Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam do wydania na swój pierwszy poważniejszy aparat, na pewno bezlusterkowca, powiedzmy około 2000 zł i właśnie zastanawiam się nad tymi dwoma modelami.
Samsung NX300 jest już na aukcjach za około 1500 zł, a zastanawiam się jeszcze nad Olympusem E-PL5, który jest do dostania z dwoma obiektywami (14-42mm + 40-150mm) za około 1900 zł. Olympus wypadł zauważalnie lepiej w redakcyjnym teście 54,43; w porównaniu do 50,05 Samsunga. Czytałem już o tym, że tak naprawdę body nie jest najistotniejsze, a raczej należy kierować się obiektywami i systemem, w który chce się wejść.
Co Waszym zdaniem byłoby rozsądniejszym wyborem?? I może jaką stałkę dokupić na początek do kompletu??
Popatrz jeszcze na powyższe porównanie.
Ja zarwałem rok temu parę nocy, wybierając aparat spośród bardzo wielu innych niż te dwa i nabawiłem się sporego, przysłowiowego bólu głowy. Nie da sie odebrać Ci tych przyjemności. Mogę powiedzieć tylko tyle, że wybrałem Olympusa PEN E-PL5 i po roku użytkowania oraz spojrzeniu z tej perspektywy na powyższe porównanie i test NX300 (wtedy testu tego Samsunga jeszcze nawet nie bylo) - uważam swój wybór za bardzo dobry.
Ostatnio zmieniony przez T.B. Nie 27 Kwi, 2014, w całości zmieniany 2 razy
Też przejrzałem więcej modeli, te dwa zostały na placu boju po „wstępnej obróbce”, dlatego postanowiłem się dopytać
Samsung ma dobry marketing (pewnie go na to stać), polecają i zachwalają go sprzedawcy itp.
Obiektywnie rzecz biorąc ma większą matrycę, a subiektywnie wydał mi się łatwiejszy w utrzymaniu, może dzięki temu zaprojektowanemu uchwytowi.
Teraz szalę zdecydowanie przechyliliście na korzyść E-PL5.
Do wyboru dwie oferty, zestaw z dwoma obiektywami za 1900 zł albo standardowy za 1700.
Doczytałem że ten obiektyw (40-150mm) jest dość ciemny, ale pewnie warto dać za niego te 200 zł??
Co do GX1, jeśli chodzi o LUMIX DMC-GX1KEG-K, to akurat widziałem dwie aukcje. Nówka za 1500 i używany za 800 zł. W redakcyjnym teście ma 48,17.
Dlaczego akurat ten ma przebić konkurencję??
Jak będziesz patrzył na ogólną punktację, to możesz kupić aparat, z którego później do końca nie będziesz zadowolony.
GX1 jest świetnie wykonany, poza tym ma bdb guzikologię.
Poleca się tu także g5, który oferuje poza wykonaniem tą samą guzikologię i elektroniczny wizjer.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pon 28 Kwi, 2014
muzyk, Sonnarów 135mm jest w bród -choć nie z nazwy.
Jestem jednak przekonany co do Olympusa, przeważa system obiektywów. Jeśli dobrze rozumiem to co piszecie to m4/3 daje dużo lepszą możliwość wyboru.
Lumixy też wydają się ciekawe, ale kupuję bezlusterkowca przede wszystkim dlatego, że to aparat dla rodziny, ma być też (dla mnie niestety) mały i ładny, mieścić się bez problemu w damskiej torebce…
Ciekaw jestem np. obiektywu, który byłby maksymalnym naleśnikiem i pozwalał robić foty wyciągnięty praktycznie z kieszeni. Na ile da się rozsądnie zejść poniżej grubości kitowego obiektywu??
Jeśli chodzi o inne obiektywy to laikiem jestem kompletnym. Zakładam, że będę miał te dwa kupione z body i teraz pytanie: o co warto taki zestaw rozbudować??
Pewnie najwięcej będzie okazji pstrykania zdjęć dzieciakom, i w domu, i w trakcie wyjazdów.
Ale chciałbym też poczuć tą różnicę jak to jest mieć założony obiektyw bez zoomu.
Mam nadzieję są jakieś obiektywy, które za niewielką kasę pozwalają zacząć bawić się w fotografię. Kompletnie nie wiem na co zwracać uwagę, szeroki kont, jasność?
Sorry, że znów o GX1... ale zobacz jaki ten jest "duży" do tego jak wykonany...
Maciek_Wro napisał/a:
Ciekaw jestem np. obiektywu, który byłby maksymalnym naleśnikiem i pozwalał robić foty wyciągnięty praktycznie z kieszeni. Na ile da się rozsądnie zejść poniżej grubości kitowego obiektywu??
W przypadku GX1 + 20 1.7 + metalowa (osobno się kupuje nieoryginalną) osłona - nie jest to szalenie naleśnikowate, ale na tyle małe, że kieszeń da radę.
Mniej troszkę z 14 2.5
Maciek_Wro napisał/a:
Mam nadzieję są jakieś obiektywy, które za niewielką kasę pozwalają zacząć bawić się w fotografię.
Jeśli stałkka, to zawsze polecam 20 1.7 (kąt widzenia jak 40 mm na pełnej klatce).
Może najtańszy nie jest, ale ewentualnie używany?
Frajda jest mega. W zasadzie jak zaczynasz bawić się w porządniejsze kadrowanie i w miarę rozsądne "sterowanie" głębią ostrości, to szkiełko masz jak znalazł.
Nie piszę to teoretycznie. Mam i GX1 i 20 1.7
Inne stałki?
Zawsze polecam Olympusa 45 1.8 - mega petarda.
Jestem jednak przekonany co do Olympusa, przeważa system obiektywów. Jeśli dobrze rozumiem to co piszecie to m4/3 daje dużo lepszą możliwość wyboru.
Zależy... wszak i tak wszystkich ich nie kupisz http://www.optyczne.pl/in...szukaj=Wyszukaj
Mało Ci tego u Samsunga?
Samsung ma IMO wszystkie podstawowe (i to zdaje się dobre) obiektywy stałoogniskowe. Popatrz sobie w necie na ceny Cóz, mikro 4/3 dobre jest... ale czy aby tanie... no są w kazdym razie podzielone zdania.
Porównując pamiętaj, że w związku z różnicą w rozmiarze matrycy odpowiednikiem 20mm w u4/3 jest 30mm u Samsunga (pod względem kadru). A odpowiednikiem szerokokątnej 16mm u Samsunga jest 12mm w u4/3. itd...
Maciek_Wro napisał/a:
Mam nadzieję są jakieś obiektywy, które za niewielką kasę pozwalają zacząć bawić się w fotografię. Kompletnie nie wiem na co zwracać uwagę, szeroki kont, jasność?
Weś kup sobie zestaw i zacznij się bawić w fotografię. A skad to niby my mamy wiedzieć co Cię będzie bawiło. Jak już się chwilę pobawisz, może coś tam nawet przeczytasz... to sobie kupuj obiektywy.
BTW - niewielkie dobre stałoogniskowe to w mikro 4/3 tak gdzieś 1000-1500 PLN nówki.
Za 700 stów ciemniejsze i jednak wyraźnie większe Sigmy na ten bagnet.
IMO warto więc przed zakupem wiedzieć czego chcesz.
P.S.
Mam GX-1. Świetny aparat.
Koleżanka moja ma NX300. Świetny aparat.
Różnice IMO istotne:
obsługa (mi Samsungowa nie leży, za bardzo to smartfonem pachnie)
wizjer (w obu brak, ale do GX1 można dołaczyć... za bagatela ca. 9 stów. IMO warto)
Olympus E-PL5 to też świetny aparat. Ale mi jakoś nie leży.
To ja, jako użytkownik E-PL5, zwrócę uwagę na dwa "drobiazgi", które (między innymi) swego czasu zdecydowały, że nie wybrałem Panaconica:
- brak stabilizacji matrycy (ma ją dopiero GX7),
- stały, nieodchylany ekran.
To drugie może być komuś zwyczjanie niepotrzebne. Natomiast stabilizacja matrycy nie jest gadżetem do pominięcia.
Natomiast stabilizacja matrycy nie jest gadżetem do pominięcia.
Jako były posiadacz korpusu stabilizowanego a obecnie niestabilizowanego, poprzez porównanie chciałbym stwierdzić, że co prawda stabilizacja matrycy to sprawa bardzo miła, jednakże... IMO nieco przeceniana.
Jednak faktycznie, warto ten aspekt też wziąć pod uwagę rozważając całokształt sprawy.
BTW zoomy Panasonika są w ogromniej większości nieźle stabilizowane. Stałki nie. Podobnie jest u Samsunga. Obiektywy ze skrótem OIS w nazwie są stabilizowane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11