Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
E-PL5 kontra XZ-2, LX-7 kontra Wasze propozycje.
Autor Wiadomość
damiok 
Nowy

Wysłany: Sob 19 Kwi, 2014   E-PL5 kontra XZ-2, LX-7 kontra Wasze propozycje.

Witam serdecznie
Stoję przed poszukiwaniem aparatu kompaktu bądź bezlusterkowca. Jako, że moje wymagania są podobne do właściciela wątku: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=24503 obejrzałem polecane w nim modele Olympusa XZ-2 oraz Panasonic LX-7. Wrażenia? Może opowiem o minusach czy różnicach.

LX-7:
-stosunkowo wolne zoomowanie
-krótkie tele 90mm (wg mnie zoom czasem się przydaje)
XZ-2:
-filmując po zmianie zoomu dłużej ostrzy niż LX-7
-brak ładowarki w zestawie (duży minus gdyż podczas tripów zdarzało mi się zostawiać baterie do ładowania np. w McDonaldzie)

Fajną opcją w XZ-2 jest dotykowe wybranie punktu AF. W LX-7 mam wrażenie jakoby poruszanie się po menu (choćby wyboru punku AF) było wolniejsze. Gorsza optymalizacja softu? Brak ruchomego LCD.
Po obejrzeniu aparatów w sklepie i ogólnym rozrachunku bardziej kusi XZ-2, jednak magiczny napis LEICA na obiektywie LX-7 czaruje ;)

Różnica w jasności obiektywu – czy jest faktycznie aż tak duża?

Oglądając wczoraj w/w aparaty w sklepach polecono mi także w dobrej moim zdaniem cenie bezlusterkowca Olympusa E-PL5 z obiektywem 14-42 oraz 40-150 za 1899 zł która wydaje mi się dość korzystna. Co prawda tracę troszkę na kompaktowych wymiarach (zawsze jednak mogę kupić torbę mniejszą tylko pod 1 obiektyw i tylko jego wziąć ze sobą). Nie lubię nadmiaru bagażu np. podczas eskapad w Dolomity czy wspinaczki na Blanca.

Główne różnice wymienna optyka vs kompakt.
Większa matryca, ciemniejszy obiektyw > VS < mała matryca, jasny obiektyw? Wychodzi porównywalnie? Oświećcie mnie prosze

Nie będę ukrywał, że będąc na życiowym starcie, chciałbym kupić aparat i przynajmniej na razie nie dokładać do szkieł. Nie wiem też czy na tyle mnie wciągnie. Wcześniej posiadałem kompakcik Nikona oraz lustro Olympusa z kitowymi szkłami. Pierwszy aparat ma już jakieś 8 lat – wolny AF, mały zakres ISO itd. Drugi został szybko sprzedany – za duże gabaryty. A aparat wykorzystywany głównie podczas tripów górsko-wspinaczkowych, zwiedzaniu, wypadu na rower, narty. Zależy mi na dobrej jakości zdjęć, ostrości. Wychodzą mi niezłe zdjęcia krajobrazów, natury. Mam jednak duże problemy w portretach, ale może się tego nauczę :) Podoba mi się efekt rozmycia tła za fotografowaną postacią.
Wiem, że sprzętu jest bardzo dużo, jednak jako laik mam już taki mętlik w głowie, że nie jestem w stanie dokonać wyboru. Budżet to ok 2000 zł (im mniej tym lepiej :) )

Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 19 Kwi, 2014   

Fuji x20?

damiok 
Nowy

Wysłany: Pon 21 Kwi, 2014   bliżej mi do wymiennej optyki chyba jednak...

...coraz mocniej się zastanawiam i bliżej chyba jednak wziąć mi aparat z wymienną optyką. W bardzo dobrej cenie jest w tej chwili Olympus E-PL5 z obiektywami 14-42 oraz 40-150 = 1899 zł.
Zastanawiam się także nad alternatywami w postaci:

NX-300 + 18-55 za 1449 zł
NEX-5 tutaj troszkę się gubię poniważ jest 5R 18-55 za 1999 zł, 5RL 16-50 za 1999 zł, 5 TL 16-50 za 2200 zł
GX1K 14-42 1499 zł lub GX1X 14-42 Power Zoom za 2278 zł

zarówno w Sony 16-50 jak i Panas 14-42 Power Zoom zapewnia bardziej kompaktowe wymiary...

Z mojego, laickiego pkt widzenia najlepszy stosunek cena/ilość sprzętu/recenzja na optyczne.pl ma właśnie olympus. To on też ma najmniej minusów w recenzji optyczne.pl. Nasuwa mi się jednak pytanie ponieważ wiem, że rozmycie tła za fotografowanym obiektem zależy od wielkości matrycy i jasności obiektywu oraz przesłony rozumiem, że ciężej będzie mi uzyskać ten efekt Olympusem z kitem niż np. aparatem a APS-C z kitem? W matrycy 4:3 w porównaniu z APS-C gorszy będzie także współczynnik szumy / ISO (ze względu na jej wielkość)?

Jeśli chodzi o ceny obiektywów i ilość to najwięcej ma Olympus/Panas, mam wrażenie, żę Sony depcze po piętach, szybko też rozwija się Samsung.

Małe zestawienie wg sklepu cyfrowe.pl:
4:3
Olympus 45 1.8 1065 żł
Panasonic 20 1.7 1599 zł
Sigma 19 2.8 689 zł
30 2.8 765 zł
60 2.8 795
Olympus 17 2.8 948 zł

NX
Samsung 20 2.8 1138
30 2.0 1139

E
Sigma 19 2.8 689 zł
30 2.8 689 zł
60 2.8 795 zł
Sony 16 2.8 929 zł
50 1.8 999 zł
20 2.8 1499 zł
35 1.8 1538 zł

Narazie musi wystarczyć KIT o czym wspominałem w pierwszym poście... Nie mówie że nie skuszę się w końcu na dodatkowy obiektyw - muszę jednak z dziewczyną odkryć najpierw z której ogniskowej najczęściej korzystamy (fot. głównie krajobrazy oraz my podczas wypadów w góry, wspinanie, rower, podróże - zwiedzanie). Jak wspominałem jesteśmy także na życiowym starcie także z $$ krucho a naszym podstawowym hobby są podróże te małe i większe. Marzy nam się w tym roku tajlandia. To właśnie zdjęcia z podróży są dla nas najlepszą pamiątką, stąd bardzo zależy nam na jakości i jest to także bodziec aby się uczyć :)

Pozdrawiam

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 23 Kwi, 2014   Re: bliżej mi do wymiennej optyki chyba jednak...

damiok napisał/a:
Nasuwa mi się jednak pytanie ponieważ wiem, że rozmycie tła za fotografowanym obiektem zależy od wielkości matrycy i jasności obiektywu oraz przesłony rozumiem, że ciężej będzie mi uzyskać ten efekt Olympusem z kitem niż np. aparatem a APS-C z kitem?

Mocno upraszczając będzie to zależało głównie od tego w jakiej odległości od postaci jest aparat i w jakiej odległości od aparatu jest tło. I jeśli owo tło będzie dostatecznie daleko to nie ma problemu nawet na małych otworach względnych na małych matrycach. A jeszcze bardziej upraszczając jeśli chcesz zrobić oboma matrycami te same kadry to ładniejsze mazy łatwiej uzyskasz na większej matrycy.

damiok napisał/a:
W matrycy 4:3 w porównaniu z APS-C gorszy będzie także współczynnik szumy / ISO (ze względu na jej wielkość)?

Co to jest wspólczynnik szumy/ISO? PO co kreowac jakieś nowe byty, nie lepiej mówic o szumach na róznych czułościach?
W ostatnich matrycach mikro4/3 z szumami nie jest wcale źle w por. z konkurencyjnymi aps-c. I tak tutaj e-pl5 jest w zasadzie na identycznym poziomie do samsunga nx300 i nexa 5r. Lekko słąbiej jest z dynamiką e-pl5 w por do nexa 5r, ale to też niezbyt dużo. Tu akurat zaś gx1 jest dość wyraźnie odstajacy.

BTW - poszukaj czegoś, co albo ma wizjer, albo ów wizjer da sie dołączyć (dodatkowy dołączalny wizjer niestety kosztuje trochę, ale w razie czego jest do nabycia). W górach, na śniegu... trudne do przecenienia.
Moim zdaniem warto dla wizjera - nawet opcjonalnego - albo wydać nieco więcej, albo kupic nawet starszy model godząc się na słabszą matrycę.
Oczywiście, jak wszystko to też sprawa względna.

Piotr.. 
Początkujący

Wysłany: Sro 23 Kwi, 2014   

A ja zgadzam się z Muzykiem. Fujifilm X-20.

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Wysłany: Pią 25 Kwi, 2014   

Ceneo.pl mówi, że ceny Olympusa E-PL5 i Fujifilm X20 są zbliżone (1700 - 1800 zł), a E-PL5 to jednak aparat "z wyższej półki", jak mawia o sobie pewien prezes. Żeby było ciekawiej, za ok. 1200 zł można kupić E-PM2, który ma tę samą matrycę, ten sam procesor obrazu i jeszcze wiele takich samych rzeczy jak E-PL5.

Odpowiedz do tematu