Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
mógłby ktoś wskazać modele jakiś małych niedrogich lornetek wartych zainteresowania?
Zasadniczo uzywam ruskiego tento 7x50 który pewnikiem dobija do 30 lat i jest powiedzmy ok. Do żółtego obrazu byłem od dzieciństwa tak przyzwyczajony ze nawet nie zdawałem sobie sprawy ze może być inaczej. Dopiero jak w sklepie spojrzałem przez coś innego to byłem naprawde mocno zaskoczony
Małe pole widzenia też jakoś trawiłem - także myślę iż z powyższego powodu.
Ale przeszkadza mi jej wielkość i waga. Wiec kiedyś tam na gwiazdkę dostałem olympusa 10x25 i jakkolwiek jest poręczność była mi miłą o tyle cała reszta to totalna porażka i w zasadzie nadaje sie toto jako zabawka dla dziecka.
Wracając do tematu - szukam czegoś małego, lekkiego, poręcznego i przyzwoitego (na miarę budzetu 700/800 zeta oczywiście).
Z dachówek to już wiem vixen new foresta 8x32.
A z poroo? Czytałem o Vortex Raptor 8.5x32 oraz o Opticron SR.GA 8x32 ale z ich dostęnościa jest bardzo krucho.
Ma może ktoś jakieś inne propozycje innych modeli z którch zakupem nie bedzie wielkich problemów na które by warto zwrócić uwagę?
A z poroo? Czytałem o Vortex Raptor 8.5x32 oraz o Opticron SR.GA 8x32 ale z ich dostęnościa jest bardzo krucho.
A dlaczego krucho? W sprawie Vortexa kontaktuj się z Fotozakupami - mieli na ostatnim Festiwalu, a o Opticrona to do sklepu edredon się zgłoś. A może jeszcze sprawdź Steinera Safari 8x30?
Co prawda jest to o 6,5x32, a nie o 8,5x32 Raptora ale Arek ma takie o nim zdanie:
Cytat:
"Zawiodłem się na Vortex Raptor 6.5x32. Tak czułych na pozaosiowe patrzenie okularów dawno nie widziałem - prawie się nie da przez to patrzeć, bo co chwila latają jakieś czarne kółka."
Nikon EX 7x35 z polem widzenia trudnym do pobicia wśród dziś produkowanych lornetek.
http://www.optyczne.pl/11...a_lornetki.html
Nieduża, ale z wagą bliżej średniej.
Do Raptora 8.5 warto się przymierzyć osobiście. Na Festiwalu Optycznym przy stoisku odczucia oglądających były skrajne. Albo leżała idealnie, albo odbierana była jako porażka. Mi pasowała fenomenalnie.
Z naprawdę małych lornetek, zbliżonych rozmiarami i wagą do kieszonkowych 8x25 - Vixen Atrek 8x32
http://www.optyczne.pl/in...ie=0&srednica=0
oraz Delta Optical 8x32, zaprezentowana na FO, która lada chwila powinna pojawić się w sklepach. Te dwie ostatnie dla VNF są konkurencją ze względu na rozmiary, stojąc optycznie niżej.
Wszystkie z ceną zbliżoną do 500 zł i poza, co najwyżej, Raptorem łatwe do pomacania w realnych sklepach.
Zainteresowal bym sie tym Opticronem, zaraz zreszta przyjdzie Santre i o nim napisze Te male porro wymyslone pod dzieci, jak Raptor, rzeczywiscie radze samemu sprawdzic.
Poza tym jesli szczelnosc i solidnosc do Ciebie przemawia, to moze ten Steiner Wildlife Pro, budzet jednak przekracza i jest to porro. Czy juz wspominalem o VNF 8x32?
@kivirovi
Na FO oglądałem Raptora pod kątem lornetki dla swojej latorośli, ale zdziwiłem się jak, bardzo mi podpasowała.
@Arek
Przegląd zacząłem od 6.5, bo tę wersję wypatrzyłem wcześniej w Internecie. Ponieważ zaobserwowałem owe "mroczki" pozostałem przy wersji 8.5. Czy ten efekt może być związany ze złym złożeniem lornetki, czy to wada konstrukcyjna i powieli się w innych egzemplarzach?
Byłem wczoraj i dzisiaj w dwóch sklepach (mieszkam w gdańsku).
W delta optical we Wrzeszczu i w cyfrowe.pl na Kartuskiej.
No i zasadniczo nie było nic poza nikonami EX 7x35 i monarchem 8x36. No i ten pierwszy to jakkolwiek cenowo dośc atrakcyjny i patrzyło sie przez niego całkiem sympatycznie to jednak gabarytowo to kawał grzmota i nie do końca o to mi chodzi.
Ten drugi w zasadzie ok ale sie dowiedziałem (co ciekawe na kartuskiej a nie w delcie) iż DO paluje w niedługim czasie wypuszczenie na rynek lornetki o obiektywnie 32 która ponoć jest całkiem ok.
Żeby wziaść do reki coś innego z proponowanych modeli to chyba nie ma w 3 mieście większych szans (albo o czymś nie wiem).
Jako iż nie mam szczególnego ciśnienia a chęć zakupu wynika li tylko z chęci ulżenia sobie w czasie wycieczek, to chyba poczekam na premierę owego instrumentu i obadam jak będzie dostępny.
No chyba ze któryś z modeli jest tak dobry ze można brać w ciemno
p.s. po parametrach zobaczyłem iż new foresta jest większa niż ów monarch 8x36 co troche mnie zaskoczyło.
(co ciekawe na kartuskiej a nie w delcie) iż DO paluje w niedługim czasie wypuszczenie na rynek lornetki o obiektywnie 32 która ponoć jest całkiem ok.
W relacji z Łochowa Arek pisze trochę najprawdopodobniej o tej właśnie lornetce. Też przez nią chwilę spoglądałem i jak za cenę koło 500 to całkiem przyjemny sprzęt. Jak nie masz ciśnienia to poczekaj i się sam przekonaj.
@wintermute
Z tym grzmotem, to nie ma co przesadzać. EX 7x35 to mała lornetka w klasie porro. Nie ma co porównywać jej z dachówkami.
VNF 8x32 niewiele odbiega rozmiarami od swoje siostry 10x42. Ceniona jest za właności optycze vs cena.
Ale jeśli jest zbyt duża, to kadydatami oprócz Monarcha są Vixen Atrek (do pomacania w teleskopach) i nowa mała Delta. Stara jest juź nieosiągalna od dłuższego czasu.
Nowa DO 8x32 ma wejść do sprzedaży w ciągu miesiąca w cenie czterystu kilkudziesięciu złotych. Jest nieco mniejsza od swojej poprzedniczki. Miałem na FO prywatny egzemplarz poprzedniego modelu i porównywaliśmy je bezpośrednio. Optycznie nowa jest niegorsza od poprzedniej, przy tym lżejsza o kilkadziesiąt gram (pomiary na oko, ale przez cztery osoby). Trudno powiedzieć o ile dokładnie, ale było to wyczuwalne. Wystawcy nie mieli jeszcze oficjalnych informacji. Myślę, że będzie zbliżona do Atreka 8x32. Moim zdanie warto poczekać w szczególności ze względu na to, że Delta umożliwia wypożyczenie za 10% wartości za miesiąc z późniejszą opcją wliczenia tej kwoty w cenę zakupu. Skorzystałem skutecznie z takiej opcji osobiście przy okazji innej lornetki.
[ Dodano: Sro 16 Kwi, 2014 23:24 ]
kivirovi napisał/a:
Przeciez w 8.5x30 i 6.5x30 nie moga byc te same okulary, a zwlaszcza z innym polem widzenia.
Te dwie lornetki mają właśnie wyjątkowo zbieżne wartości pola widzenia odpowiednio 7.4 oraz 7.8. Czy to może sugerować wykorzystanie tego samego okularu z jakimś dodatkiem wydłużającym ogniskową, które to oszczędności zaskutkowałyby mroczkami latającymi w wersji 6.5?
To prawda może z tym grzmotem przesadziłem ale chodzi o to ze tak naprawde pomiędzy nikonem 7x35 a ruskim 7x50 nie ma jakiejś wielce znaczącej różnicy w wadze i gabarytach.
Z kolei w monarchu to co mi sie najsampierw rzuciło w oczy to wieksza wrażliwość na nieosiowe patrzenie co mi sie dość mocno niespodobało. Dąło sie ją oczywiście ustawić by było ok ale trzeba było sie nad tym aspektem znacznie mocniej pochylić.
Oglądałem też stainera navigatora i jej waga oraz gabaryty bardzo mi sie spodobały. Mniej mi sie spodbało pole widzenia a zupełnie nie podabało ustawianie ostrości; bo o ile z dalszymi planami z racji tego dziwnego systemu nie było problemu o tyle złapanie bliskiego obiektu było dyskfalfikująco kłopotliwe. Wiem ze to sprzęt morski gdzie nie ma to znaczenia ale w wildfile chyba jest podobnie.
A miło by było dokładnie obejrzeć np. żmije bez konieczności podchodzenia do niej
Wildlife Pro 8 x 30 oznaczone CF, (takie jak mam ja) posiada centralne ustawianie ostrości, czyli nie masz tej "niedogodności" co w Navigatorze.
Jak Ci się podobał Navigator, to myślę, że Wildlife Pro też Ci się spodoba, polecam lekturę testu na optycznych - wynik "bardzo dobry" mówi sam za siebie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10