Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
basti,
po pierwsze nie stawiaj znaku równości przy d80 i xxxd-to nic że matryca itd
to rózne klasy sprzętu - weź do ręki to zobaczysz różnicę
dwa- do tego co chcesz robic to lepiej 40d/d80 ew. poczekac i d90
nikt ci w kieszeń zaglądać nie ma zamiaru, ale jeśli jesteś ambitny, a tekstów twoich wynika że tak (oby w fotografii także) to przekalkuluj sobie koszty obiektywów - to ważna kwestia przy wyborze aparatu
trzy - nie obrazaj się jak panienka i nie staraj sięmnie obrazić zrzuć krawacik i jak pytasz to pytaj konkretnie odpowiedzi jak widzisz tez konkretne możesz otrzmac nie tylko ode mnie
zdaje sobie sprawę, ze obiektywy jak widzę albo @#$$ albo drogie, ale chyba inni dobre do canona robią a tańsze, jesli bedzie to problem.
nikon - troche lepsze wrazenie zewnętrzne, ale jakos mam wrazenie - choć to nie reguła - ze 2 lata to sporo w elektronice, a canon świeższa konstrukcja
ciekawy obiektywizm jak na canoniarza;)
trzy - nie obrazaj się jak panienka i nie staraj sięmnie obrazić
heheehhheeee
[ Dodano: Nie 29 Cze, 2008 23:48 ]
a kiedy ten D90 ma wychodzić ? wiadomo coś ?
Póki co, to nawet nie wiadomo, czy w ogóle wyjdzie.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 29 Cze, 2008
basti,
ja chciałem pentaxa
to nie moja wina, że mam canona
ale poważnie, sprawdź ceny obiektywów. jest takie fajne porównanie zrobione przez goltara na tym forum w dziale obiektywy. warto przeczytać.
ja dzisiaj na b&h sprawdziłem ceny szkieł nikona i jestemm w
canon jak dla mnie jest nieco tańszy, a kupuje szkła w usa
[ Dodano: Nie Cze 29, 2008 23:54 ] jaad75,
nie no nie no . to ja o pentax a ty mi zbijasz z tropu klienta od nikona?
basti-nie słuchaj go ! będzie , tylko nie wiadomo kiedy
to kupuj lustro i rób zdjęcia
d80 to b.dobry wybór
40d canona też
warto pomyslec o pentax K10/k20/k200
dwa pierwsze to morze obiektywów
pentax fajny do eksperymentów z innymi obiektywami niz firmowe
i też dobra marka
[ Dodano: Pon 30 Cze, 2008 00:14 ]
mowie o tym zestawieniu ktore wspomniales
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 30 Cze, 2008
nie zaoszczędzisz
jak masz ambicje i chcesz kupić teraz to brak jednej wymiany oleju w bwm ( ) i masz obiektyw sigmy lub tamrona do 40d
powoli dokupisz inne i będziesz miał sprzet na dwa -trzy lata spokojnie
i tak jak pisałem - przyjemność wydatków na baaaaardzo długo
Ja mając do wyboru te dwa aparaty wybrałbym nikona, gdyż:
a) mam duże dłonie (ogólnie to duży chłop ze mnie ) i Canon niestety zmusza mnie do trzymania go dosyć niepewnie i niestabilnie
b) ceniłbym sobie zalety dodatkowego, gornego wyświetlacza
c) nikon ma zdaję się troszkę większy wizjer
d) zbierając szklarnię mógłbym sie później przenieść na d700 (co do następcy 5d to jeszcze jest cisza niestety, więc...
e)D80 mozna kupic z dobrym kitowym 18-70 za rozsądne pieniądze, dokupić dobrego i jeszcze nie takiego drogiego 70-300 VR i cieszyć sie dobrym zakresem ogniskowych
F) tak bardzo subiektywnie... jakbym miał więcej kasy brałbtm C 40D
Moje zdanie jest niemal identyczne w każdym punkcie do tego, które zaprezentował Ostegolectric. Zmieniłbym tylko "e)". Zamiast 18-70 (który co prawda jest bardzo dobrym kitem, ale trzeba też mieć na uwadze że to szkło zaprojektowane specjalnie pod DX) wziąłbym 24-120 VR, który można znaleźć w Polsce za ok. 1700 zł W ten sposób późniejsza przesiadka na D700 będzie jeszcze łatwiejsza, bo obiektyw ten będzie mógł zostać ciesząc się później pełną klatką. 70-300 VR już bym sobie odpuścił, bo zakres 24-120 by mi wystarczył w zupełności, ale to już osobista sprawa każdego fotografa, ja zbierałbym raczej na 80-200 f/2.8 lub jeżeli wygrałbym przynajmniej 5'tkę w totka - 70-200 VR .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11