Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wszystkich proszę o wybaczenie za moje długie milczenie.
Krzysiek29 słusznie mnie ponaglił i zapytał jak wygląda sytuacja i oto śpieszę już opisać co i jak.
W końcu poszedłem na głęboką wodę i... zamówiłem ten Vortex Razor HD 12x50 ze sklepu Kolba. Oryginalnie kosztował 5000 zł, potem obniżyli na 4600, a mnie się dostało jeszcze trochę obniżki .
Kilka e-maili wymienionych z dyrektorem sklepu, bardzo fachowa obsługa i kilka porad nawet. Najpierw należało wpłacić 30% ceny, a reszta, gdy produkt przybędzie do Polski. Ok. 3 tygodni czekałem aż tę lornetkę sprowadzą z USA! Długo. Potem 2-3 dni na oddziale celnym u nas, zanim trafiła do Sklepu. Potem już tylko 1 dzień czekania na kuriera. Cała dostawa super, sprzęt nie używany, w stanie idealnym, a jedyny minus to czekanie prawie miesiąc na dostawę. Dziwię się też, że w adresie firmy podane jest miasto Middleton - a to jest w Anglii! Natomiast w USA jest miasto Middletown - czyżby literówka, czy firma pochodzi jednak z Anglii?
Aberracja chromatyczna.
Jeśli chodzi o wrażenia z używania, to oczywiście świetna jakość obrazu. Niestety ta nieszczęsna aberracja chromatyczna - zmora wszystkich lornetek z powiększeniem od 12x wzwyż, jest zauważalna! Powiedziałbym, że o około 15-20% mniejsza niż przy oglądanym kiedyś Nikonie za 1250 zł! Czyli 3,5 razy wyższa cena, a jakość lepsza o 15%. Lekkie żółto-niebieskie paski pojawiają się szczególnie przy gałęziach drzew na tle jasnego, nieba i zwłaszcza przy słońcu. Oczekiwałem mniejszych zakłóceń, ale na szczęście ten poziom da się zaakceptować. I odkryłem przy okazji ciekawą zależność: że te aberracje są mniejsze przy zwężeniu obu okularów (czyli mniejszy rozstaw oczu). Może dzięki patrzeniu wtedy bardziej centralnie w soczewki. Natomiast przy rozsuwaniu okularów i obiektywów na boki, te barwne pasma zdecydowanie się zwiększają.
Powiększenie.
Obraz jest jasny, wyraźny, a przybliżenie 12x, które niektórzy krytykowali i mi odradzali, że za duże, że z całym powodzeniem wystarczy 7 lub maksimum 10 jest KAPITALNE! I nie chciałbym nic mniejszego. Nawet więcej - 15 czy 20 razy byłoby mile widziane. I to mimo że moje pole obserwacyjne nie przekracza 300-400 metrów, czasem do 1 km. Bo z małych odległości można bardzo przybliżyć jakiś obiekt (można prawie zajrzeć komuś do telefonu kom., gdy stoi 20-30 metrów dalej ). Drżenie obrazu takie samo jak przy 7x. Czyli prawie żadne. Jeśli ma się rękę stabilną to jest w porządku. Nawet gwiazdy można obserwować z wolnej ręki i tylko lekko drgają. Może to kwestia mojej stabilności (nie piję dużo alkoholu, nie palę). Minimalna odległość do obserwacji jest rekordowo niziutka, zgodnie z opisem producenta, to jest jakieś 2 metry. Czyli w małym pokoju można czytać gazetę za pomocą tej lornetki . Piękne pole widzenia! Nie wiem, czy to jest te obiecane prawie 6 stopni, ale jest bardzo komfortowe dla oka, nie czuć ograniczenia.
Ergonomia.
Pokrętło regulacji ostrości jest świetnie umieszczone pośrodku, tak, że można jedną ręką trzymać lornetkę i je obsługiwać. Zatyczki na obiektywy bardzo wygodne, gumowe, elastyczne, miękkie, NIE zdejmowane a na okulary z przodu - twardsze, zdejmowane, też świetnie dopasowane. Obudowa twarda, ale z szorstkim, lekko miękkim obiciem, przyjemnym dla dłoni. W komplecie piękny, pachnący futerał, paski i inne cuda. Tylko brak płyty DVD he he (nawet bym nie chciał). Masa to ponad 800 gram i muszę rzec, że przy dłuższym trzymaniu, szczególnie jedną ręką, czuć ten ciężar i nie chciałbym już ani grama więcej. To jest na granicy akceptacji. A i tak jest wyjątkowo lekka, bo z magnezowych stopów.
I to chyba tyle. Jeśli coś mi się jeszcze przypomni to dopiszę, bo nie wszystkie wrażenia teraz pamiętam, ale na pewno te najważniejsze tu zamieściłem.
Dziękuję jeszcze raz wszystkim znawcom tematu za bezinteresowną pomoc. To niby mało, ale to wielka rzecz. Gdyby nie internet, musiałbym dużo jeździć/chodzić, aby zapytać tysiące osób o ich opinie. A tutaj wszystko w zasięgu kliknięcia myszą. Internet jest genialny.
Swoją drogą to trochę nieciekawe, że oficjalny dystrybutor nie ma lornetki na stanie. A wymaganie wpłaty 30% zaliczki jest wręcz skandaliczne. Klikam Kup i mają mi przysłać z płatnością przy odbiorze jeśli sobie tego życzę. Co więcej mam prawo odesłać jeśli mi się nie spodoba. Obarczanie klientów kosztami swojej działalności bardzo źle świadczy o firmie.
Arek: czy ja wiem... Jeśli sklep uczciwy to nie ukradnie zaliczki, nie przesyłając produktu. Natomiast mnie się nie podoba właśnie to, że jeśli produktu nie ma w magazynie to NIE PRZYSŁUGUJE zwrot produktu bez powodu (co innego reklamacja). Także to jest minus, ale ogólnie się cieszę, bo dostałem zniżkę, a sprzęt jest nowiutki i działający.
Nie mogę poprawić swego poprzedniego wpisu, więc tutaj chciałem dodać sprostowanie, bo tam jedno zdanie mi dziwnie wyszło. Chodzi o przybliżenie, jeszcze raz:
Ludzie często pisali, zarówno na polskich, jak i zagranicznych forach, że powiększenie 12x jest stanowczo za duże, bo gorsza jakość, bo drżenie itd. Że z całym powodzeniem wystarcza 7 czy 10x. A ja się absolutnie NIE ZGADZAM! Powiem więcej - 12x to dla mnie minimum. Gdyby możliwe było takie szaleństwo jak 1000x (słownie: tysiąc razy) to i takie powiększenie bym chciał, aby móc dojrzeć ludzi czy obiekty z odległości setek kilometrów, w innych miastach czy sąsiednim kraju. To byłoby coś! Dlatego 12x uważam za skromne przybliżenie, a gdy spojrzę przez moją popsutą, starą ruską lornetkę, w której jeden okular działa, to tamte 7x uważam za kpinę. To jest tak malutkie przybliżenie, że tylko troszkę się różni od patrzenia gołym okiem.
Emeraldmoon, to świetnie, że znalazłeś lornetke jaka Ci odpowiada. Jak się wyda sporo kasy to 12x50 jest niezłe. To przy tanich, jak sam się przekonałeś jest ono mało sensowne. Ostatnio oglądałem Razor HD 10x42 i właśnie spora AC była jego jedyną słabością. Największe powiększenie w lornetkach ręcznych to 15-16x56-60. Jest jeszcze stabilizowany Canon 18x50. Oczywiście jest też stabilizowany Zeiss 20x60 ale on juz podwaja wartości przeciętnego samochodu...
Arek, bardzo naiwne rozumowanie. To klienci ponoszą przecież CAŁE koszty działania dystrybutora. Również koszty jego ryzyka. Jedyna sytuacja kiedy tak nie jest to gdy wyprzedaje się magazyny po bankructwie.
W Polsce są gorsze przewałki: sprzedawanie refurbished jako nówka, jest wręcz powszechne, pobieranie całości ceny, gdy sie nawet nie ma przedniotów na magazynie i dopiero wtedy ściąganie go, czyli de facto kredytowanie. Poza tym zakup z zagranicy nióśł by większe ryzyko dla nabywcy.
Poza tym znam kilka przypadków, kiedy wysłano klientowi lornetkę uzywana (zwróconą zapewne przez poprzednich właścicieli). Dopiero jak ja oddali dostawali całkiem nowe. To sa te same mechanizny, co daiałające na promacjach w MM czy S.
Jeśli ktoś po kilku dniach dochodzi do wniosku, że kupił porysowaną lornetkę a nie od razu wydaje mi się, że on coś kombinuje a nie sklep przepraszam za ot.
Wrając do tematu myślę, że to będzie przez długi czas jedyny Razor 12x50 w POLSCE i pewnie dlatego sklep zastosował taką zbójecką praktykę jak pisze AREK ale w tym przypadku nie dziwię się sklepowi. Tutaj powinien producent u swojego przedstawiciela trzymać wszystkie modele. Czy miałeś możliwość porównania swojego Razora do czegoś innego 12x50?
A ja się absolutnie NIE ZGADZAM! Powiem więcej - 12x to dla mnie minimum. Gdyby możliwe było takie szaleństwo jak 1000x (słownie: tysiąc razy) to i takie powiększenie bym chciał, aby móc dojrzeć ludzi czy obiekty z odległości setek kilometrów, w innych miastach czy sąsiednim kraju.
Zawsze piszesz takie bzdury, czy tylko na tym forum?
powiększenie 1000x, przy minimialnej średnicy źrenicy 3mm, wymaga obiektywu o średnicy 3000mm. Tymczasem największy na świecie refraktor (czyli: luneta, taka dłuuuugaaaaa) ma średnicy 1020 mm.....
Czy słyszałeś o turbulencjach atmosferycznych? O refrakcji? O spadku kontrastu przez zapylenie atmosfery? Pewnie też słyszałeś, że Ziemia jest (mniej więcej) kulą, a promienie światła rozchodzą się (mniej więcej) po prostych, więc od siebie z Gdyni na uda Ci się zajrzeć "pod widnokrąg" do Szwecji, a jedynie "rzutem na taśmę" widzieć będziesz Hel.
Powiem Ci tak - kiedyś byłem ogromnym zwolennikiem lornetek 10x, teraz przesiadłem się naczej na 8x i zapewniam Cię - gdybym mógł kupić bardzo dobrą lornetkę 6x - kupiłbym ją bez wahania.
Jesli 12x dla Ciebie to minimum, to ty potrzebujesz dużego teleskopu, a nie lornetki
Arek, bardzo naiwne rozumowanie. To klienci ponoszą przecież CAŁE koszty działania dystrybutora. Również koszty jego ryzyka.
Ale to jest chore i nie powinniśmy tego usprawiedliwiać! Ryzyko zawodowe producenta/dystrybutora to nie moje ryzyko, to element ich działalności.
Ostatnio walczę z dużym biurem podróży - pieniądze biorą na pare miesięcy z góry a potem odwołują imprezę na tydzień przed terminem (z braku pełnego obłożenia) i proponują imprezę zastępczą (w innym miejscu lub terminie) albo zwrócą pieniądze za tydzień lub dwa. To ja mam cierpieć za ich brak rozeznania rynku?!
Itp. i jeszcze mniej ciekawe przypadki. Sorry za OT...
Toż napisałęm Arkowi, że właśnie to potępiam: kiedy biorą za całość, przetrzymują pieniądze, a w końcu w ostatniej chwili prroponują dopłatę, albo oferują rabish - bo nic innego nie kupisz już u konkurencji. Jak w sklepie internetowym!!!
Zaś pobranie zaliczki 30% za rzadki produkt, po czym jego dostarczenie w stanie idealnym jest moim zdaniem uczciwe. Jak by ta lornetka u nich była, to przeleżała by 2 lata i setki festynów by obleciała. Nie jeden Pan Ziutek by ją obłapiał i mówił, że u Ruskich kupił lepszą za pół litra bimbru.
Co do wycieczek Tom, nie bądź głupi i nic nie rezerwuj z wyprzedzeniam ponad miesięcznym! Ostatnio jak wracałem z Polski w szczycie poświątecznym to kupiłem bilet 4 dni przed. Nigdy też nie dopłaciłem. Jest swoodoo, opodo, trivago, expedia, booking... wszyscy zabijają się o Twoje pieniądze.
Zaś pobranie zaliczki 30% za rzadki produkt, po czym jego dostarczenie w stanie idealnym jest moim zdaniem uczciwe. Jak by ta lornetka u nich była, to przeleżała by 2 lata i setki festynów by obleciała. Nie jeden Pan Ziutek by ją obłapiał i mówił, że u Ruskich kupił lepszą za pół litra bimbru.
To problem dystrybutora nie mój. Trzyma się pulę pokazowo-wystawowo-testowa i pulę sprzedażową.
Naciąganie klienta na 30% zaliczki i czekanie tygodniami na produkt to obciach. Vortex to nie Zeiss, Leica i Swarek gdzie lornetki kosztują 6-10 tysięcy zł. To wciąż średnia półka i wypada zaopatrzyć magazyn.
Co do wycieczek Tom, nie bądź głupi i nic nie rezerwuj z wyprzedzeniam ponad miesięcznym! Ostatnio jak wracałem z Polski w szczycie poświątecznym to kupiłem bilet 4 dni przed. Nigdy też nie dopłaciłem. Jest swoodoo, opodo, trivago, expedia, booking... wszyscy zabijają się o Twoje pieniądze.
Nawet jak weźmiesz last minute, to może ci się trafić skrócenie wypoczynku gdyż "z powodów operacyjnych planowany rejs został skasowany" - rejs powrotny! (http://itakaforum.pl/)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13