Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przyglądając się tej dyskusji - właściwie wszyscy mają trochę racji - nowsza matryca w 1100D nie jest wcale lepsza od tej w 30d i 40d sprzed... iluś tam lat.
Więc wybór używki wygląda na zasadny tym bardziej że ergonomia i klasa sprzętu znacznie lepsza. Gorzej z filmowaniem. Faktycznie wypadało by się zastanowić nad używką Nikona czy Pentaxa. Bo i filmowanie jest i matryce mogą być lepsze.
[ Dodano: Wto 27 Maj, 2014 12:27 ]
muzyk napisał/a:
w co się pakuje kupując stary aparat.
To oczywiste, że używka może być w różnym stanie, i mieć różne specyfikacje.
Niemniej - chyba każda używka jest lepsza od tego "nowego" aparatopodobnego produktu.
Kwestia, w jakim jest ddany sprzęt stanie to inna sprawa, nie podlegająca w zasadzie dyskusji, bo wiadomo, że najczęściej szuka się sprawnego i niezużytego totalnie ( chyba, że ktoś szuka na części, czy do naprawy - to też inny temat).
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 27 Maj, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a:
nowsza matryca w 1100D nie jest wcale lepsza od tej w 30d i 40d sprzed... iluś tam lat.
czy ja dobrze rozumiem, sugerujesz że taki 30D lepiej obrazuje od 1100D?
No ok te starsze aparaty są lepsze od 1100d, ale na początek wolę sobie kupić sprzęt z gwarancją, bo róznie bywa z takim kilkuletnim aparatem.
kozidron [Usunięty]
lolobolo napisał/a:
No ok te starsze aparaty są lepsze od 1100d, ale na początek wolę sobie kupić sprzęt z gwarancją, bo róznie bywa z takim kilkuletnim aparatem.
Nie pod każdym względem, aparaty z półki wyższej mają lepszą ergonomię to jest dwie rolki, większy wizjer, lepszy af i wygodniej sie je obsługuje przez większa ilość guzików na wierzchu i poręczniejszy rozmiar. Natomiast ich matryce wcale lepiej nie pracują od tych nowszych aparatów pokroju 1100D czy d3100, przynajmniej w stosunku do tych o których tu była mowa.
lolobolo, gdybyś miał bardziej sprecyzowane potrzeby to wiedziałbyś czy twoje sytuacje fotograficzne to trudniejsze warunki dla matrycy czy np. dla autofocusa
Aparaty do wszystkiego potrafią przekroczyć ten budżet nawet 10 krotnie więc twoje potrzeby powinny być bardziej sprecyzowane, chociaż filmowanie zdecydowanie wyklucza staruszki pokroju 20/30 i 40D.
Do czego chcę używać aparatu:
- musi nagrywać w hd (nie full hd )
- zdjęcia rodzinne, krajobrazy, makro, przyroda...
Coś tego typu.
Wiadomo za jakiś czas można dokupić jakiś obiektyw.
kozidron [Usunięty]
lolobolo napisał/a:
Do czego chcę używać aparatu:
- musi nagrywać w hd (nie full hd )
to brałbym nikona d3100 bez oglądania się na te ergonomiczne ale stare puszki z półki wyżej.
Ten nikon akurat nagrywa full HD
lolobolo napisał/a:
- zdjęcia rodzinne, krajobrazy
z obiektywem 18-55VR da radę
lolobolo napisał/a:
makro, przyroda...
jak złapiesz bakcyla to pomyślisz nad kolejnymi szkłami.
Ok dzięki wszystkim za odpowiedzi, wybiorę canona 1100d lub tego nikona.
[ Dodano: Czw 29 Maj, 2014 22:14 ]
No pomacałem oby dwa modele - 1100d i nikon d3100 i oba są spoko, tylko jak z cenami obiektywów, wydaję mi się, że do canona są tańsze, ale może źle szukałem (allegro).
I jak z tym "wejściem" na obiektyw, słyszałem że z niektórymi nikonami nie działa chyba autofocus...
(chodzi mi, który z tych modeli ma jakby większe wsparcie pod względem obiektywów, nie jestem profesjonalistą i dokupię sobie jakiś obiektyw, ale nie za np: 1000zł...)
lolobolo, jak nie masz zamiaru inwestowac w szkla pozniej, do tego na pierwszym miejscu stawiasz filmy - to ja nie widze sensu kupowania lustra szczerze powiem ;/
moze porzadny kompakt albo bezlusterkowiec?
@up, no wiesz coś na pewno sobie dokupię, ale chodzi mi o to co napisałem, która z tych firm ma większe "wsparcie"? Chyba, że bez różnicy do biorę nikona.
Filmy to nie 1 miejsce, tylko chciałbym, aby lustrzanka posiadała opcję nagrywania (wystarczy hd).
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Nie 01 Cze, 2014
kozidron napisał/a:
nowsza matryca w 1100D nie jest wcale lepsza od tej w 30d i 40d sprzed... iluś tam lat.
czy ja dobrze rozumiem, sugerujesz że taki 30D lepiej obrazuje od 1100D?
Źle rozumiesz , uważam że obrazują zadziwiająco podobnie, co zważywszy odstęp czasowy w latach produkcji - jest co najmniej zastanawiające.
Cytat:
która z tych firm ma większe "wsparcie"? Chyba, że bez różnicy do biorę nikona.
Skoro zamierzasz ewentualnie kupić jeden- dwa obiektywy w cenie poniżej tysiąca złotych - to rozważ jeszcze zakup Pentaxa - lepsza ergonomia i parametry , bo we wszystkich tych markach C/N/P - masz właściwie 2 jasne obiektywy w tej cenie 35 i 50mm, z tym że 50-tkę Canona dostaniesz taniej , ale "za to" jest ona najgorsza jakościowo. Coś za coś.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 01 Cze, 2014
Źle rozumiesz , uważam że obrazują zadziwiająco podobnie, co zważywszy odstęp czasowy w latach produkcji - jest co najmniej zastanawiające.
czyli jak zwykle miałes pomroczność jasną, policzenie kilku mega pixeli poczytanie jak zachowują się te 3 matryce(30d, 40d, 1100d) wraz z oprogramowaniem Cię przerosło
Nie wspominam o czymś takim jak doświadczenie z natury, bo to już totalnie przekracza twoje marne możliwości. AndrzejM.Makuch, trzymasz poziom
Abstrahując od tych wszystkich kółek, wizjerów i uchwytów, to w pewnych zastosowaniach kluczowy jest AF, bo to jest kwestia "mieć zdjęcie a nie mieć". A chyba nie powiecie mi, że najnowocześniejszy xxxxD ma lepszy AF niż 40D? Miałem niedawno okazję focić 650D no i nie wiem... jakoś wolę 40D.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11