Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A powiedzcie mi co dyskwalifikuje w Waszym odczuciu tego nowego Tamrona 150-600 - na jakie ew. problemy mogę wpaść - z AF-em mogę mieć problemy?.. Bo czytałem, że optycznie wart jest swojej ceny - zastanawiałem się nawet o ile dla 600/8 u Tamiego jest ostrzej niż w przypadku C 400/5.6L na 560/8 mm (z TC 1.4), bo na różnych forach parę kolejnych osób stwierdza, że Tami jest tam ostrzejszy, dodatkowo ma IS i AF (czego mój C 400/5.6L z TC 1.4 nie oferuje (zaklejanie styków to naogół b. kiepski pomysł - przetestowane w praktyce - i ostrzenie wtedy tańczy i boksuje w "rytmie czacza" - i to w NAJLEPSZYCH war. w innych to w ogóle nie działa w praktyce - a mi MF wychodzi b. kiepsko z tym szkiełkiem) .. Stąd moje zastanowienie, a na 400/5.6 z kolei jak rozumiem ten Tami jest porównywalny z C 100-400 (?)..
Podobno z Ai Servo z aparatami C z serii XXD mogą być DUUŻE problemy (oczywiście mówię o tym T 150-600), ale nie wiem dokładnie póki co o co chodzi..
Powiem tak, waham się.. Kalkuluje jak duży może być zysk jakbym nabył tego Tamiego (w końcu 600 mm a 400 zwł. na wodzie, jak się idzie na spacer i foci np. perkozy (np. na gnieździe ma pewne wyraźne znaczenie..). A z drugiej zastanawiam o ile na innych ogniskowych Tamron jest mniej ostry niż mój C 400/5.6L (z wykresów, jakichś tam pomiarów wynika, że Tamron i C 100-400 jeśli idzie o ostrość są b. blisko siebie - z kolei C 100-400 z TC przegrywa podobno ostrością z T 150-600 - a przynajmniej po przymknięciu do f/8 - Canon 100-400 z TC też ma f/8 a 40 mm mniej jakby nie było..).
Najbardziej niepokoją mnie ew. problemy AF tego Tamtona z aparatami C choćby serii XXD czy faktycznie występują czy już nie - bo może jakoś zostało to "poprawione".
I Irex, czemu polecasz C 300 2.8 v. 1 - domyślam się, że to b. dobre szkło, ale jeśli idzie o ogniskową to wg mnie krok wstecz w stosunku do C 400/5.6L, bo bym musiał używać go często (albo prawie non-stop a do tego przymykać jeszcze pewnie co najmniej) z TC 2.0, a wtedy chyba jakość i prędkość AF lecą mocno na szyję? Jakby co na razie nie mam na to szkło, no chyba, żebym sprzedał swojego C 70-200 2.8 IS 2, którego nie używam zbyt często (do ptaków na spacerze zdecydowanie za krótko jak dla mnie, a i waży też swoje - C 400/5.6L przy nim wydsje mi się lekki (C 70-200 IS 2 używam wtedy zawsze z założonym TC 1.4 v2 od Canona).
Z "długich rur" myślałbym zamiast C 300/2.8 IS 1 (na razie mgliście jesli w ogóle bo nie mam wystarczająco kasy) nad C 500/4 IS 1 do używania często z TC 1.4 (700 mm z TC 1.4 + crop). W ogóle nie widzę chyba by ktoś sprzedawał C 500/4 IS w wersji 1, więc chyba nawet ciężko byłoby "wyrwać", więc nawet nie wiem, po ile chodzą używki i czy w ogóle.. Tak mi się wydaje, że pewnie po jakieś 20 tys. - dobrze myślę?
Pozostaje kwestia wagi - ten C 500/4 IS 1 na wypady mógłby być i tak zbyt ciężki (choć miałem raz - chyba w wersji 1 i wydawało mi się, że był super wyważony a testowalem albo ze swoim aparatem albo podobnym - czego nie mogłem powiedzieć o S jak pamiętam 120-300 2.8, przy której wszystko szło "do przodu" i po prostu mnie kręgosłup bolał od samego trzymania i powiedziałem sobie, że nigdy o tym szkle nie pomyślę (zresztą przymierzałem tylko z ciekawości), bo jest dla mnie zbyt ciężko i do zdjęć z ręki nie dla mnie i tak - tak wiem, pewnie nie nadaje się do zdjęć ptaków może ze wzg. choćby na krótką ogniskową..). C 500/4 IS 1 z TC 1.4 jest w PEŁNI używalny na pełnej dziurze - AF wtedy wyrabia?
Bo jeśli idzie o ew. dalsze zakupy to szedłbym raczej w stronę jak największej ogniskowej, bo przy ptakach jej prawie nigdy nie jest za dużo..
Wczoraj nieco analizowalem też optymalną ogniskową dla BIF (i w ogóle ile dałoby mi 600 a nie 400 mm) i wydaje mi się że tutaj ogniskowa 400 a 600 robi sporą różnicę, co nie dziwota, ale wydaje mi się, że nawet jak ptak nie jest tak blisko to na 600 mm o ile AF by wyrobił szybko lecącą np. kaczkę można jeszcze wycropować, a dla 400 mm to już za daleko.
Z tym, że rozumiem, ze ten Tamron nie dałby mi raczej po prostu zysku dokładnie 200 mm (choćby ze względu na to, że ostrość na 600 mm chyba jest wyraźnie niższa(?) - zwł. na pełnej dziurze..).
A Irex a jak ten C 300/2.8 IS 1 działa z TC 1.4 i 2.0 od Canona - chodzi mi o ostrość na 5.6 i po przymykaniu i jak radzi sobie AF np. z ptakami w locie z TC 2.0 założonym (TC 1.4 mam w wersji 2, a przypuszczam, że jeśli idzie o TC 2.0 to ten w wersji III zdecydowanie lepsza jakość daje?..)
A powiedzcie mi co dyskwalifikuje w Waszym odczuciu tego nowego Tamrona 150-600
Sądząc z opinii pod testem to nic go nie dyskwalifikuje, tylko wychodzi na to, że zmiana z 400/5.6L w Twoim przypadku nie ma sensu. Introverder, a nie myślałeś o zmianie puszki na nowszą, żeby zyskać w innych aspektach? 7D czy 70D powinien mieć lepszy AF niż 50D. U mnie na przykład po zmianie 50D na 7D dość wyraźnie zyskała celność i pewność AF przy współpracy z moimi Sigmami 30 i 50mm. Na Canonie 100 Macro co prawda aż takiej zmiany nie ma…
Napiszę krótko. 400/4.5L ma genialną szybkość i celność w porównaniu do Tamrona 150-600. Do tego jakość na pełnej dziurce nie jest jak dla mnie porównywalna. 400/5.6 to świetna jakościowo stałka. Masz parcie na milimetry to kupuj sobie Tamrona. A potem nie wypisuj licznych postów o tym, że AF nie trafił, że nie jest żyleta, że nie mógł nadążyć za ptakiem itd. Chyba bym wolał wycinać więcej kadru z 400/5.6 niż dawać więcej zdjęcia z Tamiego. Nawet jak oba trafiły.
Co do szybkości 300/2.8 na TC to co prawda zwalnia, ale i tak jest szybszy i precyzyjniejszy niż Tamron. To trochę inny świat. Jak gdzieś dorwiesz to podłącz do dobrego korpusu a samemu zrozumiesz.
I Irex, czemu polecasz C 300 2.8 v. 1
A Irex a jak ten C 300/2.8 IS 1 działa z TC 1.4 i 2.0 od Canona - chodzi mi o ostrość na 5.6 i po przymykaniu i jak radzi sobie AF np. z ptakami w locie z TC 2.0 założonym (TC 1.4 mam w wersji 2, a przypuszczam, że jeśli idzie o TC 2.0 to ten w wersji III zdecydowanie lepsza jakość daje?..)
Juz Ci radzilem- zamien 50D na 7D, a najlepiej na 1D mk4 i foc dalej z 400/5.6L. jesli chcesz miec dluzej, to pozostaje Ci 500/4 IS i 600/4 IS i 800/5.6, ale swoje kosztuje.
Dlaczego 300/2.8 IS? Bo wspominales o czatowni. A z 7D banan nie bedzie Ci schodzil z ust nawet podczas snu. Tez zestaw bije na glowe 7d+400/5.6L
TC spowalnia kazde szklo i zmniejsza kontrast, poprzez co stracisz na szybkosci i czulosci AF w gorszych warunkach jak i w dynamicznych sytuacjach.
Chyba "wybiliście" mi z głowy pomysły nad tym zoomem, zresztą jestem wdzięczny za rady od osób, które wiedzą co w trawie "piszczy" przed zrobieniem mozliwego głupstwa.
Teraz więc zadam inne pytanie:
1) Czy mając C 400/5.6L i chcąc zyskać większy wyraźnie zasięg zdecydowalibyście się na kupno używanego C 300/2.8 IS 1?
Za jakiś czas na taki mógłbym dozbierać.
Od razu mówię, że pewnie większość czasu by mnie interesowała kombinacja C 300/2.8 IS 1 + Canon TC 2.0 i fajnie jakby dało się strzelać bezproblemowo na 5.6 (rozumiem, bo nie mając żadnego TC 2.0, że warto dopłacić do wersji III od Canona (1.4 mam w wersji 2-ej) i to do różnego rodzaju ujęć przyrody - ptaki na gałęzi, ptaki brodzące po łące, ptaki lecące, ptaki lądujące na wodzie czy orzeł nurkujący po rybę (znam fajną miejscówkę niedaleko swojej działki ;)). Aha, spacer w lesie też np. na wypadek spotkania pasących się sarenek bądź jeleni na leśnej dróżce..
Gdzie polecacie mi szukać i kupić używkę??..
2) Nie jestem specjalnie zadowolony z AF w C 50D - na jaki aparat polecalibyście mi go zmienić z czasem i czy faktycznie liczba udanych kadrów w polu może mi wzrosnąć (mam wrażenie że 50D b. średnio radzi sobie z trybem Ai Servo nieraz) - rozumiem, że 70D i 7D wchodzą w grę (?).
Ale aparat to w dalszej kolejności - jeśli już to wpierw planuję dozbierać na obiektyw, który daje lepszy zasięg przy dobrej jakości.
----------
Irku zobaczyłem Twoją odpowiedź po napisaniu swojej.
Irek napisał:
Cytat:
Tez zestaw bije na glowe 7d+400/5.6L
Masz na myśli C 300/2.8 IS 1 (z TC 2.0 od Canona) + 50D? Że 7D i 400/5.6L zostawia w tyle ten pierwszy?.. Chyba źle zrozumiałem i chodzi na odwrót - C 300/2.8 IS 1 (goły) z 7D bije na głowę C 400/5.6L + 50D(?)..
A i Irku mówisz, że nawet TC 1.4 z takimi szkłami jak 500/4 IS 1 np. że wtedy AF też jest niezadowalająco szybki ogólnie?.. Zresztą o 500/4 IS 1 muszę zapomnieć póki co (cena), a używek to nawet nie widuję, bo nikt się widocznie nie pozbywa tak dobrego szkła..
Jakby co najtańszy (co nie znaczy, że tani) jest C 300/2.8 IS 1. Na eBay-u są oferty za ok. 3.000 dolarów, ale nie wiem czy na eBay-u można znaleźć oferty z Polski - bo warto szkło najpierw zobaczyć.., bo się nie znam i ciekawe ile transport kosztuje i czy jak się kupuje od osoby prywatnej czy można sobie odliczyć VAT.
Na Allegro trafiłem na taką ofertę - ale jest strasznie podejrzana - możliwe, żeby nieuszkodzony obiektyw za tyle "chodził"?? :
Nie, pisalem ze zestaw 7D+300/2.8L IS bije na glowe 7d+400/5.6L
Mialem 50D i 7D i nie wachaj sie nad zmiana na 7D, bo dostaniesz lepszy i pewniejszy AF w alservo, a jeszcze lepiej to 1D mk4.
Mialem 300/2.8L IS i z 7D i jest to zestaw wysmienity, i tu idz w tym kierunku.
Mam D4 z 500/4VR i jest to zestaw bardzo wysmienity.
Masz teraz 50D i 400/5.6L, ja zmienilbym teraz 50D na 7D, a w przyszlosc zamienil 400 na 300/2.8L IS i potem 7D na 1D mk4 i bedzie tylko lepiej.
[ Dodano: Wto 22 Kwi, 2014 21:49 ]
Introverder napisał/a:
A i Irku mówisz, że nawet TC 1.4 z takimi szkłami jak 500/4 IS 1 np. że wtedy AF też jest niezadowalająco szybki ogólnie?.. Zresztą o 500/4 IS 1 muszę zapomnieć póki co (cena), a używek to nawet nie widuję, bo nikt się widocznie nie pozbywa tak dobrego szkła..
TC 1.4X mk2 mozna z powodzeniem stosowac i do 300 i do 500 i do 600. Spowolnienie AF jest, ale delikatne, wiecej zauwazysz to spowolnienie w bardzo zlych warunkach np. przed wschodem slonca, ale na to nalozy sie i mniejsza czulosc-zakres detekcji od 0,5EV w 7D jak rowniez zmniejszenie kontrastu 300-tki poprzez uzycie TC 1.4X niz bez.
Stosowalem TC 2X i to zarowno mk2 jak i mk3 z zestawem 7D+300/2.8L IS i stwierdzam, ze do fotografii brzaskowo-zmierzchowej sie nie nadaje, AF sie bardzo szybko gubi, myszkuje i w koncu zlapie ostrosc, ale tez i czasami nie moze zlapac ostrosci. Przy dobrych warunkach jest akceptowalnie, a przy bardzo dobrych jest dobrze.
Tak sobie myślę Irek nad takim działaniem wpierw kupić C 300/2.8 IS 1 (tylko no właśnie nie wiem gdzie, bo z ofert to widzę tylko jedną na eBay-u z transportem do Polski: http://www.ebay.com/itm/C...405fd3#shpCntId - z tym, że to ryzyko, bo jak rozumiem płaci się wpierw, a potem dostaje się obiektyw.. - ale póki co jeszcze nie kupuję, bo nie mam takiej sumy w tej chwili pod ręką),
C 400/5.6L sprzedać - w sensie kiedy kupiłbym C 300/2.8 IS 1, bo chyba tenże Canon okazałby się wtedy zbędny co?.., ew. sprzedać C 400/5.6L wcześniej, żeby mieć szybciej środki na C 300/2.8 IS 1.
A potem pomyśleć ew. o zmianie korpusu na 7D.
Aha, no i wraz z kupnem C 300/2.8 IS 1 kupić TC Canona w wersji III (bo TC 1.4 w wersji 2-ej chyba powinien mi wystarczyć, a rozumiem że TC Canona 2.0 mk3 jest wyraźnie lepszy od TC Canona 2.0 mk2)..
Aha, powiedz czy C 300/2.8 IS 1 używałeś z TC 2.0 na pełnej dziurze i czy jakość zdjęć była satysfakcjonująca czy też trzeba było przymykać??
Wierzę, że w tych szkłach (C 300 2.8 IS 1 typu) o ile nie są uszkodzone, że poszczególne sztuki mają właściwie taką samą jakość??..
Zauważyłem, że są też różne - także cenowo oferty sprzedaży C 500/4 IS 1 (ale na eBay'u), więc może jednak używka C 500/4 nie musi być aż tak droga, ale znowu jak się kupuje przez eBay'a to się chyba płaci z góry, a potem dopiero się odbiera towar hm. Tak czy siak C 500/4 to też waga 4 kilo, na dłuższe wycieczki dla kogoś o drobnej, szczupłej budowie to chyba nie jest "roundaround" lens, że przejdę 10 km w jedną i w drugą cały czas niosąc obiektyw w rękach na wypadek pojawienia się jakiegoś ciekawego obiektu..
W ogóle gdzie polecacie mi szukać szkła, tak jak sobie googluje to u nas nie znalazłem póki co oferty (z Polski) na używane C 300/2.8 IS 1 czy C 500/4 IS 1.
Mam do dyspozycji nowe 300/2.8 IS L II i nowe TC. Wolę zdecydowanie robić foty na prywatnym 5D3 niż służbowym 7D. Widać dużo lepszą jakość i detal.
Każdy TC jakość obrazu pogarsza, zwalnia też szybkość. Przy założonych TC polecam używać tylko punktu środkowego. Tam jest największa dokładność i czułość i w canonach to widać. Ja najczęściej focę z TC 1.4. Im ciemniej tym jaśniejsze robię szkło. Robiąc zdjęcia z powietrza przy TC2 i dobrym świetle nie mam problemów z trafieniem. Niestety na cropie widać spadek jakości. Do ptaków, gdzie detal jest istotny, pewnie niczego większego niż TC 1.4 bym nie zapinał. A jak już to tylko przy aparacie pełnoklatkowym. Na 7D wychodziło mi małe szambo po powiększeniu zdjęcia. Mam na myśli surowy plik a nie cudo po obróbce przez grafika.
Starym 300/2.8 IS robiłem już jakiś czas temu i nie pamiętam dokładnie jego AF-u, ale pamiętam pierwszy kontakt z najnowszą wersją. To było piorunujące oczarowanie - najnowsze tele od C są naprawdę szybkie. Miałem wtedy zresztą do testowania najnowsze 400/2.8 IS II i tam było to samo. Gołe szkło jest oczywiście dużo lepsze od kagańca z TC, ale na 1.4 jest dalej bardzo szybkie i precyzyjne a przy dobrym świetle TC2 też daje radę - choć przy AI Servo to ja bym na super precyzję czegoś szybkiego nie liczył. Cudów nie ma.
Introverder, majac 300/2.8 i trzymac rowniez 400/5.6 to bez sensu. 300 wazy 1kg wiecej niz 400/5.6 i mozna nia z reki swobodnie focic.
Majac teraz 50D i 400/5.6 odpowiedz sobie najpierw na pytanie.
Czego bardziej Ci brakuje: predkosci i pewnosci AF czy lepszej ostrosci i swiatla 2.8?
Po przeanalizowaniu dokonaj wyboru, swojego wyboru.
Kazdy z nas ma inne priorytety i potrzeby, a ja radze wedlug swoich i nie zawsze sa one dla innych sluszne.
Zycze powodzenia.
Odnosnie roznic miedzy TC mk 2 a mk3, to moim zdaniem w polaczeniu 7D z 300/2.8L IS mk1, to w TC 1.4 ja nie widzialem roznic ani w rozdzielczosci, ani w pracy AF, natomiast w przypadku TC 2X to mk3 mial mniejsze CA,
I to tyle, jak dla mnie to szkoda kasy na mk3 dla tego zestawu.
Irex zależy mi na dodatkowym zasięgu najbardziej - tak czytam też Ciebie MM i tak jak słucham, to dochodzę do wniosku, że może w 300/2.8 IS 1 nie warto się pakować a myśleć w dłuższej perspektywie o 500/4, tej używanej, o ile gdzieś da się je w ogóle dostać. Bo wiem, że będę głównie siedział naogół na 600 mm (tj. z TC 2.0 większość czasu..), tak przynajmniej mi się wydaje, no chyba, że czatowanie mi się spodobałoby, to wtedy jak rozumiem światło 2.8 nieocenione a zasięg aż tak niepotrzebny (?), jakość super i AF równie szybki jak w 400/5.6L? A w razie co z TC 1.4 AF i jakość obrazka na pełnej dziurze jest wystarczająco do różnego rodzaju ujęć, jakby 300 mm było za krótko (..).
Jak bym byl Toba, majac 50D i 400/5.6l, to teraz zmienilbym na 7D lub jeszcze lepiej na 1D mk4 ( zyskasz lepsze ISO jak i jeszcze lepszy AF ) poprzez co zyskasz napewno lepszy AF od 50D, szczegolnie w dynamicznych akcjach.
Czas pokaze nastepnie jak czesto bedziesz korzystac z ewentualnych zasiadek w czatowni i stwierdzisz jaki nastepny ruch zrobic z 400, czy 300/2.8 czy 500/4 lub 600/4.
Wybor dlugich tele jest zawsze bardzo trudny i indywidualny, bo chodzi o wybor pomiedzy swiatlem a mm, nie zapominajac o cenie.
Dlatego uwazam, ze zestaw 7D ( 1D mk4 ) plus 400/5.6L jest swietnym, uniwersalnym zestawem za stosunkowo niewielkie pieniadze, potem sa niestety tylko bardzo duze koszta.
Teraz chyba używane 300 2.8 IS patrząc po cenach na eBay'u można dostać za (po przeliczeniu) ok. 10. 000 + koszt TC 2.0 v. III to wydatek jakichś 12 tysięcy, nie mało, ale to i tak połowę taniej niż wersja 2-a tego szkiełka.. Choć wolałbym jak będę miał całość wpierw obejrzeć szkiełko.
Myślę, że 300 2.8 IS 1, to optymalna przesiadka jaka byłaby dla mnie, bo żeby iść na spacer z C 500/4 IS 1, to się chyba bym skichał (jestem raczej drobnej budowy), a z tym szkiełkiem to chyba dam radę - ok 2.5 kg kontra ok. 4 kg (cięższe i dłuższe byłoby nieporęczne - tak patrzę na swoje 400/5.6L i np. C 500/4 IS wg specyfikacji byłby dłuższy o 13 cm - raczej nie do robienia zdjęć z ręki przez cały dzień dla kogoś kto nie ma potężnej krzepy :/). Tracę trochę na zasięgu (z XXD albo 7D to jak dla mnie 100 mm (600 vs. 700 (przy C 500/4L IS z TC 1.4) oraz pewnie nieco na prędkości AF, no ale też i cena tak ogólnie używanej sztuki prawie dwukrotnie niższa jak rozumiem, a i mobilność chyba ZNACZNIE lepsza..
Nie ukrywam, że cena ma też duże znaczenie a to tele ptasie jako jedyne ma jeszcze niewyżyłowaną kosmicznie cenę..
Czemu?
1. jak rozumiem w pełni używalne 600 mm f/5.6 jak czytam recenzje - a 600 mm a nie 400 to jednak trochę łatwiej mi będzie na spacerze coś ustrzelić - tak jak lubię 400 mm, tak nie lubię braku IS oraz ograniczonego zasięgu.. często z 400 mm brakuje mi właśnie trochę by mieć używalnej jakości fotkę, nie jest to panaceum, ale będę nieco mniej ograniczony na pewno..); pewnie nie ma cudów i boki będą rozmyte (z TC 2.0), ale na cropie (1.6) pewnie nie tak bardzo, a skoro naogół zasięgają brakuje pewnie tego nie zauważę specjalnie,
2. IS,
3. dosyć poręczne chyba - jak niemocarze dają radę je unieść, to i ja dam chyba,
4. zawsze mam do gorszych warunków 300/2.8 gołe (w ciemnym lesie czy zaroślach nic ciemniejszego się raczej nie sprawdzi np.) albo z TC 1.4 - tj. to szkiełko zapewnia DUŻĄ elastyczność
5. cena ( w porównaniu do innych długich super tele Canona),
6. nie słyszałem, żeby ktokolwiek narzekał na to szkiełko, byle ew. nie trafić "rypniętej" sztuki gdzieś z odrzutu..
A potem może pomyśleć o 7D, bo jednak wolę (i to chyba rozsądnie) wpierw ew. myśleć o obiektywie niż aparacie.
introverder Jesli mialbym kupic 300/2.8LIS, to tylko i wylacznie uzywalbym samej bez TC.
Tylko wtedy odczujesz zysk w postaci jakosci optycznej oraz szybkosci AF.Przez rok czasu uzywalem 7D z w/w obiektywem z TC 1.4X i 2.0X, zarowno mk2 jak i mk3. I powiem Ci, ze stosujac TC do 300tki nic nie zyskasz w stosunku do 400/5/6L poza swiatlem i IS.
Stosowanie golej 300 jest rewelacyjne i jest to fantastyczne szklo, zakladajac TC mordujesz to szklo.
W pewnym momencie wiekszosc czasu siedzial na 300tce TC 2.0X mk3 ze wzgledu na zwiekszenie zasiegu, ale stracilem wszystkie walory tego szkla.
Pamietaj, ze TC to ostatecznosc, szczegolnie w zlych warunkach oswietleniowych.
Jesli chcesz stosowac zestaw 7D i 300/2.8LIS, to tylko taki stosuj, inaczej traci sens zamiana 400 na 300.
Tak ja to widze z perspektywy uzywania tego zestawu w terenie na ptaki.
Myślę, że podjąłem "strategię działania" Irex - zbieram pomału na Canona 500/4 IS USM i cóż no tylko problem może być z dostępnością używek i obawiam się, że będę musiał sprowadzać przez eBay'a w przyszłości np., bo tak dobrych szkieł ludzie niechętnie się pozbywają.
Rezygnuję chyba z bezsensownej wydaje mi się zmiany na C 300/2.8 IS 1, gdyż na starcie tracę zasięg (a z TC 2.0 nie jest już chyba tak różowo, a taka kombinacja by mnie głównie interesowała, gdyż ciągle brakuje mi zasięgu - czasami tylko trochę..), na którym mi tak zależy (zwł. ma to znaczenie przy fotografii ptaków wodnych..) i żeby poczuć ze spaceru różnicę w zasięgu, to wydaje mi się sensowne zbieranie na C 500 f/4L IS 1, po to, żeby z TC 1.4 od Canona (w. 2-a) mieć dobrej jakości 700/5.6 a nie 400/5.6, a z kolei 600 mm przy TC 2.0 do C 300/2.8 IS 1, to chyba da mi to niewiele, a AF za to zwolni my wyraźnie (?..), no i te 600 mm przy f/5.6 rozumiem, że będą gorszej wyraźnie jakości niż C 400/5.6L na pełnej dziurze..
Z kolei widzę, że niewiele droższe (relatywnie) bywają używki C 600/4 IS USM, ale ja nie jestem osiłkiem, więc ten ciężar, by mnie unieruchomił, a jednak lubię robienie zdjęć z ręki, tzn. spacerując za "okazami". Muszę wierzyć, że dam radę nosić przez parę km C 500/4 IS 1, bo o C 600/4L IS 1 chyba mogę zapomnieć przy wadze 5.4 kg a Canonem 500/4 IS 1 (3.9 kg) chyba od biedy da się robić zdjęcia z ręki nie?..
Niedawno trafiłem na Lubelszczyźnie na pokląskwy z małymi i ze swoim C 400/5.6L USM zasięgu trochę brakowało i myślę, że miałbym wartościowe kadry mając w tamtym momencie nie 400 a 700 mm (te obecne to przy cropie gdzieś 1:1 i ISO 400 (w tle była zieleń lub zboże i w obu przypadkach ziarno niestety było b. wyraźne przy takim cropie - niedługo przed zachodem to było) wyglądały makabrycznie jakościowo). Dosyć często mi się bowiem zdarza, że 400 mm jest trochę za mało na dobry kadr z ptakiem, więc 700 mm powinno mi pomóc.
albo pokaże się nowe 100-400 w Canonie i wtedy może być mały wysyp używanych 100-400L w dobrych cenach.
czy ktos cos na rzeczy slyszal o nowym 100-400L?
Na owy wysyp sie nastawiam a w planie mam bezkrwawe lowy w Afryce w pazdzierniku
stad tez interesowaloby mnie cos dluzszego niz moje 70-200L
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11