Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 05 Cze, 2014 jaki system-tanie obiektywy
Witam,
Stoję przed wyborem pierwszej lustrzanki.
Do wydania mam ~2500zł.
Chciałbym w przyszłości rozbudowywać zestaw obiektywów ale nie wydać na to fortuny.
Zastanawiam się nad nowym vs używany zestaw.
Chcę robić zdjęcia portretowe(dzieci), krajobrazy i ruch(zwierzęta) oraz zdjęcia makro.
Zastanawiam się pomiędzy
Nowy 100D+ 18-55 is iii za 1500zł
Nowy 600D + 18-55 IS II za 1900zł
Nowy 700D + 18-55 IS za 2200zł
Nikon D5100 + 18-105 VR za 2200zł
Każdy aparat z lustrzanek, bezlusrerkowców, m43, apsc, ff, da dziś dobre rezultaty, tzn. da się nim zrobić na tyle przyzwoite zdjęcia, że w większości sytuacji ta jakość wystarczy.
Diabeł tkwi w szczegółach, gdy te rezultaty mają być lepsze - czyt. gdy mareriał surowych plików ma być konkretnie obrobiony.
Tutaj Nikon i Pentax oferują większe możliwości, ze względu na to, że ich matryce lepiej obrazują zwłaszcz pod względem dynamiki od konkurencji, zwłaszcza Canona.
Zatem, jeśli zależy Ci na rozbudowie konkretnego systemu,
musiałbyś sobie zadać pytanie, czy celem będzie format apsc, czy ff, a może m/43
Jeśli apsc: to d5100 na początek da lepsze rezultaty, niż trzycyfrowe Canony.
Zatem d5100 jak najbardziej z ciemnym, choć optycznie bdb 18-105 vr.
Jeśli w przyszłości miałaby być to pełna klatka, mimo, że Nikon ma też ciekawe i bdb aparaty ff, pomyślałbym nad Canonem 650d (ma lepszy af od 600d) i od niego rozpoczął "kompletowanie" systemu, przy tym nie inwestując w szkła dla apsc.
Chcesz taniej, niekoniecznie z lepszą matrycą od nowych np. 700d, ale lepszą ergonomią? Ewentualnie pomyśl o 40d jako puszce na "rozruch". Kupisz poniżej 1000 zł, do tego może z 18-55 is, a za resztę np 85 1.8, który dsje ba apsc pole widzenia jak ca. 135 na pełnej klatce.
Nie piszę tego z teorii.
Zaczynałem z 450d, poprzez 30d (z punktu widzenia obrazowania lekki krok w tył, ergonomicznie - do przodu), 40d, by ostatecznie wylądować prz 5dIII.
Jeśli podobny manewr z Nikonem, to mogę sobie wyobrazić, że po d5100 następny byłby d610, albo chociaż stary d700.
a co powiecie o 100D? jest to warte zainteresowania?
Cena 100D nowej z 15-88 to 1600zł do tego można dokupić używany 18-135 i wyjdzie ok 2500zł
Podobno 700D i 100D jakościowo takie same zdjęcia.
Męczy mnie jeszcze D5100 18-105
Czytałem że Nikon lepiej robi zdjęcia w ruchu i mniej szumi przy wysokim ISO a na tym też mi zależy robiąc portrety dzieciom i fotografując psy w ruchu
100d jest tak mały i nieergonomiczny, że chyba lepiej brzlusterkowca kupić, np. G5.
Jak Cię d5100 męczy, to j.w. kup go z tym szkłem.
Błędu nie popełnisz.
m4cin,
co do propozycji, to zależy jak bardzo chcesz się w danym systemie odnaleźć.
Recepty nie dostaniesz takiej, że powinieneś coś kupić, bo proponujący uważa to czy tamto.
Z proponowanych przez Ciebie aparatów, można coś podpowiedzieć, zatem z tych dwóch ostatnich - d5100.
Jeśli aparat apsc ma być przejściowy - patrz pierwszy mój wpis i coś o ff i ewentualnie pomyśl o Canonie.
Jeśli chcesz zostać, przy apsc, kup d5100 i kompletuj szkła do apsc,
albo pomyśl o Pentaxie, który w tej chwili ma naprawdę porządne matryce w szczelnych dwukółkowych puszkach.
W Pentaxie możesz bdb adaptować manualne szkła np.
Canona proponowałbym głównie dlatego, gdybyś chciał przejść na ff w przyszłości i np. kupić 6d, czy coś podobnego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10