Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
Fotografuję amatorsko już ok. 2 lata na lustrzance Sony a500, która jest do kitu. Chce się rozwijać (interesuja mnie szczególnie portrety).
Słuchając opinii innych osób, które zajmują się fotografią, wybrałam 3 aparaty.
I teraz mam do Was pytanie:
CANON 600D, NIKON D90 czy NIKON D7100?
Dodatkowo, obiektyw 50mm 1.8 lub 1.4.
Cenowo chciałabym do 3000zł, jednak Nikon d7100, pomimo że jest ponad 3000, strasznie mnie zainteresowal Więc jesli na prawdę warto, to do 4000zl
Dlaczego canon, a dlaczego nikon? Spotykałam się z opiniami, że nikon ma bardziej ostre rysy na zdjeciu, a canon bardziej płynne.
Nie mam pojęcia co wybrać...
„Ostrość rysów” zależy głównie od obiektywu oraz parametrów przysłony. Jeśli korzystasz z JPG–ów generowanych bezpośrednio w aparacie to ostrość zależy jeszcze od ustawień aparatu w tym zakresie. Nikon D90 jest już moim zdaniem zbyt stary, żeby go rozpatrywać, jeśli D7100 przekracza budżet to ja rozejrzałbym się za bezpośrednim poprzednikiem, czyli D7000. Do tego Nikkor 50/1.8G, a najlepiej jeszcze wyskrobać kaskę na 35/1.8G. Może być za jakiś czas, kiedy już trochę się „otrzaskasz”.
„Ostrość rysów” zależy głównie od obiektywu oraz parametrów przysłony. Jeśli korzystasz z JPG–ów generowanych bezpośrednio w aparacie to ostrość zależy jeszcze od ustawień aparatu w tym zakresie. Nikon D90 jest już moim zdaniem zbyt stary, żeby go rozpatrywać, jeśli D7100 przekracza budżet to ja rozejrzałbym się za bezpośrednim poprzednikiem, czyli D7000. Do tego Nikkor 50/1.8G, a najlepiej jeszcze wyskrobać kaskę na 35/1.8G. Może być za jakiś czas, kiedy już trochę się „otrzaskasz”.
Chyba źle wyraziłam się zdaniem o "ostrościach". Wiem o co Tobie chodzi, jednak nie tędy droga. Otrzymałam takie zdanie od paru osób, nie chodzi mi tu o zmianę przysłony czy innych takich. Ogółem, niektórzy twierdzą, że widzą różnicę na zdjęciach, gdy wykonuje się je nikonem a canonem. Inaczej wytłumaczyć chyba nie potrafię
O, dziekuje! Co do obiektywu to tak, 1.8 lub 1.4, jeżeli fundusze mi na niego pozwolą. A później będę myśleć co dalej, bo może i 85mm
[ Dodano: Pią 18 Kwi, 2014 16:15 ]
muzyk napisał/a:
Bo to Sony.
Chyba nic więcej dodawać nie trzeba. Nie chcę się pakowac w sony, tym bardziej, że tak wiele osób mi powiedziało.
Zmiana na canona lub nikona obowiązkowo, tylko jaki model dokładnie ...
obawiam się po 2-gim poście autora, że zmiana na jakikolwiek model zmieni jedynie jego samopoczucie.
Ale czyż w tej całej zabawie nie chodzi właśnie o dobre samopoczucie?
Dokladnie, trzeba czerpać z tego przyjemnośc, a nowe cacko to sto procent do szczescia!
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 19 Kwi, 2014
mozer napisał/a:
komor, ale nikt tak naprawdę się dobrze nie poczuje, dopóki nie kupi Pentaxa z zestawem Limitedów.
a Andrzej zawsze poleca uszczelnione, ciemne zumy one podobno są lepsze a "jak nie, to jakaś sigma 17-50"
bllondi napisał/a:
a nowe cacko to sto procent do szczescia!
dopóki nie zaczniesz cieszyć się abstrakcyjnym wytworem tego urządzenia to więcej endorfin da ci czekolada
bllondi jak interesują cię głównie portrety, to wydaj te pieniądze optymalnie na szkła, zamiast na wymianę body, ja bym kupił ciemnego 85/2.8sam i 50/1.8dt pod to sony.
Ogółem, niektórzy twierdzą, że widzą różnicę na zdjęciach, gdy wykonuje się je nikonem a canonem.
A Ty co sądzisz?
bllondi napisał/a:
Nie chcę się pakowac w sony, tym bardziej, że tak wiele osób mi powiedziało.
A Ty co sądzisz?
bllondi napisał/a:
a nowe cacko to sto procent do szczescia!
Tak sądzisz?
...no dobra, wygłupiam się
mozer napisał/a:
A czy przypadkiem D7000 nie ma lepszej matrycy od D7100? Czytałem coś o jakimś bandingu...
Ja też czytałem o bandingu w D7100.
To czego nie lubię w D7100 to blokada koła trybów pracy i blokada koła trybu wyzwalania migawki (tutaj to już jest mistrzostwo świata!). To tak na marginesie, bo ogólnie to całkiem fajny aparat
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14