Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomoc przy zakupie lustrzanki-fotografia ptaków
Autor Wiadomość
Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Sob 26 Kwi, 2014   

MM napisał/a:
i na tej podstawie wydawać opinię o jakości obrazu tych 300mm na pełnej dziurce i pracy AF-u?

A gdzie koledzy przeczytali że polecam ? :shock: Albo że napisałem że ów zoom jest dobry optycznie? Wymieniłem jako opcję razem z pozostałymi szkłami tele tej marki. JAKO OPCJĘ do rozważenia i wypróbowania!!! Ludzie ! Przestańcie wreszcie mi wmawiać że powiedziałem coś co napisał muzyk czy kozi!!! :roll:
kozidron napisał/a:
czy miałeś przyjemność robić zdjęcia wyżej wspomnianymi obiektywami
Kozi - widzę że nadal masz ogromne problemy z czytaniem!!!
Zatrudnij jakiegoś 8-latka niech ci przeczyta i wytłumaczy, bo ja nie mam siły! :lol:

P.S. Jak bym coś polecał - to napisałbym : POLECAM - jest dobry bo:...Tak zwykle piszę polecając Pentaxy K-30 czy K-50

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Weź facet prezestań. Walnąłeś grube głupstwo, teraz się jakoś chcesz wyczołgać na żółtych papierach?
To poniżej to Twoje niepolecanie.

Jak będzie potrzeba dłużęj to jest jeszcze Samyang 650-1300 mm f8 za ok 1100zł - oczywiście bez AF. Z pułapką ostrości - powinno dać radę. Profeska bez AF to nie będzie , ale za te pieniądze - chyba wystarczy.

Jak się w ogóle nie ma pojęcia to się nie pisze. Już warunkowo pozytywne wspomnienie tego zooma w kontekście ptaków to juz wystarczy aby ktoś zrobił z siebie totalnego błazna. Jak nie pojmujesz tego... sorry. To jeszcze lepiej.

Andrzej. W tym wątku to Ty pie...sz trzy po trzy jak nie przymierzając Prezes. Udajesz ze nie pisałeś, że inni nie potrafia czytąc. Po prostu tragedia.

Andrzej.M.
[Usunięty]

powinno dać radę - chyba wystarczy - to według ciebie - polecam, dobrze, doskonale? etc... gratuluję! :zalamany:

[ Dodano: Sob 26 Kwi, 2014 10:53 ]
RB napisał/a:
Po prostu tragedia.

Tak , jak jeden baranek zasugeruje : uzywałeś/miałeś że POLECASZ? - i cale stadko zaraz za nim w tym samym tonie... AF beee... ciemno beee... pentax beee... :lol: :zalamany:
Jakbym wcześniej nie polecał całkiem przyzwoitego szkła FA 80-320 z K-30 - jako mieszczących się w budżecie, i nieco poniżej nie wspomniał również o 6,3/500 . Fajnie tak wyrwać coś z kontekstu i błaznować. :roll:

kozidron
[Usunięty]

AndrzejM.Makuch napisał/a:
JAKO OPCJĘ do rozważenia i wypróbowania!!! Ludzie ! Przestańcie wreszcie mi wmawiać że powiedziałem coś co napisał muzyk czy kozi!!! :roll:

AndrzejM.Makuch, jeżeli więcej osób zrozumiało to dokładnie tak jak ja, to może jednak nie my się mylimy?

Muzyk napisał ci, że byłby to pieniądze wyrzucone w błoto i z tym się zgadzam.

Kozi - widzę że nadal masz ogromne problemy z czytaniem!!!

proste pytanie, skoro teraz słowo "polecasz" zmieniło się w proponuje "JAKO OPCJĘ do rozważenia i wypróbowania!!!", to ja z konstruuję pytanie TAK:

czy miałeś przyjemność robić zdjęcia wyżej wspomnianymi obiektywami(czyli 650-1300 czy 500mc.f8) lub też widziałeś z nich zdjęcia, skoro je proponujesz jako opcję pod taki temat jak foto ptactwa?

pawelpoznan 
Nowy

Mam kilka aparatów do waszej oceny.Jeszcze raz koledzy napiszę JESTEM AMATOREM KTÓRY ZROBIŁ W PORYWACH 100 ZDJĘĆ. Chcę się nauczyć robić zdjęcia .Ptaki będę pstrykał na swoim ogrodzie a zwierzęta łowne na ambonie (mam swoje miejsca ).Proszę o oceny przede wszystkim ludzi którzy umieją odróżnić amatora od pół zawodowca bądź zawodowca. Z góry dziękuje za wsze opinie i uwagi.

1.Nikon D3200 +AF-S DX 18 – 55 mm; AF-S DX 55 - 200mm f/4-5.6
2.Nikon D5100 +AF-S DX 18 – 55 mm VR, AF-S DX NIKKOR 55 – 300 mm f/4.5–5.6G ED VR
3.Nikon D3100 +AF-S DX 18 – 55 mm VR; Tamron AF 70-300 mm f/4-5,6 Di LD Macro 1:2

Budżet mam ograniczony.
Są to zestawy gotowe dostępne w sieci.

A tutaj mam do Was dla oceny zestaw składany:
1.Nikon D 3200 Body :
a)Obiektyw Nikon Nikkor 55-200 mm f/4.0-f/5.6G DX AF-S VR
b)Obiektyw Nikon Nikkor 55-300 mm f/4.5-f/5.6G VR ED

moronica 

Pomogła: 106 razy

ja bym byla za zestawem nr 2. jak cie wciagnie to w przyszlosci juz bedziesz wiedzial, czego ci brakuje. masz budzet ograniczony wiec nie zrazaj sie, jesli bedzie ci swiatla brakowalo albo milimetrow albo jesli AF nie bedzie jakis super szybki. wprawisz sie, nabierzesz smialosci i moze kiedys pokombinujesz z uzywkami. jak na poczatek to fajny bezpieczny zestaw

RB 

Jakbym wcześniej nie polecał całkiem przyzwoitego szkła FA 80-320 z K-30 - jako mieszczących się w budżecie, i nieco poniżej nie wspomniał również o 6,3/500 . Fajnie tak wyrwać coś z kontekstu i błaznować. :roll:

Jak widze, fajnie Ci dalej błaznować. Cóż... jeszcze raz od nowa:

Andrzej, nie problem w tych Twoich Pentaxach i proponowaniu IMO najgorszego możliwego systemu do ptaków (Sony A już w zasadzie nie liczę jako opcji nowej). To nie problem.

Problem w tym, ze Ty dość pozytywnie piszesz o czymś jak słynny Walimex. W zasadzie każdy, kto się interesuje sprzętem pod ptaki kiedyś o to pytał lub o tym czytał. To jakby jeden z pierwszych tematów o które zielony chcący to focić pyta i zawsze odpowiedź jest ta sama: do przyrody nie dotykaj się do tego w ogóle.
Dlatego ludzie Ci mówią: widać że jesteś totalnym ignorantem w temacie. Więc się zmiłuj i nie zajmuj się poradnictwem na podstawie swej znajomości długości ogniskowej i ceny. To, ze od czasu do czasu uda się Ci trafić poradzić w tym temacie coś co nie jest kompletnym kaczanem niczego nie zmienia.

BTW - 6.3/500 lustrzany? I dlaczego polecasz? IMO są dwa powody. Lekki i tani. Poza tym same wady. Jak pisałem, broniłbym tego, bo w stosunku do Walimexa to i tak OK. Ale to do przyrody już taki krzyk totalnej rozpaczy raczej. Jak dla kogoś jakaś soczewkowa 300 MF za ciężka. Tak więc Andrzeju proponowanie 500/6.3 wbrew pozorom specjalnej chwały też Ci nie przynosi. Boś jakiś większych zastrzeżeń zrobić nie raczyłeś.

Podsumujmy cząstkowo Twoje przewagi w tym temacie na podstawie Twego poprzedniego maila:
a) sugerowanie zainteresowania się 650-1300/8-16
b) przekonanie ze proponowanie 500/6.3 lustrzanego to już całkiem dobry wist
c) polecanie systemu, który pod ptaki zawsze był i jest najbardziej upierdliwy.

kozidron
[Usunięty]

pawelpoznan, brałbym zestaw nr 2, ewentualnie szukał używki d5100+ nikor 70-300VR, znalazłem nowego d5100 za 1500 ziko i używanego nikkora za 1300 ziko, to trochę naciągnie twój budżet ale da ci spore możliwości.
W takim przypadku będziesz pozbawiony zakresu poczatkującego pstrykacza (18-55) ale ten zestaw będzie lepszy od zestawu nr2

pawelpoznan 
Nowy

Zestaw numer 2 w markecie to 2900 na chwilę obecną.
Raczej pozostanę przy tej opcji ale poszukam jeszcze Twojej propozycji.

kozidron
[Usunięty]

pawelpoznan, tylko się nie poddawaj, początki będą trudne a efekty mogą być marne, w tej dziedzinie trzeba być upartym i liczy się także wiedza o fotografowanych obiektach i ich zwyczajach.

pawelpoznan 
Nowy

kozidron ja nawet tego nie neguję ba napiszę więcej że tym samym aparatem Ty zrobisz lepsze zdjęcie niż ja.Mam do Ciebie i moronica takie pytanie jaka jest różnica między D3100 , D3200, D5100.Tak w skrócie podstawowe różnice.

dcs
[Usunięty]

pawelpoznan, śledzenie ostrością będziesz miał lepsze w D5200.

D3100 sobie odpuść bo ma kiepską serię 3klatki/s.
D3200 -4kl/s, D5100 -też coś koło tego.
D5200 -5kl/s, ale krótko.
Szczegóły w testach. http://www.optyczne.pl/po...=1656&add4=1793

kozidron
[Usunięty]

pawelpoznan, kolega dcs generalnie ma rację, tylko tak możesz naciągać budżet w nieskończoność, oczywiście jak da radę to jestem za ;)

pawelpoznan, tu masz o różnicach, krótko i zwięźle

pawelpoznan 
Nowy

Dzięki za link.rzuciłem okiem bliżej przyjrzę się wieczorem.Mam pytanie proszę jednak mnie nie wyśmiać.Chodzi mi o taki efekt.Przylatuje ptak , klikam mu zdjęcia aż do momentu wylądowania.Nie wiem jak to się nazywa , stop klatka??Te aparaty to zrobią??
D3100 odpuszczam, waham się między 3200 a 5100.
Jeśli chodzi o ptaki to na ogrodzie u mnie przylatują na odległość 5 metrów pod warunkiem że siedzę nie ruchomo.Krogulca mam na wyciągnięcie ręki dosłownie.Wiem gdzie ma rewir i gdzie spoczywa.Tylko aparatu ni ma :(

kozidron
[Usunięty]

pawelpoznan napisał/a:
Chodzi mi o taki efekt.Przylatuje ptak , klikam mu zdjęcia aż do momentu wylądowania.Nie wiem jak to się nazywa , stop klatka??Te aparaty to zrobią??

zrobią, w takiej sytuacji ważna jest seria i sprawność ciągłego af-u oraz oczywiście obiektyw, jak pisał dcs seria jest większa przy nikonie d5200 wynosi przy rawach 5kl/s, przy nikonie d5100 jest to prawie 5kl/s ale tylko przez pierwsze 3 sekundy, potem bufor się zapełnia, to wszystko masz w testach na tym portalu.

Odpowiedz do tematu