Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
D90 czy jednak cos nowszego ??
Autor Wiadomość
z3d
[Usunięty]

Wysłany: Sro 28 Maj, 2014   D90 czy jednak cos nowszego ??

Witam serdecznie,
Potrzebuję bardzo waszej pomocy.
Wracam do luster, w końcu mam na to czas i ochotę :) kiedyś sprzedałem bo małe dzieci itp... itd ...
I teraz pytanie, czy w obecnych czasach opłaca się rzucać na D90 czy szukać już czegoś nowszego D5200 czy D7000???
Na zakup mam max do 3000zł.
Obiektyw jaki chciałbym na początek to 18-105 potem jakaś stałka z mocnym światłem.
Czy do D90 mogę podpiąć jakieś stare szkło które również zostanie obsłużone w pełni tzn AF, czy tak jak w przypadku nowszych aparatów muszę szukać szkieł VR??
Bardzo byłbym wdzięczny za sugestie i pomoc w wyborze.

Z góry serdecznie dziękuję :)

Reklama

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Sro 28 Maj, 2014   

Zależy co chcesz fotografować. Jak ci nie zależy na superjakości na wysokich ISO to d90 spokojnie wystarczy, zresztą nawet teraz canon sprzedaje nadal aparaty dające podobny a może nawet gorszyobrazek. Oczywiście można słuchać chóru pikselomaniaków dla których mniej niż 18Mpix to dramat, a którzy zdjęcia to głównie w sieci pokazują. Jeśli koniecznie musi być coś nowszego to raczej d7000. Po prostu lepsza ergonomia niż d5x00 i lepsze oprogramowanie matrycy. Co do obiektywu , to spacerzooma bym odpuścił, choć ponoć zacny to jednak ciemny. Różnica ceny pokrywa ci zakup jasnej stałki. Czy będzie to 35, 50, 85mm zdecyduj sam. Oczywiście do tego ostatniego trzeba nieco dopłacić ale z d90 powinno się udać. Odnośnie starej optyki - obydwa modele powinny śrubokrętowe obsłużyć. :smile:

z3d
[Usunięty]

Witam ponownie,
Dziękuję za odpowiedź, i po napisaniu postu i opuszczeniu biura już wiedziałem czego nie dodałem :) właśnie tego co będę chciał robić.
Ogólnie jestem góro i laso łazem i na tym skupię się najbardziej może jeszcze odrobina architektury, ale to wszystko. Portret i cała reszta odpada, dlatego też wybrałem spacerzooma.
Czasem nie da się podejść a chciało by się coś zdjąć (np w górach półka skalna czy ptaszek, albo fajna laska :D zachód słonca na pejzażu). Co do stałki chciałbym ją kupić w drugiej kolejności.
I teraz czy mógłbyś mi jakoś powiedzieć który z nich będzie odpowiedniejszy do czego.
Nie jestem profesjonalistą i raczej nim nie będę. Raczej podróżuję i szukam dobrych kadrów. Szkło jak na razie planuję jedno, niebawem jakaś stałka, ale na body które teraz kupię na pewno jakiś czas posiedzę.
Nie chciał bym więc kupić czegoś co albo będzie mi kompletnie niepotrzebne - w sensie na wyrost.
Aha jeszcze jedna dosyć istotna rzecz, mam dosyyyyyć duże łapy.
Który z nich ma dobry uchwyt?

Jak jest z obsługą starych szkieł przez D5x00??
Wyczytałem coś że szkła są bardzo drogie to tych aparató ponieważ trzeba kupić szkło z silnikiem do auto focusa, czy przy D90 i D7000 występuje ten sam problem?? Czy poprostu podpinam stare szkło a silnik znajduje się już w korpusie??

Mógłbys mi pokazać jakieś przykładowe stare szkło które będzie obsłużone przez D90 oraz D7000 - chodzi mi o stałkę oczywiście.

Byłbym wdzięczny za obajsnienie sprawy.

Z góry ogromne dzięki za wyrozumiałość i cierpliwość :D

Pozdro

komor 
Moderator

z3d napisał/a:
Wyczytałem coś że szkła są bardzo drogie to tych aparató ponieważ trzeba kupić szkło z silnikiem do auto focusa, czy przy D90 i D7000 występuje ten sam problem?? Czy poprostu podpinam stare szkło a silnik znajduje się już w korpusie??

Zarówno D90 jak i D7000 mają silnik AF wbudowany w korpusie, więc ze starszymi szkłami nie ma problemu. Natomiast nie jest tak, że do pozostałych (tanich) korpusów trzeba jakieś znacznie droższe szkła. Większość tego, co jest w niskim pułapie cenowym ma już własne silniki i z D3000 czy D5000 działa bez problemu.
Tak naprawdę problem jest wtedy, kiedy masz naprawdę dobre, ale stare szkła, albo chcesz tanio kupić jakieś używane graty.

z3d
[Usunięty]

@komor - dziękuję za wyjaśnienie :) teraz chwytam o co konkretniej chodzi, jednak w dalszym ciągu dylemat pozostaje.
Namierzyłem już kilka sztuk D7000 w dosyć rozsądnych cenach ok 2500zł ze szkłem 18-105 czyli to o co mi chodzi, jednak jak takie D7000 ma się do nowszysch braci D5200 D5300 w tej samej cenie.
Widamo że D7000 to modoel z wyższej półki (albo się mylę) a seria D5x00 to raczej manufaktura max.
Jednak chciałbym zapytać może bardziej bezpośrednio.
D5x00 to wychylane wyświetlacze (wygoda) filmy FullHD (bajer ale przydatny) i kupę nowego oprogramowania oraz duża matryca.
Jak podłóg tego ma się D7000, czy taki aparat jest mi potrzebny, jakim osobom był on dedykowany??
Iść w D7000 czy np w D5200 ??

P.S. Mam świadomość mojej upierdliwości :D i pytań na zasadzie która margaryna jest lepsza, jednak Wy jesteście praktykami z dużą wiedzą i obyciem, ja zaczynam znów od nowa i pieniądze które uda mi się przeznaczyć na sprzęt chciałbym wydać właściwie.

Będę wdzięczny za odpowiedzi, porady, linki .....

Pozdro

[ Dodano: Sro 28 Maj, 2014 21:48 ]
Po przeczytaniu całego mnóstwa stron testów, porad i innych pada raczej na D7000 :D jednak ostatnie pytanie z mojej strony, czy jest jakiś model będący wierną kopią D7000 jednak z odchylanym wyświetlaczem?? Lubię makro i zdjęcia z poziomu gleby np: w trawie, mech itd itp, w D7000 będzie dosyć trudno :D bo będę musiał na glebie się położyć.
Jeżeli jednak nie będzie niczego co by sprostało moim widzimisię to będzie 7k.
Pozdrawiam

siosio 
Maniak

Wysłany: Pon 02 Cze, 2014   

z3d napisał/a:
czy jest jakiś model będący wierną kopią D7000 jednak z odchylanym wyświetlaczem?? Lubię makro i zdjęcia z poziomu gleby np: w trawie, mech itd itp, w D7000 będzie dosyć trudno :D bo będę musiał na glebie się położyć.
Jeżeli jednak nie będzie niczego co by sprostało moim widzimisię to będzie 7k.
Pozdrawiam

Nie ma.

z3d
[Usunięty]

Wysłany: Pią 06 Cze, 2014   

Witam ponownie,
Dziękuję za pomoc i nakierowanie wszystkim zainteresowanym :)
Padło na D7000 oraz jak na razie 18-105. Muszę powiedzieć że takiego przeskoku z małpy jąką był NEX się nie spodziewałem.
Aparat jak na razie sprawuje się wręcz idealnie. Szkło trochę ciemne, ale w ładny dzień i na podbitym ISO rysuje doskonale.
Odwzorowanie koloru i sama plastyka zdjęcia cudna :D tym samym jestem bardzo zadowolony.
Za jakiś czas poszukam szkła 18-300 lub 70-300, chyba że jednak padnie na coś mniejszego z lepszym światłem.
Tak czy inaczej poszło około 400 klatek i zadowolenie na poziomie sufitu.

Mam jednak jedno pytanie, jak pisałem wcześniej jestem pasjonatem zdjęć nocnych. Czy do tego typu fotografii lepszy będzie pilot ( nie zamiennik tylko nikonowski) czy jednak wężyk z blokadą??
Bardzo proszę o wskazanie lepszego rozwiązania :)
Pozdrawiam Michał

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 06 Cze, 2014   

Dasz radę z wężykiem i to nie nikonowskim.

Odpowiedz do tematu