Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakie klasyczne porro 8 x 32 ?
Autor Wiadomość
Willy 
Bywalec

Wysłany: Pią 18 Kwi, 2014   Jakie klasyczne porro 8 x 32 ?

Powoli dochodzę do wniosku, że zaczynam się wciągać w lornetkowe szaleństwa.
Wymyśliłem sobie, że potrzebuję klasyczne porro 8 x 32(30).

Wytypowałem trzy:

- Nikon SE 8 x 32 (nie wiem, czy do końca klasyczne, ale parametry ma dobre)
- Nikon EII 8 x 30
- Swarovski Habicht 8 x 30

W zwiazku z tym mam pytanie, czy ktoś może bawił się tym Swarkiem? Bo testu na optycznych nie znalazłem.

Przyznam, że do Swarka przekonuje mnie jego szczelność, i gdyby któryś z Nikonów był również uszczelniony to wybrałbym Nikona.

A może macie inne propozycje klasycznej porro 8 x 32(30)?

Reklama

Santre 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 18 Kwi, 2014   

Opticron 8x32 SRGA

kimek27 
Optyczny

Wysłany: Pią 18 Kwi, 2014   

Kazda ma swoje wady I zalety. Skwarka mialem raz w rekach (ostatnia wersje), ma za maly odstep zrenicy jak dla mnie. EII mogla by miec lepszy kontrast. W se trzeba sie nauczyc przez nia patrzec,jest bardzo czula na zle dopasowanie do oka. Uzywam obecbie SE ale jesli mial bym kupic jeszcze raz wziol bym chyba EII ze wzgledu na gabaryty I latwosc obserwacji. Aaa btw SE nie raz utaplalem na deszczu wiec jest szczelna wystarczajaco.
SR GA nie do pobicia w swojej klasie cenowej.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Sob 19 Kwi, 2014   

Jeśłi chodzi o klasyke to wygrywa Swaro a potem E2.

Nie widziałem ich ale Vixen ma 3 takie lornetki w ofercie: Foresta, Ascot i Ultima. Różnią się parametrami jak i stylistyką.

krzysiek29 
Rozmowny

To dlaczego sprzedajesz bardzo klasyczne porro 8x30 :?:

Arek 
Redaktor

Willy, trzy mocne propozycje.

Swarek, podobnie jak model 10x40 oraz wspominany przez Santre Opticron, mają bardzo małe muszle okularowe. Trzeba to przyłożyć do oka, żeby zobaczyć czy Ci będzie pasować. Mi nie pasuje i przez to nie mogę opierać lornetki o oczodoły lecz muszę ją trzymać 2-3 mm od czaszki. Bardzo niewygodne.

Oba Nikony świetne - kwestia gustu. E2 bardziej klasyczny, SE szczelniejszy z mniejszym polem.

kemot 
Początkujący
leśnik

willy coś dla Ciebie http://www.birdforum.net/showthread.php?t=251846

Willy 
Bywalec

Wysłany: Wto 29 Kwi, 2014   

krzysiek29 napisał/a:
To dlaczego sprzedajesz bardzo klasyczne porro 8x30 :?:

Na razie nie sprzedaję, jest na wycieczce do Bawarii :wink:

Ale chciałem sprzedać (i będę chciał jak wróci ze spa), bo to nie jest takie klasyczne porro, jak Habicht czy Nikon. Chodzi o sam wygląd.

A dwóch takich samych lornetek żonie nie wytłumaczę w żaden sposób. Więc dlatego był pomysł na sprzedaż Steinera.

A pozatym chyba nie do końca Steiner mnie rzucił na kolana i to dlatego pójdzie sobie "do ludzi".

kimek27 
Optyczny

Wysłany: Wto 29 Kwi, 2014   

Trinovid BN

maar 
Początkujący

Wysłany: Sro 30 Kwi, 2014   

Willy, posiadam dwie z wymienionych lornetek: Nikony SE 8x32 i EII 8x30, oraz Steinera Nighthunter Xtreme 8x30.

Z całej trójki wybrałbym Nikona SE 8x32, ponieważ w moim odczuciu jest to lornetka, powiedziałbym, najbardziej "poprawna politycznie": dobra optycznie i mechanicznie, bardzo ergonomiczna, mimo wieku konstrukcyjnego bardzo nowoczesna.

Niestety korzystając z niej nie odczujesz dużej różnicy w stosunku do Steinera: takie samo pole widzenia, mimo trochę większej źrenicy wrażenie takiej samej jasności.
Przewaga nad Steinerem wynika ze sposobu ostrzenia, po prostu można doostrzyć precyzyjnie na obserwowany obiekt, oko nie zawsze daje radę. Głębia ostrości jest porównywalna.

W twoim przypadku polecałbym jednak Nikona EII 8x30. Od razu odczujesz różnicę: ogromne pole widzenia, możliwość precyzyjnego doostrzenia, klasyczny wygląd jeżeli lubisz, trochę mniejsza głębia ostrości (przynajmniej takie mam wrażenie).
Uważam jednak, że ergonomia jest znacznie gorsza. Można się do niej szybko przyzwyczaić, ale biorąc do ręki SE lub Steinera czuję niestety różnicę na korzyść tych dwóch. Zwróć również uwagę na odległość źrenicy wyjściowej. Dla mnie jest odpowiednia, ale dla noszących okulary może już nie być tak komfortowa.
Ostatnio zmieniony przez maar Sro 30 Kwi, 2014, w całości zmieniany 2 razy  

Arek 
Redaktor

Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak mnie cieszą takie wątki - fajnie znaleźć braci w pozytywnym szaleństwie. Pamiętam pionierskie czasy, gdy namówienie kogoś na zakup lornetki za kwotę większa niż 500 zł było cudem, bo przecież za 150 zł kupowało się na bazarze rosyjskie, uniwersalne 10x50, które było do wszystkiego...

Teraz nie dość, że ludzie dojrzeli do tego, że czasami warto mieć 2-3 lornetki do różnych zastosowań, to jeszcze pozwalają sobie na spełnianie marzeń i kupowanie czegoś na fali lornetkowego szaleństwa.

Willy 
Bywalec

@maar, dzięki za te informacje. To naprawdę fajnie, że masz wszystkie te 3 lornetki i podzieliłeś się wiedzą o nich. Też się skłaniam coraz bardziej do EII 8 x 30. Mały problem jest tylko z małżonką (niedawno ją przekonałem, że potrzebuję Conquesta 8x42 :mrgreen: ). Teraz muszę trochę odczekać. Mam nadzieję, że zdążę kupić EII zanim zniknie ze sklepów.

@Arek, ja się bardzo "wciągnąłem w lornetki" i całą resztę dzięki optyczne.pl . Dawno temu tata miał 8x35 rosyjską. Biegałem z nią jako dzieciak. A ostatnio na wczasach stwierdziłem, że potrzebujemy porządna lornetkę (dzieciaki patrzyły przez jakiś masakryczny odpustowy prezent) no i zakupiłem Nikon Ex 10x50 jako uniwersalną :wink: Teraz doszły trzy inne, plus ten EII chyba też wpadnie. Ale są też inne pozytywy: przypominam sobie optykę ze szkoły, dzieciaki wyciągam na spacery (teraz to smartfony wśród młodych króluja), pokazuje im gwiazdy, czytam też artykuły "Niebo przez lornetkę" coby dzieciakom więcej opowiadać i sam się przy tym uczę. Same pozytywy jak na razie.

Przepraszam za off topa, ale mnie Arek "sprowokował" :grin:

krzysiek29 
Rozmowny

Willy z małżonką powiedz,że pożyczyłeś (faktycznie musisz co jakiś czas coś tam pożyczyć) abyś miał rotację . Moja po jakimś czasie przestała się tym interesować....

Wg mnie EII powinieneś zakupić, zawsze później możesz dokupić SE

Arek 
Redaktor

O to dobry sposób. Mieć tyle lornetek, żeby żony straciły rachubę... Chociaż mojej żony wcale nie trzeba namawiać do zakupu dobrej lornetki.

MaxiKing 
Nowy

Opisywany sprzęt słono kosztuje. Jest może jakieś rozsądne porro nawiązujące do klasyków poniżej tysiąca pln?

Odpowiedz do tematu