasze maile Canon Polska nawet nie odpowiedział.
Dopiero interwencja w Canon Europe dała jakiś efekt. Polskie centrale są
kapryśne i mają różną politykę w zależności od produktu. Przykład -
Nikon Polska bez problemów udostępnił nam do wglądu Nikona D80 tydzień
przed jego oficjalną światową premierą. Gdy chcieliśmy potwórzyć to z
D40, Nikon odmówił i nie był w stanie dostarczyć nam go do testów nawet
po premierze. Na to żeby Sony Polska dostarczyło nam jakieś szkła do
testów czekaliśmy prawie 4 miesiące. Firma Apollo Electronics, będąca
oficjalnym przedstawicielem Pentaxa, nawet nie raczy odpowiadać na nasze
maile... Jak tu więc testować lornetki, lustrzanki czy szkła tej firmy?
Na szczęście są jednak przykłady firm, którym naprawdę zależy i
współpraca jest wzorowa. W naszym przypadku idealnie współpracuje
się z K-Conslut (dystybutor Simgy i Pentaxa) oraz Migomexem (Tokina).
Nie zawsze też wszystko da się załatwić ze sklepem. Przede wszystkim
trzeba swoje odczekać, bo sklep dostaje sprzęt później niż centrala
firmy. Poza tym sklep to sklep - jego głównym zadaniem jest handel.
Wielokrotnie miałem sytuację, że sprzęt sprowadzony dla nas do testów
czekał już tylko na przesyłkę. Dzień przed nią pojawiał się klient i
było po fakcie. Sprzęt się sprzedawał, a my znów musieliśmy czekać...
Drogi Arku - nie ma co łagodzić głupot wypisywanych przez pracownika Fotopolis. Odwiedzam codziennie oba serwisy, lubię obydwa i są naprawde niezłym źródłem informacji. Należy jednak pamiętać, że Fotopolis to taka internetowa gazetka (a nie znam obiektywnej gazety o sprzęcie foto), a Optyczne.pl to dzieło pasjonatów rzeczowo podchodzących do testów i próbujących przy okazji zarobić na życie. Nie dziwię się więc, że ten serwis zdobył spory szacunek internautów i wszelakich polskich forum foto. Na Fotopolis natomiast jest mnóstwo newsów i miłe do poczytania testy aparatów pełne okrągłych zdań. Ja i tak z reguły nie wierzę ich testom (ale przyznaję się bez bicia, że przyjemniej się czyta te z Fotopolis), więc nie dziwię się, że większość sprzętu dostaje 5. A może dlatego Optyczne.pl nie dostaje tak szybko sprzetu do testowania, bo oceny często są obiektywnie średnie.
Nie ma co się przejmować głupotami i weźcie się "Optyczniaki" do roboty, bo dzień bez testu u was to stracony dzień.
PS
Apeluję przy okazji do uzupełniania opinii o Waszych szkiełkach w bazie danych obiektywów. Byłoby to świetne uzupełnienie testów na Optycznie.pl. Pomysł mieliście świetny, ale czytelnicy coś nie podołali....
Odzywa sie winowajca całej afery - czyli ten, który zapytał (naiwnie) na fotopolis o termin testu
Tym razem mam pytanie do autorów optyczne.pl czy są jakieś szanse na testy pentaxa w najbliższym czasie i mam na myśli k10d, k100d jak również szkiełka tej firmy. Pentax wypuścił naprawdę ciekawe aparaty, optykę mają świetną, ceny wreszcie przyzwoite - myślę, że dobrze byłoby szerokiemu gronu przedstawić produkty tej szacownej (nie mówię o dystrybutorze...) firmy.
Pytanie to kieruję tym chętniej do Was, gdyż bardzo wysoko sobie cenię wyjątkowo rzetelne i treściwe, bardzo przydatne testy na optyczne.
Małe wytłumaczenie dlaczego tak sie dopytuję o pentaxa - Dla mnie jest to firma, która bezsprzecznie jest najbardziej przyjazna dla ubogich (jak większość Polaków...) amatorów fotografii, którzy chcą sie rozwinąć w tym swoim hobby.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam - zadowolony posiadacz kasetki i przesympatycznych stałek manualnych.
Tym razem mam pytanie do autorów optyczne.pl czy są jakieś szanse na testy pentaxa w najbliższym czasie i mam na myśli k10d, k100d jak również szkiełka tej firmy.
szanse zawsze sa ale dokladnych planow nie moge zdradzic bo, jak widac po tym watku, konkurencja nie spi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9