Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Nie 28 Gru, 2014
Panasonic LUMIX GX7 czy Sony Alpha A6000

Panasonic LUMIX GX7 czy Sony Alpha A6000
Panasonic LUMIX GX7
54%
 54%  [ 13 ]
Sony Alpha A6000
45%
 45%  [ 11 ]
Głosowań: 24
Wszystkich Głosów: 24

Autor Wiadomość
gentoo-pl 
Nowy

Wysłany: Sro 09 Kwi, 2014   Panasonic LUMIX GX7 czy Sony Alpha A6000

Bardzo proszę o pomoc w wyborze aparatu. To będzie mój pierwszy zakup tego typu i nie chce później żałować zakupu.
Mam tutaj dwa porównania:
http://www.bhphotovideo.c...REG_1001000-REG
http://versus.com/en/sony...sonic-lumix-gx7

Tak na prawdę do końca nie wiem na co powinienem zwrócić bardziej uwagę i co jest przysłowiowym chwytem marketingowym.

Na czym mi zależy:
- oczywiście jakość zdjęć ( na pewno przynajmniej na początku wszystko będę robić na auto)
- szybki autofocus
- jak najbardziej mobilny (dlatego nie wybieram lustrzanki)

Z góry dziękuje za porady :)

Reklama

fatman 
Optyczny

Wysłany: Sro 09 Kwi, 2014   

Zobacz na możliwości obu aparatów.
Zobacz jaki masz wybór doskonałych szkieł do Lumixa a jakich... do Sony.

Ja wybrałem Lumixa GX7 rezygnując z Canona 5DmarkII i placaka pancernych szkieł.
Kupiłem jak tylko się pokazał - we wrześniu 2013.
Ten aparat ma możliwości takie, że ograniczony jesteś tylko własną kreatywnościa.
Pytaj śmiałe jak chcesz coś jeszcze wiedzieć.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Nie no, kup sobie Gx7, a nie A6000...

MD 
Nowy

GX7 świetny sprzęt , a o a6000 jeszcze nie wiele tak naprawdę wiadomo.
Ale prezentuje się również wyśmienicie. Ja czekam ,aż cena spadnie.

http://www.sonyalpharumor...0-test-roundup/

RB 

fatman napisał/a:

Ten aparat ma możliwości takie, że ograniczony jesteś tylko własną kreatywnościa.

O A6000 (korpusie) da się napisać dokładnie to samo :)

Niemniej jestem też zwolennikiem mikro 4/3. Optyka jakoś mniejsza i moim zdaniem więcej bardzo dobrej. I to mimo wyraźnej poprawy w tym zakresie w Sony E.

gentoo-pl 
Nowy

Dziękuje Wam za odpowiedzi.
Właśnie tu jest problem - a6000 to tak naprawdę wielka niewiadoma bo jest to nowość. Zachwycają się w recenzjach, że ma super szybki AF i az 179 punktów detekcji fazy, ale nie wiem czy nie jest to chwyt marketingowy. W moim przypadku za sony przemawia mniejszy rozmiar, ale zdumiewające jest dla mnie to, że nie ma on wbudowanego mikrofonu ?!

Rozumiem, że z GX7 będę mieć mniejszy problem z dostępnością lepszych obiektywów ?

fatman 
Optyczny

gentoo-pl,
Masz wybor szkieł zarówno ze stajńi Panasonica jka i Olympusa, Leici aż po Wojtka z f/0.95.
Piękna kolekcja stałek: 8,15, 17, 20, 25, 45, 50, 75 mm
O zoomach nie wspomnę.
Ja się zadowalam: Panas 20/1.7; Olek 9-18, Panas 14-45, Olek 45/1.8 i Panas 45-150.

Nie patrz na detekcję fazy tylko na fazę detekcji. :wink:
Jak sam piszesz- dopiero zaczynasz.
Tu będziesz się miał z czego uczyć... Podręcznik obsługi wszystkich opcji tego Panasa to 340 stron tekstu (A4) :mrgreen:

RB 

gentoo-pl napisał/a:
Dziękuje Wam za odpowiedzi.
Właśnie tu jest problem - a6000 to tak naprawdę wielka niewiadoma bo jest to nowość.

A tam, jaka aż taka niewiadoma... pi razy drzwi wiadomo, że zdjęcia zrobi bdb. Nie sądzę, ze Sony aż tak s... sprawę, że ich 24 mpix będzie pracowało gorzej od 16 mpix matrycy 4/3.

gentoo-pl napisał/a:
W moim przypadku za sony przemawia mniejszy rozmiar,

Zaraz, a Ty chcesz ten korpus bez obiektywu używać? Bo w ogólności to w zasadzie jest dokładnie odwrotnie...

gentoo-pl napisał/a:

Rozumiem, że z GX7 będę mieć mniejszy problem z dostępnością lepszych obiektywów ?

To nie tak. Będzie ich więcej, będą mniejsze (i to często zdecydowanie!)... i te dobre mimo wszystko tańsze. Chociaż najtańsze świetne stałki są w obu systemach identyczne :-) Bo Sigma je robi. I - jeśli chodzi o kąty widzenia to moim zdaniem lepiej tym Sigmom z sonowskim bagnetem.

Niemniej polecam mimo wszystko gx7... tylko korpus zwykle jest średnim problemem. Bo jeśli chcesz na dłuższy czas mieć jakiś podstawowy zoom z zestawu to można to samo w sensie zdjęcia końcoego zrobić jednak za mniejsze pieniądze. Ale bez kilku ładnych dupereli umilających obcowanie z aparatem.

gentoo-pl 
Nowy

Cytat:
Zaraz, a Ty chcesz ten korpus bez obiektywu używać? Bo w ogólności to w zasadzie jest dokładnie odwrotnie...

Na początku i tak będę robił wszystko na auto i minie trochę czasu zanim pomyślę o kupnie lepszych obiektywów. Często jeżdżę na rowerze i chciałbym zabierać aparat ze sobą dlatego napisałem o tym, ze mniejszy rozmiar jest dla mnie zaletą - dlatego też nie decyduje się na lustrzankę.

fatman 
Optyczny

gentoo-pl,
Jeżeli czujesz się całkiem "surowy" to kup sobie używkę Panasa LX5 lub LX7 albo Olka XZ-2 i bedziesz miał na rower jak znalazł.
Jak się podszkolisz... Kupisz wtedy aparat z wymiennymi obiektywami.
Albo poszulaj Lumixa GX1. Z kitowym szkłem powinienneś go dopaść za ok 1200 PLN.
Ostatnio zmieniony przez fatman Sro 09 Kwi, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

RB 

gentoo-pl napisał/a:
Cytat:

Na początku i tak będę robił wszystko na auto i minie trochę czasu zanim pomyślę o kupnie lepszych obiektywów. Często jeżdżę na rowerze i chciałbym zabierać aparat ze sobą dlatego napisałem o tym, ze mniejszy rozmiar jest dla mnie zaletą - dlatego też nie decyduje się na lustrzankę.

Aaaa... no to jak wybierasz między a6000 z małym 16-50 i gx7 z normalnym 14-42 to nie ma sprawy. Sony jest mniejsze.

Bo generalnie to w zasadzie zawsze mniejszy set możesz w mikro 4/3 zrobić niż w sony.

A jeszcze - czemu nie lepszy kompakt z niedużym zoomem? Panasonik LX7, Olympus XZ2?
To jest po prostu tanie i całkiem niezłe. Na jotpegach moim zdaniem super, szcególnie do ogólno-widoczkowych zabaw.

A w rowerze to jak to wozisz? Torba na kierownicy, kieszonka na plecach czy... jak allah da?

fatman 
Optyczny

RB, heh... W tym samym czasie pisalismy prawie to samo :mrgreen:

RB 

Wysłany: Czw 10 Kwi, 2014   

A swoją drogą to w tym co gentoo zalinkował:

http://versus.com/en/sony...sonic-lumix-gx7

są napisane tak przerażające bzdury, że aż włosy stają.
Radzę spojrzeć.

wynika z tego, że w gx7 nie ma wciskania przycisku migawki do połowy celem wyostrzenia.
ba, to pikuś, ktos jasno sugeruje, że gx7 nie ma wizjera...

Oraz z drugiej strony, że a6000 nie produkuje... RAWów

Pomijam jujż fakt, że ten automat porównuje a6000 z 16-50 do gx7 bez obiektywu (tzn. o obiektywie nic nie napisano) co daje takie zabawne cuda jak ten, że Panas ma większy otwór względny :-)
Ale taż jest 'substantialy longer' :mrgreen:

gentoo, weź się Ty nawet nie zbliżaj do takich porównywarek, tam po prostu napisano jawną nieprawdę.
Bo i gx7 ma wizjer (bdb) i a6000 produkuje RAWy.

gentoo-pl 
Nowy

Dzięki za wyjaśnienie niektórych rzeczy :)
Nie decyduje się na kompakt ponieważ chce sobie zostawić "otwartą furkę", chciałem dobrac coś jak najbardziej uniwersalnego. Na rowerze mam magiczną torbę pod ramą, więc powinienem takiego lumixa, czy alphe upchnąć.

Z punktu widzenia zielonego w tych sprawach filmiki na YT z review a6000 robią na mnie lepsze wrażenie, szczególnie AF. Przykład:
https://www.youtube.com/watch?v=IwRTalFYArQ
https://www.youtube.com/watch?v=wsddzE5f13k

- ale filmiki i tak pewnie będą nieme jeśli nie dokupie mikrofonu za milion pinset i będzie mi wystawał jak peryskop z łodzi podwodnej :)

komor 
Moderator

gentoo-pl napisał/a:
Na rowerze mam magiczną torbę pod ramą

Jaki to jest rodzaj rowerowania? Aparat to bym jednak trzymał na plecach lub saszetce na brzuchu niż przy ramie, gdzie przenoszone są wszystkie możliwe drgania.

Odpowiedz do tematu