Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 24 Kwi, 2014 Kompakt o jasnym obiektywie
Witam
Poradźcie jaki aparat wybrać. Podoba mi się Panasonic TZ35, praktycznie pod każdym względem i taki by mi odpowiadał jednak jego światłosiła na poziomie f3.3-5.9 czyni go trochę ciemnym i nie radzi sobie w ciemnych pomieszczeniach. Podsuńcie jakieś propozycję aparatu podobnego parametrami do TZ35 jednak o jaśniejszym obiektywie np. f2.5 (najlepiej Panasonic).
[ Dodano: Czw 24 Kwi, 2014 21:11 ]
Uzupełnie jeszcze, że chodzi mi o aparat, który będzie robił ładne bez szumów zdjęcia w domowych warunkach ze sztucznym oświetleniem. Wyszukałem np. Panasonica FZ38, czy sprostałby w ciemniejszych warunkach?
Nie sądzę. Nawet f2.8 na szerokim kącie to może okazać się za mało w pomieszczeniach (bez lampy). Chyba nie ma aparatów kompaktowych z dużym zoomem i jasnym obiektywem - ograniczenia technologiczne, przynajmniej na dzien dzisiejszy, cudów nie ma.
Nie sądzę. Nawet f2.8 na szerokim kącie to może okazać się za mało w pomieszczeniach (bez lampy). Chyba nie ma aparatów kompaktowych z dużym zoomem i jasnym obiektywem - ograniczenia technologiczne, przynajmniej na dzien dzisiejszy, cudów nie ma.
Wyżej wymieniony Panasonic TZ35 z lampą robi ciemne zdjęcia z dużymi szumami, chyba dlatego, że ustawia w ciemnym wysokie ISO.
Szukam teraz aparatu "jaśniejszego", może być z mniejszym zoomem, a w pomieszczeniach spokojnie mogę używać z lampą, ważne żeby zdjęcia były jasne i bez szumów.
Ja mam Panasonic TZ30 i bardzo go lubie ,natomiast fajnym aparatem jest Canon S120
Obiektyw f/1,8, 24mm, pięciokrotny zoom
HS System: 12,1 MP, matryca CMOS, procesor DIGIC 6
Pięcioosiowy tryb dynamicznej stabilizacji filmów IS
Superszybkie fotografowanie - do 9,4 klatek na sekundę1
Dotykowy wyświetlacz LCD o przekątnej 7,5 cm (3 cale)
Pierścień kontroli obiektywu, pełne ustawienia ręczne i zapisywanie RAW
Filmy Full HD (60 klatek na sekundę)
Obsługa Wi-Fi, GPS poprzez urządzenia mobilne
Tryb Gwiazdy
Opcjonalnie wodoszczelna obudowa do 40m
Jedyne co to bateria slaba i trzeba miec dodatkowa jezeli idziesz w plener:)
Ja mam Panasonic TZ30 i bardzo go lubie ,natomiast fajnym aparatem jest Canon S120
Obiektyw f/1,8, 24mm, pięciokrotny zoom
HS System: 12,1 MP, matryca CMOS, procesor DIGIC 6
Pięcioosiowy tryb dynamicznej stabilizacji filmów IS
Superszybkie fotografowanie - do 9,4 klatek na sekundę1
Dotykowy wyświetlacz LCD o przekątnej 7,5 cm (3 cale)
Pierścień kontroli obiektywu, pełne ustawienia ręczne i zapisywanie RAW
Filmy Full HD (60 klatek na sekundę)
Obsługa Wi-Fi, GPS poprzez urządzenia mobilne
Tryb Gwiazdy
Opcjonalnie wodoszczelna obudowa do 40m
Jedyne co to bateria slaba i trzeba miec dodatkowa jezeli idziesz w plener:)
Powiem ci, że faktycznie parametry jak na kompakt całkiem całkiem tylko ta cena......, ale gdyby nie bajery typu wifi, ekran dotykowy może byłby ciutkę tańszy. Bardzo ciekawy aparat, coś właśnie takiego szukam. Ciekawe jak wychodzą nim fotki?
Cena jest faktycznie wysoka ale aparat fajny ,malutki ,lekki ,ma tez star mode:).
Jeszcze go duzo nie uzywalam ale juz go lubie:).
Jak wrzucisz w wyszukiwarke canon s120 przyklady zdjec to zobaczysz.mnie to przyciaglo ze ma pliki raw i ten star mode ,chociaz jeszcze nie mialam okazji tego sprawdzic:)
Teraz co roku jakies nowosci i sama jestem ciekawa co nowego jeszcze bedzie.Interesuja mnie te bezlusterkowe aparaty bo ja jednak lubie male i lekkie:)
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sob 26 Kwi, 2014
Z kompaktów które spełniły by twoje oczekiwania - to chyba jedynie Fujifilm X-100 z matrycą APS-C albo X20 z mniejszą matrycą.
joanna1964, ty masz teraz jednocześnie Panasa TZ30 i Canona S120? To powiedz, który robi ładniejsze, ostrzejsze i jaśniejsze zdjęcia? Gdybyś miała je porównać pod względem jakości zdjęć i filmów.
Mysle ze jednak Canon jest lepszy ,,chociaz tak naprawde malo jeszcze zdjec nim robilam.Video bardzo "zjada" baterie.Teraz niedlugo jade na urlop to bede miala wiecej cxasu .Jak wroce to wrzuce jakies zdjecia dla porownania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9