Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Panasonic Lumix DMC-LX7
Autor Wiadomość
greg1000 
Nowy
GRzegorz

Wysłany: Czw 20 Lut, 2014   

Dzięki, zamówiłem zestaw patrząc na oznaczenia dekielka i na szczęście się zamyka, więc jednak w zestawie jest głębszy. Szybka z zestawu jakaś super rewelacyjna nie jest ale daje rade, filtr też bez rewelacji ale zdjęcia wychodzą ok bynajmniej w pomieszczeniu. Zestaw był tani a na droższe elementy na razie się nie zdecydowałem bo brak kasy. Dokupie jeszcze jakiś filtr polaryzacyjny i z czasem wymienie tą szybkę i filtr uv, na razie ten z zestawu musi wystarczyć.

Reklama

Jackiller 
Bywalec
posiadacz LX7

Wysłany: Sob 05 Kwi, 2014   

powiem tylko tyle... rok od zakupu (w US 400$ BRUTTO)
do dzisiaj:
KONKURENCJI - BRAK
CENA w sklepie DLA IDIOTÓW - CIĄGLE WYŻSZA
Znajomi, oglądając filmy 1080 60p pytają, co to za profi nakręciło
Inni pytają, czy ten aparat ma lampę... i jak to jest że robię zdjęcia bez lampy w pomieszczeniach i to biegających dzieci ?!
To jest ciągle baaaaardzo atrakcyjny zakup.

Seli
[Usunięty]

Wysłany: Nie 06 Kwi, 2014   Witam

Hej wszystkim na wstępie przepraszam jak napisze bez ładu i składu ale to mój pierwszy post na forum foto i tak za bardzo nie wiem jakie panują zwyczaje :) w sumie wpadłam z pytaniem odnośnie LX7 . Mam go od piątku żaden ze mnie fotografik a amator i dopiero go próbuje opanować i dojść do robienia ładnych zdjęć. Moje pierwsze pytanie to odnośnie zrobionego już zdjęcia,często choć nie zawsze po zrobieniu zdjęcia i późniejszym obejrzeniu na podglądzie zdjęcia miewają czarne migające plamy ... jaka może być przyczyna ,co nie tak jest ustawione ?

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 06 Kwi, 2014   Re: Witam

Seli napisał/a:
odnośnie zrobionego już zdjęcia,często choć nie zawsze po zrobieniu zdjęcia i późniejszym obejrzeniu na podglądzie zdjęcia miewają czarne migające plamy ... jaka może być przyczyna ,co nie tak jest ustawione ?

W ten sposób Panas pokazuje Ci prześwietlenia i niedoświetlenia na zdjęciu. Można to (znaczy pokazywanie) wyłaczyć w menu, ale po co? W plikach wynikowych Ci migać nie będzie. Ale prześwietlone lub niedoświetlone będzie.
Rada - naświetlaj poprawnie. Włacz histogram i staraj się aby dobrze naswietlić. Po to ten migacz jest abyś zaczęła takie pytania zadawać :-)

Seli
[Usunięty]

Wysłany: Pon 07 Kwi, 2014   

Właśnie o to mi chodziło bardzo dziękuje :)

martinezzg 
Nowy

Wysłany: Wto 06 Maj, 2014   

witam serdecznie - ja znowu biegam po sklepach gdzie zamęt sieją mi straszny - jeden gośc powiedział - zarejestruj sie na optyczne i zapytaj tam dostaniesz odpowiedz bez naciągania sprzedawców :)tak więc zrobiłem
sprawa taka : pozostały mi oli xz2 rx100 i panasonic LX7 - pytanie do posiadaczy - mam obecnie ex1 samsunga - ale ze zależy mi na fajnych filmach chcę kupić coś nowego - tu juz wyczytałem ze są ok nawet bardzo - ale pytanie do posiadaczy lx7 - czy ma on taką opcję jak w ex1 (baaardzo fajna sprawa) po wykonaniu zdjęcia możnago bardziej "nasycić kolorami"?
wiem ze kolory intensywne ma sony (ale boję się jego szumów) a że lubię taką własnie kolorystykę to chciałbym wiedzieć czy takowa opcja/funkcja istnieje?
i czy nie mam się co bać o szczególowość zdjęc bo jak zobaczyłem porownanie lx7 z innymi choćby lx5 to jakaś masakra zdjęcie z lx7 - strasznie mdłe jest - http://www.optyczne.pl/19...brazu_JPEG.html
nie wspomne już jak zaznaczyłem sobie iso 800 i wyższe - to mam wrażenia jakby zdjęcie z lx7 było robione komórką :) (
z góry dzięki za odpowiedź bo temat wyboru mnie już psychicznie wykańcza ...
no chyba ze rx100 - tylko ta cena :(

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 13 Maj, 2014   

Zassij sobie instrukcję do LX7 jest tam sporo opisane.- Owszem ma sporo filtrów i to w 2 wersjach.
Można je też zastosować po zrobieniu zdjęcia w zasadzie tak najlepiej bo przed zrobieniem to chyba ryzyko prawda?
Ja preferuję w trakcie naturalny wygląd (tonacja nasyceni ekontrast, ostrość ekspozycja kadr a zabawę w efekty ewentualnie potem.
W opcjach kolorystycznych masz do wyboru natural standard krajobraz portret vivid - to łaśnie daje najbardziej nasycone zdjecia i mnożesz to regulować od -2 do +2 pod względem nasyceni akontrastu odszumienia i ostrości jak każde inne ustawienie.
Jakość zdjęć zależy od ustawienia jego parametrów tym co widzisz na tym portalu w testach się nie sugeruj daleko temu do rzeczywistości.
CO do ISO 800 to prawie nigdy go nie użyłem jasna optyka zadowala się max ISO 400 i to w kościele - ostatnio na komunii pstrykałem w zakresie ISO 80-400 i wyszło znakomicie chyba nawt RAWa nie będę musiał obrabiać.

A filmu z LX7 są naprawdę świetnej jakości.
Niemniej musisz wiedzieć że nawet Ferrari nikomu nie pomoże jak jeździć nie potrafi.
Nawet jak ktoś potradi i wsiądzie pierwszy raz to zajmie mu nieco czasu zanim opanuje nową maszynę.

LX7 to świetny aparat z jedną wadą - brakiem wizjera, który ja dokupiłem bo bez niego nie da się kadrować w słońcu.
Niemniej wolałbym wbudowany bo taki by nie wystawał.

Teraz zastanawiałbym się nad Nikonem P79800 lub Olympusem Stylus 1 bo obydwa mają wizjer i dłuższe tele no ale z drugiej strony nie mają 24 mm i to F1,4 a przy tej wielkości matrycy konieczność w ciemniejszych sceneriach.
Suma summarum dalej to chyba najlepszy kompakcik jest - kiedy dokupisz wizjer of course.

LEX 
Bywalec

Dokładnie jak pisze @Chris62 nie kierować się do końca tym co jest w testach w sieci bo daleko temu do rzeczywistości.Też przekopałem multum stron porównania itd i na koniec gdy miał paść wybór okazuje się,że nie wiem dalej który wybrać aparat.Najlepiej wybrać się do sklepu.

LX-7
http://obrazki.elektroda...._1399979591.jpg

XZ-2
http://obrazki.elektroda...._1399979793.jpg

Funkcje,możliwości LX-7 posiada ogromne o reszcie będą decydować użytkownika umiejętności.Ogólnie świetnie sobie radzi przy słabym świetle,jakość filmów szczena opada,zdjęcia jakie ? trzeba się nauczyć :)

G15,HX100 drogie a w przypadku Sony to już wcale się nie dziwię (logo) Lepiej te pieniądze przeznaczyć na karte i futerał.

XZ-2 fajny aparat odchylany ekran + dotykowy też bym chciał chociaż odchylany ekran w lx-7 no cóż.
W praktyce Zdjęcia jak i filmy robi ciemniejsze.
Na karcie SD (tania 1GB bo taką miałem wtedy) przy nagrywaniu (z terkotką na czele) na ekraniku lcd obraz rwie.Przy odtwarzaniu na komp. jest płynnie.
Dopatrzyłem się również ,że w odległych miejscach na zdjęciu tam gdzie jest ciemniej lub pada dużo cienia w miejscu tym co chcemy coś dostrzec jest słabo widoczne.Jak jest ciemniej to w gorszych warunkach oświetleniowych będzie gorzej.
Nie jest to zły aparat ale jak ktoś ma pieniążków na tyle by dołożyć do LX-7 który nie jest też tani to polecam,będzie zadowolony.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

LEX napisał/a:

XZ-2 ...
W praktyce Zdjęcia jak i filmy robi ciemniejsze.

A skąd te wieści? I w jakich warunkach (tzn. co na aparacie poustawiane)?

martinezzg 
Nowy

Dziękuję za informację a jeszcze jedno pytanie jak aparat radzi sobie na pełnej automatyce żona lub córka nie ustawi nic poza zielonym :) a też dużo zdjęć robią więc jest to ważne dla nas ... Aparat radzi sobie z doborem na auto jak należy ?
Chris rozumiem że mnogość ustawień po zrobieniu zdjęcia jest duża? Nasycenie kontrast itp??

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 15 Maj, 2014   

NA pełnej autoamtyce generalni eradzi sobie dobrze i mało tego nawet na nią jest wpływ takie uproszczone i konkowe regulacje.
Możesz wpływać np an to aby aparat dobierał mniej lub bardziej przymknięte wartości przysłony - rozmywać tło lub nie, odcień kolorystyczny cieplejszy-zimniejszy - i coś tam jeszcze znajdziesz to w instrukcji.
Niemniej automatyka czasem niepotrzebnie podbija ISO no i bywa że dla danej sytuacji nie stosuje optymalnej opcji AF.
Ja mam hopla na punkcie dokłądności AF i w tym celu zmniejszam kwadrat obszaru AF do minimum po to aby dokładnie pokazać aparatowi na którym obszarze mi zależy - mała uwaga - nie każdy aparat ma taką funkcję.
Ten kwadrat można przemieszczać po ekranie wtedy nie musimy przekadrowywać.
Przy zdjęciach macro - z bliska i na pełnym otowrze to ważne bo F1,4 nawet tu ma swoje wymogi.
Przy AF macro aparat ostrzy znacznie wolniej ale umożliwia zbliżenie do obiektu na 30 cm przy ogniskowej 90 mm - to daje dosyć dobre zbliżenie.
Do tego można dokupić Raynoxa jak komuś na lepszym macro zależy (mocujemy przez dodatkową tulejkę).
W normalnym trybie LX7 jest szybki - około 0,25s zajmuje zrobienie zdjęcia z wyostrzeniem! To jest poziom lustrzanek!
Co ważne ciemny pokój itp AF nie ma problemu.

Po zrobieniu zdjęcia najwięcej wyciśniesz z formatu RAW możesz regulować wszystko poza punktem ostrości. Oczywiście trzeba zadbać o jako taką ekspozycję bo mocnych przepałów czy nadmiernego niedoświetleni anie odzyskasz.
Niemniej aparat naświetla w miarę dokładnie. Są 3 tryby pomiaru jak w innych.
W samym aparacie po zrobieniu zdjęcia możesz stosować różne filtry dostępne w menu np czarno białe, żywe, jaśniejszy cień pod światło i wiele innych.
Przed zrobieniem zdjęcia możesz stosować różne bracketingi naprawdę mnóstwo funkcji nie sposób to opisać w jednym poście.
Wiele razy przydał mi się bracketing proporcji boków miałem wersję na plazmę i papier 4:3 lub 3:2 jednocześnie.
Można też robić zdjęcia w trakcie kręcenia filmu.
Filmujesz i w odpowiednim momencie robisz pstryk - chyba do 20 fotek można za jedną sekwencją filmową cyknąć aczkolwiek chyba tylko do 3 MP nie pamiętam ale t oi tak fajna sprawa bo nie trzeba wybierać czy filmowąć czy pstrykać a na telewizor to nawet tylko 2 MP by stykło.

LX7 ma taką domyślną urodę ze robi jaśniejsze zdjęcia - zwłaszcza w cieniach czasem to może powodować wrażenie wyprania itp. coś na styl HDR. Tu chodzi jednak o zachowanie widoczności w cieniach właśnie więc kiedy chcemy uczynić zdjęcie żywszym wystarczy podbić kontrast wedle włąsnego uznania.
Można to zrobić przed pstrykiem w regulacji kolorystyki w menu i zostawić na stąłe lub zapisać do ustawień własnych.

LX7 ma też fajne wyostrzanie inteligentne - i takie faktycznie jest bo wyostrza np tylko obszar drobnych detali a powierzchnie gładkie pomija dzięki temu nie podbija szumów na tych gładkich powierzchniach a drobnica jest czytelna.
są 3 stopnie tego wyostrzania niezależnie od standardowego wyostrzania.
Kombinacje między nimi dają różne efekty siły wyostrzenia i wyrazistości.
Bez problemu możemy też uzyskać miękki prawie lustrzankowy obraz - nie każdy lubi oczo..y styl.
Co zauważam to wydruki z LX7 na papierze wychodzą świetnie i to już z jpga.
Monitory są różne ich kalibracje też no i różnie zdjęcia mogą wyglądać. Ktoś widzi OK a ktoś to samo określi jako mydło itp.

Co do porównań jakości jest ich wiele odwiedź dpreview scenkę porównawczą jest test LX7 albo Imaging resource - bardzo rozbudowany test obrazuje różne opcje kolorystyki, dynamiki wyostrzania itd. itp.

LEX 
Bywalec

Wysłany: Sob 17 Maj, 2014   

Chris62,

Co może być przyczyną gdy kopiuje z aparatu zdjęcia i filmy 3.8GB na dysk i kopiowanie zatrzymuje się w różnym miejscu i stoi tak ? Trzy razy próbowałem przerzucić i zatrzymuje się przy każdym w innym miejscu ?

[ Dodano: Sob 17 Maj, 2014 20:18 ]
Ok problem rozwiązany.

[ Dodano: Pon 19 Maj, 2014 14:05 ]
Kilka moich focin :)

fireman82 
Uczestnik

Wysłany: Wto 20 Maj, 2014   

A tak z ciekawości, czym różni się Panasonic LX7 od Leica D-Lux 6, poza ceną oczywiście?

[ Dodano: Sro 21 Maj, 2014 20:47 ]
Jeszcze jedno, orientuje się ktoś może, co to za funkcja, gdy chcę zrobić zdjęcie, ostrzę i gdy tło jest jaśniejsze od obiektu, wtedy obiekt sam robi się jaśniejszy automatycznie, co to jest?

magik22 
Nowy

Wysłany: Wto 27 Maj, 2014   

Witam.

Mam takie pytanie. Przeglądałem praktycznie wszystkie wątki odnośnie LX7, wiele przykładowych zdjęć na różnych stronach, ale zastanawia mnie słabe nasycenie barw (czerwona, niebieska, zielona itd.). Nie wiem czy to kwestia jakiś ustawień, ale na większości zdjęć barwy są takie nijakie.

Do tej pory pstrykałem zdjęcia Sony A300 z kitowym (do kitu :) )obiektywem oraz tamronem tele i mam wrażenie, że kolory były dużo bardziej wyraziste.

Potrzebuję zakupić jakąś małpkę z dość jasnym obiektywem i nagrywaniem filmów hd, żeby często ją mieć po ręką bo przyszła na świat mała pociecha, a nosić Alfę jest ciężko.

Zastanawiam się miedzy LX7 a Sonym rx100.

Dajcie znać proszę, jak to wygląda u Was, u posiadaczy LX7.

Z góry serdeczne dzięki.
Maciek

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 27 Maj, 2014   

magik22 napisał/a:
Witam.

Mam takie pytanie. Przeglądałem praktycznie wszystkie wątki odnośnie LX7, wiele przykładowych zdjęć na różnych stronach, ale zastanawia mnie słabe nasycenie barw (czerwona, niebieska, zielona itd.). Nie wiem czy to kwestia jakiś ustawień, ale na większości zdjęć barwy są takie nijakie.

Wyżej o tym pisałem to kwestia wyboru opcji w menu - bardzo rozbudowanym dodam.
Aparat naświetla stosunkowo jasno - można spotkać aparaty które przy tym samym ISO, czasie i przysłonie zrobią 2x ciemniejsze zdjęcia.
Z tego względu nie należy za bardzo sugerować się ISO w testach bo LX7 użyje ISO 100 tam gdzie inny aparat użyje ISO 400-800 w zależności od tej cechy właśnie i jasności obiektywu a ta w LX-7 jest najlepsza z kompaktów.

Aby uzyskać ciemniejsze bardziej kontrastowo wyglądające zdjęcia wystarczy obniżyć EV często aż o 1- podbić kontrast, ewentualnie skalibrować balans bieli.
Generalnie ja jednak nauczyłem się operować na RAWach i nie zwracam uwagi na takie aspekty.
Dla mnie liczy się precyzja AF, optyka i cechy matrycy.
Kolorki kontrasty itp nigdy nie wiemy jakie wyjdą zanim nie obejrzymy tego na papierze albo skalibrowanym monitorze.
Na jednym monitorze może być super na innym pasta.
Inaczej trzeba obrobić fotki do prezentacji na monitorze inaczej na papier zwłaszcza dużego formatu.

magik22 napisał/a:

Zastanawiam się miedzy LX7 a Sonym rx100.

Dajcie znać proszę, jak to wygląda u Was, u posiadaczy LX7.

Z góry serdeczne dzięki.
Maciek

Obydwa kompakty zasługują na uznanie.
Ja wybrałem akurat LX7 jako zapas do bezlusterkowca taki zoom na codzień przy sobie i do pracy. Nie używam go jak małpki raczej korzystam z jego możliwości - przypinam tulejkę redukcyjną stosuję filtr polaryzacyjny - tulejka pełni też rolę ochrony obiektywu w tłumie, wszak ktoś może trącić ramieniem w wysunięty tubus obiektyw i trwale go uszkodzić, poza tym tuleja + filtr UV stanowi ochronę przed deszczem i kurzem dla obiektywu.
Do stopki na flasha przypinam wizjer kiedy słońce daje po oczach generalnie LX7 nie jest małpką - to aparat mocno zaawansowany wymagający wiedzy i umiejętności korzystania z jego opcji.
Poza tym LX7 ma lepsze cechy w kwestii macro od RX100 i lepszy AF.
Z tego co porównywałem optyka LX7 lepiej wypada na obrzeżach kadru i przewaga RX100 w megapikselach na matrycy idzie w gwizdek na tym obszarze.
Na zakup trzeba jednak spojrzeć pod kątem własnych potrzeb i wymagań.
LX-7 nie zaoferuje tak małej głębi ostrości jak bezlusterkowiec ze stałką, w tele też nie poszalejemy jak np Stylusem 1 itp.
Za to mamy bardzo przydatny szeroki kąt i F1,4 do wnętrz z zoomem 4x, macro i wiele innych zalet - filmowanie FHD , zdjęcia 3d itd itp.
Kompromis jak zawsze.

Odpowiedz do tematu