Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
irmusiqa, wszystkie odpowiedzi już padły i to nie tylko w tym (nie jednym twoim) watku.
irmusiqa napisał/a:
Pytałam o szkło uniwersalne a Ty mnie przekonujesz do zooma 70-200 który nie jest uniwersalny.
Ta odpowiedź juz padła kilkukrotnie a że pytasz bardzo ogólnie to i odpowiedź była na zasadzie "ten jest najlepszy".
Widzisz bo trzeba troszke czytać ze zrozumieniem, jak pisałem wyżej wolałbym kupić nizszy model d7000 którego "gorszości" o czym piszesz wyżej w ogóle nie zauważysz, różnice w cenie lepiej byś przeznaczyła na jasnego zuma z zakresu 70-200 + pozbycie się tego ciemnego 70-300 i wtedy zdecydowanie może wystarczyć na uzywkę choćby tamrona.
Po przeczytaniu tego:
irmusiqa napisał/a:
Od niedawna zaczęłam też robić zdjęcia na imprezach sportowych i potrzebuje czegoś lepszego.
mozna dojść do wniosku, że chodzi o dobre 70-200, chyba że te imprezy sportowe to mecze szachowe.
irmusiqa napisał/a:
A co do filtra to taka potrzeba u mnie zaistniała po lekturze poradnika na optyczne.pl własnie dotyczącego filtrów polaryzacyjnych - spodobały mi się te porównywane zdjęcia z filtrem i bez niego jeśli chodzi o kolory nieba
Czytasz wszystkie poradniki? W sumie to dobrze na początek, czytałaś troszkę o zjawisku mory? Nie żebym cię straszył, bo uważam że d7100 to swietny aparat i poleciłbym go każdemu amatorowi ale jednak trzeba mieć trochę świadomość co się kupuje.
Nie polecam na poczatek czytania poradników o robieniu panoram sferycznych, to mocno szarpie budżet
mozer napisał/a:
Wg. Ciebie filtr polaryzacyjny nie przydaje się nad wodą?
tak mozer nie przydaje się tak jak kąpielówki widzę, że ironia przynajmniej wczorajszego wieczoru to było dla Ciebie ciało obce
Ostatnio zmieniony przez kozidron Sro 04 Cze, 2014, w całości zmieniany 1 raz
irmusiqa, pomińmy te głupie przepychanki. Wypowiem się za siebie - wg mnie filtr polaryzacyjny przydaje się nad wodą - pozwala ładnie wyciągnąć jej kolorki.
taki filtr (warto by był bdb jakości - testy można znaleźć na optycznych)
warto po prostu mieć, do tego o dużej średnicy (np. jeśli się ma obiektyw 77 mm średnicy) i pierścienie pośrednie.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 04 Cze, 2014
muzyk napisał/a:
warto po prostu mieć, do tego o dużej średnicy (np. jeśli się ma obiektyw 77 mm średnicy) i pierścienie pośrednie.
Nie.
Tylko ma się jeden dla średnic 58, 62, 67, 77. Choć i na upartego na mniejsze dałoby radę też.
Jeśli zaś średnica posiadanego obiektywu (średnica gwintu - żebyś się nie czepiał ) jest mniejsza i nie planuje się tej np. 77 czy nawet 82, to kupić filtr do największej jaką się ma i redukcje, które nie są drogie.
Co do filtra to nie jest dla mnie jak na na razie taka pilna sprawa, ale dziękuje bardzo za opinie. Mam czas żeby się do wakacji jeszcze zorientować i przeglądnąć testy.
Moronica, mam do Ciebie w takim razie jeszcze pytanie co do 70-200/2,8, czy warto dopłacać do Sigmy czy Tamron według Ciebie też jest okej. Czytałam że Sigma ma szybszy AF a tak poza tym to są w miare porównywalne jednak Sigma dużo droższa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,55 sekundy. Zapytań do SQL: 13