Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mało tego - do niższych modeli nawet specjalne koszyczki na "paluszki" możesz dokupić , żebyś nie został na lodzie w podróży, gdy nie masz jak ładować akumulatorków, to takie paluszki wszędzie dostaniesz.
do canonów też, nie wiem gdzie przeczytałeś, że nie mozna sobie koszyka na "paluszki" kupić do canona chcesz to sprzedam ci swój
Do nikona też możesz dostać koszyk do gripa na paluszki, powiem ci że nawet taki do którego wchodzi więcej niż 6 sztuk i to nawet do wyższych modeli jak d800.
AndrzejM.Makuch napisał/a:
problemom z AF w trzycyfrowych puszkach ( nie śmiem podejrzewać że dwucyfrowych też) z obiektywem 50/1,8.
AndrzejM.Makuch, to nie jest obiektyw, o którym mozna mówić, że ma sprawny af, to jest totalny "margines", działanie af-u tego obiektywu jest słabe, żeby nie napisać żenujące, powiedziałbym nawet, że podawanie go za przykład w jakimkolwiek temacie dyskusji o af-ie jest bezsensu, chyba że mowa o najsłabszym af-ie w canonie.
Ty chyba, masz spore problemy ze zrozumieniem tego co czytasz na tych forumach canona
Zachodzi spore podejrzenie, że ty 50/1.8 canona nigdy nie trzymałeś w rękach i tu jest może problem ze zrozumieniem o czym mowa
to nie jest obiektyw, o którym mozna mówić, że ma sprawny af, to jest totalny "margines", działanie af-u tego obiektywu jest słabe, żeby nie napisać żenujące,
Oczywiście - zgadzam się całkowicie , że ten plasticzany obiektyw jest ersatzem szkła systemowego, ale sporo Canoników go jednak używa. A że toto ożywa podłącone do puszki z lepszym AF - nie dziwi - wszak to puszka - nie obiektyw odpowiada za ostrzenie. Obiektyw może je ułatwić lub utrudnić - zależnie od mydlenia na pełnym otworze.
wszak to puszka - nie obiektyw odpowiada za ostrzenie. Obiektyw może je ułatwić lub utrudnić - zależnie od mydlenia na pełnym otworze.
Już raz prostowałem ten błąd, który popełniasz. Nieprawdą jest to, co napisałeś powyżej.
Kolejny wątek zaspamowany nie na temat, w dodatku już przedyskutowanymi kwestiami…
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 08 Kwi, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a:
wszak to puszka - nie obiektyw odpowiada za ostrzenie. Obiektyw może je ułatwić lub utrudnić - zależnie od mydlenia na pełnym otworze.
a zdajesz sobie sprawę, że nawet jeżeli błędnie przyjąć, że pierwszy człon jest prawdą, to kolejne zdanie które napisałeś(to po kropce Andrzeju, jest kolejnym zdaniem) wyklucza to przed kropką.
Andrzeju nie jesteś spójny sam z sobą, jeżeli puszka odpowiada "za ostrzenie" to jak obiektyw może mieć na nie (to ostrzenie Andrzeju) wpływ po przez "utrudnienie" czegoś czy "ułatwienie".
To by raczej świadczyło o tym, że to zestaw(puszka+ szkło) za to odpowiada a nie puszka
Dalej mozna zadać pytanie czy żyjesz sam z sobą w zgodzie?
Kozi, Andrzejowi chodziło w tym zdaniu o mydlenie na pełnej dziurze, które może jakoś tam utrudnić ostrzenie. Nieważne, tak czy owak nieprawdą jest, że tylko puszka odpowiada za jakość pracy AF. To nawet nie wiem czy w systemach wiertarkowych jest prawdą, bo musiałoby być zero luzu w mechanice obiektywu. W systemach nieco bardziej zaawansowanych niż śrubokręt/wiertarka – absolutnie obiektyw też przyczynia się do szybkości, celności i precyzyjności ostrzenia.
[quote="Tutejszyn"]YN-622-TX został wyprodukowany z powodu "ułomności" Nikona, którym używając triggerów YN-622, nie można sterować mocą lamp z poziomu aparatu.
Mam "ułomne" d300s. Wiem że jest w nim opcja sterownika błysku, gdzie lampy można wyzwalać w grupach i zmieniać moc błysku sterowanych lamp.
Ale to wszystko dotyczy chyba sterowania fotocelą.Pozatym nie ma więcej opcji sterowania lampą jak chociarzby zmianę zooma.
A teraz coś z innej beczki: czy YN-622-TX wyzwoli mi lampy, gdy będzie założony na odbiornik do zdalnego wyzwalania puszki (założony na sanki puszki oczywiście) innej firmy niż YN ( mam radiowy zestaw hanhel'a)?
Nie wiem czy powinienem założyć osobny wątek na temat współpracy YN z odbiornikami innych producentów, ale ponieważ odpalane mają być YN-560 więc zostawiam to tutaj
Mam "ułomne" d300s. Wiem że jest w nim opcja sterownika błysku, gdzie lampy można wyzwalać w grupach i zmieniać moc błysku sterowanych lamp.
Ale to wszystko dotyczy chyba sterowania fotocelą
W Nikonie menu aparatu obsługuje swój własny kreatywny system o świetlenia - CLS. Menu Nikona jest ślepe na wszystkie inne wynalazki.
Maniecki napisał/a:
czy YN-622-TX wyzwoli mi lampy, gdy będzie założony na odbiornik do zdalnego wyzwalania puszki (założony na sanki puszki oczywiście) innej firmy niż YN ( mam radiowy zestaw hanhel'a)?
Sprawdź, jeśli lampa błyskowa, założona na ten zdalny wyzwalacz migawki, będzie pracowała w TTLu, to wydaje mi się, ze YN-622-TX też powinien pracować poprawnie.
Maniecki napisał/a:
ale ponieważ odpalane mają być YN-560
Ojej, ale to lampy manualne. Ale masz jakąś lampę TTL, aby sprawdzić sanki radiowego wyzwalacza migawki?
W Nikonie menu aparatu obsługuje swój własny kreatywny system o świetlenia - CLS. Menu Nikona jest ślepe na wszystkie inne wynalazki.
No ale to w przypadku Canona też jest w sumie prawdą. Wyzwalacze przenoszące TTL albo udają przezroczyście stopkę aparatu/przewód TTL, żeby można było korzystać z menu Canona, albo emulują samodzielnie komendy sterujące, jeśli korzystasz z kontrolek i opcji udostępnianych przez nadajnik radiowy. Tak to rozumiem. Jak to się ma do problemu Nikona z YN-622-TX?
W Canonie, za pomocą menu aparatu, możesz sterować mocą lampy podpiętej do YN-622. W Nikonie to menu po pierwsze jest ubogie, po drugie jego ustawienia nie mają najmniejszego wpływu na lampy podpięte do YN-622. Dlatego do Nikona zbudowano YN-622-TX.
komor, nie. YN-622-TX na pewno nie jest nowszą wersją YN-622, lecz stanowi ich uzupełnienie. YN-622 pracują jako nadajnik i zamiennie jako odbiornik. Jednak mając Nikona i tylko YN-622 trzeba ganiać do lamp, aby zmienić ich moc, kiedy jest to potrzebne. Jako rozwiązanie problemu ganiania do lamp w Nikonie, skonstruowano YN-622-TX, który jest już tylko nadajnikiem. Nie podepniesz do tego lampy, jednak z wygodnego menu, możesz zdalnie sterować lampami, tak jak to ma miejsce w przypadku Canona.
Kupując YN-622-TX mam już system składający się z jednego nadajnika i dwóch odbiorników, a więc mogę radiowo wyzwalać dwie lampy.. Robi się wiec z tego poważna sprawa
Dzieki Tutejszyn przynajmniej moge sprawdzic TTL bez kupowania YN.
Cytat:
Ale masz jakąś lampę TTL, aby sprawdzić sanki radiowego wyzwalacza migawki?
Tak jak wspominalem wczesniej mam Sabinke 800.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sro 09 Kwi, 2014
kozidron napisał/a:
nie jesteś spójny sam z sobą, jeżeli puszka odpowiada "za ostrzenie" to jak obiektyw może mieć na nie (to ostrzenie Andrzeju) wpływ po przez "utrudnienie" czegoś czy "ułatwienie".
I jak ja biedny miś mam niespójny żyć?
Kozi - jak zwykle nie mogłeś sobie darować hejta i wycieczki osobistej...
Jak nie rozumiesz o czym piszę - wyjaśnię ci - obiektyw jako taki nie posiada samodzielnego autofokusa, a jedynie silniczek zasilany i sterowany z korpusu aparatu (lub system przekładni "wiertarki" albo obydwa jak w niektórych obiektywach wPentaxie ) w którym znajduje się cała elektronika odpowiedzialna za funkcjonowanie AF. Stąd podaję "odpowiedzialnego" - jako korpus , choć - wyobraź to sobie - zdaję sobie sprawę że ustawienie ostrośći bez obiektywu może być problematyczne.
Ułatwienie lub utrudnienie - czyli wpływ na celność tego układu - to jakość obiektywu na pełnej dziurze - im bardziej kontrastowy i ostry obraz daje całkiem otwarty - tym łatwiej układom znajdującym się w korpusie tę ostrość poprawnie ustawić. Nie widzę tutaj żadnej sprzeczności.
Odnośnie interpunkcji - jeśli masz ciutkę wyobraźni, spróbuj wyobrazić sobie że nawet na tym forum - nie jesteś jedynym mającym troszkę wiedzy na poziomie szkoły podstawowej , a mogę się założyć że znajdą się osoby o nieco wyższym poziomie wiedzy , wyobraźni i ... kultury.
komor napisał/a:
W systemach nieco bardziej zaawansowanych niż śrubokręt/wiertarka – absolutnie obiektyw też przyczynia się do szybkości, celności i precyzyjności ostrzenia.
Komor - a zapodaj mi taki system który "nie jest nowoczesny" i nie ma obiektywów z własnym napędem? Oczywiście wśród lustrzanek. Wyobraź sobie że Pentax z powodzeniem stosuje obydwa rozwiązania , a na dodatek ulepsza własny "śrubokręt".
Niezależnie od nowszych napędów DC.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9