Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór między RX100 a LX7...
Autor Wiadomość
fireman82 
Uczestnik

Wysłany: Wto 06 Maj, 2014   Wybór między RX100 a LX7...

Witam

Waham się już tylko między tymi dwoma aparatami Panas LX7 i Sony RX100. Niech ktoś kto miał te aparaty napisze, czy warto dopłacić do RX100? czy jest duża różnica w fotkach i filmach tych dwóch aparatów? czy lepiej jaśniejszy obiektyw (LX7), czy większa matryca (RX100), który będzie miał mniej "szumów" Podpowiedzcie...

Reklama

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 09 Maj, 2014   

Mam LX7 i z wielu powodów na RX100 bym go nie zamienił.
Większa matryca idzie w gwizdek przy tak ciemnej optyce.

Poza tym RX100 nie ma 24 mm a to ważne w kompakcie z niewymienną optyką - bardzo ważne.

W dobrym świetle w tele RX100 będzie miał przewagę przy dużych wydrukach bo ma 20 MP, w zakresie wide też bo tu różnica światła jest niewielka no ale dochodzą kwestie ostrości optyki - LX7 jest ostry na całym kadrze a RX100 tylko w centrum.
Poza ty szybkość i dokładność AF, podpinanie akcesoriów, wszystko trzeba wziać pod uwagę i wypunktować pod kątem własnych potrzeb.
Ze względu na krotność zoom i WBUDOWANY wizjer zastanowiłbym się też nad Nikonem P7800 lub Olympusem Stylus 1 - 28-300 stałe F2,8 wizjer - świetny sprzęt!
Szkoda tylko że nie mają 24 mm i multi aspect.....

fireman82 
Uczestnik

Wysłany: Pią 09 Maj, 2014   

Chris62 napisał/a:
Mam LX7 i z wielu powodów na RX100 bym go nie zamienił.
Większa matryca idzie w gwizdek przy tak ciemnej optyce.

Poza tym RX100 nie ma 24 mm a to ważne w kompakcie z niewymienną optyką - bardzo ważne.

W dobrym świetle w tele RX100 będzie miał przewagę przy dużych wydrukach bo ma 20 MP, w zakresie wide też bo tu różnica światła jest niewielka no ale dochodzą kwestie ostrości optyki - LX7 jest ostry na całym kadrze a RX100 tylko w centrum.
Poza ty szybkość i dokładność AF, podpinanie akcesoriów, wszystko trzeba wziać pod uwagę i wypunktować pod kątem własnych potrzeb.
Ze względu na krotność zoom i WBUDOWANY wizjer zastanowiłbym się też nad Nikonem P7800 lub Olympusem Stylus 1 - 28-300 stałe F2,8 wizjer - świetny sprzęt!
Szkoda tylko że nie mają 24 mm i multi aspect.....

A jak wychodzą zdjęcia z flashem robione np. w mieszkaniu przy sztucznym żarówkowym oświetleniu? duże szumy?

martinezzg 
Nowy

Wysłany: Pon 12 Maj, 2014   

własnie - ogólnie w wiekszości tematów widze ze kolega chris baaardzo dobrze wypowiada się o lx 7 - pytanie poprzenika - jak szumy przy większym iso tzn pow 400? i pytanie najważniejsze dla mnie bo tylko w sumie to mnie powstrzymuje przed zakupem lx7 na rzecz rx100
http://www.optyczne.pl/19...brazu_JPEG.html
tutaj obrazek z lx7 jest tragicznie "rozmyty"nawet w porównianiu do lx5 jest koszmar - jak się to ma w rzeczywistości - czy aż tak program odszumia ze detale idą w daleką dal :) ?

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 13 Maj, 2014   

martinezzg napisał/a:
własnie - ogólnie w wiekszości tematów widze ze kolega chris baaardzo dobrze wypowiada się o lx 7 - pytanie poprzenika - jak szumy przy większym iso tzn pow 400? i pytanie najważniejsze dla mnie bo tylko w sumie to mnie powstrzymuje przed zakupem lx7 na rzecz rx100
http://www.optyczne.pl/19...brazu_JPEG.html
tutaj obrazek z lx7 jest tragicznie "rozmyty"nawet w porównianiu do lx5 jest koszmar - jak się to ma w rzeczywistości - czy aż tak program odszumia ze detale idą w daleką dal :) ?

Szumy powyżej ISO 400? Nie ma bo LX7 w praktyce nigdy nie wychodzi poza ISO 400.
Dla nauki zrobiłem parę sampli w naprawdę trudnym świetle i zamieściłęm sampelek ISO 1000 w wątku o LX7. W praktyce jednak nigdy takiego ISO nie użyłem bo niby jak?
Kiedy ruchu nie mrozisz dajesz ISO 80 i długi czas.
Kiedy mrozisz i tak by było za ciemno nawet dla topowych puszek reporterskich.
Wtedy używa sie flasha po to w końcu je robią.

O obrazku z testu nawet mi nie mów- nie kupiłbym tego aparatu na tej podstawie.

Proponuję wycieczkę do sklepu i samodzielne przetestowanie aczkolwiek powiem że LX7 wymaga nieco czasu do opanowania bo naprawdę ma mocno rozbudowane opcje jakości zdjęć pod każdym względem - kolorystyka, ostrość, HDR, optymalna przysłona do ogniskowej poziom odszumiania, inteligentne wyostrzanie, tonacja balansu bieli i wiele innych funkcji które są tylko w profesjonalnym sprzęcie..

CO ważne tak jasna optyka wymaga w silnym świetle ultra krótkich czasów migawki niedostępnych dla centralnych migawek i tu mamy wbudowany filtr ND który pzowal użyc dłuższego czasu nawet na pełnym otworze kiedy np chcemy zmniejszyć GO.
Wiele aparatów tego nie ma a ten filtr ND w LX7 moze działać w trybia automatycznym włącza się w wyłącza w zależności od wybranej opcji - pełny otór lyb optymalna przysłona - rewelacyjjne rozwiazanie.
Wykonasz jakieś ustawienia możesz apisać w pamięci C i przywołąć kiedy trzeba masz 4 pamięci do dyspozycji. Wystarczy np zapisac opcję optymalna przysłona, pełna przysłona,
maksymalny czas migawki np dla sportowych ujęć i coś tam jeszcze i praktycznie potem używać programów C1-C4 w 90 %.
Ostawieni apamiętają wszystko nawet wybrany punkt AF kolory, balans bieli itd.

Mi to zajęło około pół roku zanim ustaliłem optymalne parametry dla jpg.
Na szczęście jest też RAW który w Lightroomie daje świetne efekty i można po zrobieniu zdjęcia się bawić.
Najważniejsza jest szybkość i precyzja AF tu jest naprawdę dobrze.
Hitem jest użyteczne 24/f1,4 w muzeach kościołąch itp rewelka.

Oczywiście jest to matryca 10 MP więc do wysokiej jakości wydruków max A3.
Jak potrzebujesz więcej kup sobie bezlusterkowca Samsunga NX matryca DX 20 MP za podobną kasę.Jakościowo zmiażdży każdy kompakt zwłaszcza jak dopniesz płaską stałeczkę 30/F2 - bonus dosyć dobra kontrola głębi ostrości.
Nie będziesz miał jednak takiego macro, zooma i takiego filmowania.

Samsung oferuje też elektryczny maleńki zoomik 16-50/F3,5-F5,6 dzięki niemu aparat z dużą matrycą będzie też i mały.
Korpus NX można śmiało używać do ISO 3200.

[ Dodano: Wto 13 Maj, 2014 11:21 ]
fireman82 napisał/a:

A jak wychodzą zdjęcia z flashem robione np. w mieszkaniu przy sztucznym żarówkowym oświetleniu? duże szumy?

Flasha włączasz po to aby szumów nie było jego światło to gwarantuje.
Bez flasha przy ząrówkowym świetle jest bardzo dobrze - matryca ma technologię CMOS BSI - dzięki czemu zbiera więcej światła niż standardowa matryca tej wielkości.
Może stąd wynikać wrazenie jakby jaśniejszych zdjęć zdjęć niż z innych matryc ale to można łątwo skompensować. Gorzej jak zdjęcia wychodzą za ciemne wtedy przy rozjaśnianiu może wyjść szum zwłaszcza w cieniach.
Jasna optyka umożliwia niskie ISO i krótkie czasy migawki na tyle aby nie poruszyć zdjęcia
Świetnie dział stabilzacja optyczna - wątku LX7 możesz obejrzeć sampelki nocne z ręki jakie zrobiłem zaraz po zakupie aparatu.
Biorę to maleństwo w kieszeń na rowerek i zawsze mogę sie gdzieś zatrzymać i coś pstryknąć w każdych warunkach.
W pomieszczeniach ważny jest szeroki kąt żeby więcej objąć.
Z uwagi na różne światło radzę używać RAW w takich warunkach bo np. balans bieli każdego aparatu może sobie nie poradzić adekwatnie do naszego gustu.

Zdjecia użytkowników z LX7 szukajcie na przykłąd na stronie Flicr - wpiszesz lx7 w okienku i wyświetli ci foty z tego aparatu i często w pełnej rozdzielczości.
Jest mnóstwo testów np Steve digam, photography blog, dpreview i bardzo obszerny pełny test na immaging resource z bezpośrednią porównywarką zdjęć.

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Wto 13 Maj, 2014   

Chris62 napisał/a:

Szumy powyżej ISO 400? Nie ma bo LX7 w praktyce nigdy nie wychodzi poza ISO 400.
Dla nauki zrobiłem parę sampli w naprawdę trudnym świetle i zamieściłęm sampelek ISO 1000 w wątku o LX7. W praktyce jednak nigdy takiego ISO nie użyłem bo niby jak?
Kiedy ruchu nie mrozisz dajesz ISO 80 i długi czas.
Kiedy mrozisz i tak by było za ciemno nawet dla topowych puszek reporterskich.
Wtedy używa sie flasha po to w końcu je robią

A nie po to, by zrobić jaśniej? :wink:

fireman82 
Uczestnik

Wysłany: Nie 18 Maj, 2014   

Wybór i zakup dokonany.... padło na Panasonic LX7. Już troszkę się pobawiłem, poustawiałem i powiem.... JESTEM MEGA ZADOWOLONY! :mrgreen: Aha, jeszcze jedno, jasność obiektywu powala. Dzięki wszystkim, którzy pomagali w wyborze. Pozdrawiam :grin:

LEX 
Bywalec

Napisz kolego na ile zdjęć starczy ci w pełni naładowany akumulator ?

fireman82 
Uczestnik

LEX napisał/a:

Chętnie ci odpiszę ale to trzeba cykać, cykać, cykać.... a ja na razie to więcej się bawiłem ustawieniami, filmami, itd. Jak sprawdzę na ile wystarcza przy samych zdjęciach to odpiszę.

zibis5 
Nowy

Też się zastanawiam nad nim, napisz proszę jak się sprawdza w filmowaniu, przejedź z bliższego planu na dalszy i zobacz jak sobie radzi autofokus, sprawdź czy na nagraniu słychać jakieś przydźwięki od aparatu.

fireman82 
Uczestnik

zibis5 napisał/a:
Też się zastanawiam nad nim, napisz proszę jak się sprawdza w filmowaniu, przejedź z bliższego planu na dalszy i zobacz jak sobie radzi autofokus, sprawdź czy na nagraniu słychać jakieś przydźwięki od aparatu.

Jeśli chodzi o nagrywanie filmów to powiem ci, że Lx7 to bardziej jest kamera z funkcją zdjęć :lol: Filmy w tym aparacie wychodzą naprawdę super, w każdych warunkach, ciemnych i jasnych.
Jeśli chodzi o autofokus podczas filmowania to bardzo szybko ostrzy z bliskiego planu na daleki. Zobacz sobie na stronie "cameralabs" jak ten aparat wyostrza od filiżanki kawy do regału w barze i z powrotem. W porównaniu z innymi kompaktami w tej klasie wypada chyba najlepiej.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

fireman82 napisał/a:
Już troszkę się pobawiłem, poustawiałem i powiem.... JESTEM MEGA ZADOWOLONY!

I oto chodzi!

Gratulacje!

LEX 
Bywalec

Wysłany: Pon 19 Maj, 2014   

fireman82 napisał/a:
LEX napisał/a:

Chętnie ci odpiszę ale to trzeba cykać, cykać, cykać.... a ja na razie to więcej się bawiłem ustawieniami, filmami, itd. Jak sprawdzę na ile wystarcza przy samych zdjęciach to odpiszę.

Chociaż przy tej zabawie na ile oceniasz czas akumulatorka +/- ?

zibis5 napisał/a:

Też kupiłem niedawno.
Filmy żyleta a podłącz przez hdmi do tv to ci szczena opadnie,gdyby nie duży zoom w kamerach to nie od jednej kręci lepsze filmy.Przy filmowaniu chodzi cichutko,traktor dopiero jest w xz-2.

fireman82 
Uczestnik

LEX napisał/a:
Chociaż przy tej zabawie na ile oceniasz czas akumulatorka +/- ?
Bateria, w moim odczuciu dłużej trzyma niż w TZ35, który miałem, tam szybciej padła, może przez dłuższy zoom, którego napęd więcej pożera energii.

zibis5 napisał/a:

Też kupiłem niedawno.
Filmy żyleta a podłącz przez hdmi do tv to ci szczena opadnie,gdyby nie duży zoom w kamerach to nie od jednej kręci lepsze filmy.Przy filmowaniu chodzi cichutko,traktor dopiero jest w xz-2.[/quote]

Wiem, że żyleta bo ja wkładam bezpośrednio do telewizora kartę SD z aparatu z i widać kryształ obraz :mrgreen:

LEX 
Bywalec

ok dzięki jak go ogarniesz to napisz coś więcej.

Odpowiedz do tematu