Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
To mój pierwszy post tak, że prosiłbym delikatnie:) Zajmuje się fotografią od 8 lat jednak dopiero tydzień temu wreszcie udalo mi sie zakupic profesjonalny monitor, ale do dziś niestety ne rozwiązałem problemu przejść tonalnych wyraźnie widocznych na bialych tlach nie wiem co moze byc przyczyną. Pracuję na win7 tam też przestrzeń kolorów mam ustawioną na RGB. Monitor pracuje w RGB i na dokładkę photoshop również co więc może być nie tak ? To nie wiele będzie mieć wspólnego, ale monitor jest skalibrowany przy użyciu wewnętrznego kalibratora...
Jeśli ktoś mógłby mi pomóc będę bardzo wdzięczny
A zapiąłeś ten profil pod kompa? Wywal tą przestrzeń RGB. Jakiego typu kabel łaczy kompa z monitorem? Może monitor jest zwyczajnie "rozkrzaczony" i trzeba go wymienić? EIZO trzeba niestety czasami wybierać. Mnie chłopaki w Krakowie wybrali bodaj piątego, bo ten dopiero trzymał dobrze parametry.
b@dboy [Usunięty]
Wysłany: Pon 21 Kwi, 2014
Monitor z kompem polaczony przez "display port" i usb. Profil podpiety pod kompa..Bardzo bym nie chcial bawic sie w wymiany ... kiedy stworzę nowy plik i przeciągnę go gradiente liniowym z zakresem barw od białego do czarnego wygląda to tak... GADIENT
Czegoś takiego to ja nie widuję u siebie. Wywal ten profil RGB. Ja mam Adobe. Masz chyba coś pokopane w ustawieniach karty graficznej kompa.
b@dboy [Usunięty]
Wysłany: Sro 23 Kwi, 2014
Ok wszystko działa tak jak mówiliście wyżej to wina karty graficznej ale bardziej jakiegoś chipsetu na płycie głównej bo grafikę odinstalowywałem dziesiątki razy i nic a po odinstalowaniu kompletnym wszystkich sterownikow do plyty glownej i ponownej instalacji wszystko ruszyło na nowo. Teraz za to na tyle dostałem zboczenia że delikatne przejścia tonale widzę nadal co strasznie mi przeszkadza i nie wiem czy to normalne. Jestem pedantem jeśli chodzi o takie rzeczy i po wywaleniu takiej kasy na kompa i monitor spodziewalem sie naprawde rewelacji a jest cienko, dodatkowo monitor po kalibracji zalamal mnie jesli chodzi o czernie i to masakryczne podswietlenie.
Poniżej zdjęcia ekranu w wysokich rozdzielczosciach:
1440 2560 5616
Czy ja jestem az tak wybredny ? od lat korzystam z urządzień jabłka z wyświetlaczmi retina ( mam na myśli tablety i smartfony) i tam podświetenie jest tak równe, że oczekuję od tego monitora chociaż takich wyników a tu wygląda, że albo ja coś robię źle albo ten sprzęt jest kiepski a podobno to światowej klasy lider takiego sprzętu... Ja rozumiem że to ips nie retina no ale podświetlenie to inna bajka i co się z nim dzieje to nie mam pojęcia.
Mam nadzieję, że to jest do ustawienia i że u was tego nie ma bo jeśli to norma to ja ten sprzęt oddam do sklepu i kupie iMaca bo mnie to wyraźnie będzie przeszkadzać podczas pracy.
AA TUTAJ raport w PDF z procesu kalibracji color navigatorem
Idealny monitor to tylko w Erze...
Ciężko jest mieć monitor idealnie podświetlony. Mnie dobierano z kilku właśnie przez te nierówności.
b@dboy [Usunięty]
Wysłany: Sro 23 Kwi, 2014
W sumie podobnie jak z obiektywami i ich ostrościami ale tam to optyka każda soczewka nie jest w stanie być identyczna a tutaj czysta elektronika więc to lekki wstyd, że do takiego sprzętu można w ogóle mieć jakieś zastrzeżenia. Zresztą nie rozumiem problemu zamiast podświetlenie przygasać tam gdzie mocna czerń ono wali aż czerń wchodzi w szarość i jak człowiek ma te barwy widzieć zgadywać ? Ja z tych co lubią ponarzekać ale prawda jest taka że oczekiwałem naprawdę zaskoczenia PEŁNEGO
[ Dodano: Czw 24 Kwi, 2014 21:53 ]
wykrakałeś na podstawie wyników z color navigatora EIZO wymienia monitor na nowy tak że będzie nowa sztuka....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10