Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wlasnie tak na Ciebie czekalem Santre Ten Opticron to tanszy wariant w temacie Nikon E2.
Nie widze co mialbys zyskac kupujac akurat te dwie wymienione. Zwlaszcza, ze juz masz 3. i to akurat spora i na slabe swiatlo. Sa tez nieco moze wieksze lornetki "7x30":
Zen Ray 7x36 oraz Celestron Granite 7x33. Do tego niektore 42 (Opticron, Celestron, M5, Ecotone) sa male i moga spokojnie konkurowac z Action EX 7x35, a bylyby lepszym uzupelnieniem malego M7. Rowniez Olympus EXPSI 42 porro bylby calkiem sensownym uzupelnieniem, przynajmniej ze wzgledu na cene. Jesli chodzi zas o wariant z malym powiekszeniem, duza zrenica i duzym polem to jest Bushnell 4x30, lornetka prawie teatralna.
Santre co jakiś czas zachwala swojego SR-GA.Duże pole, ostry środek i dobra cena to je to co najbardziej lubię, tylko, że ja już zdecydowałem się na M7.
Kivirovi - Raptorkiem 6.5x32 chciałem zastąpić zdezelowanego ćwierćwiekowym użytkowaniem actiona 7x35, u którego ciężko chodzi (zaciera się)pokrętło ostrości(na szczęście niezła głębia powoduje, że nie trzeba dużo kręcić).
Od czasu do czasu towarzyszę znajomemu (też dziadkowi-równolatkowi)na ambonie.W nocy jak wiadomo g.widać, więc nasze lornetki są nieraz mocno poniewierane.Jego Svarovski slc 7x50 znosi to nad wyraz dzielnie a mnie porówki za stówkę nie byłoby tak bardzo żal.Nie sądzę, żeby nasze źrenice otwierały się na więcej niż 5mm, stąd taki wybór.
Abs - Twoja propozycja jest chyba najlepsza.Do czasu kolejnej wizyty znajomego ze stanów (na zimowe święta)może zrewiduję swoje potrzeby.Może też uda się deko zwiększyć budżet podbierając (byle nie za często) banknocik spod pościeli - z czasem powinno być łatwiej, przecież babcina skleroza powinna postępować;)Już jestem ciekaw, co wspólnie przez lato wymyślimy.A może EII stanieje o połowę...;)
Na razie więc zamawiam M7 i czekam na święta.
Chociaż trochę szkoda okazji, gdyż kolega przylatuje z żoną i ta też mogłaby wwieźć jedną sztukę:)
@Pepin, zastanawiam sie nad Twoim wyborem Conquesta 8 x 42, czy tez w ogóle 8x 42.
Dlaczego nie 8 x 32? Jest mniejszy, lżejszy i ma wieksze pole widzenia.
Przy okazji, jak to jest, że 8 x 42 ma mniejsze pole od 8 x 32? Na "chłopski rozum" pole powinno byc większe bo obiektyw jest większy? Chyba czegoś nie rozumiem.
Jest promocja na 10x42 Victory FL i można go wyhaczyć za "jedyne" 5100 złotych. Ale trochę kusi bo to porządna lornetka jest.
Niestety przy wiekszej zrenicy wyjsciowej powiekszanie pola jest zawsze trudne. Poza tym 8x32 jest kierowana do bardziej wymagajacych pod wzgledem pola ptasiarzy, a 8x42 raczej do mysliwych majacych inne preferencje. W Conquest HD 8x42 i tak jest niezle 7,4st to 60 stopni owe okulary. Bywaja takie co maja 50!
Kiedy na żywo porównasz Conquesta 8x32 i 8x42, różnica w wadze i gabarytach wcale nie jest rażąca.
Obie to pancerne lornetki.
Na pewno Conquest 8x32 nie może uchodzić za lornetkę "kieszonkową".
Dlaczego x42? Otóż ja lubię mieć co "trzymać w łapie" podczas obserwacji. Ponadto 42 mm jest dla mnie bardziej uniwersalna, bo mona polukać kiedy robi się ciemno (a pracuję jak wiadomo pilnie od rana do wieczora), a od biedy można nią sobie poglądowo popatrzeć w gwiazdy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9