Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zeiss Conquest HD 8x42 vs. Victory HT vs. Nikon Monarch 7
Autor Wiadomość
kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Sro 07 Maj, 2014   

W temacie toczącej się kuli. Musze dopisać koleją lornetkę z tym efektem: Kowa Genesis (widziałem akurat 8x32). Efekt ten występuje, np. gdy śledzimy bliski obiekt, a za nim przesuwa się np. las w tle, wtedy las ten faluje. Efekt jest nieznaczny, znacznie mniejszy i mniej uciążliwy niż w Swarovision. Troche daje wrażenie 3D, bo widzimy, że drugi plan zmienia swoje położenie względem pierwszego. W bezruchu zaś możemy się cieszyć pięknym obrazem aż po (odległe) brzegi. Powiedziałbym, że jestem w stanie to toczenie zaakceptować w tej skali i formie w jakiej tu występuje. Poza tym Kowa Genesis jest genialna. Lepsza niż Zeiss Conquest HD: pod względem optycznym, mechanicznym. Obraz jest ostry jak brzytwa brzytwodzioba po połowach. Jasność i kolory biją po oczach jak ekran Samsunga. A już śruba ostrości jest cudem techniki: Ja nie wiem czy ona się na łożyskach tak toczy?! Poza tym ta niezachwiana stabilność. To jest lornetka I klasy. Lepsza od Nikon HG. Jej duża masa nie jest w ogóle odczuwalna inaczej niż jako bardzo dobra jakość.

Co do Zeiss Conquest HD to muszę powiedzieć, że te muszle oczne rzeczywiście są za krótkie albo odsunięcie źrenicy za duże. Też miałem jakieś mroczki ale myślę, że to więże się ze złym dobraniem muszli ocznych. Coś im nie wyszło pod tym względem. Lornetka jest bardzo, dobra ale to nie jest doskonałość. Aberracja chromatyczna jest większa niż w Nikon HG, choc mało uciążliwa, bo ciemnogranatowa i dopiero przy brzegach. No i ta obudowa się łatwo chyba upaskudzi... Nie jest to moim zdaniem lornetka I Klasy ale bardzo blisko ideału. Podobna do Nikon HG - ma wady ale i zalety ale Nikona bym za Conquesta HD nie zamienił, za Genesis owszem...

Reklama

Willy 
Bywalec

Też miałem dylemat czy Conquest czy może Vortex czy może Alpen.

Ale doszedłem do wniosku, że znaczek Zeissa daje mi jedną przewagę nad wymienionymi i innymi "mniej znanymi" lornetkami, nawet będącymi lepszymi od Zeissa.

Ta przewaga to większa łatwość odsprzedaży sprzętu w razie konieczności.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

No, tak bym, powiedzial - Conquest HD to poziom Vortex Viper HD. Wykonanie troche bardziej skrupulatne, za to guma obiciowa gorsza w Zeissie. W Vorteksie mniej aberracji chromatycznej ale AC w Zeissie jest juz wystarczajaco niska zeby ja zaakceptowac. No i Zeiss to Zeiss.

Willy 
Bywalec

Patrzyłem na cenę Kowa Genesis 8 x 33. Kosztuje 3400 złotych polskich. O tysiąc złotych więcej niż Conquest.

To można dołożyć jeszcze 600 stówek i zamiast jednej Kowy mieć Conquesta i EII.

Rzecz godna rozważenia.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

kivirovi napisał/a:
No, tak bym, powiedzial - Conquest HD to poziom Vortex Viper HD. Wykonanie troche bardziej skrupulatne, za to guma obiciowa gorsza w Zeissie. W Vorteksie mniej aberracji chromatycznej ale AC w Zeissie jest juz wystarczajaco niska zeby ja zaakceptowac. No i Zeiss to Zeiss.

Ciekawe spostrzeżenia. Dla mnie optycznie obie są świetne, ale mechanicznie Zeiss podoba mi się bardziej i to pod każdym względem. Szczególnie lepsze muszle okularowe i właśnie guma na obudowanie.
Widać, jak wiele zależy od osobistych preferencji.

Odpowiedz do tematu