Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co sądzicie o obiektywach kitowych?
Autor Wiadomość
lutum2012 
Początkujący
lutum2012

Wysłany: Pią 30 Maj, 2014   Co sądzicie o obiektywach kitowych?

Będę podchodził do poważnego wyboru. Wybrałem lustrzankę Pentax K-500, ale problem jest ze szkłem. 18-55 mm to nie zadowalające ogniskowe. Jak w takim obiektywie KIT działa ręczna ostrość na 55 mm i w ogóle? Ludzie piszą, że się rozlatują te obiektywy. Jak to jest? W każdej marce KIT to kit?

Reklama

Intimate 
Bywalec

Wysłany: Pią 30 Maj, 2014   

Akurat z tego co wiem to pentax daje jedne z najlepszych kitów...
Cytat:
na 55 mm i w ogóle?
staraj się pisać bardziej treściwie bo domyślanie się co autor miał na myśli nie ma sensu.
Cytat:
ak w takim obiektywie KIT działa ręczna ostrość na 55 mm

Ustawianie ręczne ostrości w kitach jest raczej podobne do innych obiektywów, w tych pentaxa jest do dyspozycji 90 stopni obrotu. Nie wiem o co chodzi z tą ostrością na 55mm bo zawsze kąt obrotu jest taki sam.
Kity moim zdaniem nie są wcale takie złe. Żeby kupić inny obiektyw o podobnych ogniskowych trzeba zwykle wydać z 4 razy więcej niż kosztuje kit, a różnice nie są wcale jakieś super ekstra...
A jeżeli Cię ogniskowe 18-55 nie zadowalają to pamiętaj, że im większy zakres ogniskowych tym ciężej skorygować wady optyczne. Więc trzeba się zastanowić czy wiemieniać na obiektyw o szerszym zakresie czy dokupić inny (np55-200)...

lutum2012 
Początkujący
lutum2012

Intimate napisał/a:
Nie wiem o co chodzi z tą ostrością na 55mm bo zawsze kąt obrotu jest taki sam.

Bo czytałem, że nie do końca da się ustawić ręcznie ostrość i lepiej używać AF. Dzięki za odpowiedź i będę pisał zrozumiale na drugi raz.

Czyli biorę ten aparat z kitem. Chociaż dobrego portretu nim nie zrobię, to mam nadzieję, że makro mi wyjdzie. A swoją drogą; jaką skalę odwzorowania uzyskam kitowym obiektywem o ogniskowej nastawionej na 55 mm? Matryca aparatu: 23.7 mm x 15.7 mm (Pentax K-500).

Intimate 
Bywalec

To może z tą ostrością chodziło o to, że im większa ogniskowa tym mniejsza głębia ostrości...
Jeżeli chcesz sie wziąć za makro to do kita możesz dokupić:
pierścienie makro - odsuwają obiektyw od matrycy
lub adapter odwrotnego mocowania - montuje się obiektyw tyłem do przodu
w obu jednak przypadkach będziesz musiał ostrzyć manualnie, choć pentaxy chyba dają potwierdzenie ostrości nie zależnie od tego czy obiektyw jest podłączony stykami do korpusu.
Cytat:
Chociaż dobrego portretu nim nie zrobię, to mam nadzieję[...]

Nom niestety kit średnio się do portretów nadaje

lutum2012 
Początkujący
lutum2012

Intimate napisał/a:

W ogóle wszystkie obiektywy z tą ogniskową. W końcu nikt nie lubi oglądać swojej zniekształconej twarzy.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

lutum2012 napisał/a:
. A swoją drogą; jaką skalę odwzorowania uzyskam kitowym obiektywem o ogniskowej nastawionej na 55 mm? Matryca aparatu: 23.7 mm x 15.7 mm (Pentax K-500).

Skala odwzorowania nie zalezy od matrycy. (tu chodzi o to ilu cm przedmiotu odpowiada 1 cm jego obrazu na matrycy)
Dla tych Pentaxów 18-55 optyczni podają skalę maksymalną 1:2.94 (taka sama wyspecyfikowana dla całej serii pentaksowych 18-55... oprócz akurat tego najplastikowniejszego, którego pewnikiem kupujesz. Ale z bardzo wysokim prawdopodobieństwem będzie taka sama)

lutum2012 napisał/a:
Intimate napisał/a:

W ogóle wszystkie obiektywy z tą ogniskową. W końcu nikt nie lubi oglądać swojej zniekształconej twarzy.

Z którą? Z 55? a co Ci zniekształca? A portret to niby tylko ryłko za przeproszeniem...?

lutum2012 
Początkujący
lutum2012

RB napisał/a:
oprócz akurat tego najplastikowniejszego, którego pewnikiem kupujesz.
A skąd taka pewność? Są w ogóle jakieś inne 18-55 mm do tego Pentaxa?

RB 

lutum2012 napisał/a:
RB napisał/a:
oprócz akurat tego najplastikowniejszego, którego pewnikiem kupujesz.
A skąd taka pewność? Są w ogóle jakieś inne 18-55 mm do tego Pentaxa?

1) nie pewnośc ile wysokie prawdopodobieństwao
2) stąd ze nie wiedzac nawet, ze są inne kupisz to co Ci dadzą z k-500. A z najtańszym korpusem dadzą Ci najtańszy 18-55. Pentax mimo swych zalet aż tak szczodrobliwy nie jest aby Ci WR'a dołaczyć...
3) są, poszukaj tutaj np:
http://www.optyczne.pl/in...szukaj=Wyszukaj

lutum2012 
Początkujący
lutum2012

Dzięki za informacje.

RB napisał/a:
Pentax mimo swych zalet aż tak szczodrobliwy nie jest aby Ci WR'a dołaczyć...

Tu cena tych obiektywów jest nieszczodrobliwa i dlatego nie dołączają. A, że te tanie, które dołączają to dziadostwo, to pewne.

RB 

Mylisz się w tej Twojej pewności. A cen to akurat w tym linku nie ma. Bo to Awaria.

lutum2012 
Początkujący
lutum2012

RB napisał/a:
Bo to Awaria.

Od niedawna. Jeszcze chwilę temu ta strona działała.

moronica 

Pomogła: 106 razy

lutum2012, ten URL nie zacznie nagle dzialac, kliknij w niego i popatrz na pasek adresu to zobaczysz dlaczego

lutum2012 
Początkujący
lutum2012

Wiem, ale jak RB, napisał posta i kliknąłem, to ta strona działała. Przysięgam. Teraz widzę, że pisze ,,Awaria, przepraszamy", ale dzisiaj mi działała. Nie róbcie ze mnie chorego psychicznie człowieka. moronica czytaj uważnie.

moronica 

Pomogła: 106 razy

lutum2012, nie ma takiej sily by ci ponizszy link dzialal, widac w miedzyczasie cos z tym postem zrobiles

Kod:

nie dramatyzuj

lutum2012 
Początkujący
lutum2012

Co zrobiłem? Ja nic nie robiłem z żadnym postem. LINK MI NIE DZIAŁA! Działał wcześniej. Czas przeszły. Ja nie dramatyzuję :smile: . Tylko się trochę denerwuję, bo wiem co widziałem. Teraz link nie działa.
Ostatnio zmieniony przez lutum2012 Pią 30 Maj, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu