Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pentax K200d do szkieł manualnych M42
Autor Wiadomość
kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Nie 27 Kwi, 2014   

AndrzejM.Makuch napisał/a:
A faktycznie... jakoś mi umknęło. :oops:

dlatego szkoda wywalać kasę na tego kadłubka, lepiej za ten budżet kupić jakiegoś magicznego, starego rzęcha produkcji radzieckiej, z całego wiadra tego badziewia, pewnie znajdzie się jakiś nie zajechany :zalamany:

a tak na serio, nie lepiej kupić używanego nikkora 85/1.8, porządne solidne szkło, żaden zestaw z 8 letnim pentaxem nie da takiej "magi" (bo pewnie OP chodzi o oddanie tego co poza GO) jak d700 z tym nikkorem.
W zeszłym tygodniu na olx'ie kolega z którym pracuje sprzedał tego nikkora w stanie bardzo dobrym za 800 ziko. Pewnie znajdzie się podobna okazja.
Wybaczcie ale oglądanie się na te loteryjne magiczne produkty z minionej epoki w kontekście jakieś magi i to jeszcze pod jakimś kadłubkiem pokroju k200d jak ma się d700 wydaje mi się śmieszne.

Reklama

Andrzej.M.
[Usunięty]

kozidron napisał/a:
żaden zestaw z 8 letnim pentaxem nie da takiej "magi"

Może coś ci się pomyliło - koleżance chodzi o raczej o "magię"(klimaty, atmosferę zdjęć) a nie przyprawę, zresztą tę też z błędem napisałeś - bo ma być 2g.(Maggi) Choć możliwe że tobie to wszystko jedno. :razz: :lol:
A koleżanka ma już obiektywy (a możliwe że i aparat). :wink:

kozidron
[Usunięty]

Może coś ci się pomyliło - koleżance chodzi o raczej o "magię"(klimaty, atmosferę zdjęć) a nie przyprawę, zresztą tę też z błędem napisałeś - bo ma być 2g.(Maggi) Choć możliwe że tobie to wszystko jedno. :razz: :lol:
A koleżanka ma już obiektywy (a możliwe że i aparat). :wink:

moja literówka, nie zmienia faktu, że ten kadłubek pentaxa spiszę się gorzej od d700 z tanią stałką nikkora czyli 85/1.8
AndrzejM.Makuch, możesz debilnie solić czy pie.przyć a nawet dodać maggi do tego tematu ale żaden 8 letni kadłubek pentaxa ze szkłem na m42 nie wypadnie lepiej niż d700+ 85/1.8 :P

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 29 Kwi, 2014   

kozidron napisał/a:
żaden 8 letni kadłubek pentaxa ze szkłem na m42 nie wypadnie lepiej niż d700+ 85/1.8

Czy ja gdzieś napisałem że wypadnie lepiej? Znowu nadinterpretacja? Może jaeszcze napiszesz że to ja doradziłem k200D? Koleżanka pyta konkretnie - ja odpowiadam i tyle.

kozidron
[Usunięty]

Może jaeszcze napiszesz że to ja doradziłem k200D?

TAK, wybitnie tu, polecasz jeszcze dokupowanie matówki:

Powinien się dobrze sprawdzać. Warto dokupić dedykowaną matówkę z klinem.

żadna nadinterpretacja, wybitnie proponujesz tego kadłubka z przed 8 lat, kiedy wystarczy użyć d700, który jest na stanie. Twoja rada jest pokroju Radek Radzi a to zwykłe trolowanie.

AndrzejM.Makuch, masz rozdwojenie jaźni?

Andrzej.M.
[Usunięty]

Kozi, naucz się wreszcie czytać i popracuj nad zrozumieniem treści... :zalamany:
Racz zauważyć że to nie mój wątek, ktoś inny napisał temat " Pentax K200D do szkieł manualnych". Więc się odturlikaj!
Odnośnie rady - żeby używać do manualnych szkieł matówki z klinem - to uważasz że źle radzę? :roll:

[ Dodano: Wto 29 Kwi, 2014 16:58 ]
kozidron napisał/a:
masz rozdwojenie jaźni?

No właśnie - ciebie pytam... :!: :?:

dcs
[Usunięty]

AndrzejM.Makuch,
Izap napisał/a:
Co myślicie o modelu Pentax K200d do użytkowania go z manualnymi szkłami M42?
Byłoby to moje drugie body gdyż mam jeszcze nikona D700/.../Nikona zostawiłabym sobie do reportażu a przyrodę,portrety,makro robiłabym pentaxem...

-Bez sensu Izap -te szkła nie są warte kupowania drugiego aparatu, szczególnie aps-c.

-Z czym się AndrzejM.Makuch nie zgazdzasz :?:

Co ma:
niemal kultowy model EL - pierwszy w tej klasie z uszczelnieniami. :smile:
Powinien się dobrze sprawdzać.
do pytania OP?
żeby jeszcze
Warto dokupić dedykowaną matówkę z klinem.

???

Izap napisał/a:
Nie uzyskam takiej plastyki i bokehu :razz:
-na aps-c -też nie uzyska.
"magię"(klimaty, atmosferę zdjęć)
-jak wiesz o co OP chodzi.
Ostatnio zmieniony przez dcs Wto 29 Kwi, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

kozidron
[Usunięty]

Racz zauważyć że to nie mój wątek, ktoś inny napisał temat " Pentax K200D do szkieł manualnych". Więc się odturlikaj!

Jeżeli ktoś się grzecznie pyta o ten konkretny model i w tym samym poście, pisze Ci że ma d700, to wypada racjonalnie odpowiedzieć, że szkoda czasu na ten 8 letni kadłubek i lepiej za tą kasę kupić np. uzywkę 85/1.8 a nie pitolić trzy po trzy :P

Odnośnie rady - żeby używać do manualnych szkieł matówki z klinem - to uważasz że źle radzę? :roll:

Odnośnie rady, uważam że doradziłeś najgorzej jak się da(zresztą nie pierwszy raz). Temu 8 letniemu badziewnemu kadłubkowi, nie pomoże żadna matówka z klinem i piszę to tylko i wyłącznie w kontekście tego, że OP ma nikona d700.
Gdyby pytająca/y zaczynał/a z tak małym budżetem, to moge to jeszcze zrozumieć ale tu pyta ktoś kto ma bardzo przyzwoity korpus FF.
AndrzejM.Makuch, ty masz aż tak nie po drodze z myśleniem, żeby nie zajrzyć, że twoja rada jest beznadziejna?

Kozi, naucz się wreszcie czytać i popracuj nad zrozumieniem treści... :zalamany:

Andrzej każdemu się zdarza coś przeoczyć, nie doczytać, pomylić się ale ty zdaje się, zauważyłeś chyba, że OP ma d700, czemu z uporem maniaka trzymasz się tego, że kupowanie dodatkowo tego przestarzałego kadłubka ma jakikolwiek sens?

Andrzej.M.
[Usunięty]

kozidron napisał/a:
trzymasz się tego, że kupowanie dodatkowo tego przestarzałego kadłubka ma jakikolwiek sens?

Czy ja gdzieś radziłem zakup K200D??? :shock: Ogarnij się człowieku! :roll:
kozidron napisał/a:
Jeżeli ktoś się grzecznie pyta o ten konkretny model i w tym samym poście, pisze Ci że ma d700,

To już zdaje się wyjaśniłem - że przeoczyłem , w Nikonowskim bałaganie nazewniczym można coś przeoczyć, zwłaszcza gdy się skupia na samym pytaniu. Nie wiem czemu OP sobie tak wymyśliła - może już ma , albo może mieć za grosze ten korpus, może chce zaoszczędzić migawkę leciwego już D700? Nie wiem... Może nie chce zużywać aparatu na eksperymenty, do których jej mała matryca wystarczy? Pyta - odpowiadam. I nie dociekam - po co, dlaczego... Sam używam kilku korpusów - np. do panoram starszego , do reporterki - nowszego. I jeszcze MF do innych.

dcs
[Usunięty]

AndrzejM.Makuch,

Ludzie zadają różne pytania.

"Co myślicie o modelu Pentax K200d do użytkowania go z manualnymi szkłami M42?
Byłoby to moje drugie body gdyż mam jeszcze nikona D700,jednak z nim jak wiadomo te szkiełka nie współpracują OK.Nikona zostawiłabym sobie do reportażu a przyrodę,portrety,makro robiłabym pentaxem"

Podsumujmy:
Izap uważa że w makro obiektywy m42 na D700 "nie współpracują OK."

W czym lepszy będzie w makro Pentax K200D?

kozidron
[Usunięty]

Czy ja gdzieś radziłem zakup K200D??? :shock:

TAK, tu :arrow:

Powinien się dobrze sprawdzać. Warto dokupić dedykowaną matówkę z klinem.

na pierwszego posta, odpowiedziałeś: "Powinien się dobrze sprawdzać", co generalnie oznaczałoby, że tak, bo później ciągnąłeś jeszcze przez 2 posty jak dokupić czy samemu wymienić matówkę.
AndrzejM.Makuch, mam wrażenie, że pisanie Ci tego po raz kolejny i cytowanie nic nie pomoże.

To już zdaje się wyjaśniłem - że przeoczyłem , w Nikonowskim bałaganie nazewniczym można coś przeoczyć

w nikonie nie ma żadnego bałaganu nazewniczego, przynajmniej na razie.

Nie wiem czemu OP sobie tak wymyśliła - może już ma , albo może mieć za grosze ten korpus, może chce zaoszczędzić migawkę leciwego już D700?

i generalnie od tego są Ci inni użytkownicy, jak np. TY, żeby w miarę rozsądnie doradzić, dopowiadanie sobie co się dzieje z migawką d700 to już pisanie jakiejś mitologii.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

kozidron napisał/a:

Jak nie ma, co nie ma? Zamiast tego polskiego jędrnego K jest jakieś tam małe d i dużo zer.

WojciechW 
Optyczny

Kupiłem do swojego k20d pierścień pośredni M42 i próbowałem używać Pancolara 1.8/50 od starej Practiki. Było trochę trudno, między innymi dlatego, że Pancolar pochodził z serii, w której nie było stałego wyłączania przesłony, a jedynie hebel, który należało stale trzymać wciśnięty. Nie wspomnę o procedurze potwierdzania ostrości, trochę trudnej przy stałym naciskaniu owego hebla. Niestety wyniki trochę mnie rozczarowały, prawdopodobnie dlatego, że nie był to obiektyw dostosowany do aparatów cyfrowych, choć w przypadku fotografii analogowej był bardzo dobry. Później kupiłem Sigmę 2.8/50 makro, z której jestem bardzo zadowolony (bardziej mi była potrzebna porządna funkcja makro niż jaśniejszy obiektyw), a Pancolar wrócił na swoje miejsce. I tak to wygląda.

Serdecznie pozdrawiam, ale bynajmniej nie odradzam metody prób i błędów,

WojciechW

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Nie 04 Maj, 2014   

WojciechW napisał/a:
Było trochę trudno, między innymi dlatego, że Pancolar pochodził z serii, w której nie było stałego wyłączania przesłony, a jedynie hebel, który należało stale trzymać wciśnięty.

No nie koniecznie - wystarczyło go nacisnąć po potwierdzeniu ostrości, a przed wyzwoleniem migawki. :wink:

Co do obiekcji kolegów - cóż, jeśli ktoś mający Nikona uważa że z obiektywami manualnymi kiepsko się sprawuje , a chce z nimi poeksperymentować - to pomysł z Pentaxem jest moim zdaniem całkiem sensowny. Przynajmniej na tyle na ile takie eksperymenty mają sens.

kozidron napisał/a:

Jasne! Po D90 następca... D7000 , po D300 - D700? Oczywiście - porządnie i logicznie! :lol: Zero bałaganu! W Pentaxie też nie lepiej , to 3-cyfrowe to literowe oznaczenia lustrzanek EL a ostatnio dwucyfrowe - pośrednie między EL a nieco wyższym segmentem - i do tego ten całkiem bez sensu 645D... Trzycyfrowy i bez literki K - pewnie też się można pogubić... :lol:
Oczywiście - każdy użytkownik Pentaxa - zdaje sobie sprawę że literka K oznacza rodzaj mocowania obiektywu - bagnet K - zasadniczo niezmienny od około 40 lat. Zasadniczo - bo jest kilka wersji - związanych z kolejnymi ulepszeniami - dodawaniem kolejnych funkcji współpracy korpusu z obiektywem (styki A, P, wiertarka AF, styki silnika AF). Co nie zmienia faktu że można używać obiektywu z lustrzanki analogowej w lustrzance cyfrowej - tak samo jak w tej pierwszej. Taki to już "konserwatywny " system. :grin:

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Nie 04 Maj, 2014   

AndrzejM.Makuch, wszyscy tą historię znają i była tu wielokrotnie linkowana bagnet nikona to historia troszku dłuższa a postrzeganie tego jako bałagan nazewniczy występuje tylko w twojej głowie.
Jak długo przeglądam forumy różnej maści i w różnych językach, pierwszy raz spotykam się z kimś kto ma z tym problem, co zrobić może mentosa?

Odpowiedz do tematu