Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 17 Maj, 2014 Smartfon zamiast kompaktu?
Witam,od jakiegos czasu przymierzam sie do zakupu dobrego kompaktu pisalem juz na forum kilka tematow z prosba o pomoc i tym razem do glowy przyszla mi mysl troche inna.A mianowicie,czy jest wogole mozliwe aby smartfon zastapil nam dobry lub przecietny kompakt do robienia zdjec glownie rodzinnych,wycieczkowych czy okazajonalnych??? W tej branzy jest iwleki wybor ale jesli chodzi o mozliwosci fotograficzne smartfonow to juz sporo sie to zaweza.Moze sa na forum osoby ktore mogly by mi w tej kwestii doradzic lub poprostu nakierowac na jakis dobry trop w tym kroku. Mi na mysl przychodzi kilka takich urzadzen np.LG G2,Xperia Z-2,Lumia 1020,Galaxy Note 3,Iphone 5S,Galaxy S-4,Oppo Find 7 i kilka innych lecz to sa chyba najmocniejsze typy.Wiadomo ceny rozne i mozliwosci rowniez kazdy smartfon ma inne.Tylko czy taki sprzet potrafilby mi zastapic dobry kompakt?
Pozdrawiam
Aparat - zdjęcia
Kamera - filmy
Tel/smartfon - służy do rozmów i sms-ów.
miko718 [Usunięty]
Wysłany: Nie 18 Maj, 2014
LEX wiesz no teoretycznie tak ale w praktyce wyglada to inaczej...Obecnie smartfon sluzy do wszystkiego a nie tylko do smsowania i rozmow.Chyba ze masz namysli nokie 3310 itp bo napewno nie topowe urzadzenia na rynku.A co do kompaktow to sluza nie tylko do foto ale i video i to w wysmienitej jakosci.Nie oplaca sie kupowac osobno aparatu i kamery chyba ze masz wysoko wyznaczony cel profesionalnego filmowania.
cos w tym prawdy jest ale napewno nie jestem zagorzalym fanem gier i innych ...... w telefonach.Tam jest inna kultura uzytkowania telefonow.To co tam jest na porzadku dziennym u nas jest nowosciami czasem.
miko718, miałem do niedawna iPhona 4S, teraz mam 5S i widzę dalszy postęp w aparacie. „Dobry lub przeciętny kompakt” bez problemu można zastąpić telefonem w przypadku najnowszych wypustów typu iP 5, 5S, czy Galaxy 4 czy 5. Pewnie jeszcze któraś Nokia z tym mega wypasem 40mpix. Problemy zaczną się w ciemniejszych warunkach oświetleniowych oraz kiedy chciałbyś skorzystać z większego zooma. Ale biorąc pod uwagę fakt, że telefon masz zawsze przy sobie, plus dodatkowo ma on jeszcze wiele innych zastosowań niż tylko fotografowanie i filmowanie – bilans jest dodatni.
Oczywiście im bardziej wciągasz się w fotografowanie, tym bardziej może potem ciągnąć w stronę dobrego kompaktu. Decyzja nie jest więc taka jednoznaczna. Wybór należy do Ciebie.
miko718 [Usunięty]
Wysłany: Pon 19 Maj, 2014
komor dzieki za odpowiedz,zdaje sobie sprawe ze obecne zaawansowane smartfony maja naprawde duzo zastosowan nie tylko w pisaniu smsow i dzwonieniu sie sprawdzaja.Ja tak naprawde sam juz nie wiem czego szukam.Poczatkowo chcialem taniego kompaktu poniewaz zdjecia pstrykam tylko okazyjnie ale po przeczytaniu paru postow od osob bardziej znajacych temat fotografi cos mnie popchnelo do zainwestowania wiekszej gotowki w dobry aparat ale chyba ostateczny wniosek wyciagne taki ze nie ma sensu wykladac tyle monety tylko dlatego ze czasem walne jakies foto i lepiej zakupic dobry smartfon ktory tak naprawde posluzy mi do wszystkiego. Musze to dobrze przemyslec.A tak swoja droga mialem taka sama ksywke w podstawowce heh "komor"
Mam Nokie 625 z aparatem 5 MP. W oddzielnym aparacie byłoby tych MP dla mnie gruuubo za mało, niezależnie od tego że zdjęcia są jednak gorsze niż wychodziły z mojej pierwszej cyfrówki HP (bodajże 945) z matrycą 5MP. I oczywiście w żaden sposób nie wybierałem smartfona pod kątem robienia zdjęć.
Ale jestem w tylu sytuacjach, że biorę ten smartfon i to zdjęcie lub dokrętkę jednak robię (bo nie wziąłem ze sobą innego lepszego aparatu), ciesząc się z postępu w stosunku do aparatu w mojej poprzedniej komórce.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
miko718 [Usunięty]
Wysłany: Wto 20 Maj, 2014
WojciechW no dlatego napisalem ze raczej nie ma sensu inwestowac w dobry kompakt ok 1400zl tylko i wylacznie do zdjec przypadkowych okazjonalnych bo aparat wiekszosc swojego czassu bedzie lezal sie kurzyl.
miko718 Inwestycja za 1400 zł na pewno nie powinna leżeć i się kurzyć. Ale smartfona z wypasionym aparatem też nie dostaje się za darmo - koszty wyjdą w opłacie początkowej, taryfie i dodatkowych ratach. Ponadto kompakty zapewniające zarówno lepsze jakościowo zdjęcia jak i znaacznie większą wygodę fotografowania od smartfonów są jednak osiągalne już za jakieś 600 zł lub nawet mniej.
Serdecznie pozdrawiam,
Wojciech
miko718 [Usunięty]
Wysłany: Sro 21 Maj, 2014
WojciechW zgadza sie ale kupowanie kompaktu tylko po to by wiekszosc czasu lezal tez sie mija z celem prawda.Wlasciwie moja sytuacja moze sie wydawac dla niektorych osob glupia poniewaz obecnie posiadam Nokie N8 ktora do tej pory jest w czolowce foto smartfonow,naprawde jest to swietny tel z bdb aparatem ale niestety symbian zdechl juz(brak wsparcia)brak aktualizacji itd. Dlatego dalszy zywot to tak czy siak ryzyko bez tych potrzebnych rzeczy tak jak brak aktualizacji w rewelacyjnych mapach nokii.Ktos moglby powiedziec to na co ci chlopie inny sprzet jak masz N8?No mam ale z upadlym systemem juz a to jest problemem jakby na to nie patrzec.
A masz w N8 starego symbiana czy Belle? Co prawda Belle też już chyba nie będzie rozwijana, ale ten system spokojnie zaspokaja moje wymagania i nie widzę potrzeby przechodzenia na androida czy cos nowszego... A aparat w N8 przecież zacny
pes [Usunięty]
Wysłany: Czw 22 Maj, 2014
za komorem, dobrze prawi
miko718 [Usunięty]
Wysłany: Czw 22 Maj, 2014
TomPL2 mam na sys Belle ktory tez nie jest juz rozwijany od poczatku roku
WojciechW zgadza sie ale kupowanie kompaktu tylko po to by wiekszosc czasu lezal tez sie mija z celem prawda.
Dlatego decyzja czy warto jednak zainwestować w smartfon zależy od tego na ile często się chce te zdjęcia robić i na ile potrzebujemy zooma, którego w smartfonach zasadniczo nie ma, tzn. jest okupiony przeważnie jakością.
Jeszcze tak dla ustalenia uwagi, tutaj masz przykład pstryka z iPhona 5s w ostrym słońcu, gdzie zwykle jest najwięcej problemu. Surowy JPG z aparatu a potem przesłodzona obróbka w aparacie (program Snapseed):
iPhone 5s
iPhone 5s + Snapseed
Tu masz jeszcze przykład postępu w jakości i dynamice na przykładzie iP 4, 4s i 5s:
Dość ostre słońce i cienie:
iPhone 4
iPhone 4s
iPhone 5s
Bardzo ostre słońce wpadające do kuchni, duże problemy z dynamiką:
iPhone 4
iPhone 4s
iPhone 5s
Ta sama scena ale zza chmurki, czyli bez ostrych cieni, niestety tylko 4 i 5s. iPhone 4s załapał się na promyk słońca i nie da się porównać. Tak przy okazji zdjęcie z 4 jest poruszone, ale zostawiłem dlatego, że w tych samych warunkach 4 robił znacznie częściej poruszone zdjęcia niż pozostałe aparaty, a wyzwalałem je prawie jednocześnie, przymocowane wszytkie do metalowej linijki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9