Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Koniec CS6
Autor Wiadomość
ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Wto 01 Kwi, 2014   

To ktoś jeszcze kupuje coś poza Pentaxem?

Reklama

Andrzej.M.
[Usunięty]

komor napisał/a:
Wypomnę Ci to

Będę pamiętał! I odpowiem że się przydaje... :razz:

kozidron
[Usunięty]

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Ale się przydaje , z pewnością mniej takim co tylko JPG-i robią.

AndrzejM.Makuch, to bez wątpienia przeczy temu co napisałeś wcześniej, pozwolisz że zacytuje, chociaż pewnie reszta jest już znudzona:

jakbyś zapominał że tu najczęściej doradzamy totalnym amatorom .

Bo takie rzeczy najbardziej przydają się początkującym - gdzie obrazkiem bardziej rządzi przypadek niż świadome fotografowanie .

Tam większa rozpiętość tonalna matrycy i dynamika barwna pozwoli mu "wyjść z twarzą".

oczywiście temu amatorowi, który robi jopegi :razz:

AndrzejM.Makuch kiedy ty zaczniesz żyć sam z sobą zyć w zgodzie ;) ?

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Czw 03 Kwi, 2014   

A kto broni totalnemu amatorowi używać plików RAW? Przecież wszyscy na tym forum je polecamy!
Widzisz sprzeczności tam gdzie ich nie ma!
kozidron napisał/a:
kiedy ty zaczniesz żyć sam z sobą zyć w zgodzie

Żyję i mam się dobrze! Nawet mam ten komfort że lubię siebie a nawet inne osoby, choć czasem są nieznośnie upierdliwe. :lol:

kozidron
[Usunięty]

A kto broni totalnemu amatorowi używać plików RAW?

nikt nikomu nie broni, tylko realia są takie że "totalny amator"(to twój zwrot) ich (tych rawów Andrzeju :P , przypisy dla Ciebie) nie używa i robi jotpegi.

Nawet mam ten komfort że lubię siebie

ta akceptacja poszła już dość daleko, moze ty jesteś w dwóch osobach?

Andrzej.M.
[Usunięty]

Ale wracając do tematu - czyli produktu/ów Adobe. Otóż pozwoliłem sobie ściągnąć testowy LR. I wypróbowałem .
kozidron napisał/a:
moja padlina X4, ze specjalnie wyjętą kością 4G (pozostało 4G operacyjnej) 196 rawów z 6D na windzie 7/64bit chapnęła w 7sekund, robilismy sobie testa z muzykiem. Czy te 7 sekund naprawdę urywa tylną część ciała, moim zdaniem niespecjalnie, bo komp z przed 4 lat i zaorany ponad miarę bez przewalania windy od poczatku.

No to na tym koniec rewelacji - samo importowanie do LR zajmuje znacznie dłużej , natomiast eksport Jednego zdjęcia to ok. 5 sekund ( w sesji kilkudziesięciu zdjęć). Czyli 3x krócej niż w RT. W stosunku do PDCU4 - znacznie szybciej , jeśli wziąć pod uwagę że również zmienia format i zapisuje znak wodny . Czego PDCU4 nie robi. A odnośnie sprzętu - samo przeniesienie setki zdjęć RAW (ok. 2 GB) z folderu do folderu trwa więcej niż 7 sekund - bo ok. 20 sekund.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej.M. Czw 03 Kwi, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

kozidron
[Usunięty]

AndrzejM.Makuch ja już dawno nie korzystałem z LR-a i z RT ale skoro trawa to 3 razy krócej przy eksporcie to zyskujesz sporo czasu, czyli jednak wczęsniej dobrze ci pisałem, że 15 sekund to za długo na export i zapis :wink: z tym, że powinieneś zacytować tą częśc o eksporcie a nie o imporcie, bo jak wcześniej ustaliliśmy nie miałem racji pisząc dosłownie, że "otwieram" te rawy.

AndrzejM.Makuch weź pod uwagę, że LR przy pierwszym odpaleniu pewnie "indeksuje" twoja baze zdjęć, ja uzywam ACR-a pod szopem, wygląda to troszke inaczej niż w LR.

edit. gratuluje instalacji LR-a, beton się kruszy, jak będziesz sprzedawał pentaxa, pogratuluje 2 raz :twisted:

komor 
Moderator

samo importowanie do LR zajmuje znacznie dłużej

Przy imporcie są generowane podglądy (w rozdzielczości większej niż te zaszyte w RAW-ie), można też skonfigurować tak, żeby generował podglądy pełne (1:1), wtedy masz pełną konwersję każdego RAW-a, a to już na pewno zajmuje trochę czasu.
Andrzeju, te kwestie są moim zdaniem drugorzędne, bo można zapuścić importowanie zdjęć z aparatu czy karty i pójść po kawę czy herbatę do kuchni. :) Ważne jest na ile wygodniej Ci się pracuje w LR, czy przesiadka i zmiana przyzwyczajeń jest tego warta. Proponuję wziąć jakiegoś trudnego RAW-a, który wymagał sporej obróbki, np. coś na wysokim ISO, i sprawdzić jakie są rezultaty obróbki w LR a jakie w tym pentaksowym pogramie, czy RT. Gdzie łatwiej, gdzie lepsze efekty?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Pią 04 Kwi, 2014   

komor napisał/a:
Ważne jest na ile wygodniej Ci się pracuje w LR, czy przesiadka i zmiana przyzwyczajeń jest tego warta. Proponuję wziąć jakiegoś trudnego RAW-a, który wymagał sporej obróbki, np. coś na wysokim ISO, i sprawdzić jakie są rezultaty obróbki w LR a jakie w tym pentaksowym programie, czy RT. Gdzie łatwiej, gdzie lepsze efekty?
jako użytkownik obu, tj RT i LR bez wątpliwości mogę stwierdzić ze jednak Lr góruje. do obsługi obu oczywiście można sie przyzwyczaić , natomiast lepszy obrazek wypluwa moim zdaniem Lr ( być może nie jest to do końca obiektywne zdanie, bo Lr używałem znacznie dłużej i bardziej go opanowałem)

...co nie zmienia faktu ze RT to bardzo fajny program i ma kilka funkcji edycji obrazu , które chętnie bym zobaczył w Lr.

Andrzej.M.
[Usunięty]

kozidron napisał/a:
weź pod uwagę, że LR przy pierwszym odpaleniu pewnie "indeksuje" twoja baze zdjęć
Nie indeksuje. Jeśli obrabiasz po PS i ACR - to też musi te pliki kiedyś otwierać i kiedyś zapisywać. Jeśli to były pliki które już miałeś wczytane czy wcześniej obrabiane - to program nie musiał niczego otwierać ani zapisywać, chyba że zrobiłeś jakieś zmiany. I może dlatego trwało to krócej niż normalne przeniesienie pliku z folderu do folderu.

komor napisał/a:
Proponuję wziąć jakiegoś trudnego RAW-a, który wymagał sporej obróbki, np. coś na wysokim ISO,
tak zrobiłem , a nawet poszedłem dalej - poza zakres - na plik przy którym nie błysnęła lampa i wyciągałem z cieni cały obraz (+5 EV). To poza zakresem PCDU. I maksimum LR a połowa zakresu RT. Bez odszumiania i selektywnej regulacji kolorów jest tak:

ART_7303-.jpg
1
Plik ściągnięto 4699 raz(y) 838,4 KB

ART_7303-2a.jpg
2
Plik ściągnięto 4710 raz(y) 888,36 KB

Tutejszyn 
Optyczny

To trochę przypomina nieudany skok dwóch skoczków, gdzie jeden skacze z awionetki, drugi z kukuruźnika, a potem porównywanie, który lepiej się rozmazał na płycie lotniska. Oczywiście też można wskazać zwycięzcę. Tylko czego to tak naprawdę dowodzi?

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Koniec świata! Andrzej LR używa!

Chyba pójdę Pentaxa kupić :razz:

Andrzej.M.
[Usunięty]

Tutejszyn napisał/a:
gdzie jeden skacze z awionetki, drugi z kukuruźnika

No dobra - to który skakał z czego? Który plik jest z LR? :lol:

kozidron
[Usunięty]

No dobra - to który skakał z czego? Który plik jest z LR? :lol:

AndrzejM.Makuch, zgadnij w jakim kolorze mam teraz koszulę?

------------------------------------------------------------
s t o p k a :idea: :idea: :idea:

Andrzej.M.
[Usunięty]

No dobra - 1- RT 2 to LR.
A tak wyglądają całe zdjęcia po odszumieniu i wyostrzeniu

Jak widać - różnice są stosunkowo niewielkie - choć przyznam że oba programy mają jeszcze różne tajemnice których nie poznałem i pewnie ktoś bardziej obyty z obydwoma - uzyskał by lepsze rezultaty. Jak na zdjęcie niedoświetlone o ok. 5-6 EV - to i tak do wytrzymania. :razz:

ART_7303b.jpg
LR
Plik ściągnięto 4653 raz(y) 451,05 KB

ART_7303-5-1.jpg
RT
Plik ściągnięto 4653 raz(y) 566,01 KB

Ostatnio zmieniony przez Andrzej.M. Pią 04 Kwi, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu