Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 05 Kwi, 2014 Panasonic DMC-G5H + 14-140 mm - czy mnie oszukano?
Witam,
wczoraj kupiłem w sklepie EURO AGD RTV aparat Panasonic DMC-G5H + 14-140 mm. Idąc do sklepu poważnie zastanawiałem się nad modelami Canon EOS 700D + 18 - 135 mm IS STM oraz
Nikon D5300 + 18-140 VR. Miał być to prezent dla bliskiej mi osoby, ale to już nie ważne. Z modeli NIKON oraz CANON zrezygnowałem po omamieniu mnie przez osobę pracującą w sklepie. Zapewniano mnie, że aparat panasonica jest znacznie "lepszy", ma zdecydowanie lepszy obiektyw, jest lepiej/z trwalszych elementów zbudowany, a filmy kręci podobnie jak lustrzanki.
Na zakończenie rozmowy zapytałem, czy Pan nie jest przedstawicielem firmy PANASONIC, na co skłamał mi w żywe oczy, że nie, że wtedy nie byłby obiektywny (tego dowiedziałem się już po fakcie). Na dodatek karta pamięci, którą mi sprzedano nie działa. Mam tylko jedno pytanie. Czy wobec powyższego, obiektywnie rzecz biorąc, powinienem czuć się oszukany? Czy wg. was czyt. osób znających się na aparatach, kupując aparat bez lustra, a mając w możliwości kupienie powyższych modeli NIKONA oraz CANONA dokonałem tragicznego wyboru?
Ocena Wasza wpłynie zapewne na podjęcie próby zareklamowania towaru w sklepie.
Z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi (pozbawione polskiej/internetowej szydery).
Oszukany powinieneś się czuć, bo chciałeś informacji a opowiadano Ci pier...ły.
Akurat filmy to Panasonik robi całkiem grzecznie, natomiast zdjęcia... cóż piksel po pikselu do Nikona d5300 jednak trochę będzie.
G5 jest całkiem fajnym, choć już nie najnowocześniejszym bezlusterkowcem. Materiały to on ma plastikowe, może lepsiejszy to plastik od Nikonowego lub Canonowego, ale nie porównywałem i nie wiem.
Matryca jest OK, ale tylko OK. Nawet wśród Panasoników są już aparaty lepsze. G6 czy GX7 mają nowsze matryce.
Obiektyw kupiłeś taki jak dostałbyś w innych rozważnaych zestawach.
Kwestia - ile za to cudo daleś? I c chciałby dostać przyszły obdarowany.
Teraz pytanie czy dokonałeś tragicznego wyboru? Cóż, zależy co chcialeś. Kupiłeś sprzęt, który zrobi mnóstwo fajnych zdjęć a jest znacznie mniejszy od Nikona czy Canona. Na pewno da się tym fotografować, tylko że to nie był Twój świadomy wybór. Rezygnujesz z czegoś na korzyść czegoś innego, i jak rozumiem tego Ci nie powiedziano.
Ja tam świadomie po lustrzankach nabyłem bezlusterkowca o podobnych możliwościach do G5 po czym szybko i skutecznie sprzedałem wszystko co mnie łączyło z cyfrowymi lustrzankami. Jak widzisz ja ani d5300 ani 700d bym nie nabył, ba nawet nie nabyłbym dziś topowych modeli lustrzanek APS-C. Ale ja wiedziałem i wiem z czego rezygnuję i co za to dostaję.
A jak karta nie działa, to weź ten cały szajs do sklepu i się kłóć. Choćby o ta karte
Ostatnio zmieniony przez RB Sob 05 Kwi, 2014, w całości zmieniany 1 raz
TS [Usunięty]
Wysłany: Sob 05 Kwi, 2014
Kartę sformatuj, a jak nie działa - reklamuj.
Wybór aparatu równie dobrze może być najlepszy z możliwych... zależy czego oczekujesz. Panas jest najbardziej poręczny i ma najbardziej uniwersalny obiektyw. Matrycę najlepszą ma Nikon, pozostałe dwa to ten sam poziom. Do lustrzanek masz teoretycznie dużo większy wybór obiektywów, ale nie ma małych, względnie tanich i świetnych optycznie stałek, które masz w m4/3. I tak dalej
Powiedziano mi, że DMC-G5H wyszedł bodajże w październiku 2013 roku, stąd uznałem błędnie, że matryca będzie względnie nowa…
Kupiłem aparat za 2999 zł. Przyszły obdarowany chciał rozpocząć naukę fotografii czysto hobbystycznie. Pytanie, czy w cenie 3000-4000 nie kupiłbym czegoś nowszego, czegoś co miałoby szeroki zakres zastosowania.
Karty nie mogę sformatować przez aparat. Wyskakuje jakiś błąd. W instrukcji natomiast jest informacja, aby to robić tylko przez aparat (dlatego wykluczyłem możliwość formatu przez komputer).
Innych obiektywów tak czy inaczej pewnie bym nie kupował przez najbliższe 2 lata...
TS [Usunięty]
No to tak jak radzi RB, w sklepie niech od ręki wymienią na nową, sformatują i sprawdzą.
Do nauki zdecydowanie warto kupić jasną stałkę, która w miarę uniwersalny kąt widzenia. Najtańsze do G5 to będą Panasonic 20/1.7 i Olympus 25/1.8 za ok 1500 zł. Tymczasem kupiłeś zoom, który jest dużo bardziej uniwersalny, ale mniej ,,edukacyjny'' i jakość też będzie gorsza.
Skoro granicą budżetu jest 4000 zł to wg mnie lepszym wyborem byłby zestaw z tańszym zoomem typu 14-42 (rezygnujemy z części zakresu, ale nadal jest dość uniwersalnie, żeby na jakiejś wycieczce zrobić większość tematów) i stałka (gdzie ćwiczy się kadrowanie i operowanie głębią ostrości)
Jeśli większe wymiary nie przeszkadzają, to chyba lepiej byłoby wziąć tego D5300 z jakimś uniwersalnym zoomem i Nikkorem 35/1.8...
Tym niemniej, jeśli dopiero zaczyna się zabawę z fotografią, a wcześniej używany był tylko tani kompakt czy telefon, to zestaw jaki kupiłeś także pozwoli się sporo nauczyć.
W październiku 2013 to sie pojawił GM-1, ktorego z obiektywem 12-32 kupisz za 2700. Tyle, ze to już bardzo małe cuś jest.
Ten G5 to się pojawił w lipcu... 2012, a jego nastęca G6 w kwietniu/maju 2013. Z kolei 14-140 w tej wersji którą nabyłeś pochodzi z kwietnia 2013. Tak więc zestaw G5H jest w miare nowy, ale to po prostu zmieniony obiektyw (Power Zoom) ze starszym korpusem.
Jesli nie bedziesz miał w miarę specjalizowanych obiektywów to w zasadzie wszystko o czym pisałeś będzie podobnie uniwersalne.
Bezlusterkowce nie są złe... ale za 1800 kupisz G5 z obiektywem 14-42 i masz jeszcze trochę kasy na sensowny obiektyw. Do wyboru.
Bo Tobie to trochę wcisnęli drogiego jak sam smok 14-140. Który sam w sobie zły nie jest, ale w zasadzie to teraz masz po prostu kompakt z większą matrycą. I niestety wcale nie aż taki mały, jakby mógł być. Z trzeciej strony... Twój obiektyw sam kosztuje nówka 2500. Czyli... zaoszczędziłeś
Ale nie wiem czy jest np. rynek na second handowe 14-140 i ile toto kosztuje...
W kazdym razie... sprzedawca sprzedał Ci to co chciał sprzedać. Porządny zestaw za porządne pieniądze. Całkiem OK aparat do pstrykania zdjęć, ale pieniądze to można było moim zdaniem wydać rozsądniej.
RB bardzo dziękuję za rady. W zasadzie każde zdanie jest sensowne pod względem merytorycznym. Mam jeszcze jedno pytanie. Jeżeli postanowię zareklamować kupiony towar - bądź co bądź mnie oszukano - to czy w EURO AGD RTV jestem w stanie wybrać coś "rozsądniejszego" w tych granicach cenowych?
Może ogólnikowo, ale powyżej napisałem mniej więcej moje oczekiwania.
TS [Usunięty]
Przecież napisałem wyżej co jest lepsze do nauki, a co uniwersalne. W Euro też dostaniesz. Doprecyzuj bardziej wymagania to można będzie coś więcej powiedzieć...
ja nie sadze, by to ze cie sprzedawca zbajerowal bylo podstawa do zwrotu towaru. w ten sposob to mozna by wszystko zwracac bo np w reklamie twierdzili, ze to najlepszy produkt. moze i ten sprzet przyjma ale bedzie to raczej zalezalo od ich dobrej woli. jak zaczniesz im robic jakies wycieczki, ze cie oszukano, to mozesz ich tylko wkurzyc. a wadliwa karte to oczywiscie mozesz zwrocic
RB bardzo dziękuję za rady. W zasadzie każde zdanie jest sensowne pod względem merytorycznym. Mam jeszcze jedno pytanie. Jeżeli postanowię zareklamować kupiony towar - bądź co bądź mnie oszukano -.
No jak tak wyskoczysz to życzę powodzenia
Sprzedawca sprzedał Ci całkiem niezły sprzęt. Zawsze może powiedzieć, ze tylko Ci sugerował najlepsze jego zdaniem rozwiązanie dla Ciebie. A najprawdopodobniej nic nie będzie mówił... i będzie zupełnie w swoim prawie.
To co powyżej to po prostu normalna praktyka w sklepie.
Swoją drogą przeanalizujmy Twoje oczekiwania tutaj zwerbalizowane:
Przyszły obdarowany chciał rozpocząć naukę fotografii czysto hobbystycznie. Pytanie, czy w cenie 3000-4000 nie kupiłbym czegoś nowszego, czegoś co miałoby szeroki zakres zastosowania.
Innych obiektywów tak czy inaczej pewnie bym nie kupował przez najbliższe 2 lata...
Dostałeś w miarę niezłego bezlusterkowca, do takiej hobbystycznej pstrykanki całkiem sensowny wybór. Z racji obiektywu o bardzo dużym zakresie ogniskowych masz coś co podpada pod kategorie uniwersalności i szerokiego zakresu zastosowania. Z racji trgo, ze nie zamierzasz na razie nabywać obiektywów - tym bardziej. IMO sprzedawca wcale nie był takim złośliwym skurczybykiem, i jeśli jemu opowiedziałeś to co nam, to w zasadzie nie zrobił Ci dużej krzywdy, a wręcz mógł mniemać, ze nawet zrobił Ci przysługę. Tylko, że aby Cie przekonać to kilka faktów nieco przekręcił i podkoloryzował. I tylko tyle. Oszustwo? Sorry... tylko w pewnym sensie.
Tym naprawdę da się zrobić bardzo bardzo fajne zdjęcia. Lustrzanki mają swe zalety, ale wątpię aby użytkownik finalny je znalazł. Natomiast w sensie uniwersalności - co innego uniowersalność czegoś z jednym megazoomem, a co inego uniwersalność systemowa. Lustrzanki zastosujesz w kilku dziedzinach, gdzie z tym Panasem będzie trudniej. Ale musisz mieć do tego obiektywy. Specjalistyczne.
Po pierwsze odniosę się czy to było oszustwo czy też nie.
- pracownik świadomie mnie okłamał mówiąc, iż nie jest z Panasonica
- pracownik świadomie mnie oszukał mówiąc, iż towar, który zabieram do domu jest fabrycznie nowy (okazało się, że jest z wystawy).
Na spokojnie udałem się dzisiaj do sklepu, aby zareklamować działanie karty pamięci. Przy okazji zabierając ze sobą pokrowiec oraz aparat. Okazało się, że karta była wadliwa i bez problemu mi ją wymieniono.
Poprosiłem, aby wytłumaczono mi działanie lampy błyskowej, ponieważ działała tylko na dwóch programach (cr1 oraz cr2). Postępując zgodnie z instrukcją nikt nie był wstanie jej ustawić. Wymiękł nawet Pan z Panasonica.
Okazało się, że produkt trzeba wysłać w ramach gwarancji do serwisu.
Skoro towar był z wystawy i tylko ten model był mi w wyjątkowy sposób przedstawiany (z całej gamy produktów Panasonica), to zacząłem mięć wątpliwości, czy nie został mi również sprzedany ŚWIADOMIE produkt z wadą. Biorąc pod uwagę stosunek innych pracowników do tej sytuacji oraz do Pana z Panasonica oraz drugiego Pana z Euro ("działali w dwójkę"), to można samemu wyciągnąć pewne wnioski.
Po grzecznym wytłumaczeniu kierownikowi sklepu całej sytuacji, zaproponowałem zamianę towaru bądź dopłatę do nowego aparatu. Autentycznie chciało mi się rzygać na widok tego Panasonica. Udało się.
Podsumowując jestem bardzo rad, że jeszcze w dzisiejszym świecie można:
- coś załatwić nie krzycząc
- ominąć procedury, które w 99% przypadku mają swoje uzasadnienie, ale nie zawsze.
- porozmawiać konkretnie z ludźmi na forum
EURO AGD RTV ma wielki plus u mnie (pomimo czarnej owcy w stadzie).
PS jeżeli kogoś by to interesowało, to kupiłem Sony NEX-6 czarny + 16-50 mm + 55-210mm.
Bo Tobie to trochę wcisnęli drogiego jak sam smok 14-140. Który sam w sobie zły nie jest, ale w zasadzie to teraz masz po prostu kompakt z większą matrycą. I niestety wcale nie aż taki mały, jakby mógł być. Z trzeciej strony... Twój obiektyw sam kosztuje nówka 2500. Czyli... zaoszczędziłeś
Ale nie wiem czy jest np. rynek na second handowe 14-140 i ile toto kosztuje...
.
Dawno nie czytalem podobnej fantazji.
G5 z jednym z najlepszych optycznie (o ile nie najlepszym) superzoomem na rynku to kompakt z wieksza matryca. A jak kupi 14-42 i stalke to juz jest zaawansowany fotograf. Nabywcy nikona 28-300 bardzo by sie zdziwli ze ich d610 nagle awansowal na kompakt.
Zoomem to sie nie kadruje? Stalka jest lepsza bo? "Obiektyw nie jest az taki maly jak moglby byc" - a jaki moglby byc? 7.5cm x 260g to jakis potwor. Nie wiesz czy jest rynek na uzywane to spojrzyj na allegro skoro sie wypowiadasz.
@Geovanni - nex-6 nie jest zly. Za to nie sadze, ze zostales specjalnie oklamany. G5 nagwywa wysokiej jakosci wideo, obiektyw pracuje bezglosnie, zakres zoomu jest bardzo uniwersalny, obiektyw faktycznie dobrej jakosci. Nex-6 + 2 obiektywy da nieco lepsza jakosc obrazu glownie ze wzgledu na nowsza matryce. Ale zaloze sie, ze tego nie zauwazysz, to jak i jak bym nie zauwazyl chyba, ze w bezposrednim porownaniu w dobranych warunkach. Za to na pewno zauwazysz fakt ze musisz zmieniac obiektywy, co jest wartoscia co najmniej watpliwa.
G5 z jednym z najlepszych optycznie (o ile nie najlepszym) superzoomem na rynku to kompakt z wieksza matryca. .
Dokładnie tak, szanowny Kolego dokładnie tak. Są kompakty z całkiem nie gorszymi w efekcie zoomami. Choć ZWYKLE z mniejsza matrycą i ZWYKLE za mniejsze pieniądze. A to że to jest jeden z lepszych superzoomów to mimo wszystko jest to tylko co najwyżej dość średni obiektyw. Nawet jeśli będziemy mówić tylko o obiektywach zmiennoogniskowych. I nawet w mikro 4/3.
komisarz_ryba napisał/a:
Nabywcy nikona 28-300 bardzo by sie zdziwli ze ich d610 nagle awansowal na kompakt.
Sadzę, żę całkiem sporo z tych nabywców zdaje sobie sprawę, ze akurat używając z tym obiektywem to mają coś pi razy drzwi kompakt. O... nawet są z podobną klatką. o takie:
http://www.optyczne.pl/26...Wst%C4%99p.html
A Ci co nie zdają sobie sprawy... to może dobrze aby sobie zdali
komisarz_ryba napisał/a:
A jak kupi 14-42 i stalke to juz jest zaawansowany fotograf. .
A tu Szanowny Kolega to chyba naprawdę mocno fantazjował w trakcie procesu czytania.
komisarz_ryba napisał/a:
Stalka jest lepsza bo?.
1) czy ja gdzieś pisałem, ze stałka lepsza?
2) Bo nie trzeba kręcić tylko się chodzi, dbając o kondycje.
3) A jak nie wiesz (naprawdę?) to i tak Cię nie przekonam, więc po co kontynuować ten wątek wpisujący się w manichejski konflikt pomiędzy megazoomowcami a stałkowcami.
komisarz_ryba napisał/a:
"Obiektyw nie jest az taki maly jak moglby byc" - a jaki moglby byc? .
np. fi 5.5 cm wysokość 2.4 cm.
komisarz_ryba napisał/a:
7.5cm x 260g to jakis potwor.
nie jest az taki maly jak moglby byc
Mała różnica między tym co ja napisałem a tym co TY wyinterpretowałeś?
Tak, jak na system u4/3 jest to dość duży obiektyw.
komisarz_ryba napisał/a:
Nie wiesz czy jest rynek na uzywane to spojrzyj na allegro skoro sie wypowiadasz.
Za Twą jakże światłą radą, o drogi Wujku Dobra Rada podążyłem na allegro i... Są 3 aukcje, 0 ofert kupna. Z tego na jednej aukcji MOIS a nie POIS. Dalej nie wiem, czy jest rynek na ten obiektyw second handowy, bo wszystkie sa nówki i to w cenach raczej niezbyt atrakcyjnych. Dalej nie mam pojęcia czy to ktoś kupuje. A co Ty wyinterpretowałeś, o drogi Wujku Dobra Rada, z tych aukcji, skoro się wypowiadasz, że tak zapytam? Poza tym, że ktoś to chce sprzedać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9