Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Ptaki: 10x50 czy 10x56
Autor Wiadomość
maxtor
Początkujący

Wysłany: Wto 03 Cze, 2014   Ptaki: 10x50 czy 10x56

Witam,
Przymierzam się do zakupu drugiej lornetki (oglądanie ptaków). Mam już Olympusa EXWP 8x42 i jestem z niego zadowolony, ale chciałbym kupić coś lepszego, jaśniejszego i o większym powiększeniu (max. 10x - tyle jestem w stanie utrzymać). Obserwacja raczej dzienna, ale mile widziane dobre sprawowanie w gorszych warunkach oświetleniowych. Waga nie ma decydującego znaczenia. Wolałbym też dachową niż porro. Budżet ok. 4000 PLN.
Waham się pomiędzy lornetkami: 10-50 i 10x56. Nie wymyślałbym i kupiłbym 10x50, ale mogę (Zeiss Conquest) kupić 10x56 w tej samej cenie co 10x50. Zapomniałem dodać, że wiek 50 i mały + :)
pzdr

Reklama

Santre 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 03 Cze, 2014   

Lornetka Zeiss Conquest 10x56 cena w promocji 4000 albo mniejszą ale bardzo dobrą Kowa Genesis 10,5x44

Arek 
Redaktor

Dokładnie. W tym budżecie Conquest HD 10x56 wydaje się strzałem w 10tkę.

W tej cenie można też próbować dorwać używane Leiki Trinovid 10x50 i Swarki SLC 10x50.

maxtor
Początkujący

Cena 4k PLN dotyczy starszego modelu, a nie HD :(
HD niestety kosztuje 6,5k PLN.

Arek 
Redaktor

Aaaa... To starszego nie polecam.

Ja bym szukał używek, albo wziął Doctera Nobilem 10x50. Choć to wielkie Porro...

kimek27 
Optyczny

Poszukaj 10x50 BN Trinovid, czsto sa na ebay w idealnym stanie ponizej 4000pln

Guliwer 
Maniak

Też rozważam zakup Zeissa na ptaki, bo kilka modeli znacznie potaniało.
Z tym, że raczej myślę o VICTORY 10X42 T* FL za 5340 zł. Były po 7400 zł.
Z drugiej strony za takie pieniądze można kupić kilka fajnych lornetek robiąc tzw. dywersyfikację.
W sumie aktualnie używam Fujinona 10x50 FMTRSX (jeszcze za 2399 zł), New Foresty 8x32 oraz Nikona Action EX 12x50. Do tego przy pasku spodni w futerale tani Nikon Sportstar EX 8x25.
Czy Victorka jeszcze coś poprawi w podglądaniu? Jednak kusi. Głównie z powodu znikomej AC.
Niemniej nie jest bez wad. http://www.optyczne.pl/in...etki&test_l=108

Arek 
Redaktor

W klasie 10x42 jest tak duży wybór że ponad 5000 zł za Victory to nie jest jakaś super oferta...

Gorzej jest w klasie 10x50 i 10x56. Tam mając 3000-5000 zł naprawdę nie ma co kupić. Są potężne Fujinony FMT-SX, ale one nie wszystkim odpowiadają. Docter Nobilem też jest duży i na dodatek gorszy od Fujinona.

Mówiąc o Fujinonach przyszła mi go głowy jeszcze jedna lornetka:
https://www.astrozakupy.p...0x60-HB/?id=824

maxtor, mieści się w budżecie i jest to fajny sprzęt.

maxtor
Początkujący

Dzieki za pomoc,
Poczytam i pomyślę o niej, chociaż waga Fujinona robi wrażenie :) Trochę się taż zastanawiam, czy w moim podeszłym wieku (50+) źrenica ma szanse rozszerzyć się do okolic 6 mm. Większość obserwacji będzie przy dobrym oświetleniu.
pzdr

Arek 
Redaktor

To pewnie nie rozszerzy się... Lepiej skupić się na 10x50. Ja bym szukał Trinovida. Znaczy bym szukał, jak bym już nie miał :)

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Ja bym chyba tez sie raczej skupil na poszukiwaniu starszej 10x50: Poza Trinovidem jest tez Swarovki SLC. Wspaniala i znacznie bardziej popularna w Polsce lornetka. Od Conquestow wolalbym o wiele bardziej Victory. Ogloszenia sa czesto tu:
http://www.optykamysliwsk...a-lornetki.html

Duze porro to ja bym do ptakow odpuscil. One sa tanie i bardzo dobre ale nawet jak masz lapy wielkie jak bochny i tak beda niewygodne przy obserwacjach z reki.

Z malych lornetek dachowych dostepnych wspolczesnie fajne sa Vortex Viper. 10x50 jest tez dosc tania bo ma male pole widzenia (53st) ale za to jest tez wyjatkowo lekka. Do ptakow w locie jak najbardziej sie nada. Razory mnie rozczarowaly aberracja chromatyczna ale maja wieksze pole widzenia, sa jasniejsze ostrzejsze i bardziej dopracowane mechanicznie a nadal pozostaja lekkie. Kowa Genesis to tez wspaniala lornetka. No ale jest tylko 10.5x44. Waga bym sie nawet nie przejmowal.

Jeszcze inna opcja bylby Canon IS 15x50. Stabilizacja obrazu to podobno fajna sprawa w obserwacjach terenowych. No ale nie mialem okazji sprawdzic naocznie.

maxtor
Początkujący

Wysłany: Sro 04 Cze, 2014   

Dziękuję za pomoc.
Zbieram wszystkie opinie i informacje, ale rady od użytkowników sa najcenniejsze.
Na tym etapie najbardziej rozważam optykę niemiecką. Bardzo podoba mi się Zeiss Victory HT 10x54, ale cena zaporowa, chociaz w USA znalazłem za 2500 $. W Polsce znalazłem też Zeiss Victory FL 10x56 za 6500 PLN. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie lub informacje o różnicach optycznych pomiędzy HT a starszą serią FL? Wydaje mi się, że Victory FL to szczyt moich marzeń, który i tak przekracza nieco moje możliwości :)
Znalazłem też Conquesta 10x56 za 3650 PLN i Conquesta HD za 5600 PLN.
Oczywiście nadal w grze są: Swarovski i Leica.
pzdr

Arek 
Redaktor

maxtor napisał/a:
Wydaje mi się, że Victory FL to szczyt moich marzeń, który i tak przekracza nieco moje możliwości

Victory FL to genialne lornetki. Różnice pomiędzy nimi a HT są naprawdę kosmetyczne.
Tyle, że 6500 zł to wciąż sporo.

W Twoim wieku i w warunkach w jakich będziesz obserwować nie zauważysz różnicy pomiędzy 10x56 a 10x50. Więc ja bym szukał tej drugiej. Lżej i taniej.

maxtor
Początkujący

Niestety, chyba nie ma Victory FL 10x50. W każdym razie ja nie znalazłem. Z tych FL, które mogą mnie interesować są: 10x42; 10x56; 8x56, a z HT 10x54. Wizualnie Zeissy podobają mi się najbardziej z lornetek wielkiej trójki, ale to oczywiście kwestia gustu. Rozumiem, że seria Conquest HD jest wyraźnie gorsza od Victory, nie mówiąc już o starych Conquestach.
Myślę, że dla mnie (posiadacza od kilku lat Olympusa EXWP 8x42) ewentualny zakup Victory będzie przejściem na 2 poziomy wyżej :)
pzdr

Arek 
Redaktor

Ale jak kupisz Trinovida 10x50 czy SLC 10x50 w dobrym stanie, to też wejdziesz 2 poziomy wyżej. A zapłacisz mniej niż za Victory FL i będziesz miał lżejszy sprzęt lepiej dopasowany do Twoich potrzeb.

Odpowiedz do tematu