Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To poproszę plany na maila
Kto jak kto, ja konkurencji słowa nie pisnę hehe.
A tak na serio to trochę po macoszemu te szkiełka pentaxa traktujecie, bo sam aparat to mogę jeszcze zrozumieć.
Fajnie byłoby jakby więcej testów aparatów wogóle sie pojawiło - myślę, że poczytność wzrosła by znacznie. Oczywiście należy pamiętać, że macie swoją niszę i w kwestii lornetek jesteście potentatem, ale aż korci żeby rozkręcić fotograficzny kącik...
Wysłany: Pon 05 Lut, 2007 Re: Redakcja Fotopolis o testach na Optyczne.pl
RobertO napisał/a:
Jak widac standardy naszych testow i ich poziom merytoryczny zostaly ostro skrytykowane przez Szanownego Pana Michala z Redakcji Fotopolis.
Zastanawia mnie tylko czy pisal to Pan Michal Sulkiewicz (do niedawna Redaktor Naczelny Fotopolis) ktory to na poczatku wrzesnia proponowal naszemu Redaktorowi Naczelnemu wykonywanie testow obiektywow dla Fotopolis, proponujac przy tym "dosyc dobre warunki finansowe". Innymi slowy mowiac chcieli kupic nasze beznadziejne testy za przyzwoite pieniadze
No coz wyglada na to ze redakcja Fotopolis wyznaje prosta zasade, ze skoro nie udalo sie podkupic konkurencji to trzeba obrzucic ja blotem. Przychodzi mi tu do glowy stare przyslowie, mowiace ze tonacy brzytwy sie chwyta.
Witam!
Ja nie boje sie odpowiadac na obcym forum. Na poczatek chcialem zaznaczyc, ze to co piszesz powyzej na temat naszej korespondencji to nieprawda (pomijajac juz, ze zdradzanie prywatnej korespondencji, a tym bardziej biznesowej jest conajmniej niegrzeczne). Przede wszystkim moja oferta dotyczyla testow obiektywow, a NIE aparatow. Dodatkowo testy odbywalyby sie wedlug naszych procedur testowych, ewentualnie wzbogaconych o propozycje testera. Testy obiektywow u Was sa w miare dobre, chociaz zbyt "numeryczne", a w swoich "numerach" niewiarygodne, o czym pisze takze nizej. Tak czy inaczej oferta, ktora stala sie jak widze publiczna jest juz nieaktualna (mam nadzieje, ze nie zaleje nas teraz fala CV od potencjalnych testerow
Co do testow aparatow, to ich poziom na optyczne.pl bylby absolutnie nie do przyjecia na fotopolis.pl i o tym napisalem. Dlaczego? Pomijajac bledy, z ktorych wiekszosc wytkneli czytelnicy w podpisach, a niektorych i tak nie zauwazyli, to testy te nie obejmuja wielu waznych funkcji, ktore dla osob naprawde fotografujacych sa wazne. Dla nas na Fotopolis.pl wazniejsze jest robienie zdjec aparatem a nie zarzucanie ludzi danymi z watpliwej jakosci programu Imatest (ktory nawiasem mowiac nie spelnia zadnych norm). Ktos, kto widzial jak powstaja wykresy MTF u producentow optyki zdaje sobie sprawe, ze na podstawie danych dostarczanych do Imatestu nie mozna uzyskac wiarygodnych danych, ktore wypuszcza ten program. To jest moje zdanie i mam do niego prawo. Bez wzgledu na to czy uczestnikom tego forum to sie podoba, czy nie.
Generalnie nie chce sie wdawac w szczegoly, bo to nie moja sprawa, co wypisuje optyczne.pl. Czulem sie tylko w obowiazku odpowiedziec post, do ktorego link zostal odany na naszym forum.
Na Optyczne.pl wychodzi mi 57 obiektywow, 22 aparaty i 66 lornetek
Tak naprawde, to chodzi o 22 aparaty, bo Fotopolis.pl nie testuje obiektywow, a tym bardziej lornetek. Radze czytac ze zrozumieniem. No ale rozumiem, ze te 57 obiektywow i 66 lornetek jest niezbednych do pelni szczescia. OK.
Problem w tym, ze fragment wypowiedzi, ktory byl zacytowany dotyczy SZYBKOSCI pojawiania sie testow na Fotopolis.pl, a nie ich ilosci. To zarzucaja nam czytelnicy.
Fotopolis.pl napisał/a:
Na poczatek chcialem zaznaczyc, ze to co piszesz powyzej na temat naszej korespondencji to nieprawda (pomijajac juz, ze zdradzanie prywatnej korespondencji, a tym bardziej biznesowej jest conajmniej niegrzeczne). Przede wszystkim moja oferta dotyczyla testow obiektywow, a NIE aparatow.
Wyraznie napisalem ze zaproponowano naczemu naczelnemu wykonywanie testow OBIEKTYWOW dla Fotopolis, wiec gdzie tu sie mijam z prawda???
Fotopolis.pl napisał/a:
Dla nas na Fotopolis.pl wazniejsze jest robienie zdjec aparatem a nie zarzucanie ludzi danymi z watpliwej jakosci programu Imatest (ktory nawiasem mowiac nie spelnia zadnych norm). Ktos, kto widzial jak powstaja wykresy MTF u producentow optyki zdaje sobie sprawe, ze na podstawie danych dostarczanych do Imatestu nie mozna uzyskac wiarygodnych danych, ktore wypuszcza ten program. To jest moje zdanie i mam do niego prawo. Bez wzgledu na to czy uczestnikom tego forum to sie podoba, czy nie.
Ja podam tylko liste firm ktore zakupily i wykorzystuja ten niespelniajacy zadnych norm program
Acutelogic • Advasense • Agilent • Akzo Nobel • Alps • Analog Devices • Apple • ASULAB (Swatch) • ATI • Avago • BAE Systems • Better Light • Canon Europe • Casio Hitachi Mobile • Cascade Engineering Services • Canadian Bank Note • Concord Camera • Creative Technology • Cypress Semiconductor • Datatrac Information Services • DBlur Technologies • DuPont • Elekta • DxO • EDS • Flextronics • Foveon • Freescale Semiconductor • Fujifilm France • Fujinon • General Dynamics Robotic Systems •Hewlett-Packard • IDS • Intel • Identix • inSilica • Kodak • KonicaMinolta • Kyocera • LG Electronics • Lifetouch • Logitech • Micron • MagnaChip • Microsoft • Motorola • Nokia • NuCORE Technology • Nvidia • NXP Semiconductor • OmniVision • Palm • Polaroid • Proctor & Gamble • Qualcomm • RIM • Rockwell Scientific • Samsung • Sharp • Siemens • Siimpel • Sony Ericsson • Spreadtrum • STMicroelectronics • Teledyne Imaging Sensors • Texas Instruments • Vision-Sciences • Zonetech • Zoran
Boston Scientific • CardioOptics • GlaxoSmithKline • Idexx Laboratories
Chasseur d'Images • CNET • Consumers Union • Macworld
BMW • Boeing • Defense R&D Canada • ESTEC (European Space Agency) • Fermilab • Geospatial Systems • Lockheed Martin • NASA • Pacific Northwest National Laboratory • Rincon Research • U.S. Government Printing Office
Art institute of Chicago • ITRI • Academy of Motion Picture Arts and Sciences • Bayerischen Staatsbibliothek • College of Optical Sciences, University of Arizona • Curtin University of Technology • Emory University • National Archives of Sweden • National Library of Australia • National University of Ireland, Galway • OCLC • Royal BC Museum • Slovak Technical University in Bratislava • UCLA Crump Institute for Molecular Imaging • University of Warwick • Università di Padova
Cytat:
Ja nie boje sie odpowiadac na obcym forum. Na poczatek chcialem zaznaczyc, ze to co piszesz powyzej na temat naszej korespondencji to nieprawda (pomijajac juz, ze zdradzanie prywatnej korespondencji, a tym bardziej biznesowej jest conajmniej niegrzeczne).
Natomiast obrzucanie błotem konkurencji to szczyt kultury ?
Cytat:
Dla nas na Fotopolis.pl wazniejsze jest robienie zdjec aparatem a nie zarzucanie ludzi danymi z watpliwej jakosci programu Imatest (ktory nawiasem mowiac nie spelnia zadnych norm).
Robert już wypisał listę firm które korzystają z tego programu. Ponadto jest on używany przez wiele serwisów np. Photozone (lista u dołu strony http://www.imatest.com/docs/customers.html ). Radziłbym najpierw troszkę poczytać zanim się zacznie krytykować.
Cytat:
Ktos, kto widzial jak powstaja wykresy MTF u producentow optyki zdaje sobie sprawe, ze na podstawie danych dostarczanych do Imatestu nie mozna uzyskac wiarygodnych danych, ktore wypuszcza ten program.
Wiarygodniejsza jest metoda "na oko" w dodatku przeprowadzana na pliku JPG ? Może dlatego na Fotopolis wszystkie aparaty dostają oceny "bardzo dobre" ?
A co do ilości zdjęć wykonywanych podczas testów (jak to jest w odpowiedzi na forum Fotopolis) - to rzeczywiście jest ich kilkanaście ale setek
Ostatnio zmieniony przez nirriti Pon 05 Lut, 2007, w całości zmieniany 1 raz
Czy Ty naprawde jestes taki naiwny, ze uwazasz, ze ktorys z czolowych producentow wypuszcza na rynek tak zly aparat, ze nie zasluguje na ocene 5? Co Ty myslisz, ze tam pracuja ludzie, ktorzy nie maja pojecia o elektronice i fotografii?
Oczywiscie, ze wiekszosc aparatow czolowych firm fotograficznych zasluguje na ocene 5. Dla odroznienia podajemy tez ocene procentowa - zeby kazdy mogl dokladnie porownac interesujace go modele.
Proponuje zajrzec na ukochany przez wielu serwis DPreview. Tam mnostwo modeli tez dostaje Highly Recommended (czyli cos takiego jak nasza "6"), a wiekszosc Recommended (czyli odpowiednik naszej "5"), tylko kilkadziesiat modeli przetestowanych przez ten serwis otrzymalo nizsze oceny. To potwierdza, co napisalem powyzej. Serwisy "zjezdzajace" np. lustrzanki czolowych producentow sa po prostu niepowazne. Oczywiscie zdobywaja poklask publicznosci, bo ludziom sie wydaje, ze "zla wiadomosc to prawdziwa wiadomosc". Niestety tak nie jest.
Oceny w testach na Fotopolis.pl wyliczane sa wedlug arkusza ocen organizacji DIWA zawierajacego ocene 0-6 kilkuset cech aparatu. Arkusz ten trafia nastepnie do centrali DIWA w Amsterdamie, gdzie jest porownywany z innymi arkuszami nadeslanymi przez innych czlonkow DIWA z calego swiata. Jezeli roznica w ocenie danej cechy przekracza 2-3 punkty (w zaleznosci od wagi cechy) arkusz wraca do nas z prosba o wyjasnienie. Tak samo sie dzieje, gdy rozni sie ocena koncowa. My naprawde nie mozemy nic zmanipulowac. Takie oszustwo od razu wyszloby na jaw. Nie mozemy sobie na to pozwolic.
Zreszta, testy na fotopolis.pl sa tak skonstruowane, ze pokazujemy, to o czym piszemy - jezeli ktos na pokazanym zdjeciu nie widzi wady, albo wlasnie ja widzi - to jego ocena. Dlatego, kazdy test jest w duzym stopniu subiektywny. Chodzi o to, zeby doswiadczony redaktor przedstawil co w aparacie mu przeszkadza, a co sie podoba - poparl to argumentami. Czytelnik i tak moze sie zgodzic lub nie, moze sam ocenic. Jezeli nie potrafii, to polega na 5-letnim doswiadczeniu redakcji Fotopolis.pl, w ktorej pracuja w wiekszosci ludzie fotografujacy zawodowo. Jezeli sie z nimi nie zgadza, moze napisac do nas maila lub na forum. Zdarza sie, ze na tyle uargumentuje swoje stanowisko, ze zmieniamy zdanie. Nikt nie jest nieomylny.
Dlatego tez uwazam, ze testy na Fotopolis.pl sa najlepszymi, jakie mozna przeczytac w polskim Internecie. Czy moga byc lepsze? Pewnie tak. Nasze procedury testowe ksztaltowaly sie przez 5 lat i jeszcze beda sie zmienialy, aby byly jeszcze lepsze.
Wysłany: Wto 06 Lut, 2007 Re: Redakcja Fotopolis o testach na Optyczne.pl
RobertO napisał/a:
Wyraznie napisalem ze zaproponowano naczemu naczelnemu wykonywanie testow OBIEKTYWOW dla Fotopolis, wiec gdzie tu sie mijam z prawda???
W tym, ze ja nie pisalem nic o testach obiektywow, tylko aparatow.
Cytat:
Ja podam tylko liste firm ktore zakupily i wykorzystuja ten niespelniajacy zadnych norm program
Co nie zmienia faktu, ze nie spelnia norm. Widzialem jak powstaje MTF w fabryce Zeissa i zapewniam Cie, ze Imatest to wrozenie z fusow. Zreszta to lista ze stron producenta. Nie wiesz w ilu tych firmach program wyladowal w koszu.
nirriti napisał/a:
Cytat:
Ja nie boje sie odpowiadac na obcym forum. Na poczatek chcialem zaznaczyc, ze to co piszesz powyzej na temat naszej korespondencji to nieprawda (pomijajac juz, ze zdradzanie prywatnej korespondencji, a tym bardziej biznesowej jest conajmniej niegrzeczne).
Natomiast obrzucanie błotem konkurencji to szczyt kultury ?
Jak cos jest slabe to o tym pisze. Co to ma wspolnego z obrzucaniem blotem?
nirriti napisał/a:
Wiarygodniejsza jest metoda "na oko" w dodatku przeprowadzana na pliku JPG ? Może dlatego na Fotopolis wszystkie aparaty dostają oceny "bardzo dobre" ?
Dostaja taka ocene, bo na nia zasluguja. Oczywiscie, ze metoda "na oko" jest warygodniejsza. Szczegolnie, ze okiem oceniasz zdjecia tego samego obiektu fotografowanego w tym samych warunkach. W koncu to okiem oceniasz pozniej zdjecia zrobione danym aparatem. Bedziesz zdjecia z wakacji wrzucal do Imatestu? (Chociaz, slyszalem o takich maniakach.)
Nie dyskredytuje metod numerycznych, jednak tylko jako wspomagajacych, a nie jedynego wyznacznika. Jezeli znajdziemy wiarygodne narzedzie do generowania takich ocen, to bedziemy go uzywali do wspomagania oceny. W testach tutaj publikowanych masz mase wykresow, ale nie mozesz zobaczyc jak to wyglada na zdjeciu - to moim zdaniem nieporozumienie. Od razu widac, ze ludzie ktorzy to robia nie maja pojecia o fotografii.
Pozdrawiam,
Michal
Ostatnio zmieniony przez Fotopolis.pl Wto 06 Lut, 2007, w całości zmieniany 1 raz
Czy Ty naprawde jestes taki naiwny, ze uwazasz, ze ktorys z czolowych producentow wypuszcza na rynek tak zly aparat, ze nie zasluguje na ocene 5? Co Ty myslisz, ze tam pracuja ludzie, ktorzy nie maja pojecia o elektronice i fotografii?
O rany, to w sumie po co testy przeprowadzać, czego bym nie kupił to będzie super albo bardzo dobre A czy mają pojęcie o fotografii i elektronice to nie wiem, w sumie może i nie mają bo tego beznadziejnego Imatestu używają a jak wiadomo on norm nie spełnia
Cytat:
Oczywiscie, ze wiekszosc aparatow czolowych firm fotograficznych zasluguje na ocene 5. Dla odroznienia podajemy tez ocene procentowa - zeby kazdy mogl dokladnie porownac interesujace go modele.
Te procentowe bardzo niewiele się różnią i mówią jeszcze mniej. A pisanie, że każdy Canon, Nikon, Sony, Pentax itp. zasługuje na ocenę bardzo dobrą to kuriozum.
Cytat:
Proponuje zajrzec na ukochany przez wielu serwis DPreview. Tam mnostwo modeli tez dostaje Highly Recommended (czyli cos takiego jak nasza "6"), a wiekszosc Recommended (czyli odpowiednik naszej "5"), tylko kilkadziesiat modeli przetestowanych przez ten serwis otrzymalo nizsze oceny.
I tak procentowo jesteście sporo od nich lepsi w ocenach.
Cytat:
To potwierdza, co napisalem powyzej. Serwisy "zjezdzajace" np. lustrzanki czolowych producentow sa po prostu niepowazne. Oczywiscie zdobywaja poklask publicznosci, bo ludziom sie wydaje, ze "zla wiadomosc to prawdziwa wiadomosc". Niestety tak nie jest.
Czyli tylko chwalić można? A jeżeli w testach wyjdzie coś nie tak to trzeba by zatuszować ? Poza tym kolega się myli - ludzie nie lubią czytać o wadach, wolą o zaletach. Gdyby lubili czytać o wadach to Fotopolis pewnie miały mały procent tej oglądalności którą ma teraz.
Cytat:
Oceny w testach na Fotopolis.pl wyliczane sa wedlug arkusza ocen organizacji DIWA zawierajacego ocene 0-6 kilkuset cech aparatu. Arkusz ten trafia nastepnie do centrali DIWA w Amsterdamie, gdzie jest porownywany z innymi arkuszami nadeslanymi przez innych czlonkow DIWA z calego swiata. Jezeli roznica w ocenie danej cechy przekracza 2-3 punkty (w zaleznosci od wagi cechy) arkusz wraca do nas z prosba o wyjasnienie. Tak samo sie dzieje, gdy rozni sie ocena koncowa. My naprawde nie mozemy nic zmanipulowac. Takie oszustwo od razu wyszloby na jaw. Nie mozemy sobie na to pozwolic.
Na stronie DIWA można przeczytać, że należy do niej raptem 12 portali o aparatach. W dodatku nie ma tych największych ( http://www.diwa-awards.com/members ). Jak dla mnie to nie jest to żadna wyrocznia a identyczne oceny wystawiane wszystkim aparatom raczej źle świadczą o procedurze testowej.
Cytat:
Zreszta, testy na fotopolis.pl sa tak skonstruowane, ze pokazujemy, to o czym piszemy - jezeli ktos na pokazanym zdjeciu nie widzi wady, albo wlasnie ja widzi - to jego ocena. Dlatego, kazdy test jest w duzym stopniu subiektywny. Chodzi o to, zeby doswiadczony redaktor przedstawil co w aparacie mu przeszkadza, a co sie podoba - poparl to argumentami. Czytelnik i tak moze sie zgodzic lub nie, moze sam ocenic. Jezeli nie potrafii, to polega na 5-letnim doswiadczeniu redakcji Fotopolis.pl, w ktorej pracuja w wiekszosci ludzie fotografujacy zawodowo. Jezeli sie z nimi nie zgadza, moze napisac do nas maila lub na forum. Zdarza sie, ze na tyle uargumentuje swoje stanowisko, ze zmieniamy zdanie. Nikt nie jest nieomylny.
Czyli subiektywna ocena jest lepsza niż pomiary za pomocą specjalistycznego oprogramowania?
O rany, to w sumie po co testy przeprowadzać, czego bym nie kupił to będzie super albo bardzo dobre A czy mają pojęcie o fotografii i elektronice to nie wiem, w sumie może i nie mają bo tego beznadziejnego Imatestu używają a jak wiadomo on norm nie spełnia
OK. Tlumacze dalej, bo widze, ze argumenty ciezko trafiaja. Chociazby dlatego warto robic testy bo rozne cechy sa roznie oceniane. Poza tym producenci robia postepy w swoich konstrukcjach. Kazdy ma swoje upodobania i przyzwyczajenia. Testy na Fotopolis.pl pomagaja wybrac aparat, ktory bardziej te oczekiwania spelnia - nie koniecznie najlepszy ogolnie - najlepszy wlanie dla Ciebie.
Cytat:
Te procentowe bardzo niewiele się różnią i mówią jeszcze mniej. A pisanie, że każdy Canon, Nikon, Sony, Pentax itp. zasługuje na ocenę bardzo dobrą to kuriozum.
Nie napisalem, ze "kazdy". Radze byc precyzyjnym. Wiekszosc. To na pewno. Problem w tym, ze nadal na rynku sa aparaty, ktore sa na poziomie 3-4. Oczywiscie, wiekszosc z nich nie testujemy, bo to jakies chinskie noname'y, no ale gdybysmy przetestowali... To co proponujesz ustalic oddzielna skale dla "lepszych" marek? To dopiero byloby kuriozum. A jak nawet oceny procentowe Ci nie wystarczaja, to ja nie wiem, czego Ty oczekujesz. Czy Ty naprawde nie widzisz, ze gdyby ktos ocenil EOSa 400D na 60%, a D80 na 90%, to po prostu taka roznica wykazalby, ze nie ma pojecia o tym co pisze? A moze po prostu Ty nie lubisz Fotopolis.pl i co nie zrobimy, to bedzie dla Ciebie zle?
Cytat:
Czyli tylko chwalić można? A jeżeli w testach wyjdzie coś nie tak to trzeba by zatuszować ? Poza tym kolega się myli - ludzie nie lubią czytać o wadach, wolą o zaletach. Gdyby lubili czytać o wadach to Fotopolis pewnie miały mały procent tej oglądalności którą ma teraz.
Nie myle sie. Zajrzyj na fora - ludzie pisza glownie o wadach - to ich przede wszystkim interesuje. Zreszta my bardzo chetnie piszemy o wadach. Nie ma nic lepszego niz znalezc wade w konstrukcji, nad ktora japonscy inzynierowie pracowali przez kilka lat Tyle, ze my mamy szersze spojrzenie - mamy na tyle doswiadczenia, ze potrafimy ocenic wade na tle calosci konstrukcji. A Fotopolis.pl ma taka ogladalnosc, bo jest najlepszym serwisem o fotografii w Polsce
Cytat:
Na stronie DIWA można przeczytać, że należy do niej raptem 12 portali o aparatach. W dodatku nie ma tych największych ( http://www.diwa-awards.com/members ). Jak dla mnie to nie jest to żadna wyrocznia a identyczne oceny wystawiane wszystkim aparatom raczej źle świadczą o procedurze testowej.
A ja mysle, ze dobrze swiadcza o procedurze testowej. Oznacza, ze jest powtarzalna. Skoro kilka redakcji testuje ten sam aparat w ten sam sposob, to dopiero byloby podejrzane, gdyby otrzymywali inne rezultaty (no to jest mozliwe, gdyby wszyscy korzystali z Imatestu ).
Co do Twoich zarzutow, to serwisy nalezace do DIWA to czolowka stron fotograficznych w swoich krajach. Jednak nie ilosc, sie liczy, ale jakosc. Kilku czlonkow wylecialo, bo nie mogli sprostac wymaganej jakosci testow.
Cytat:
Czyli subiektywna ocena jest lepsza niż pomiary za pomocą specjalistycznego oprogramowania?
Rozumiem, ze jako "subiektywna" rozumiesz ocena dokonana przez doswiadczonego redaktora za pomoca tablic testowych? Jezeli tak, to lepsza, bo uwzglednia wiecej informacji. Jak juz napisalem wczesniej dobrze jest dolozyc do tego ocene liczbowa, ale z wiarygodnego zrodla. Jak takiego nie mamy, to lepiej juz nic nie pisac, zeby sie nie osmieszac. Liczby to proteza doswiadczenia i wiedzy
nirriti napisał/a:
Prawde mowiac jestem zaskoczony, ze tyle osob, ktore jak mi sie wydaje kochaja fotografie, dalo sie zwiezc tym publikowanym tutaj wykresom, liczbom i slupkom. No, chyba, ze w tych wszystkich aparatach nie chodzi o fotografowanie, tylko o rajcowanie sie cyferkami...
Aż przykro czytać jak konkurencja się sama niszczy :/
Podsumowując: dobry test to test subiektywny, w którym testowany przedmiot jest oceniany "na oko". Wartości numeryczne uzyskiwane za pomocą specjalistycznego oprogramowania, w oparciu o fotki w formacie RAW wykonane w warunkach studyjnych są "protezą". Rzeczone oprogramowanie jest do kitu bo nie spełnia norm (jakich to nie wiadomo ale nie spełnia) co stwierdzono będąc na sponsorowanej wycieczce w fabryce jednego producenta. A kilkadziesiąt firm które ów program zakupiło od razu wyrzuciło go do kosza (taki mają zwyczaj, kupują i wyrzucają do kosza). Poza tym najwięcej mówią fotki w formacie JPG, bo z RAWów i tak nikt nie korzysta (jakieś takie kolorki wyblakłe mają).
Zresztą dla oka doświadczonego redaktora nie ma to znaczenia, bo ono i tak wszystkie parametry obrazu sobie ładnie przeliczy i to znacznie lepiej i obiektywniej niż wszystkie programy na świecie A stawianie ocen niższych niż"bardzo dobre" to bezczelność i kpiny z użytkowników - złych aparatów czołowi producenci po prostu nie sprzedają.
tak wiec Szanowni Czytelnicy nie warto czytac testow na Optyczne.pl bo podpierajac sie wynikami z Fotopolis wyraznie widac, ze idac do sklepu macie ponad 81% szans na kupienie bardzo dobrego lub doskonalego aparatu, a złych modeli to juz dzisiaj nie produkuja, co najwyzej dostateczne. Zapraszam zatem do MediaMarktu na zakupy w ciemno
Dokladnie tak jest. Ponad 81% aparatow, ktore sa w sklepach da wam zrobi dobre zdjecia. Jednak nie wszystkie spelnia wasze wymagania, jezeli chodzi o obsluge, uklad menu, szybkosc reakcji itp. Bo niektorzy potrzebuja odchylanego monitora, a inni szybkich zdjec seryjnych i wlasnie testy na Fotopolis.pl, Szanowni Czytelnicy, pozwola Wam wybrac, ktory z aparatow z ocena 5 bedzie dla Was lepszy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10