Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Lornetkami interesuję się od kilku lat, lecz brak pieniędzy skutecznie uniemożliwiał mi zakup jakiejkolwiek. Posiadam tylko małą lornetkę 7 czy 8 x35 (napisy się zdarły), którą podarował mi znajomy, ale ta lornetka nie wystarcza mi już. Powiększenie jest stanowczo za małe, widać niewiele więcej niż gołym okiem i jest ciemna, wieczorem mało widać, o gwiazdach nie wspominając... ale lepszy rydz niż nic.
Teraz jestem na stażu, więc dysponuję własnymi pieniędzmi. I chce w końcu zakupić lornetkę by móc oddać się bardziej swojemu staremu hobby. Nie chcę wydać za dużo forsy, wyczaiłem na allegro parę ofert, oto one:
Powiem tez tak: mi głownie zależy na oglądaniu krajobrazu, dalekich budynków itp. a nie na podziwianiu gwiazd itp. nie chcę lornetki specjalnie do astro, choć przyznaję fajnie by było spojrzeć na Jowisza itp. choć cudów nie oczekuję. I nie polecajcie lornetek 10x50, to za małe powiększenie, a powiększenie mnie najbardziej interesuje. Dodam jeszcze ze kiedyś patrzyłem przez lornetkę 10x50 kumpla, z zoomem, chyba ruska była, i tak: obraz był ostry jak żyleta, jasny ale powiększenie za małe.Wy pewnie byście uznali ze to jakiś shit, ale na mnie , laiku z bardzo słabym wzrokiem, krótkowzrocznością, tamta lornetka zrobiła olbrzymie wrażenie ostrością obrazu.
Z ta lornetką chodzi o to, że lmieszkam na wsi, lubię oglądać odległę budynki np. ostatnio wieża kościoła ze wsi odległej o 8 km, czy browar odległy o 11 km. Wieża kościoła, widoczna jest jako mała igiełka nad pobliską wsią, a w lornetce kumpla z lepszym powerem, było już widać blachę na powierzchni wieży i krzyż na jej czubku, czyli dużo więcej. I oto mi chodzi.
Na lornetkę do astro mnie nie stać, zresztą astro nie bawi mnie tak mocno jak właśnie oglądanie okolicy, podglądanie co robią sąsiedzi, odlegli o parę km, albo co się na wsi dzieje. Chciałbym teraz popatrzec na odleglejsze cele, w mojej 8x to niemożliwe, np. zrobiliśmy z kumplem test, mieszka on 3 km ode mnie, na jego dom i podwórze mam czysty widok, i umówiliśmy się że on wyjdze na podwórze a ja będę go obserwował przez swoją 8x. No i był widoczny tylko jako niewielka plamka poruszająca się na tle ściany domu...
Wysłany: Sro 04 Cze, 2014
Możliwości masz niewiele. Moim zdaniem dobra lornetka dla Ciebie na dzień dzisiejszy to:
- Celestron Skymaster 15x70
- Nikon Aculon (lub VII) 12x50
Obie mają pryzmaty Bak4 (najlepsze w tej grupie cenowej). K-9 to jak się nie mylę jakieś rozwinięcie Bk7.
Posiadam tylko małą lornetkę 7 czy 8 x35 (napisy się zdarły), którą podarował mi znajomy, ale ta lornetka nie wystarcza mi już. Powiększenie jest stanowczo za małe, widać niewiele więcej niż gołym okiem i jest ciemna, wieczorem mało widać, o gwiazdach nie wspominając... ale lepszy rydz niż nic.
Powiem tez tak: mi głownie zależy na oglądaniu krajobrazu, dalekich budynków itp. a nie na podziwianiu gwiazd itp. nie chcę lornetki specjalnie do astro, choć przyznaję fajnie by było spojrzeć na Jowisza itp. choć cudów nie oczekuję. I nie polecajcie lornetek 10x50, to za małe powiększenie, a powiększenie mnie najbardziej interesuje. Dodam jeszcze ze kiedyś patrzyłem przez lornetkę 10x50 kumpla, z zoomem, chyba ruska była, i tak: obraz był ostry jak żyleta, jasny ale powiększenie za małe.Wy pewnie byście uznali ze to jakiś shit, ale na mnie , laiku z bardzo słabym wzrokiem, krótkowzrocznością, tamta lornetka zrobiła olbrzymie wrażenie ostrością obrazu.
Potrzebujesz lornetki o dużym powiększeniu - 16x, 20x, lub nawet większym, aby zrealizować swoje oczekiwania. Wydaje się że możesz zaryzykować kupno lornetki 16x50, lub 20x50 Delta Optical Voyager II. Są to tanie lornetki ze słabszą optyką i mocno plastikowe, ale "trzymają parametry" gdy chodzi o krotność powiększenia. Kupiłem taką 12x50 przez internet, gdy rozbiłem swojego Berkuta 20x50. Ja nieco inaczej patrzę na to, bo fotografuję od ponad 30 lat i z optyką jestem oswojony, ale twierdzę że jakość obrazu z tego Voyagera, przy dobrej pogodzie zadowoli Cię z całą pewnością. Może nie na całej powierzchni będzie bardzo ostro i obraz w pierwszym momencie wyda Ci się zaniebieszczony, ale za sto kilkadziesiąt złotych z przesyłką, to dobry zakup. Trzeba tylko mieć świadomość, że obraz będzie nieco ciemniejszy niż przy powiększeniach 8x, 10x, 12x, ale jak wspomniałem przy dobrej pogodzie nie będzie to specjalnie odczuwalne.
Lornetki do dalekich obserwacji z szerszymi obiektywami i lepszymi pryzmatami, to jednak wydatek minimum 400 zł z przesyłką.
Przytoczone przez Ciebie lornetka baigish 20x60 występuje również u mnie na rynku.
Czy tam jest 60 mm szerokości obiektywu, to nie wiem, ale z pewnością nie ma powiększenia 20x, bo krążek obrazowy w okularze ma 6-7 mm, zatem model który ja widziałem szacuję góra na 10x.
O ile odpowiedzi, to forum tętni życiem na szczęście, a ja głupi myślałem, ęę będzie jak na wielu forach o sprzęcie komputerowym, gdzie zdarzyło mi się czekać na odpowiedź ( choćby jedną) nawet parę tygodni...
chyba kupię sobie używkę tego Celestrona Sky Mastera 15x70 , o rozkolimowanie się nie boję, bo i tak od urodzenia nie widzę stereoskopowo,przez zeza zbieznego, już teraz wyleczonego zabiegiem estetycznym ale i tak widze tylko jednoocznie.
[ Dodano: Sro 04 Cze, 2014 15:50 ]
Zdecydowałem się na kupno nówki Celestron Sky Master 15x70.
I polećcie mi jeszcze jaki statyw dokupić aby pasował i był w miarę tani.
patrzyłem przez lornetkę 10x50 kumpla, z zoomem, chyba ruska była, i tak: obraz był ostry jak żyleta, jasny [...]na mnie , laiku z bardzo słabym wzrokiem, krótkowzrocznością, tamta lornetka zrobiła olbrzymie wrażenie ostrością obrazu.
Coś tu nie gra:
- jeśli lornetka była z zoomem , to jej jakość można określić gdzieś między "tragiczna" i "słaba" czyli w skali od 0 do 10, może 1,5?
- podobnie z jasnością: bądźmy szczerzy, obraz był szary, ciemny, mało kontrastowy i nieostry na brzegu
- nie przypominam sobie, by rosjanie produkowali jakieś lornetki z zoomem. Jeśli na lornetce było napisane "Russia" i miała na sobie gumę z wzorem karabinów, pocisków itp, to była to chińszczyzna w najgorszym wydaniu
- uwierz mi: to co miałeś w rękach był bardzo słabe. Olbrzymie wrażenie zrobiłby na Tobie jakiś dobry Nikon lub Fujinon....
Co do statywu pod lornetkę - ja pod Nikona 10x70 i pod 12x50 często używam Sirui T-2204. Fajny lekki, mały, tani i dość stabilny statyw. Polecam!
kumpel mówił że ro ruska lornetka, napisy miała pozdzierane.
To co pisałęm jednak podtrzymuję, ale zachwyt moze wynikać z faktu, ze to był mój pierwszy kontakt z lornetkami..wiec porównania nie miałem
Najsmieszniejsze w tym jest to że kumpel sprzedał ją za 10 złotych czego do dziś żałuje i jak chciał odkupić to gosc któremu ją sprzedał zażyczył sobie 300 złotych...
Witam, poszukuję lornetki na prezent dla mojego Taty, przedział do 400 PLN [max 500]
Lornetka miałaby służyć do obserwowania przyrody, głównie ptaków. Rodzice mają dom w lesie więc mieliby co pooglądać. Dodam, że lornetka używana byłaby w dzień i w normalnych warunkach. Ostatnio Tata wspominał mi że marzy mu się lornetka, ale tak dobra, że przy dobrych warunkach pogodowych zobaczy przez nią znak drogowy na moście oddalonym o 10km od domu proszę o dobre rady i linki, może jakieś aukcje? Pozdrawiam i z góry dziękuję
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10