Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zeiss Conquest HD 8x32 vs Nikon EII 8x30
Autor Wiadomość
Chomsky 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 23 Mar, 2014   

Maciek- mój Vixen ani nie klekoce ani nie chyboce ani nawet nie przemaka. Poza tym pewnie Zeiss lepsiejszy.

Reklama

Willy 
Bywalec

Wysłany: Pią 04 Kwi, 2014   

Maciek napisał/a:
Po wielu rozterkach zdecydowałem się na zakup Zeissa Conquesta HD 8x32, którego szczęśliwym posiadaczem właśnie zostałem. Po jakimś czasie dodam swoją opinię, jednak teraz podzielę się swoimi pierwszymi spostrzeżeniami z jej użytkowania.

Halo Maciek :grin:

Możesz juz napisać coś więcej o Conqueście? Niedługo mam urodziny więc jakiś galantny prezent by się przydał. :mrgreen:

Maciek 
Maniak

@Willy Mówisz – masz 
Celem uściślenia na wstępie podam, że Zeissa porównywałem bezpośrednio do VNF 8x32, którego wciąż mam. Myślę, że będzie to spore ułatwienie, gdyż na Optycznych jest test tej lornetki co ułatwi ewentualne porównania.

Ogólne wrażenia
Zarówno ja jak i kilka innych osób, którym pokazywałem obydwie sztuki zgodnie wskazały pięć największych różnic pomiędzy tymi lornetkami. Z punktu widzenia mechanicznego Zeiss jest zauważalnie cięższy ale jednocześnie zdecydowanie lepiej wykonany i solidny. Pod względem optycznym Zeiss ma jaśniejszy i bardziej wyrazisty obraz oraz większe pole widzenia. Co do większego pola jest to oczywiście wrażenie subiektywne wynikające z większego użytecznego (ostrego) pola.

Budowa i obudowa
Zalety Vixena to mniejsza masa i lepsze muszle oczne dające w sumie lepszy komfort użytkowania i obserwacji - na tym w zasadzie zalety Vixena się kończą (oczywiście w ogólnej ocenie dojdzie jeszcze aspekt ceny).
Muszle Zeissa są jak dla mnie zbyt płytkie i jednocześnie mają miękkie, uginające się w niewielkim stopniu końcówki. Prze to powieki - a szczególnie rzęsy - jeżdżą po soczewkach dając mroczki. Wymaga to nieco innego (mniej komfortowego niż w VNF) przykładania lornetki do oczu. Na marginesie dodam, że Zeiss HT ma dłuższe muszle i o ile będą pasować do Conquesta to je sobie chyba wymienię.
O ile VNF jest pokryta gumo- podobnym dość twardym pokryciem z plastiku o tyle Zeiss pokryty jest najprawdziwszą gumą taką jak w nowiutkiej oponie do samochodu. Ma ona ładną fakturę i jest przyjemna w dotyku. Gumy jest dość sporo i chyba w dużej mierze powoduje to taką a nie inną masę lornetki. W newralgicznych miejscach (na przykład wokół obiektywów) warstwa gumy ma 5 – 6 mm. Efektem jest na pewno duży poziom ochrony przed uderzeniami i innymi czynnikami zewnętrznymi.
Wykonanie Zeissa jest rewelacyjne i poza indywidualną regulacją ostrości wszystko chodzi jak w zegarku. W pełni zgadzam się z Pepinem Krootkim, który w jakimś poście stwierdził, że ustawianie ostrości w Zeissie przypomina regulację jakiegoś precyzyjnego instrumentu. Co do regulacji indywidualnej to myślę jednak, że z czasem się to trochę wyrobi, gdyż opór wynika z chropowatości gumy.

Obserwacje nocne
Obecnie bardzo ciekawym obiektem do obserwacji jest układ Jowisza. Patrząc przez Vixena układ jest zdominowany przez Jowisza, który ma eliptyczną tarczę o sporej średnicy kątowej. Ponadto wokół Jowisza i gwiazd widać świetliste aureole coś jak lisia czapa księżyca, przez co widać je jakby na rozjaśnionym tle. W Zeissie efekt ten jest zdecydowanie mniejszy a tarcza Jowisza ma kilkukrotnie mniejszą średnicę niż widziana przez Vixena. Natomiast gwiazdy widziane przez Zeissa są jak szpileczki na niemalże czarnym tle i widać ich więcej niż w Vixenie.

Dzień
Najbardziej wdzięcznym obiektem obserwacji są jak wiadomo ptaki, ale niestety obecnie są zbyt ruchliwe dla celów porównawczych. Znalazłem więc inny równie interesujący obiekt a mianowicie mumię – czyli zaschnięty, pomarszczony owoc na jabłoni odległej o koło 25m.
Przez Vixena widać gałąź pokrytą pąkami i sam zasuszony owoc pokryty białymi kropkami. Z kolei Zeiss ukazuje znacznie więcej, obraz jest zdecydowanie jaśniejszy i szczegółowy, można dostrzec, że pąki składają się z listków a na owocu policzyć wszystkie zmarszczki. Widać również, że białe plamki to strzępki pleśni. Natomiast patrząc na odległe pola zamiast samych zielonych linii widać, że składają się z pojedynczych roślinek. Ogólnie mówiąc rozdzielczość obrazu w Zeissie jest znacznie większa niż w Vixenie.

Na razie to by było na tyle, o ile ktoś ma jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem.

Willy 
Bywalec

Dzięki Maciek :grin:

Miałbym tylko do Ciebie jeszcze trzy pytania odnośnie: abberracji chromatycznej, dystorsji i opisywanej na birdforum utracie ostrości i konieczności regulacji dioptrii (czyli ustawiasz sobie dioptrie odpowiednio do Twoich potrzeb, po czym po kilku/klkunastu cyklach ostrzenia bliż-dal lornetka sie rozregulowuje i ponownie musisz ustawiać dioptrie). Podobno Conquest 8x32 tak ma.

Maciek 
Maniak

AC ciężko znaleźć zarówno w VNF jak i w Zeissie. Jednakże odnoszę subtelne wrażenie, że prędzej wyszuka się ją u Zeissa niż w Vixenie. Niemniej jednak w przypadku standardowych obserwacji (nie polegających na szukaniu czegoś na siłę) problem ten nie pojawia się w żadnej z tych lornetek.

Co do dystorsji obie są podobne i nie ma z nią problemów. "Przejechanie" lornetką po horyzoncie nie wywołuje efektu szklanej kuli i obraz pozostaje w miarę płaski.

Jeżeli chodzi o rozregulowanie trudno mi w to uwierzyć mając na względzie ciężki do ruszenia pierścień. Chyba, że wada ma charakter wewnętrzny.

Willy 
Bywalec

Dzięki Maciek.

Co do tego rozregulowania, to popatrz na ten link. Więcej osób o tym pisze, dlatego Ciebie pytałem, czy tez to zauważyłes.

http://www.birdforum.net/showthread.php?t=250660

Odpowiedz do tematu