Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 10 Sty, 2014
Generalnie odnoszę wrażenie, że większość zachwyca się samym faktem, że nie ma obiektywu, natomiast lwia większość zdjęć wykonanych tą techniką wygląda właśnie tak, jakby były zrobione telefonem (np. moim k770i - głębię ostrości też ma od zera do nieskończoności i podobną rozdzielczość). Inaczej mówiąc zdjęcia te maja pewien walor o ile się wie i uważa za coś specjalnego, że powstały w aparacie otworkowym. Bez tej wiedzy są to (w lwiej większości) kiepskie technicznie zdjęcia, które zostałyby faktycznie obśmiane, gdyby ktoś je "incognito" wrzucił do wątków tematycznych.
To co ma otworek - to znaczy pole widzenia, brak zniekształceń perspektywy (o ile materiał światłoczuły jest płaski) i stałą ostrość "od zera" jest praktycznie niewykorzystywane przez (większość) fanów tej fotografii - a jeśli to poprzez postawienie aparatu na chodniku (żeby było widać, że ostrzy od zera).
Witam, zacząłem trochę się bawić w fotografię otworkową, fajna rzecz, widzę że forum żyje więc dorzucę coś mojej "produkcji". To błona ORWO 6x6, "skanowana" cyfrówką.
21.
otworek-most.jpg
Plik ściągnięto 7251 raz(y) 143,29 KB
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 26 Mar, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Witam, zacząłem trochę się bawić w fotografię otworkową, fajna rzecz, widzę że forum żyje więc dorzucę coś mojej "produkcji". To błona ORWO 6x6, "skanowana" cyfrówką.
Spróbuj na papierze z tą samą dziurką. Pinhole lubi duże formaty.
Cobalt, może popróbuję z papierem, jeśli chodzi o papier, to myślałem o solarigrafii, ale nie mogę się zebrać. Dzięki za radę.
Jeszcze coś dorzucę ze swoich otworków.
23.
wędkarz.jpg to jeszcze z zeszłego roku
Plik ściągnięto 7168 raz(y) 129,49 KB
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 22 Maj, 2014, w całości zmieniany 1 raz
[ Dodano: Pon 21 Kwi, 2014 07:48 ] Czym jest Światowy Dzień Fotografii Otworkowej?
Jest to międzynarodowa impreza zorganizowana w celu promowania sztuki fotografii otworkowej.
W ten szczególny dzień, chcielibyśmy zachęcić wszystkich
- aby oderwali się na chwilę od naszego zmechanizowanego świata i wzięli udział w prostym akcie tworzenia fotografii otworkowej.
- aby podzielili się swoją wizją i pomogli zapoznać innych z niezwykłym pięknem tej historycznej techniki fotograficznej.
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 22 Maj, 2014, w całości zmieniany 1 raz
staryman, pilnuj numeracji, bo się przez Ciebie koledzy pogubili. Poprawiłem. Swoją drogą 26. wygląda tak, że spokojnie możnaby przekonywać, że to stare przedwojenne zdjęcie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 19