Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Formaty zapisu Video w aparatach
Autor Wiadomość
zibis5 
Nowy

Wysłany: Pią 16 Maj, 2014   Formaty zapisu Video w aparatach

Witam
Chciałem się poinformować odnośnie zapisu filmów video HD w formacie MOV. Wiele aparatów stosuje ten format zapisu, który żeby edytować w jakimś programie trzeba najpierw przekonwertować do innego formatu np. avi.
Jak wygląda ta konwersja, czy są darmowe programy, czy zajmuje to dużo czasu, czy jest strata jakości filmu po konwersji?
Pytam ponieważ gdyby miałybyć z tym zbyt duże problemy, szukałbym tylko aparatu z innym zapisem video np MJPEG lub AVCHD.
Z góry dzieki za info.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Pią 16 Maj, 2014   

zibis5, piszesz coś dziwnego. Zarówno MOV jak i AVI, to są kontenery multimedialne. Są to po prostu konkurencyjne rozwiązania (Apple i Misrosoft), ale oba są jednako rozpowszechnione. Nie rozumiem w jakim celu chcesz przerabiać MOV na AVI. Oba formaty są obsługiwane przez np MovieMaker - darmowy program do obróbki video z Windowsa z zainstalowaną usługą Live. Osobiście zalecam nie żałować kasy na soft, bo może się okazać, że temat cie pochłonie i zapragniesz zrobić małą produkcję filmową, wstawki i animacje według "własnego ja". Warto poszukać jakiejś promocji np "OEM z kartą pamięci". Z tanich, polecam narzędzie Sony Vegas Movie Studio Platinum 12, o ile nie nastawiasz się na 4K. Kosztuje grosze, możliwości ma absolutnie przewyższające darmowy soft i nie ma problemu z komercyjnym zastosowaniem wyrenderowanych filmów.
Czas renderowania filmu jest uzależniony od oprogramowania, mocy procka, ilości RAMu i co chyba najważniejsze - posiadanej karty graficznej i jej współpracy z tym oprogramowaniem (CUDA/OpenCL).

zibis5 
Nowy

Wysłany: Sob 17 Maj, 2014   

Pisałem o konwersji MOV, bo na forum czytałem, że są z tym formatem problemy przy edycji i ludzie czesto muszą te pliki konwertować.
http://forum.fotopolis.pl...t=20590&start=0

Jeśli chodzi o soft to już posiadam MAGIX Video deluxe 2013 Plus którym obrabiałem już filmy AVCHD z kamery. Z tego co widzę to nie obsługuje MOV także i tak czekała by mnie najpierw konwersja do akceptowalnego formatu.
http://www.magix.com/pl/v...ania-systemowe/

Jakie macie doświadczenia z obróbką tych plików?

Wojmistrz 
Obserwator

Cytat:
Obsługiwane formaty importu

Wideo: AVI, DV-AVI, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, MTS, M2TS, MXV, MJPEG, QuickTime, WMV(HD), VOB, MKV (H.264 + AC3)
Audio: WAV, MP3, OGG, WMA, MIDI, surround sound/5.1
Zdjęcia: JPEG, BMP, GIF, TIF, TGA

Cytat:
Obsługiwane rozszerzenia plików (import)

.avi, .dat, .evo, .m2v, .m1v, .h264, .mpv, .mpg, .mpeg, .mpg2, .mps, .mp2, .mpe, .m2s, .vdr, .vob, .mod, .vro, .ts, .trp, .tp, .m2t, .mpt, .mmv, .m2ts, .mts, .tod, .mov, .mp4, .dvr-ms, .asf, .pva, .mp4, .mpeg4, .mpeg-4, .m4v, .3gp, .3g2

Osobiście mam stale styczność z .mov, .mts i .avi, a montowanie i mieszanie tych kontenerów jest dla mnie bez znaczenia.

zibis5 
Nowy

Czyli format mov jest w obsługiwanych formatach przedstawiony jako QuickTime, czyli mój program edycyjny powinien go obsługiwać. Jesli zaimportuję pliki filmowe z aparatu, to czy będą mieć rozszerzenie .mov?

Wojmistrz odnośnie twojego poprzedniego postu to co to oznacza 4K?

Wojmistrz 
Obserwator

.mov (nazwa kodowa MooV) to natywny kontener systemu QuickTime. Nie mylić z formatem a tym bardziej z kodekiem. Przy filmowaniu musisz zrozumieć czym jest kontener. Wyjaśnię to dość łopatologicznie: masz ścieżkę dźwiękową i zamiast bit po bicie, co zajęło by dużo miejsca, cały strumień masz skompresowany jakimś kodekiem np Audio Layer 3 - potocznie znanym jako mp3. To samo z obrazem, zamiast obraz po obrazie, strumień masz skompresowany kodekiem np h.264. Obie ścieżki są umieszczone w jednym pliku zwanym kontenerem, z odpowiednio oznaczonymi miejscami synchronizującymi obraz i dźwięk. Oczywiście w takim kontenerze może znaleźć się znacznie więcej informacji, jak np inne ścieżki dźwiękowe czy napisy.
Programy do obróbki video, rozdzielają te informacje na kolejne ścieżki i rekompresują zawarte w nich klatki filmu, dlatego format zapisu filmu po obróbce ma się nijak do formatu w jakim został utworzony.
Program, który w dzisiejszych czasach nie obsługiwałby kontenera .mov, raczej nie miał by racji bytu. Ze względu na uniwersalność i wymagania .mov, jest on prawdopodobnie najlepszym kontenerem do edycji video.
4K to format obrazu video. Obecnie najczęściej domyślnie mowa o 4K2K czyli rozdzielczości 3840×2160 (2x full HD lub 3x HD). Cóż, monitory i kamery w tym formacie drastycznie tanieją, a ostatnio pojawiło się sporo smartfonów, które obsługują ten format obrazu.

zibis5 
Nowy

Ja mam Magix-a 3013 plus i chciałbym do pewności spróbować zaimportować do niego taki przykładowy plik, ale nie mogę go znaleść w necie. Wiesz może skąd go można pobrać?
Ewentualnie nie podesłałbyś mi na maila jakiś mniejszy?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

zibis5, na głównej w testach aparatów są filmiki w natywnych formatach jakie aparat daje. Np http://www.optyczne.pl/26...cjonalność.html masz MOVy

zibis5 
Nowy

Wysłany: Nie 18 Maj, 2014   

Ok, dzięki za info.

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 19 Maj, 2014   

zibis5, może musisz po prostu zainstalować oprogramowanie Quicktime do swojego Windowsa, żeby programy edycyjne go obsługiwały?

http://www.apple.com/pl/quicktime/download/

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pon 19 Maj, 2014   

Samego .mov musi mu czytać, bo to jednak standard, jedynie może pozostać kwestia kodeka. Wszystko powyżej XP ma zaimplementowane standardowe kodeki, a w kamerach HD raczej nikt nie używa innego niż H.264/MPEG-4 AVC i dźwięku PCM lub AC3, więc też nie powinno być najmniejszych problemów.

krzysztoff77 
Bywalec

Wysłany: Sro 20 Sie, 2014   

Witam. Skoro mowa tu o kodekach i formatach nagrywania wideo mam pewne pytanie. Muszę kupić rodzicom aparacik. Już prawie wybrałem model ale zaintrygowała mnie sprawa formatu, w którym dany aparat nagrywa wideo. Mam do wyboru: MP4 (MPEG4-AVC, H.264) Canona oraz QuickTime Motion JPEG Olympusa. Teraz pozostaje kwestia czy telewizor (konkretnie LG ale nie znam modelu) poradzi sobie z odtworzeniem plików wideo nagranych Olympusem. Wiem, że z formatem MPEG4 nie ma problemu ale QuickTime to zagadka. Próbowałem na swoim Philipsie odtworzyć plik wideo w QuickTime i nie działał dźwięk. Nie chciałbym sprawić rozczarowania rodzicom i kupić im coś co będzie dla nich kłopotliwe w użytkowaniu. Czy ktoś miał podobne doświadczenia?

Odpowiedz do tematu