Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ale w sumie przyszła mi do głowy jeszcze koncepcja z Tokiną 50-135 właśnie
A może Tokiną 11-16/2.8?
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 30 Cze, 2008
wiecie co panowie? napisałbym co ja rzeczywiście o tym zapytaniu i decyzjach klienta myslę , ale mi się nie chce, i dostałbym bana za słownictwo
na dzisiaj koniec dobroci - idę spać.
Przez dwa lata fociłem sobie DSC-H5. I nie powiem, jak na kompakta zdjecia byly całkiem, całkiem. Nawet teraz jak porównuję sobie je do niektórych z d300 to uważam je za lepsze (przynajmniej z daleka)
Po pewnym czasie H5 zaczęła mnie ograniczać. Nie mogłem sobie pozwolić na zwiększenie ISO powyżej bazowego (80) bo szumy odbierały radość życia. Jedno wyjście - lustrzanka. Najpiejrw Canon 40D a obecnie to co w stopie. I powiem tak. Jak się ma doświadczenie - zdjęcia wychodzą super, nie ma się go - można się nieźle zniechęcić. Podam przyład. Strzelamy sobie na przykład portrecik. Mamy stałkę i ustawiamy ją na przesłonę 1.8 i co się dzieje? Ano - ustawiamy ostrość - ostrość z reguły ustawia się na wzrok - no to kierujemy nasz obiektyw na oko modela i po powrocie do domu sprawdzmy co nam wyszło i okazuje się że na jednym zdjęciu super, na drugim "mydło". Jak do tego doszło? Przy tej przesłonie wystarczy że model ma okulary i ostrość ustawi się na ramkę i d* twarz jest nieostra. Trzeba tu dokładności której w kompaktach nie trzeba bo na przykład pole autofokusa jest większe i nie potrzeba takiej precyzji w ustawianiu.
Co do wyboru d300 czy a700 powiem tak - d300 a jesli jesteś przyzwyczajony do strzelania z ekraniku to albo A300 albo A350 ze wskazaniem na ten pierwszy. LV w tych sony jest doprowadzony do perfekcji i jest w pełni użyteczny, czego nie można napisać o tych zainstalowanych w nawet wysokich modelach Canona i Nikona.
Obsługa aparatu jest trywialna, nawet takiego d300 - wystarczy trochę się znać, przysiedzieć przy instrukcji i przelecieć całe menu i sprawa załatwiona. Jednak przede wszystkim poznać teroię fotografii. bez tego ani rusz.
MichalP w kompaktach jest bardzo duża głębia ostrości ze względu na bardzo małą rzeczywistą ogniskową obiektywu. Dlatego zdjęcia wydają się ostrzejsze. Ale za to przeważnie mamy więcej widocznych innych wad takiej optyki dlatego generalnie foty z lustra są lepsze.
Wysłany: Pon 30 Cze, 2008
Ja mam pytanie, czy ktoś używał tego nikkora 18-200VR czy wszyscy pisza tak z domysłu, że nie może być dobrze. A ja Wam powiem, że mnie to szkiełko korciło i korci bo jest alternatywą na sytuacje, kiedy nie chce się walizki z obiektywami ciągać. I uważam, że jeśli jest tak dobre jak test optycznych to pokazał, to fajnie mieć takie szkiełko niezależnie od innych, nawet jeśli ma się w stajni inne po kilka czy kilkanaście patyków. I może wcale niegłupio kupić je sobie na początek i zaczynać przygodę od pełnego pokrycia w zakresie ogniskowych 27-300 ze stabilizacją, a kiedy się już uzupełni szklarnię mieć zawsze back-up i uniwersalne szkło na wypady...
A ja też myślałem o tym szkiełku. Właśnie mnie to korciło, żeby mieć jeden obiektyw. Nawet go zamówiłem, ale ponieważ sklep się ociągał z realizacją zamówiłem w innym 70-300VR. Jeszcze tylko zoom podstawowy albo jakąś dobrą szeroką stałkę i styknie.
mnichu - co do kwestii teoria-praktyka najlepiej mieć je obie
Ja wspomnianym Nikkorem 18-200 bawiłem się z D200 kolegi podczas pobytu w Tatrach. Powiem szczerze że do takich zastosowań ten obiektyw jest super. W górach raczej nie potrzeba większej ogniskowej niż 200 mm a brak konieczności noszenia drugiego szkła tele jest bardzo wygodna. Kolega ma normalnie inne szkła ale w góry bierze tylko te. Wraz z body mieści się to w torbie Lowepro typu Topload Zoom, przytroczonej do paska plecaka. Trochę irytującą sprawą w szkle za prawie 2000 zł jest jednak wysuwający się samoczynnie tubus ale da się z tym żyć.
wiecie co panowie? napisałbym co ja rzeczywiście o tym zapytaniu i decyzjach klienta myslę , ale mi się nie chce, i dostałbym bana za słownictwo
na dzisiaj koniec dobroci - idę spać.
...nie ma co tłamsić tego w sobie
Powiem ci że mam doświadczenie ale w innej dziedzinie , i jak czytam to jakie kretynizmy wypisują "mega spamerzy" ,ci pseudo znawcy a przynajmniej po ilości postów na forum , to aż...aż żal patrzeć jak ich miernota wychodzi w praktyce...jak bełkotem starają się nadrobić umiejętności
Praktyka ,umiejętności to jedna sprawa,doradzić to zdecydowanie juz trudniej aaaa...a dla takiego co już ma trudności ze zrozumieniem prostych kilku zdań w języku ojczystym ...
Niestety takie "zalety" mają fora internetowe że gamoń ma do nich dostęp
Na szczęście są też i tacy na forum którzy mimo tych idiotyzmów starają sie pomóc.
Jak chcesz z kompaktu przesiasc sie na D300 a nie fotografowales nigdy lustrem analogowym. Jestes amatorem- znaczy nie rozumiesz tych wszystkich cyferek na wyswietlaczu: iso, 1/125 2,8 itp? Jesli tak to kupujac D300 przez rok mozesz niezrobic zdjecia ktore bedzie mialo dobra ekspozycje. Migawka ci sie skonczy zanim do wszystkiego dojdziesz Mam cala mase znajomych pokupowali sobie D 80 400D i takie tam- do dzisiaj szlag ich trafia. Zeby focic np.D300 trzeba duzo teori zakuc juz nie mowie o obsludze samego aparatu-licz sie z tym bo mozesz sie bardzo szybko zniechecic. Lustrem jest o wiele trudniej strzelic zdjecie by bylo ok niz kompaktem.
Kompletnie się z Tobą nie zgodzę. Wystarczą dwa tygodnie żeby wstępnie ogarnąć zależności ,które wpływają na kompozycję. Reszty można się nauczyć w między czasie.
Dominika napisał/a:
Lustrem jest o wiele trudniej strzelic zdjecie by bylo ok niz kompaktem.
Z tym też się nie zgadzam.Na jakiej podstawie tak uważasz?
k1caj_ns ma racje Poza tym nawet lustra mają automatykę programową. Sam sobie pluje teraz w brode, której nie mam , że kupiłem na początku kompakt a nie jakieś podstawowe proste lustro Nauka i ogarnięcie podstawowych funkcji i technik też przychodzi łatwo jeśli ktoś to lubi i chce się rozwijać
...oprócz zegarków fascynuje mnie fotografia ,nie nudzi mnie "grzebanie" przy aparacie wręcz przeciwnie ,magia dobrego zdjęcia dodatkowo pogłębia chęć robienia fotek
Jedynie chciałem dobrać na początek ze dwa szkła
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9