Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Filmy żyleta a podłącz przez hdmi do tv to ci szczena opadnie,gdyby nie duży zoom w kamerach to nie od jednej kręci lepsze filmy.Przy filmowaniu chodzi cichutko,traktor dopiero jest w xz-2.
Sprawdź prosze jeszcze autofokus przejeżdżając z bliskiego planu na daleki i odwrotnie, jak szybko się dostraja? Zobacz to no TV jak szybko AF się dostroił.
LEX dzieki za linki, widać że LX7 radzi sobie nieźle, jedyne co mi brakuje to za mały zakres ogniskowych, przydałby się przynajmniej do 120mm (ekwiwalent)
Druga sprawa - optyczni w teście piszą coś takiego:
Cytat:
Optyka
Cieszy przede wszystkim jasny obiektyw o rozsądnym zakresie zoomu. Niestety, biorąc pod uwagę parametry, nie otrzymujemy jakości, którą taka konstrukcja powinna oferować. Na tym polu nie jest najlepiej. Rozdzielczość matrycy nie jest wykorzystana w 100%. Do tego dochodzi silna dystorsja i astygmatyzm na krótkiej ogniskowej przy mocno otwartej przysłonie. Korekcja tych wad odbija się na jakości plików JPEG (zwłaszcza na brzegach), które pod tym względem nie zachwycają. Wróćmy na chwilę do przykładu zdjęcia makro i spójrzmy, co się dzieje w rogach kadru - brak ostrości jest widoczny nawet w miniaturce. Pozytywnie musimy się wypowiedzieć o kontrolowaniu komy czy winietowania - te wady nie są w widoczne ani w plikach RAW, ani tym bardziej w formacie JPEG.
Czytałem to przed kupnem jak i wiele stron przeglądałem i nigdy do ładu nie dojdziesz z żadnym aparatem,każdy ma plusy i minusy a te akurat schodzą na dalszy plan nawet nie zauważysz tego w codziennym użytkowaniu mając tylko jeden aparat przy dupie a nie kilka na ekranie monitora.Dziwi mnie fakt że w testach na zagranicznych stronach lepiej się wypowiadają o tym aparacie niż na Polskich,mało tego rządzi u nas handel aktywny faworyzując drugi produkt itd. i nie wszystkie testy piszą prawdę o czym sam się przekonałem gdy poznałem lepiej ten aparat.Najprościej mówiąc wybrać się do sklepu zrobić na swoją kartę kilka zdjęć czy film do porównania i samemu się przekonać.Wybrałem LX7 i jestem zadowolony to jest najważniejsze a chciałem kupić lustrzankę,nie żałuję.
Ja się zastanawiam jeszcze nad bezlusterkowcem, ale raz to kitowe obiektywy w nich są dość ciemne, a dwa to regulacje ogniskowej mają na obiektywach, także filmowanie ze zbliżeniami raczej ciężko byłoby wykonać bez poruszeń obrazu. Także chyba też się zdecyduję na tego Panasa.
Zastanawiałem sie jeszcze nad Nikon 7700 lub 7800 bo ma więszy zakres ogniskowych, ale strasznie głośno tam pracuje zoom, wszystko słychać na nagraniach.
Ja się zastanawiam jeszcze nad bezlusterkowcem, ale raz to kitowe obiektywy w nich są dość ciemne, a dwa to regulacje ogniskowej mają na obiektywach, także filmowanie ze zbliżeniami raczej ciężko byłoby wykonać bez poruszeń obrazu. Także chyba też się zdecyduję na tego Panasa.
Zastanawiałem sie jeszcze nad Nikon 7700 lub 7800 bo ma więszy zakres ogniskowych, ale strasznie głośno tam pracuje zoom, wszystko słychać na nagraniach.
Miałem identyczne rozterki, długo zastanawialem się, na koniec już tylko między Sony RX100 a Panasonic LX7, wziąłem Panasa ze względu na szerszy kąt, jaśniejszy obiektyw, jakość video. Nie zawiodłem się, polecam szczerze
LEX dzieki za linki, widać że LX7 radzi sobie nieźle, jedyne co mi brakuje to za mały zakres ogniskowych, przydałby się przynajmniej do 120mm (ekwiwalent)
Jest, tyle że z jakością 7 MP - ekwiwalent 180 mm w tele - do filmów jak najbardziej użyteczny.
Trzeba w menu włączyć Intelligent zoom.
Do zdjeć polecam też krokowy zoom szybciej zoomuje i przeskakuje od razu na typowe ekwiwalenty pomijając pośrednie wartości.
Mamy wtedy 24,28,35,50,70,90,135,180 mm
Przy filmowaniu zoomuje płynnie tak czy inaczej wiec ta opcj anie zakłoca zoomowania w filmie.
Dzieki Chris za info. A jak oceniacie jakość zdjęć z tego aparatu, bo w filmowaniu podobno się sprawdza, a jak jeśli chodzi o zdjęcia? Porównywaliście go z jakimiś innymi kompaktami w podobnej cenie?
Wysłany: Nie 22 Cze, 2014 sony rx100 czy panasonic lx7
Witam. Bylem już zdecydowany na zakup lx7, ale niepotrzebnie zacząłem więcej czytać i mam już niesamowity mętlik w głowie. Początkowo miałem zamiar wydać na aparat 700zł teraz chcę wydać 1430 na lumixa, ale zastanawiam się czy warto dołożyć do rx100 który kosztuje 1800. Te parę stówek mnie nie zbawi, jeśli zdjęcia będą jeszcze ładniejsze. Większość zdjęć będzie robiona z automatycznych ustawień. Pozdrawiam
Do tego bym jeszcze "dorzucił" Canona 100d w tej cenie , lub Sony nex 3n za 1300zł , w obu przypadkach jakość jeszcze lepsza . W tej chwili to problem jest jeszcze większy bo ceny poszczególnych klas się zazębiają . 1800zł za kompakt wydaje mi się sporo .
Zależy mi na małym aparacie i na dobrych jakościowo zdjęciach. Dlatego zdecydowałem się kupić drogi kompakt. Mógłbym za to już kupić jakaś lustrzankę na pewno lepiej sobie radzi ale nie chce dużego aparatu. Zaproponowany Canon 100d odpada bo jest za duży, nie zmieści się do kieszeni. Nex 3n ma moja siostra i stwierdzam, że jest niewygodny w użytkowaniu. A zdjęcia na automacie są bez szału. A filmiki nie wiem, bo nei robiłem. Wyczytałem Lx7 robi piękne filmy a to jest dla mnie ważne.
W pewnym sensie odpowiedziałeś sobie sam na pytanie , w Sony masz najlepszy stosunek jakości do wielkości . Na plus dla LX7 możemy zaliczyć szerszy kąt i "jasną" optykę , lecz generalnie czym większa matryca tym lepiej .
Znalazłem rx100 za 1629zl, różnica pomiędzy lx7 wynosi "tylko" 200zł. Lx7 robi piękne filmy, ale mam wrażenie ze sony ustawia się pod zdjęcia lepiej w dzień panasonic wieczorem. Nie wiem co wybrać, z samochodem nie miałem takiego problemu z aparatem
Przy okazji powiedźcie mi jaką kartę pamięci kupić. Jaka szybkość i firma co będzie wszystko ok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 14