Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wszystkie linki kttóre mi podsyłacie okazały się bardzo pomocne.Dziękuje wam i przepraszam że Was zanudzam ale znalazłem taki oto zestaw:Nikon D5100 18-55 mm VR + Tamron AF 70-300 mm.Ten by mi pod pasował ze względu na cenę.
"Gdyby głupota mogła latać, to latałaby pani jak gołębica"
Tak to "Szpital na peryferiach", tak mówił doktor Strosmayer do pewnej pielęgniarki, tam słyszałem to pierwszy raz. Może też w innym serialu padały te słowa.
Film był czechosłowacki, a nie czeski.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Nie 27 Kwi, 2014
pawelpoznan napisał/a:
znalazłem taki oto zestaw:Nikon D5100 18-55 mm VR + Tamron AF 70-300 mm.Ten by mi pod pasował ze względu na cenę.
Ten tamron nie ma stabilizacji i jest dość słaby, to raczej Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD musial by być - dużo lepszy optycznie i ze stabilizacją.
Jesli bez stabilizacji - to z Pentaxem k-30 który ma ją wbudowaną w korpus. Ale wolałbym z używanym Pentax FA 80-320.
Ale co ja tam wiem - koledzy potrafia tylko wybrzydzać , a ich rady jak widać ograniczyły się do Tamrona... Cóż - widać łatwiej być hejterem, niż poddać jakiś pomysł - choćby nie całkiem do rzeczy. No - tak - łatwiej kogoś krytykować niż narazić się na chóralną krytykę.
[ Dodano: Nie 27 Kwi, 2014 16:41 ]
dcs napisał/a:
śledzenie ostrością będziesz miał lepsze w D5200.
No oczywiście - śledzenie ! Ptaki w locie - to wg. tutejszych znawców Pentax odpada... I manuale też - szkoda tylko że kolega o tym od razu nie pisał.
pawelpoznan napisał/a:
ptaki to na ogrodzie u mnie przylatują na odległość 5 metrów pod warunkiem że siedzę nie ruchomo.Krogulca mam na wyciągnięcie ręki dosłownie.Wiem gdzie ma rewir i gdzie spoczywa.Tylko aparatu ni ma
To pewnie i kitowy 50-200 by dał radę...
dcs [Usunięty]
...wybór wielkości pola AF
kozidron [Usunięty]
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Ale co ja tam wiem - koledzy potrafia tylko wybrzydzać , a ich rady jak widać ograniczyły się do Tamrona... Cóż - widać łatwiej być hejterem, niż poddać jakiś pomysł - choćby nie całkiem do rzeczy. No - tak - łatwiej kogoś krytykować niż narazić się na chóralną krytykę.
Andrzeju, czy ty masz jakieś problemy ze sobą, weź się zachowaj po męsku i napisz kto tu jest hejterem i sprawdź sobie może na google co to słowo znaczy.
W kategorii zaszkodził, w tym wątku wykazałeś się wielkimi umiejetnościami, polecałeś coś co się nie nadaje pod temat, potem sie okazało że nie polecałeś tylko proponowałeś ""JAKO OPCJĘ do rozważenia i wypróbowania!!!" a prawda jest taka, że nie miałeś obu tych walimexów nawet w rękach a co więcej nawet nie widziałeś zdjęć z tych mydelniczek, taka działalność również nie jest hejtem to zwykłe trolowanie.
Andrzej, zlituj się... co prawda stabilizacja zawsze miła rzecz, ale akurat te tematy zwykle wymagają po prostu krótkich czasów... bo ptak wredny jest i może drań np. łbem ruszyć. Z drugiej strony przy własnej miejscówce rozkładasz statyw co z definicji każdą stabilizacje zjada. Znowu nie ta bajka...
Ja bym stawiał raczej na doświadczenie i znajomość konkretnego tematu. Tzn. jej brak w tym wypadku. Do tego dochodzi brak wyobraźni i skutki są jakie są.
Ja bym popatrzył po rynku wtórnym. Najlepszy AF ma Nikon. Jego szklarnia jest też generalnie przeciętnie jedną z najostrzejszych. Starsze matryce też przebiją te z Pentaxa. Może się trafi jakiś D5000 i Nikkor 70-300 VR?
Trzeba mieć świadomość, że ptaki nie są tematem dającym się dobrze "opękać" czymś tanim.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 29 Kwi, 2014
MM napisał/a:
Może się trafi jakiś D5000 i Nikkor 70-300 VR?
padła już propozycja d5100 i to szkło, nawet znalazły się aukcje na allegro do nowej puszki i uzywki obiektywu w dobrym stanie.
Dokładnie puszka która mam zamiar kupić to d5100 z tymże obiektywem co kolega wyżej napisał ale myślę jeszcze nad obiektywem Nikona 18-105 VR na początek.Co myślicie o tym obiektywie.Na początek taki??
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 29 Kwi, 2014
pawelpoznan napisał/a:
Nikona 18-105 VR na początek.Co myślicie o tym obiektywie.Na początek taki??
jak budżet wystarczy, to czemu nie, to dość przyzwoity obiektyw na początek
Akurat ten obiektyw 18-105 jest tańszy od 55-300.Niewiele ale bardziej chodzi mi o strach przed obiektywem 55-300 zanim nie nauczę się fotografować oczywiście po amatorsku.Dzięki za radę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9