Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lornetka?
Autor Wiadomość
Chomsky 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 25 Kwi, 2014   

Te 3mm przy krotności 7x daje średnicę wyjściową 4 a 8x25 daje 3 a 10x25-daje 2,5. Róznice istotne.
Powiększenie 7x w lesie to aż nadto. Fujinon 7x28 to wojskowa/ dla wojska lornetka używana w trudnych warunkach.

Reklama

mariuszek610 
Bywalec

A no teraz tr kumam ma mniejsze przybliżenie lecz jakby więcej zobacze tzn troche powiększy się pole obserwaci widziane w lornetce i troche jakośc w sęsie widniej ,

[ Dodano: Pią 25 Kwi, 2014 18:47 ]
Doczytałem się w papierach dołączonych że lornetka ma szkła wielowarstwowe czy też powlekane wielowarstwowo i ze jest zwiększona odległoś wyjściowa źrenicy (tłumaczyłem z niemieckiego bo jestem w de i tu kupiłem ) a o tym modelu na forach nieznalazłem nic myśle że to jakaś nowa seria - Nikon aculon A30 10x25 5° . Dokładniejsze parametry to : rzeczywiste pole widz.5,0 kątowe pole widzenia 47,2 pole widzenia w odległości 1000m 87 źrenica wyjściowa 2,5 jasność względna 6,3 oddalenie źrenicy wyjściowejmm 13,0 minimalna odległość fokus 3,0. I nic mi jako posiadaczowi pierwszej w życiu lornetki nie mówi . Jest mała fajne etui na pasek żetakpnazwe dosyć mobilna , ogumowana wygląda na solidną i zaskakuje oraz dziwi mnie gwarancja nikona pisemna 10lat .koszt 90euro

Arek 
Redaktor

Przy 25 mm obiektywie powiększenie 10x jest za duże. Obraz będzie ciemny, słabej jakości i przy tym polu widzenia będziesz miał wrażenie spoglądania przez dziurkę od klucza. Nie polecam.

Małe a dobre to 8x30 lub 8x32.

mariuszek610 
Bywalec

Więc do czego mają służyć lornetki o tych parametrach ?

Arek 
Redaktor

Do nabierania naiwnych.

mariuszek610 
Bywalec

Podglądanie ładnej siąsiadki w oknie ? Czy dla niewiem np dedektywa który chce skupić uwagę na niewielkim obszarze np dzwi wejście na podwurko samochód stojący ? Faktycznie chwilke temu wruciłem z podwórka z obserwowania okolicy raczej testowania lornetki widac kółko czyli pole obserwacji przed sobą niezbyt duże obraz wydajesię mi być dosyć ładny i wyraźny , istotne dla mnie jest aby lornetka spełniała trzy wymogi 1 była w miare mała (ta pod tym względem super) 2 wytrzymała hobby typu różne survival czołganie w krzakach itp ( takrze super ma etui np na pasek presunąć np na plecy i można si3 czołgać itp) 3 przybliżenie takrze ma dla mnie znaczenie aby było duż obserwacje odległych terenów (trudno mi określić czy 10x to sporo w tej klasie rolnetek ) czy jest szansa na znalezienie czegoś w podobnych rozmiarach np tr większe do 32 z mocniejszym przybliżeniem cena może być takrze wyższa

tool 
Uczestnik

Mariuszek, błagam popraw te swoje "takrze"

mariuszek610 
Bywalec

Myślałem że ktoś pomoże np :chłopie zwróć to , jaką kasą dysponujesz , jakie ma wymogi wmiare spełniać . Są takie itakie firmy oferujące taki itaki sprzęt tą polecam bo np mam i jestem zadowolony czy coś a tu co okazuje sie że uświadomiono mnie tylko o mojej naiwności xD no cuż trudno przynajmniej wiem czego nie powinnem kupić :idea:

kimek27 
Optyczny

Ja tam lubie byc " naiwny" z moim ultravidem

tool 
Uczestnik

Wstrzymaj się mariuszek610 miesiąc. Za miesiąc wchodzi do sprzedaży nowa mała Delta Optical 8x30 o kącie 7,5 stopnia pola widzenia. Będzie kosztowała koło 4 stówek. Dzisiaj ją testowałem na Targach Myśliwskich. Super rzecz, mała, poręczna, świetna optycznie jak za taka kasę. Ja jestem nią zachwycony.

kimek27 
Optyczny

CL z " nad wisły" juz widze te kolejki i zapisy.

mariuszek610 
Bywalec

Myśle że najrozsondniej będzie jeśli zostane przy kupionej dwa dni temu 10x25 nikona poużytkuje jakiś czas i dopiero później będe wiedział co mi w niej brakuje czego wymagam od lornetki będe lepiej wiedział z praktyki czy przybliżenie czeba wieksze lub mniejsze itp i dopiero wtedy coś poszukam a tą ewentualnie zprezentuje jakiemuś koledze któremu budrzet niepozwala na zakup a może się okaże że te 10x25 jest dla mnie ok sprawdza się w 100% i posłuży dłuższy czas.:)

Arek 
Redaktor

mariuszek610, dostałeś informację dlaczego parametry 10x25 z polem 5 stopni nie są dobre. Dostałeś też informację w co celować (7x28, 8x32). Więc w czym problem?

mariuszek610 
Bywalec

Poprostu do niedawna znałem takie rodzaje lornetek jak bazarowa nic niewarta lub pożyczana od kolegi stara rosyjska bodajże 7x50 lub 15x50 niepamiętam już ale po upadku ilruszała się jedna część rozmazany obraz , noi te firmowe droższe wiedziałem że są i takie ale kompletnie nie miałem pojecia że jest tak duży wybór i jak rozumieć parametry podawane poprostu byłem przekonany że czym większa pierwsza liczba tym lepsza mocniej przybliża pojęcia takie jak jasność lornetki pole widzenia i to że każda ma jakieś tam inne odzwierciedlanie kolorów były mi obce , faktem jest że mogłem przed kupnem wpaść na jakieś forum takie jak to , gdyby ktoś mnie zapytał co to jest lornetka dachowa to bym powiedział że taka do obserwacji z dachu xD a jakby ktoś pochwaliłsie mi mam lornetke porro to bym myślał że to nazwa jej producenta xD. Więc prosze o ciut zrozumienia dla mnie a tu dostaje do zrozumienia że jak kupuje 10x25 to jestem naiwny gdzie przy zakupie dostaje 10l gwarancje i kupuje sprzęt nikona to jestem przekonany że kupule lornetke w jakimś stopnou przyzwoitą. Naiwny bym był gdybym kupił jakiś szmc na bazarze typu chińszczyzna plastikowa za 50zł z parametrami jakimiś kosmicznymi . Ale tyle to wiedziałem że takie nie wchodzą wogule w gre jeśli cjodzi o zakup.

Arek 
Redaktor

Ale ja mówiłem ogólnie, nie o Tobie... Producenci po prostu dają to czego ludziom się wydaje, że potrzebują. Chcą dużych powiększeń to mają 10x25 lub koszmarki w stylu 12x25. Chcą milionów pikseli, Sony im to da... Chcą zoomu 60x w kompakcie - dostają.

Odpowiedz do tematu