Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Arku specjalnie dla ciebie oprocz tego wymienie zeby nie bylo: 8x32 SE, 7x50 Tropical, 8x30 Wildlife Pro, Notarem 8x32B, Kenko 10x32op, Jenoptem 8x30 T3M, Helios 15x70, Ruski 10x50, 12x40, 7x35, 8x30. Ze 30 roznych dachowek 8-10x42-50 mi sie przez rece przewinelo, krocej I dluzej nimi obserwujac ptaki, zadna mi nie podeszla, wole 8x32. Do tego 2 lunety tsn602+zoom+20w+30w. GS 665ED+sdl2+18hdf. Te żadne lornetki sa ze mna zawsze. Mieszkam 150 metrow od rzeki I mniej niz km od zatoki morskiej. W ciagu 20 minut moge byc przy jednej z najwiekszych pojedynczych (jak nie najwiekszej) kolonii głuptaków, wiec dla mnie te żadne lornetki sa najwazniejsze, gdyz mam je zawsze przy sobie, a nie w kredensie za szyba, pomiedzy krysztalami.
Podany przez ciebie stellar, starszy model byl robiony w japonii, mialem 2 starsze heliosy I byly z kraju kwitnacej wisni. Czasami sie trafiaja na ebay ale caly czas w cenie Ja mam chinczyka quantum4 ktory jest raczej mierny. Wlasnie zaduzo tego zlomu, choc czasmi bylo 2x tyle. Musze czesc wrzucic na sprzedaz. Wakacje sie zblizaja.
Odwiedziłem tarnobrzeskie Astrozakupy.Przymierzyłem się do różnych Vixenów, zarówno dachowych jak i porro (podobała mi się New Foresta 8x42 - dach.).Spojrzałem przez kultowe już, wielkie Fujinony.
Bardzo dobre warunki do testowania: duże otwarte okno, pierwsze piętro, widok na panoramę miasta, miła i cierpliwa obsługa.
Z oglądanych lornetek najbardziej przypadła mi do gustu Vixen Foresta 7x50 CF (porro) a ponieważ dostałem spory rabat, więc ją nabyłem.
Na gorąco mogę napisać, że lornetka daje ostry i jasny obraz.Muszle duże, bardzo dobrze leżą przy oku, robione chyba specjalnie pod moją czaszkę.Rozstaw okularów chodzi z należytym oporem, wręcz ciężko - tak jak lubię - nie ma możliwości przypadkowego przestawienia.Podobnie pokrętło na prawym okularze.Natomiast pokrętło ostrości pracuje lekko, acz z należytym oporem, można swobodnie operować jednym palcem.Słowem japońska precyzja, choć lornetka wyprodukowana w Chinach.Ostatniej nocy porównywałem ją do Monarcha 8x30 i Nikona EX 7x35 - Foresta zdecydowanie jaśniejsza.Nawet w dzień przyjemnie mi się przez nią patrzy, chyba nawet nie gorzej niż przez M7(przy oczach na pewno F leży wygodniej).Efekt 3-D i ta wspaniała głębia ostrości, praktycznie nie trzeba regulować.Wady?Trochę cienkie, twarde ogumowanie, no i wielkość.Jechałem z myślą o porropryzmatycznej Foreście 8x42 - wróciłem z 7x50.Jednak warto przed kupnem porównać, sprawdzić i przekonać się samemu którą wybrać.
7x50 to strrraaaasznie niebezpieczne parametry w lornetce. Wg kategorii jakość obrazu / wygoda patrzenia, trudno z taką nie zostać wybierając spośród innych - nawet klasę, dwie droższych/lepszych o różnych parametrach. Grozi to zostaniem z kolekcją siódemek...
Gratuluję zakupu. Lornetka bardzo interesująca (np mnie więc jakbyś mógł coś więcej skrobnąć nt. jak już bliżej poznasz...
kivirowi - wstyd się przyznać, ale jak dotąd w moim marnym życiu nie miałem okazji z żadną Deltą . Dużo straciłem? Z mojej głębokiej, podkarpackiej prowincji wszędzie daleko
jaqb - trafnie to określiłeś:"Wg kategorii jakość obrazu / wygoda patrzenia, trudno z taką nie zostać..."
Teraz, gdy piszę, lukam co jakiś czas w stronę lasu i zauważyłem, że z pięciu szkiełek pod ręką najchętniej podnoszę do ócz 7x50.
Nie wiem, czy będę potrafił za jakiś czas skrobnąć coś więcej, gdyż jestem kompletnym amatorem w lornetkowej dziedzinie.
Do zakupu Foresty skłoniły mnie pozytywne opinie na anglojęzycznych forach, oraz to że ma "triplet objective for sharpness and color", powłoki FMC, 20 mm odstęp - no i cena.
Kupiłem lornetkę "wymacaną" w Łochowie (sądząc po perfekcyjnym stanie, nie wzbudziła tam dużego zainteresowania )a że zaproponowano mi dość duży upust z tego powodu - a mój portfel do wypchanych nie należy - tym chętniej z okazji skorzystałem.
O DO pytam, bo podobna cenowo i konstrukcyjnie a najbardziej dostępna w Polsce. Chodziło mi o skalę porównawczą.
W 7x50 najfajniejszy jest zawsze jasny obraz i głębia ostrości. Te parametry i tak nie należą do moich ulubionych (bo duża i do tego z małym polem) ale seria Foresta jest sama w sobie bardzo interesująca.
skurg [Usunięty]
Wysłany: Sob 03 Maj, 2014
Witam,
szukam swojej pierwszej lornetki w życiu i temat mnie przytłacza. Proszę doradźcie coś. Początkowo chciałem coś malutkiego żeby zawsze mieć przy sobie ale z tego co wyczytałem 10x25 to kiepska opcja. Więc potem zacząłem szukać 10x42 i już całkiem zgłupiałem. Potrzebuję czegoś uniwersalnego do podglądu przyrody, czasem nieba, no chciałbym żeby było to w miarę mobilne. Budżet niestety to około 300zł? Da radę coś sensowego w tej cenie? Co sądzicie o Nikon A211 10X42? I co najważniejsze chodzę w okularach.
@skurg
najlepszym rozwiązaniem byłoby dołożyć do Nikona Action Ex 7x35.
Nieco gorszym rozwiązaniem, szczególnie dla okularnika, byłby Nikon Action VII 7x35. Nikon Aculon A211 8x42 też jest przyzwoitym rozwiązaniem, model 10x42 ma trochę za małe pole widzenia, moim zdaniem.
Dokładnie. Dołożenie do EX-a zawsze jest rozsądne. Nawet do 8x40 bym sugerował. Jak po taniości to albo Aculon, albo Delta Entry.
skurg [Usunięty]
Dzięki za odpowiedzi. Co do tych nikonów to wolałbym coś z większym zoomem niż x7. Tak sobie pomyślałem że jak już mam dokładać to może Delta Optical Forest II?
To weź 8x40. Nie daj się omamić dużym powiększeniom. Lornetki nie są od tego.
skurg [Usunięty]
Mówisz żeby brać Forest II 8x42 czy Nikon Action Ex 8x40? Czy naprawdę jest taka różnica w zoomie pomiędzy 8 a 10? Na youtube nie mogę znaleźć żadnych review z widokiem z lornetki w tych rozmiarach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9