Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Maniecki, a co jest Ci potrzebne do podjęcia decyzji? To tania manualna lampa błyskowa z wbudowanym triggerem RF-603, wyprodukowana przez godną zaufania firmę. Brać i nie wybrzydzać
Wersja III też jest już od dawna, ale o ile dobrze doczytałem, to od II różni się tylko odbiornikiem radiowym. Jak ktoś nie posługuje się akurat tym modelem radia to nadal powinien patrzeć chyba na wersję II.
Dzięki komor tak sie składa że mam już zestaw nadajnik- odbiornik z innej firmy.
[ Dodano: Wto 01 Kwi, 2014 19:45 ] Tutejszyn, YN 560 chcę urzywać jako dopełnienia do SB-800 ewentualnie dokształcania się z manualnego świecenia. Jak już wspomniałem komorowi
mam zestaw radiowy nadajnik-odbiornik, ewentualnie dokupię drugi odbiornik żeby odpalać obie lampy z radia.
Najczęsciej fotografuję mojego syna, chłopczydło kochane ma 3,5 roku i dość mocno się zmienia. Na drugim miejscu są autka. Wiem że duzo lepiej nadają się do tego lampy studyjne ale ze względu na mniejsze rozmiary (i koszty, o umiejętnościach nie wspominając) wolę zacząć od czegoś mniejszego.
W planach mam zakup modyfikatorów do lamp reporterskich (parasolki, softboxy), ale póki nie znam ich wpływu na światło, skoncentruje się na wyborze drugiej lampy.
Cytat:
wyprodukowana przez godną zaufania firmę
Tutejszyn czy możesz mi wyjaśnić dlaczego ta firma wg Ciebie jest godna zaufania?
Czy YN jest długo na rynku? Czy urzywałeś lamp z tej firmy?
Tutejszyn czy możesz mi wyjaśnić dlaczego ta firma wg Ciebie jest godna zaufania?
Czy YN jest długo na rynku? Czy urzywałeś lamp z tej firmy?
Na tym forum chłopaki mają Yongnuo i sobie chwalą. Ja mam między innymi YN568Ex i również używam i chwalę. Mam od dawna wyzwalacze radiowe RF-603N, oraz od niedawna wyzwalacze YN-622N. W drodze YN-622-TX i to kupiłem już bez najmniejszych wątpliwości, bo do tej pory nie zawiodłem się na niczym, spod znaku Yongnuo.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 02 Kwi, 2014
Maniecki, używam tych lamp prawie od momentu jak pokazały się na polskim rynku, często zdarza mi się używać je z lampami systemowymi nikona i canona, nie widzę większych różnic w temp. barwowej i jeszcze żadna mi się nie wysypała. Oczywiście, że zdarzyło mi się je kilka razy "zagotować" ale 15 pstryków dalej zagotowały się również systemowe
Maniecki, tak więc ja także ci je polecam, mam jeszcze najstarsza wersję 560 i uzywam jej do tej pory, kilka razy upadła ze stołu a ze trzy razy porwał ja wiatr z wiekszym modyfikatorem i działa do tej pory bez zarzutu pamietam raz nawet wyrwała sanki z odbiornika na statywie więc mocowanie ma solidne, mówie jeszcze o tej wersji 560 z metalowymi sankami, bo pierwsze egzemplarze były jeszcze z plastikowymi.
Moje YN560 ma jeszcze plastikowe sanki, jedna krawędź jest wyłamana, też z powodu wiatru. Naprawiłem też w niej samodzielnie zoom palnika, bo po zaliczeniu gleby wypadło coś ze ślimaka. Wystarczyło wsadzić na miejsce.
Niestety ostatnio szwankuje coś w niej i błyska średnio co drugi raz. Na pewno nie kwestia styków ani radia, może w środku coś się jeszcze poluzowało. Będę musiał coś z tym zrobić, bo jest to już irytujące.
Super, wielkie dzięki za wszystkie komentarze, bardzo mi pomogły. Mój brak zaufania do niesystemowych akcesoriów wziął się z tego, że jak szukałem gripa do d300s to czytałem że może nie działać najlepiej, a nawet uszkodzić puszkę.
Ale jeżeli macie takie doświadczenia to super.
Tutejszyn możesz mnie oświecić co do wyzwalacza YN-622-TX ? Jedyne odbiorniki jakie z nim wspópracują to YN-622N? Właściwie chodzi mi o możliwość sterowania mocą lampy z poziomu puszki.
Mój brak zaufania do niesystemowych akcesoriów wziął się z tego, że jak szukałem gripa do d300s to czytałem że może nie działać najlepiej, a nawet uszkodzić puszkę.
Brak zaufania do niesystemowych akcesoriów nie jest wcale złą postawą. Dlatego właśnie warto zaczerpnąć języka o doświadczenia innych. Akurat produkty Yongnuo dają radę, szczególnie w stosunku do ceny.
Z tymi gripami to jest jakaś specyficzna sprawa, bo bez względu na system i producenta niesystemowego, zawsze z nimi jest jakaś jazda.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 07 Kwi, 2014
komor napisał/a:
Z tymi gripami to jest jakaś specyficzna sprawa, bo bez względu na system i producenta niesystemowego, zawsze z nimi jest jakaś jazda.
zdarza się też tak, że z systemowymi gripami jest buba, oczywiscie przykładem jest canon jak zwykle
Andrzej.M. [Usunięty]
komor napisał/a:
bez względu na system i producenta niesystemowego, zawsze z nimi jest jakaś jazda.
Niekoniecznie , w przypadku Canona - to oczywiste że jest , w Pentaxach tego problemu nie ma. Co najwyżej grip się wcześniej kończy - ale cóż wymagać od urządzenia za 20% ceny oryginału. Zresztą - był na gwarancji - więc wymienili. I mam nadzieję na następne kilkanaście miesięcy używania.
Co do lamp - to wolę jednak markowe lampy - jak Metz - można spokojnie latami tłuc. Kupiłem używaną - wgrałem najnowszy soft i mam to co w najnowszym modelu . Do pełni szczęścia tylko stroboskopu i światła modelującego brakuje. Ale to już od softu nie zależy.
kozidron [Usunięty]
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Niekoniecznie , w przypadku Canona - to oczywiste że jest , w Pentaxach tego problemu nie ma. Co najwyżej grip się wcześniej kończy - ale cóż wymagać od urządzenia za 20% ceny oryginału. Zresztą - był na gwarancji - więc wymienili. I mam nadzieję na następne kilkanaście miesięcy używania.
AndrzejM.Makuch Komor miał na myśli, ogólną zasadę, że produkty niezależnych producentów działają często gorzej od oryginałów, użył zwrotu "brak zaufania do niesystemowych akcesoriów" .
AndrzejM.Makuch czytaj! Ta sytuacja także tyczy się pentaxa, pamietam sam miałem problem z pewnym tamronem na tym systemie i kilkoma innymi akcesoriami producentów niezależnych.
Andrzej.M. [Usunięty]
kozidron napisał/a:
ogólną zasadę, że produkty niezależnych producentów działają często gorzej od oryginałów
Nie mam zastrzeżeń co do samej zasady, ale trzeba też zauważyć że są firmy które wręcz "programowo" nie tolerują zamienników i takie z którymi pracują one całkiem dobrze. Tak samo jak są marki które oferują dobrej jakości "zamienniki" - jak Metz czy kiedyś Vivitar , jak i takie które oferują produkty zamiennikopodobne.
kozidron [Usunięty]
Nie mam zastrzeżeń co do samej zasady, ale trzeba też zauważyć że są firmy które wręcz "programowo" nie tolerują zamienników i takie z którymi pracują one całkiem dobrze. Tak samo jak są marki które oferują dobrej jakości "zamienniki" - jak Metz czy kiedyś Vivitar , jak i takie które oferują produkty zamiennikopodobne.
metz robi długo lampy, to firma ze sporym doświadczeniem a i tak potrafią się zawieszać na nikonie, zdarza się.
ale trzeba też zauważyć że są firmy które wręcz "programowo" nie tolerują zamienników
To ja to mogę powiedzieć właśnie o pentaxie, tyle że jeżeli mi się to przytrafiło to nie znaczy ze to jest reguła, miałem kiedyś pentaxa (stare czasy) i miałem kłopot ze wszystkim swoimi 4 sztukami obiektywów od firm niezależnych. A kolega kupił sobie sigme 10-20 pod kadyszkę i działała mu bez problemu i bez żadnej kalibracji, reguły nie ma.
Teoretycznie jest wieksze ryzyko z źle działającymi zamiennikami niż z oryginałami i to napisał dość jasno komor.
Tutejszyn możesz mnie oświecić co do wyzwalacza YN-622-TX ? Jedyne odbiorniki jakie z nim wspópracują to YN-622N? Właściwie chodzi mi o możliwość sterowania mocą lampy z poziomu puszki.
YN-622-TX został wyprodukowany z powodu "ułomności" Nikona, którym używając triggerów YN-622, nie można sterować mocą lamp z poziomu aparatu. Canon nie ma tego problemu, więc jeśli masz Canona, to YN-622-TX jest Ci niepotrzebne. Zresztą nawet go nie zamontujesz na Canonie.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Wto 08 Kwi, 2014
kozidron napisał/a:
ja to mogę powiedzieć właśnie o pentaxie, tyle że jeżeli mi się to przytrafiło to nie znaczy ze to jest reguła,
No właśnie, w przeciwieństwie do wymienionego również przez ciebie Canona - gdzie nawet zamiennik baterii w oryginalnym gripie popracuje tylko 1/3 pojemności, bo nie ma wbudowanego chipa Canona informującego że wszystko jest OK - czyli że jest baterią Canona i można pracować do pełnego rozładowania. Ponoć w trosce o sprzęt. To taka ściema dla dociekliwych , niedociekliwy - szybko kupi oryginał - bo będzie miał dość ciągłego ładowania. W Pentaxie takich "niespodzianek" nie znajdziesz. Mało tego - do niższych modeli nawet specjalne koszyczki na "paluszki" możesz dokupić , żebyś nie został na lodzie w podróży, gdy nie masz jak ładować akumulatorków, to takie paluszki wszędzie dostaniesz. Co do twojej przypadłości - możliwe że trafił ci się jakiś felerny egzemplarz, co może się przytrafić w każdej marce - a w niektórych nawet częściej. W takim przypadku nawet oryginalne obiektywy mogą sprawiać problemy. Wystarczy przyjrzeć się opisywanym przez wielu "kanonierów" problemom z AF w trzycyfrowych puszkach ( nie śmiem podejrzewać że dwucyfrowych też) z obiektywem 50/1,8. Nieraz czytałem że po założeniu tego obiektywu do jednocyfrowego korpusu - stawał się "innym" obiektywem - nagle zaczynał trafiać w punkt. Podobne problemy były z optyką obcą. Zresztą - w Nikonie też trzeba montować do niektórych obiektywów "dandeliony" żeby wszystko działało jak należy. I tu znowu Pentax jest wyjątkiem na plus. Choć i on w softach nie ma korekt dla obcych obiektywów - więc puszka nie uwzględni korekty winietowania , dystorsji czy CA.
AndrzejM.Makuch, bo Pentax to strasznie prosty system bez nowoczesnych rozwiązań. AF ciągle na wiertarce, więc nie ma mowy o braku dobrej współpracy z obiektywami firm trzecich, bo w końcu to czysta mechanika. Baterie jak piszesz też bez czipa, rozwiązanie jak sprzed dziesięciu lat, bez precyzyjnego raportowania o pozostałej w akumulatorze energii. W lepszych systemach jak C czy N są bardziej zaawansowane rozwiązania związane z AF czy energią, stąd i problemy producentów trzecich z produkcją dobrych zamienników.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10