Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 03 Maj, 2014 Nikon D5200, Canon 700D czy bezlusterkowiec Olympus e-m10??
Witajcie,
mam problem w podjęciu decyzji, czy wybrać lustrzankę jedną z tych w temacie, czy bezlusterkowca którego rekomendował mi Pan w jednym ze sklepów. Będzie to mój pierwszy "poważny" aparat -wcześniej miałem cyfrówkę Lumix TZ20.
Chciałbym zacząć przygodę z fotografią, a przede wszystkim zależy mi na dobrej jakości zdjęć z wakacji, oraz w ruchu (motor, narty itp.).
Podejrzewam, że ciężko jednoznacznie wskazać zwycięzcę, natomiast proszę o poradę jako laik.
Nikon d5200 z obiektywem Tamron 105, lub Olympus z oryginalnym obiektywem 55.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Podejrzewam, że ciężko jednoznacznie wskazać zwycięzcę, natomiast proszę o poradę jako laik.
Radzę, abyś spróbował sam w sklepie te trzy aparaty.
Każdy, zwłaszcza Olympus, z innej bajki.
Każdy zapewne w tzw. zestawie "kitowym", czyli d5200 z 18-105 VR,
Canon z 18-55 IS STM
Olo z 14-42 czy coś w ten deseń.
Jeśli nie chcesz dużo dźwigać, poleciłbym Olympusa.
Zadam pytanie pewnie głupie, ale czy w przypadku Olympusa jakość zdjęć z wakacji czy ujęć sportowych wyjdą podobnie do lustrzanek z tego przedziału cenowego? Olympus może robić 8kl/sek, i pytanie czy jakościowo będą się różnić zdjęcia?
I jeszcze jedno- czy mogę próbować bawić się ustawieniami aparatu podobnie do lustrzanki?
Podejrzewam że są to dziwne pytania, ale od czegoś trzeba zacząć:)
Zadam pytanie pewnie głupie, ale czy w przypadku Olympusa jakość zdjęć z wakacji czy ujęć sportowych wyjdą podobnie do lustrzanek z tego przedziału cenowego? Olympus może robić 8kl/sek, i pytanie czy jakościowo będą się różnić zdjęcia?
Zdjęcia zaczną się różnić na wyższych iso - tak od 3200 na korzyść obu lustrzanek, ale...
zobacz sam, tzn. zjedź niżej i tam gdzie porównanie szumów w RAW'ach, zaznacz d5200 i 70D, ustawiaj iso jak chcesz.
Na wycinkach zobaczysz co nieco.
Przypomnę, że 18-105 Nikona to nie jest podstawowy obiektyw, tylko taki troszkę wydłużony, lecz pod względem właściwości optycznych, w tym ostrości, lepszy od 18-55. U innych marek takie nieco wydłużone obiektywy bywają gorsze. Doradzam przejrzenie testów różnych obiektywów i śledzenie ofert cenowych.
Nie ukrywam, że wielkość aparatu i obiektywu to istotna zaleta bezlusterkowca. Natomiast z tego co piszecie, jakość zdjęć jeżeli się potrafi je robić to zdecydowana przewaga lustrzanek.
A jeżeli chodzi o ilość klatek/sek - czy mogę się spodziewać dobrej jakości w Olympusie (np. przy ujęciu narciarza na stoku).
Piszę językiem mało fachowym, ale staram się zobrazować moje potrzeby związane z aparatem...
TS [Usunięty]
Wysłany: Sob 03 Maj, 2014
lukigsx napisał/a:
czy w przypadku Olympusa jakość zdjęć z wakacji czy ujęć sportowych wyjdą podobnie do lustrzanek z tego przedziału cenowego?
Tak. Najlepsze osiągi ma matryca Nikona, potem Olympus i Canon na końcu
http://www.dxomark.com/Ca...0___937_870_850
Jeśli chcesz poprzestać na jpg-ach z aparatu, to sam osądź... dla mnie ta sama kolejność. Na Twoim miejscu nie roztrząsałbym tych różnic.
lukigsx napisał/a:
czy mogę próbować bawić się ustawieniami aparatu podobnie do lustrzanki?
Oczywiście, przy czym moim zdaniem nawet jest to nawet wygodniejsze niż w ww. lustrzankach, bo masz dwa kółka sterujące (choć to ,,pod kciuk'' średnio wygodnie dostępne) i programowalne przyciski...
[ Dodano: Sob 03 Maj, 2014 21:17 ]
lukigsx napisał/a:
Natomiast z tego co piszecie, jakość zdjęć jeżeli się potrafi je robić to zdecydowana przewaga lustrzanek.
muzyk zjadł jedno zero Canon 70D faktycznie lepiej obrazuje od 700D, ale sam korpus wyraźnie przekracza 3000 zł.
Nie ukrywam, że wielkość aparatu i obiektywu to istotna zaleta bezlusterkowca. Natomiast z tego co piszecie, jakość zdjęć jeżeli się potrafi je robić to zdecydowana przewaga lustrzanek.
Chyba aż tak to nikt nie pisał. Ze zdecydowana i że tych lustrzanek akurat.
lukigsx napisał/a:
A jeżeli chodzi o ilość klatek/sek - czy mogę się spodziewać dobrej jakości w Olympusie
Ilość klatek to jedna sprawa. Druga sprawa to... że chcesz kupić toto z obiektywem 14-42... będzie dość krótko. Cóz, do tych Twoich narciarzy czy motorów jak mniemam przyda Ci się jakiekolwiek większe zbliżenie.
Przyda Ci się... jeszcze jeden dłuższy obiektyw. Np. 40-150. No i wtedy musisz wydać 3400...
BTW - to się odnosi do wszystkich tych aparatow. Nikkorem 18-105 też wszystkiego nie obskoczysz. To fajny obiektyw widoczkowy i tyle.
Różnice w niewielkim stopniu wynikają z braku czy obecności lustra. Olki mają matryce o mniejszych wymiarach i jeszcze nie oferują 24 MP. Ponadto nie wszystkie modele mają elektroniczny wizjer. Ale wśród bezlusterkowców jest już taki A7r (FF z 36MP).
No więc w dużej mierze dzięki Wam dokonałem wyboru... Udało mi się znaleźć w dobrej cenie nowy Canon Eos 60D z obiektywem 17-85.
Bardzo Wam dziękuję za rady i czekam na opinie apropos mojego wyboru
No więc w dużej mierze dzięki Wam dokonałem wyboru... Udało mi się znaleźć w dobrej cenie nowy Canon Eos 60D z obiektywem 17-85.
Bardzo Wam dziękuję za rady i czekam na opinie apropos mojego wyboru
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9