Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
lornetka dla myśliwego
Autor Wiadomość
jano123 
Nowy

Wysłany: Pią 06 Cze, 2014   lornetka dla myśliwego

Witam wszystkich forumowiczów,
Jestem nowym użytkownikiem na tym portalu ale często tu wchodzę i pobieram nauki.
Postanowiłem jednak i ja spróbować swoich sił i zasięgnąć opinii i sugestii, które pozwolą mi dokonać właściwy wybór przy zakupie lornetki. Poniżej podam dane wyjściowe prosząc o radę - co wybrać:
1. Jestem 50-letnim myśliwym.
2. Lornetka bardzo, bardzo głównie na noc (a może tylko na noc).
3. Waga nie odgrywa roli.
3. Moje oko to 5.5 mm
4. Przepis na lornetkę nocna czytałem ale inne również
5. Moje typy (nie patrząc na kolejność, jest przypadkowa):
- Docter Nobilem 8x56
- Fujinon 7x50 FMTR-sx2
- Fujinon 10 x50 FMTR-sx2

dziękuje za rady i sugestie, pozdrawiam,

Jacek

Reklama

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Pią 06 Cze, 2014   

Fujji 7x50. Nie sugeruj się tym że masz ok. 50 lat. W nocy i tak 7x50, 8x56 czy 10x70 da jaśniejszy, bardziej kontrastowy obraz.

maar 
Początkujący

Jeżeli poprawnie zmierzyłeś źrenicę to w twoim przypadku wystarczy lornetka 7x42 (źrenica 6mm):

Zalety:
- stosunkowa duże pole widzenia,
- waga,
- niewielkie rozmiary (wielkość typowej 8x42).
- dobrze korygowana większość wad optycznych.

Wady:
- lornetki 7x42 są droższe od wymienionych przez ciebie modeli.

Ostatecznie pozostają jeszcze trochę ciemniejsze 8x42 (źrenica 5,25).

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby kupić i używać 7x50 lub 8x56.

jano123 
Nowy

"siódemka" chyba będzie najjaśniejsza z nich wszystkich.
Ostatnio dużo czytałem o DoNo - same supery. "10" F chyba będzie trochę ciemniejsza od "7"F, więc może to być dobry wybór (chociaż pow. x3 ucieka a przydałoby się)

[ Dodano: Pią 06 Cze, 2014 13:38 ]
A jak różnica (oczywiście subiektywna) w jasnościach tych lornetek.

[ Dodano: Pią 06 Cze, 2014 13:46 ]
I czy jest zauważalna?

Arek 
Redaktor

jano123, podałeś same cacuszka więc cokolwiek wybierzesz będzie super.

Wziąłbym jednak pod uwagę to co mówi maar. 5,5 mm masz teraz, a chcesz kupić dobrą lornetkę, która posłuży ładnych kilka lat. Stąd rozważenie 7x42 czy 8x42 może być słuszne. Tyle, że w tej klasie nie ma fajnego Porro, które da Ci rewelacyjną transmisję.
Jest co prawda Swarek Habicht, ale jego dyskwalifikuje pole widzenia - to dziurka od klucza.

hanasaan 
Nowy

witam i dzień dobry wszystkim użytkownikom
Bardzo podobny temat chciałem założyć więc pozwolę sobie podpiąć się pod ten...
Jesienią robię papiery na broń ale na polowania jeżdzę od ok 2 lat, mam 38 wiosen i źrenicy nie mierzyłem ale książkowo powinna mieć jeszcze ok. 7mm
Interesują mnie głownie dziki i polowania wieczorem i w nocy czyli jak kolega po strzelbie szukam czegoś jasnego. Mam 20-letni staż w ornitologi i z większością topowego szkła miałem do czynienia... (znaczy się patrzyłem przez nie :-) ) Mam ostatnią wersję Zeissa Dialyt/Classic 10x40 i na ptaszory mi pasi ale po ciemaku mało ja przez niego widzę - jakiś strupiony no name 7x50 porro kolegi dawał więcej szczegółów niż mój cajsik. Więc zastanawiam się nad czymś nowym...
No i dylematów dużo, takie opcje po głowie mi chodzą:
1 Delta Optical Extreme 7x50ED - podobno to samo co William Otics a 300pln taniej - muszę przez nią popatrzeć - ale opinie ma super - tylko ta masa mi trochę nie pasuje...
2 Zeiss Dialyt 7x42 - świetny sprzęcik tylko nie mam w tej chwili do popatrzenia i się zastanawiam czy byłby wystarczająco jasny, z drugiej strony w dantejskich ciemnościach się nie poluje i źrenica się chyba mocniej niż 6mm nie otwiera w jasną noc (pełnia, śnieg etc.) Generalnie ten pomysł mi się podoba bo pole 150m,waga 800g - to mi się podoba...
ale boje się, że może być trudno znaleźć ładny egzemplarz w dobrej cenie (chyba, że ktoś się machnie ze mną na mojego 10x40...)
3 Zastanawiam się jeszcze nad Zen Rayem 7x43 ed3 - wiem chińszczyzna - ale patrzyłem przez te szkła (znaczy się 10x) i przyznam, że obraz mają całkiem, całkiem..... plusy są takie, że mam pole 146m, waży ok. 800g, jest szczelny i przy prywatnym imporcie kosztuje niewiele....
Przyjęło się chyba w światku myśliwych że na noc podstawa to 8x56 - ale poczytałem trochę o ludzkiej źrenicy, średnicy,wieku, ciemności itd i nie jestem pewien czy 8x56 jest niezbędna....
Liczę na jakąś podpowiedź, krytykę, sugestię z Waszej strony.
dzięki
Piotr

jano123 
Nowy

Mam smaczka na F 10x50, ale czy transmisja w porównaniu do F 7x50 nie jest za mała. Aktualnie użytkuję Leicę 8x50BA i ktoś się zapyta - po co zmieniasz. A ja mówię dla lepszego, jaśniejszego obrazu. Oczy już nie te co 20 lat temu. A i jakaś zmiana by się i przydała.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

jano123, nie wydaje mi sie zeby ta zmiana przyniosla poprawe. Trinovid to byly bardzo dobre lornetki.

hanasaan, Za wzgl. male pieniadze to DO Titanium ED jest na pewno warta wziacia. Piekny obraz, szerokie pole widzenia. Seria Titanium ogolnie mi sie podoba optycznie. Ja bym sie na Extreme nie rzucil. To wieksze i gorsze lornetki od Titanium ED. Jak ci sie mimo wszystko ta idea podoba, to poszukalbym innej marki tej lornetki: Williams Optics, Orion lub TS.

Zastanawiasz sie nad jakas mniejsza... Nie bardzo jest z czego wybierac w okol. 1500zl. Zena Ray widzialem ED3 8x43. To sa optycznie bardzo dobre lornetki bardzo watpie, zeby 7x42 cie rozczarowala. Ale wcale nie sa male mimo malej srednicy i nie sa specjalnie pancerne. DOT zreszta tez nie jest. Zen ED3 jest oklejony taka guma na okolo i laczaca sie niezbyt estetycznie na wysokosci mostka i ona mi nie wyglada na trwala ani szczegolnie ladna. Bardzo mnie tym zrazila. Widzialem tez podobne Hawke, Vanguard i Talon 10x42 ale tu nie ma mniej niz 8x42.

Jesli lubisz ryzyko to Vixen i Nikon Monarch 5 sa warte zainteresowania. Widzialem tylko mniejsze modele wiec trudno mi wyrokowac o tych duzych. Sa Vixen New Foresta 8x56, Vixen Foresta 7x50 oraz Nikon Monarch 5 8x56. Mozliwe, ze do zastosowan w nocy ale w terenie otwartym 10x56 tez by sie nadawaly.

jano123 
Nowy

Wysłany: Sob 07 Cze, 2014   

Dziękuję za Wasze opinie i sugestie. Na pewno będę miał dobrą lekturę, która pomoże ostatecznie wybrać mi mój model. Interesuje mnie tylko jeszcze czy ktoś porównywał w terenie fujinona i trinovida i ma jakieś subiektywne odczucie odnośnie jasności.

Arek 
Redaktor

jano123, to trochę zmienia sytuację. Mając Leikę 8x50 BA Fujinon 10x50 wyda Ci się ciemniejszy, choć pole widzenia okularów będzie większe. Ja bym nie zmieniał.

hanasaan, mi się Zeiss Dialyt 7x42 też bardzo podoba, a szczególnie jego pole widzenia. Zdaje się, że były one produkowane do początków XXI wieku. Jeśli więc dorwiesz model z końca produkcji, w zasadzie powinien on mieć prawie wszystko to co współczesne lornetki.

ZenRay'a odradzam. To mechaniczna katastrofa.

jano123 
Nowy

Arek, w takim razie jak wypada do Leiki (nie wiem jak to oto odmienić) F 7x50, bo chyba on jest jaśniejszy. Na testach jeśli dobrze pamiętam F mają transmisję do 95% dla 9x50 i 97.9 do 7x50. Moja Leica takiej transmisji na pewno nie ma, bo czytałam gdzieś, że ma ok. 92%. Tak wiec matematycznie moja Leica wypada dość miernie. Jak się do tych parametrów odnieść i jak się to przekłada na faktyczną jasność, widzianą w nocy?

[ Dodano: Sob 07 Cze, 2014 11:50 ]
Arek, w takim razie jak wypada do Leiki (nie wiem jak to oto odmienić) F 7x50, bo chyba on jest jaśniejszy. Na testach jeśli dobrze pamiętam F mają transmisję do 95% dla 10x50 i 97.9 do 7x50. Moja Leica takiej transmisji na pewno nie ma, bo czytałam gdzieś, że ma ok. 92%. Tak wiec matematycznie moja Leica wypada dość miernie. Jak się do tych parametrów odnieść i jak się to przekłada na faktyczną jasność, widzianą w nocy?

pandal 
Bywalec

cześć
a ta Vixen Foresta, o której wspomina Kivirovi, jakie są Wasze zdania o tej lornetce? opinie na forach zagranicznych są dość skrajne. interesuje mnie ona głownie jako lornetka astro-przeglądowa, ale też do wieczornych obserwacji przyrody.

Guliwer 
Maniak

Moim zdaniem Fujinon 10x50 FMTR-SX. Mam ją od 4 lat i o zmroku i w księżycową noc jest świetna. Znakomita ostrość po brzegi. Jej wada, czyli widoczna czasem AC, nie przeszkadza myśliwemu.
Brak centralnego ogniskowania też nie jest wadą, bo nastawiasz ostrość w dzień i tak zostawiasz. Warto zapamiętać nastawy, jeśli pożyczasz lornetki kolegom i "rozregulują".

jano123 
Nowy

Chciałbym sobie przez taka "lupkę" popatrzeć. Napaliłem się jak "łysy na grzebień", no ale cóż .... Dziękuję.

widoczek 
Optyczny

Nie wiem czy Ci odpowiada ale może jeszcze taki Nikon? http://olx.pl/oferta/lorn...html#c0d2e4eda2

Odpowiedz do tematu