Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka do biomikroskopu
Autor Wiadomość
endrzoj1 
Nowy

Wysłany: Pią 02 Maj, 2014   Lustrzanka do biomikroskopu

Witam.

Jestem na etapie wyboru aparatu do fotografowania oka przez biomikroskop z adapterem (bez typowego obiektywu).

Zdjęcia będą wykonywane w trybie live view w celu uchwycenia kompozycji i oświetlenia.

Warunki pracy :
- zmienne, czasami słabe oświetlenie boczne
- szybkie krótkie ruchy oka
- bardzo mała głębia ostrości rzędu 1-2 mm
- mała ilość czasu na ustawienia sprzętu

Ostatnio natknąłem się na Canona 60D i to, co mnie zainteresowało to dołączony program live view z możliwością zoomu. Zastanawiam się również nad kadrowaniem na tablecie.
Niepokoi mnie głównie poziom szumów i opóźnienie migawki w trybie podglądu oraz jej wartość po podpięciu tabletu.

Czy ktoś z was ma doświadczenie w wykonywaniu mikrofotografii w słabym oświetleniu ?

Pozdrawiam i już z góry dziękuję za pomoc :)

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 02 Maj, 2014   

Może, by mieć wysoką rozdzielczość rozglądnij się za pełną klatką, zwł. Sony a7r, Nikon d800, względnie d800e, Nikon d610, Canon 6d, ewentualnie 5dlll, albo używany 5dll. :idea:

Z apsc, Nikon d7100, czy Pentax k3, albo Nikony d5300, czy nawet d3200, 3300.

endrzoj1 
Nowy

muzyk napisał/a:
Może, by mieć wysoką rozdzielczość rozglądnij się za pełną klatką, zwł. Sony a7r, Nikon d800, względnie d800e, Nikon d610, Canon 6d, ewentualnie 5dlll, albo używany 5dll. :idea:

Z apsc, Nikon d7100, czy Pentax k3, albo Nikony d5300, czy nawet d3200, 3300.

W sieci znalazłem informację, że przy powiększeniach użytych w mikroskopie różnica między pełną klatką a APS nie da zbytniej różnicy.
Bardziej chodziłoby mi o APS z racji m.in. ceny.

Max ISO przy fotografowaniu ok. 800. Ważne aby można byłoby uzyskać w manualu automatyczny balans bieli (oświetlenie halogenowe lub LED-owe) bez obiektywu z procesorem (adapter) i by można było szybko zrobi zdjęcie zdalnie i z podglądem.

Wiem, że to skomplikowane, le temat nie jest łatwy również la mnie, więc szukam pomocy.

Pzdr

moronica 

Pomogła: 106 razy

endrzoj1 napisał/a:
bez obiektywu z procesorem (adapter)

no to jesli chodzi o Nikony to modele od d7000 wzwyz, inaczej nie bedzie pomiaru ekspozycji

endrzoj1 
Nowy

A co myślicie o Canonie 60D ? Opóźnienie migawki w LiveView wg. imaging-resource.com 2x mniejsze niż w Nikonie D7000 ? Dodatkowo dorzucają w komplecie program do sterowania, gdzie do Nikona kosztuje ok. 500 zł extra (można by wtedy zastosować laptopa) ???

Dziękuję za dotychczasowe pomocne odpowiedzi.

muzyk 

Mnie chodziło o rozdzielczość.
a7r/d800/d800e mają 36 Mpx - jeśli ma to dla Ciebie znaczenie, a przy tym używalne wysokie iso.
Poza tym... niech Cię nie interesuje balans bieli i jpg. tylko raw i balans przy obróbce.

endrzoj1 
Nowy

Wystarczające będzie 12 megapikseli.

Ważna będzie szybkość nastawów i opóźnienie migawki w Live View, wystarczająca jakość zdjęć dla max ISO 800, możliwy podgląd na większym monitorze.

Zdjęcie musi być dobre w krótkim czasie, dopieszczanie RAW-u jest istotne, ale nie decydujące ze względów czasowych :) RAW-y mogę dopracowywać, ale raczej po robocie ;D

Muzyk, dzięki za pomoc. Te aparaty, które podałeś, z pewności są super, natomiast zastanawiam się nad rozwiązaniami znacznie tańszymi ;D A to dlatego, że na Dxomark.com znalazłem informację, że np. taki Nikon ponoć dałby radę z ISO 800. Z drugiej strony życie pokazuje, że należy poszukać opinii krytycznych, aby podjąć najlepszą decyzję ;)

muzyk 

endrzoj1 napisał/a:
taki Nikon ponoć dałby radę z ISO 800.

z iso 800 to teraz i nie lustrzanki dają radę, ośmielę się napisać, że wszystkie na rynku, z wymienną optyką - dają radę.
Nie myślałeś nad czymś bezlusterkowym?

endrzoj1 
Nowy

W kilku sklepach już mi o tym wspominali, jednakże jak popatrzyłem na wyniki, to wydaje mi się, że poza lustrzankami gorsza ergonomia obsługi (oczywiście zależy której lustrzanki), gorsze matryce itp.

Ktoś mi proponował Sony, a inny wskazywał na duże szumy mimo APS. Inny wskazywał na Panasonica np. G5, ale tam matryca 4/3, więc gorsza jakość obrazu.

Wiem, że matryce APS są stosowane i wolę nie ryzykować z mniejszymi. No i dodatkowo mam rozwiązany problem adapteru do DSLR.

Jeszcze nie dodałem, że czasami będę potrzebował wyzwolić flesza, no i tak się zastanawiam nad współpracą aparatu w manualu z fleszem. Będę musiał ustawiać flesz w manualu czy coś da się zautomatyzować ? Flesz wbudowany nie wchodzi w grę ze względu na winietowanie przez korpus mikroskopu.

Z góry dziękuję za pomoc :)

[ Dodano: Sob 03 Maj, 2014 00:00 ]
Muzyk, jak myślisz, czy ten Canon 60D w ISO będzie miał duże szumy w słabym oświetleniu ? Masz jakieś z tym doświadczenie ?

muzyk 

Wysłany: Sob 03 Maj, 2014   

endrzoj1 napisał/a:
gorsze matryce itp.

Zależy co z czym porównasz.

endrzoj1 napisał/a:
czy ten Canon 60D w ISO będzie miał duże szumy w słabym oświetleniu ?

matryce, zwłaszcza te APSC, są w tym momencie - jakby to ująć - najgorsze na rynku.
przy iso 800 powinien dać radę.

endrzoj1 napisał/a:
Inny wskazywał na Panasonica np. G5, ale tam matryca 4/3, więc gorsza jakość obrazu.

Do iso 800 czy nieco wyżej nie powinieneś zauważyć różnicy.
Mam GX1, a ten ma tą samą - jest bardzo przyzwoicie.
endrzoj1 napisał/a:
Jeszcze nie dodałem, że czasami będę potrzebował wyzwolić flesza, no i tak się zastanawiam nad współpracą aparatu w manualu z fleszem. Będę musiał ustawiać flesz w manualu czy coś da się zautomatyzować ? Flesz wbudowany nie wchodzi w grę ze względu na winietowanie przez korpus mikroskopu.

Cóż, coś z Yongnuo, manualnie ustawić, choćby YN 560 czy coś w ten deseń i wyzwolić przy pomocy RF 603.
endrzoj1 napisał/a:
No i dodatkowo mam rozwiązany problem adapteru do DSLR.

Do m4/3 może w tej chwili podpiąć wszystko co ma soczewki, a nawet bez.
endrzoj1 napisał/a:
Masz jakieś z tym doświadczenie ?

60D nie fociłem, poza paroma pstrykami w sklepie.
Za to 450/30/40D /5dIII.

endrzoj1 napisał/a:
Ktoś mi proponował Sony, a inny wskazywał na duże szumy mimo APS.

zależy który SOny, a poza tym, cały czas idzie o współpracę przy ISO 800, a przy tej wartości, to i na upartego Panasonic GF1 da radę (pierwszy z bezlusterkowów Panasonika).

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 04 Maj, 2014   

endrzoj1 napisał/a:
Ważne aby można byłoby uzyskać w manualu automatyczny balans bieli (oświetlenie halogenowe lub LED-owe)

Jeśli to do jakichś celów medycznych to ja bym raczej ustawił wzorcowy balans bieli do użytego oświetlenia (przecież oświetlenie nie będzie się co chwilę zmieniać, prawda?), a nie zdawał się na automat.

Każdy z wymienionych aparatów da sobie radę na ISO 800 w stopniu wystarczającym, szczególnie jeśli będzie prawidłowa ekspozycja i nie trzeba będzie podciągać w komputerze, a rozumiem, że tego chcesz uniknąć. Zakładam, że ta wartość (ISO 800) jest podana z praktyki, czyli że ilość oświetlenia będzie wystarczająca, żeby zapewnić sensowne czasy i odpowiednią przysłonę. Bo przy zdjęciach makro i adapterze mikroskopowym nie byłbym taki pewny, czy to zapewni dobre oświetlenie.

moronica napisał/a:
no to jesli chodzi o Nikony to modele od d7000 wzwyz, inaczej nie bedzie pomiaru ekspozycji

Ale czy akurat w tym przypadku będzie to jakaś spora przeszkoda? Warunki oświetleniowe powinny być raczej stałe, jak rozumiem?

endrzoj1 napisał/a:
Jeszcze nie dodałem, że czasami będę potrzebował wyzwolić flesza, no i tak się zastanawiam nad współpracą aparatu w manualu z fleszem. Będę musiał ustawiać flesz w manualu czy coś da się zautomatyzować ?

Moim zdaniem powinieneś mieć zestaw raz ustawiony, ustawioną manualne moc błysku i tyle. Przy pracy z automatyką błysku pojawia się dodatkowe opóźnienie, bo lampa błyska dwukrotnie, część osób ma wystarczająco szybkie odruchy, żeby przy drugim błysku mieć już zamknięte/przymknięte oczy.

Andrzej.M.
[Usunięty]

endrzoj1 napisał/a:
opóźnienie migawki w trybie podglądu

To chyba w każdym aparacie wystąpi - może poza sony alfa ze stałym lustrem.
Ale ten będzie nieco bardziej szumiący od Nikona czy Pentaxa. Chociaż przy ISO 800 - to nawet Canonem czy Olympusem dasz radę.
Jeżeli chcesz uniknąć tego opóźnienia , albo je znacząco zmniejszyć - używaj normalnego wizjera zamiast trybu LV. Kupowanie do tego celu pełnej klatki to moim zdaniem niepotrzebny wydatek. Co do flesza- najlepiej sprawdza się jedno wypróbowane ustawienie w trybie M "na stałe" . Ponieważ to praktycznie będzie wszystko ustawione w trybie manualnym - to wybór powinien paść na Pentaxa - jako najlepiej współpracującego w tym trybie - złączki mikroskopowe zwykle nie mają żadnych styków ani AF - więc współpraca najłatwiejsza będzie z aparatem typu Pentax K-5 (II/IIs) czy innym - zwłaszcza że posiadają one potwierdzenie ostrości działające ze wszystkimi elementami optycznymi mogącymi dać ostry obraz. I zoom pomagający ustawić ostrość w trybie LV .

muzyk 

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Chociaż przy ISO 800 - to nawet Canonem czy Olympusem dasz radę.

To już zostało napisane. :wink:
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Kupowanie do tego celu pełnej klatki to moim zdaniem niepotrzebny wydatek.

Dlaczego z kolei?
Jeśli miałyby być to zdjęcia o wysokiej rozdzielczości, to chyba matryca 36 Mpx da trochę więcej szczegółów niż 16 czy 24 Mpx.
Kwestia tylko kasy.

mozer 
bo Pentax

muzyk, coś się tak tej wysokiej rozdzielczości uczepił? Czy gdziekolwiek OP o niej wspominał?

muzyk 

Cytat:
Jeśli miałyby być to zdjęcia o wysokiej rozdzielczości

Odpowiedz do tematu