Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Myślę nad odstawieniem wreszcie przedwiecznego Sony R1 i zakupem aparatu w klasie jak wyżej.
Podstawowe zastosowanie to zaawansowany aparat podróżny z przypiętym 'na stałe' unikitem: czyli albo 18-135 albo 18-105VR. Podobny zakres mam w R1 i jest ok. Przede wszystkim krajobrazy (tu w sumie mój stary aparat nadal sprawuje się b. dobrze) , ale też architektura, wnętrza muzeów (tu staruszek R1 oczywiscie wymięka, wyżej 400ISO nie podskoczysz), fotografia nocna (jw.). W sumie gdyby można było wymienić matrycę albo chociaż wstawić stabilizację, to nie wiem, czy bym w ogóle myślał o zmianie...
Co do matrycy to zależy mi przede wszystkim na pojemności tonalnej i wysokim ISO.
W ciągu jakichś 3ch lat po zakupie miałbym zamiar zgromadzić mniej więcej następującą szklarnię:
- jakaś długa stara manualna lufa: co prawda nie mam szans na prawdziwe DO (mieszkam w niskiej Danii), ale bardzo lubię szukać po horyzoncie wież kościelnych z 30-40km itp rzeczy
- stałka 'nocna', zapewne Sigma 30/1.4
- coś do portretów
Ale w każdym razie podstawowym koniem roboczym ma być unikit i dlatego będąc już prawie zdecydowanym na K-50 wpadłem w dylemat czytając bardzo krytyczne recenzje 18-135. Wszystko mi się w tym aparacie podoba: uszczelnienia, ergonomia (tylko obracanego ekranu brakuje), pryzmat, a przede wszystkim stabilizacja w korpusie (patrz pierwsza pozycja na liście potencjalnych obiektywów). Czy ten obiektyw jest rzeczywiście znacznie gorszy od 18-105 Nikona?
Myślę też o D7000, co pozwoliłoby mi zaoszczędzić z 2000 koron, rozdzielczość nie jest mi aż tak potrzebna. Jak wygląda różnica w pojemności tonalnej między nim a 7100?
A na co konkretnie narzekali, jakość zdjęć, AF, czy wykonania (te słynne chlapanie olejem)?
D7100 ponoć z kolei się grzeje.
Dalsza analiza sytuacji dodaje mi kolejny punkt na niekorzyść Pentaxa - on nie istnieje w Danii. Tylko kity wysyłkowo, wszelkie inne rzeczy, a zwłaszcza dedykowane Sigmy czy Tamrony musiałbym ściągać z Niemiec. Serwisu też jakoś nie widzę...
Moim zdaniem pojedynek k-50 vs D7100 jest nierówny, jeśli już to K-5II* vs D7100? Uważam, że dopłata do "S" w PL jest zbyt duża, nie wiem jak u Ciebie.
Miałem w rękach K-30 (praktycznie to samo co K-50), K-5II i D7000. Mój mini ranking:
Wykonanie: K-5II = D7000 > K-30
(choć i K-30 jest naprawdę dobrze zrobiony, nie jest to tania zabawka, którą strach wziąć do ręki)
Użytkowanie: (łatwość obsługi) K-30=K-5 II >> D7000
(bardzo subiektywne, jestem użytkownikiem Pentaksa K-5IIs, N jest dla mnie mocno skomplikowany)
AF (szybkość, celność): K-5II>D7000>K-30
(w N i K-30 zdarzało się że musiałem wyrzucać zdjęcia bo były nietrafione, w K-5II też, ale było znacznie mniej takich przypadków)
Wizjer: D7000>K-5II=K-30
(Nikon wydaje mi się najjaśniejszy, ale jeśli chodzi o matówkę to bardziej odpowiada mi czysta z Pentaksa)
jutlandzki napisał/a:
Dalsza analiza sytuacji dodaje mi kolejny punkt na niekorzyść Pentaxa - on nie istnieje w Danii. Tylko kity wysyłkowo, wszelkie inne rzeczy, a zwłaszcza dedykowane Sigmy czy Tamrony musiałbym ściągać z Niemiec. Serwisu też jakoś nie widzę...
Jeśli sprowadzanie sprzętu to dla Ciebie duży problem to wybierz Nikona, podejrzewam, że różnice wielkie nie będą, a w razie problemów czy chęci rozwijania szklarni będziesz miał łatwiej. Odnośnie chlapania olejem. D7000 którego mam teraz u siebie zrobił 6100 zdjęć i dalej nie widać śladu na matrycy.
Dzięki za info, nie miałem pojęcia jak to wygląda u Ciebie, w PL K-5II kosztuje 2800, a D7100 3600...
Cytat:
Cena D7100 to jest absolutne max co mogę aktualnie wydać. K-5II poza zasięgiem, kupując D7000 mogę wcisnąć 35/1.8 w zakup, jak pisałem.
D7000 używałem z:
-18-105
-50/1.8
-35/1.8
-70-300
-80-200/2.8 (staruszek)
Stałki to nie mój klimat, ale muszę przyznać, że taki zestaw wystarczyłby mi do wszystkiego, a tylko do ostatniego szkła miałem zastrzeżenia (optyka i AF...)
Cytat:
Poczytałem opisy Sigmy 18-35/1.8 i znów mnie pchnęło w stronę Pentaxa - kupić k50, zbierać kasę i mieć to cudo za rok gdzieś ze stabilizacją
O ile się doczekasz. Jak sam widzisz po popularności P jest to dość olewany system...
Cytat:
Samo sprowadzanie to nie problem - kwestia gwarancji/serwisu. Jestem lekkim pechowcem jeśli chodzi o zakupy wszelkiego sprzętu.
Nie chcę podejmować decyzji za Ciebie, ale w takim przypadku wybrałbym raczej Nikona, spokojna głowa to podstawa.
Dzięki za info, nie miałem pojęcia jak to wygląda u Ciebie, w PL K-5II kosztuje 2800, a D7100 3600...
Po prostu wg. Duńczyków tylko 3 firmy na świecie robią lustrzanki, dopłacasz za sprzeciwianie się światopoglądowi . To samo miałem jak kupowałem monitor NECa, gościu w sklepie najpierw nie mógł uwierzyć, że mają go w ogóle w ofercie, a potem walnął mi pytaniem ALE PO CO CI TO!?
Ale ale, czekaj, 2800? Samo body jak rozumiem?
Cytat:
O ile się doczekasz. Jak sam widzisz po popularności P jest to dość olewany system...
Na niemieckim Amazonie jest przedsprzedaż, więc chyba kiedyś wyjdzie... Stabilizowane 1.8 w tym zakresie to byłoby marzenie na nocną fotografię. A czekać mogę, i tak minimum pół roku musiałbym zbierać kasę.
Podsumowując, zdecydowałem się ostatecznie na Nikona. Nadal wydaje mi się, że na dzień dzisiejszy Pentax byłby lepszym wyjściem, ale... jeśli za jakiś czas doszedłbym do wniosku, że na cholerę mi to wszystko, to go tu nie sprzedam. Żaden Dun nie kupi używanego sprzętu firmy, która oficjalnie nie istnieje ;P
Poza tym dogłębna analiza potencjalnej szklarni na moje potrzeby i możliwości niestety doprowadziła mnie do znanych, niekorzystnych dla P wniosków.
No i jednak D7000. I tak nie wykorzystam większej matrycy, chcę po prostu coś z pełną guzikologią i dobrym ISO. A zaoszczędzone 3000 koron pójdą na jakaś miłą wycieczkę w lato (nie dobiorę od razu jakiejś stałki, połażę najpierw parę miesięcy ze spacerzoomem i zdecyduję co mi najbardziej się przyda).
Teraz się tylko modlić cobym nie trafił na jakiegoś zagubionego olejochlapacza...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,41 sekundy. Zapytań do SQL: 13