Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 17 Maj, 2014 Aparat do 2500 z dobrym filmowaniem
Witam
Szukam bezlusterkowca lub ewentualnie kompacta, który będzie robił dobre zdjęcia (wycieczki, góry itp.), ale zależy mi też żeby sobie dobrze radził z filmowaniem w HD. Niechciałbym żeby na filmie było słychać jakieś terkoty od silniczków zumu lub autofokusa i żeby autofokus chodził wystarczająco szybko.
Co byście polecali?
Ja bym podzielił tę kwotę na pół i za jedną połowe kupiłbym aparat, na przykład Olympusa E-PM2, a za drugą połowę kupiłbym kamerę, na przykład taką http://www.saturn.pl/kame...CFdMftAodqR8AyA (ta na dodatek z projektorem).
Jedno nosiłbym w jednej kieszeni kurtki, drugie w drugiej - i tyle.
Wybór jest oczywiście znacznie większy - ja przedstawiam tylko ideę.
A odpowiedzi dokładnie na zadane pytanie na pewno też dostaniesz.
No właśnie tak mam teraz i jest to mało wygodne nosić dwa urządzenia. Te moje do kieszeni się raczej nie mieszczą, a takie które sie mieszczą bez problemu to raczej nie robią zdjęć czy filmów dobrej jakości, dlatego szukam jednego aparatu który robiłby dobre zdjęcia i dobrze sobie radził z filmowaniem. Potrzebne mi to głównie na jakieś wypady w góry czy na wycieczki gdzie chodzenie obładowanym sprzętem jest mało wygodne.
Ja bym podzielił tę kwotę na pół i za jedną połowe kupiłbym aparat, na przykład Olympusa E-PM2, a za drugą połowę kupiłbym kamerę, na przykład taką http://www.saturn.pl/kame...CFdMftAodqR8AyA (ta na dodatek z projektorem).
Jedno nosiłbym w jednej kieszeni kurtki, drugie w drugiej - i tyle.
To ja proponuje kwote przeznaczona na kamere podzielic przez 2 i za polowe kupic kamera a za druga polowe projektor. Oczywiscie potrzebna jest tu kurtka z 3 kieszeniami, ale z kamera i projektorem nie bedzie problemu. Schowanie E-PM2 do kieszeni moze byc wyzwaniem ale wystarczy wyciac dziure na obiektywie wtedy nawet nie trzeba wyjmowac aparatu z kurtki i mozna robic zdjecia (potrzebna odrobina wprawy). No i sprawdza sie podczas deszczu.
dcs te aparaty przewyższają 2,5 tyś zł (Panas w tej cenie jest niedostępny). Mógłbyś podać coś do tej kwoty wartego uwagi?
A może warto byłoby kupić coś starszego np. na Allegro?
Ostatnio zmieniony przez zibis5 Nie 18 Maj, 2014, w całości zmieniany 1 raz
@zibis5 -zerknij na Samsung NX300 z kitem 18-55. AF jest szybki (na czujniki fazowe) i nieslyszalny, jakosc obrazu bardzo dobra (dzwieku tez) i obiektyw ma stabilizacje. Do tego mozesz dokupic jasna stalke 30mm f2 za 500zl do robienia zdjec w gorszym swietele i masz zestaw za 2k.
Z drugiej strony panasonic g5 z 14-140 to fajny zestaw wycieczkowy z bardzo uniwersalnym i dobrej jakosci obiektywem.
Faktycznie obiektyw kosztuje prawie tyle co cały kmpl. Aparat wygląda na niezły, ale podaj jeszcze coś tańszego.
[ Dodano: Nie 18 Maj, 2014 19:40 ]
Cytat:
Aparat posiada wbudowany mikrofon stereo. Niestety poza dźwiękiem otoczenia rejestruje on również wszelkie dźwięki związane z obsługą aparatu. W związku z tym na ścieżce dźwiękowej można usłyszeć pracę autofokusa oraz inne odgłosy związane na przykład z obsługą pokręteł podczas korzystania z trybu ręcznego.
To piszą o Samsungu NX300, wolałbym raczej takich dzwięków nie słyszeć
[ Dodano: Nie 18 Maj, 2014 20:31 ]
Na tego panasonica w tej chwili musiałbym wydać bez przesyłki 3K. Co byście polecali do 2-2,5K?
To piszą o Samsungu NX300, wolałbym raczej takich dzwięków nie słyszeć
Niestety optyczni odwalili chalture bo zamiescili dokladnie ten sam tekst w recenzji NX1100, NX20, NX300 i NX2000.
Prawda jest taka, ze kazdy aparat zerejestruje oglos ustawiania ostrosci o ile jest to slyszalne. W koncu masz mikrofon tuz przy obiektywie. Tymczasem kit do NX300 ustawia ostrosc bezglosnie wiec mikrofon nic nie rejestruje.
Panasonic 14-140 (ktory tez posiadam) rowniez robi to bezglosnie. Niestety nowa wersja ma slyszalna stabilizacje - taki lekkie ale ciagly szmer. W cichym pomieszczeniu slychac to na nagraniu. Ale kto filmuje cisze... na zewnatrz szum tla jest wiekszy.
Proponujwe youtube i samemu ocenic jakos nagrywania i problem z rejestrowaniem pracy aparatu. Bo zarowno Samsung jak i Panasonic to moim zdaniem najlepszy wybory w tej cenie. Panasonic wygrywa uniwersalnym obiektywem (ale ciemny, wiec w ponieszczeniu bedzie ciezko) + wizjerem + ogolnie pojeta funkcjonalnoscia (jak np w pelni odchylany ekran co bardzo cenie), a Samsung jakoscia obrazu (ma wieksza rozpietosc tonalna co sie liczy przy krajobrazach) i cena (w tym cena dodatkowej stalki do fotografowania przy slabym swietle). panasa mozesz miec i za 2,5k w koncu euro RTV agd to nie jakis niszowy sklep.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 19 Maj, 2014
T.B. napisał/a:
za jedną połowe kupiłbym aparat, na przykład Olympusa E-PM2
Olek E-PL5 z kitem i wszystko masz załatwione. Sprzęt wielkości aparatów z last 90, stabilizacja i tylko obiektyw ewentualnie możesz sobie dokupić jeszcze - 14/2.5, 20/1.7 jeśli zależy Ci na niewielkich rozmiarach.
Nie rozumiem sensu kupowania kamery jeśli nawet w pięcioletnich bezlusterkowcach jakość obrazu przekracza znacząco wymagania popołudniowego wypadu w góry.
Do filmowania mam kamerę filmową, która ma wszystko inne niż aparat - od obiektywu począwszy (optycznie i mechanicznie), a na chwycie skończywszy (do prowadzenia kamery przy filmowaniu z wolnej ręki potrzebny jest zupełnie inny chwyt, niż przy pstrykaniu obrazków aparatem).
Z wakacji na przykład, przywozimy z żoną zdjęcia i filmy(*) - cokolwiek by to dla filmowców i "filmowców" oznaczało (dla nas są to filmy). I po wieloletnim już doświadczeniu nie przychodzi nam do głowy zostawić kamerę w domu, bo mamy też E-PL5 właśnie.
Ale to nie mój wątek i nie moje pytanie - ja wiem czego chcę i mam to. Natomiast co do filmowania E-PL5, to potwierdzam - jeden klip filmowy, który testowo zrobiłem, wyszedł OK. Byłem nawet zaskoczony, że tak fajnie (jeśli chodzi o obraz).
np. do eksperymentowania z jakimś manualnym szkłem - bardzo fajna zabawka.
Jak zależy na dźwięku stereo, to najlepiej nagrać go jakimś przenośnym rejestratorem, np. zoom h2n.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10