Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Na rynku widzę sporo adapterów z M42 na Pentax PK, ale zastanawiam się jaki najlepiej było by zamontować.
czy
Spodziewam się, że pierwszy montuje się raz na stałe, a drugi podobnie jak przy Canonie, można sobie dowolnie zdejmować lub tylko wykręcać obiektyw kiedy tego trzeba. Wolał bym się ograniczyć do jednego adaptera, ale nie koniecznie. Czy w przypadku tego drugiego, nie stracę ostrzenia do nieskończoności? W Canonie problemów nie było, a jak jest z Pentaxem?
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 19 Maj, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Czy w przypadku tego drugiego, nie stracę ostrzenia do nieskończoności? W Canonie problemów nie było, a jak jest z Pentaxem?
hmm, dlaczego miałbyś stracić?
Pentax jest w temacie adaptowania obcych obiektywów chyba najlepszym z możliwych rozwiązań:
ostrzenie na nieskończoność,
potwierdzenie ostrości,
stabilizacja,
pułapka ostrości (zdaje się, że zwł. w wyższych modelach).
Wojmistrz napisał/a:
Wolał bym się ograniczyć do jednego adaptera
Kup sobie kilka tanich, przykręć do nich słoiki i masz.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 19 Maj, 2014
Ja używałem głównie tego pierwszego - z ostrzeniem nie było problemów , sprężynka zapobiegała samoczynnemu odkręcaniu, do demontażu z korpusu służy specjalny kluczyk, odblokowujący sprężynkę. Miałem jeszcze jeden - ale inny niż pokazane - zamocowany na stałe do jednego z obiektywów, ostrzył na nieskończoność. Ale nie miał takiego ogromnego kołnierza. W tym drugim sądzę że ostrzenie na nieskończoność pewnie będzie ale tylko przy szerokich kątach , przy dłuższych ogniskowych jednak może być problem - ten milimetr kołnierza to jednak sporo - niezależnie od korpusu.
Pentaxa dopiero poznaję, a wiem, że Nikony mają problemy z adapterami. W Canonie ten 1mm blachy nie miał różnicy i spodziewam się, że podobnie jest w Pentaxie, ale dopytać zawsze warto.
[ Dodano: Pon 19 Maj, 2014 11:04 ] AndrzejM.Makuch, znaczy trzeba dodatkową blachę ze sobą nosić przy tym pierwszym?
Pentax ma dokładnie taki sam register (flange focal distance) co M42, stąd jeśli ma być założona przejściówka to pojawiają się problemy albo potrzebna jest taka przejściówka zakładana na stałe, co jest upierdliwe, jeśli nie korzysta się tylko i wyłącznie z pleśniaków.
I tak właśnie po raz kolejny okazuje się, że pomimo narzekania na Canona i peanów na cześć Pentaksa, w praktyce jest podobnie jak wszędzie, że są pewne niuanse i problemy, które trzeba pokonać lub polubić. Tak samo jak w C czy N.
Pentax ma dokładnie taki sam register (flange focal distance) co M42, stąd jeśli ma być założona przejściówka to pojawiają się problemy albo potrzebna jest taka przejściówka zakładana na stałe, co jest upierdliwe, jeśli nie korzysta się tylko i wyłącznie z pleśniaków.
No patrz...
dzięki!
komor napisał/a:
I tak właśnie po raz kolejny okazuje się, że pomimo narzekania na Canona i peanów na cześć Pentaksa, w praktyce jest podobnie jak wszędzie, że są pewne niuanse i problemy, które trzeba pokonać lub polubić. Tak samo jak w C czy N.
Teraz się dopatrzyłem, że ten pierwszy adapter montuje się do korpusu i dokręca obiektywy, a nie tak, jak miałem w przypadku Canona, gdzie adaptery nakręcało się na obiektyw i dokręcało śrubkami. Kupuję pierwszy. Dzięki wszystkim za pomoc.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 19 Maj, 2014
komor napisał/a:
jeśli ma być założona przejściówka to pojawiają się problemy albo potrzebna jest taka przejściówka zakładana na stałe,
Skąd taki pomysł???? Na stałe? BZDURA! Tylko trzeba kupić przejściówkę bez kołnierza i tyle - no , jak komuś niewygodnie ją wykręcać - to polecam zakup tylu przejściówek, ile obiektywów M-42 i mocne ich wkręcenie w przejściówkę - oczywiście taką bez blaszki zabezpieczającej. Masz wtedy wszystkie z bagnetami i szybką wymianę słoików.
A jak ktoś ma dużo optyki z gwintem - to rzeczywiście może kupić tylko tę jedną z zabezpieczeniem i zakładać wkręcając. Można od niego blaszkę blokady odkręcić - wtedy schodzi z obiektywem.
W Canonie miałem z kołnierzem i śrubkami. Na kilku co lepszych szkiełkach założyłem na stałe, ale tak samo nie było problemu - nie wkręcać śrubek, tylko wykręcać obiektywy. Miało to swój spory minus, bo niezabezpieczony śrubką obiektyw, potrafił się przekręcać podczas zmiany przysłony. Do tego adaptera bez kołnierza, dostałem filmik instruktażowy, gdzie zwracają uwagę, aby po zamontowaniu do korpusu był idealnie płasko z bagnetem PK. Przyślą, to będę wiedział co dalej. Ważne, że nie zrobiłem błędu i nie kupiłem z kołnierzem.
Z kołnierzem i śrubkami na Canonie?
Co to za wynalazki?
Akurat trochę szkieł m42/p-six przewaliłem na Canonie i zawsze to był zwykły adapter z dandalionem, czasem bez.
Ale żeby jakieś problemy przy tym były?
Czasem Pentax na Canonie, też zero problemów, poza szczegłółem, że pk/eos był trochę luźny.
Też nie słyszałem o takich adapterach ze śrubkami, ale skoro M42 ma wkręcany gwint to pomysł ze śrubką nie jest wcale taki głupi. Tak czy owak do wygodnej pracy najlepiej byłoby mieć adapter na każdym używanym szkle M42.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10