Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hijax_pl
Nie 08 Cze, 2014
Sony NEX-6 obiektywy: 18-200mm, 55-200m, 12mm, 10mm, 8mm
Autor Wiadomość
mrozny 
Nowy

Wysłany: Nie 08 Cze, 2014   Sony NEX-6 obiektywy: 18-200mm, 55-200m, 12mm, 10mm, 8mm

Witam,

Zamierzam zakupić aparat Sony NEX-6 oraz obiektywy do niego.
Decyzja musi zapaść szybko - max do tego poniedziałku - wtorku.

Zastanawiam się natomiast nad obiektywami i chiałbym poradzić się bardziej doświadczonych osób.
Nie jestem profesjonalnym fotografem lecz amatorem który kiedyś pstrykał automatem i ziirytowany tym jak to wolno działa i co lusterkowce mogą zaprezentować zdecydował przerzucić się na bezlusterkowca. Bezlusterkowca ze względu na mobilność, ciężar i mniejsze rozmiary w stosunku do lusterkowców.

Zamierzam zakupić dwa obiektywy.
Podzieliłem je na dwie grupy A oraz B.

A1: Obiektyw Sony E 18-200 mm f/3.5-6.3 OSS LE - 2590zł
A2: Obiektyw Tamron 18-200 mm f/3.5-f/6.3 Di-III / Sony NEX czarny - 2249zł (tutaj dodatkowe pytanie czy będzie pasował do NEX-6 ten obiektyw)
A3: Sony E 55-210mm f/4.5-6.3 OSS (SEL-55210) 1059zł

B1: Samyang 12 mm f/2.0 NCS CS 1250zł
B2: Samyang 12 mm T2.2 NCS CS (ten jest chyba słabo dostępny do kupienia)
B3: Samyang 10 mm T3.1 ED AS NCS CS (ten jest chyba słabo dostępny do kupienia) 1549zł
B4: Samyang 8 mm T3.8 Fish-eye VDSLR CS II /Sony E 1029zł

Jeśli chodzi o grupe A:
Na chwile obecną skłaniam się na Tamron 18-200 mm - ze względu na cene w stosunku do odpowiednika SONY - ale może warto do tego sony dopłacić?
Myślę tutaj jeszcze nad takim dylematem czy ta lufa 18-200mm nie będzie za duża..
Chciałbym żeby mi ktoś doradził - generalnie mam przyzwyczajenia z kompaktu, że sobie cykne fote raz na zoomie, raz panoramę i myślę, że w związku z tym 18-200mm jest dobrym rozwiązaniem
http://camerasize.com/com...334,375.90,ha,t
Będzie ważył ciut więcej ale nie będę musiał zmieniać obiektywów tak często..

Grupa B:
B3 - 10mm w zasadzie skreślam trochę od razu ze względu na rozmiary i wagę - aczkolwiek może mi ktoś powie, że to jest dużo lepszy wybór niż 12mm i warto to wziąść to przemyśle to jeszcze...
Głównie zastanawiam się więc między 12mm a 8mm fisheyem.
Nasuwają mi się takie wątpliwości:
Czy te 12mm to tak zdecydowanie lepiej niż 16mm które mam w podstawowym obiektywie dołączonym do NEX-6? A jeśli tak średnio to czy nie lepiej kupić 8mm fisheye i się trochę tym pobawić...?
Czy tym 8mm fisheyem jestem wstanie zrobić normalne fotki bez zakrzywienia?
Nie do końca wiem jak to działa ale czy ja tu mam możliwość jakiejś regulacji tzn. przybliżaniem, oddalaniem (zoom)? Widziałem niektóre fotki tym zrobione z minimalną krzywizną a niektóre z bardzo, bardzo dużą krzywizną - czy to się jakoś reguluje?

Z góry dzięki za odpowiedź - chciałbym zaznaczyć, że aspekt finansowy ma dla mnie mniejsze znaczenie - wiadomo lepiej kupić taniej ale planuje ten zakup zrobić na pare latek więc wychodzę z założenia, że lepiej ciut dołożyć niż żałować.

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 08 Cze, 2014   Re: Sony NEX-6 obiektywy: 18-200mm, 55-200m, 12mm, 10mm, 8mm

mrozny napisał/a:

A2: Obiektyw Tamron 18-200 mm f/3.5-f/6.3 Di-III / Sony NEX czarny - 2249zł (tutaj dodatkowe pytanie czy będzie pasował do NEX-6 ten obiektyw)
Tak

mrozny napisał/a:
Myślę tutaj jeszcze nad takim dylematem czy ta lufa 18-200mm nie będzie za duża..
Twoja decyzja. IMO będzie.
mrozny napisał/a:
Chciałbym żeby mi ktoś doradził - generalnie mam przyzwyczajenia z kompaktu, że sobie cykne fote raz na zoomie, raz panoramę i myślę, że w związku z tym 18-200mm jest dobrym rozwiązaniem

Przyzwyczajenia zawsze mozna zmieniać. Ale nie trzeba.

mrozny napisał/a:

Będzie ważył ciut więcej ale nie będę musiał zmieniać obiektywów tak często..

Masa nie jest problemem. Całość jest po prostu mało pakowna w porównaniu do bezlusterkowca z małym obiektywem. No i... masz paczkę papierosów z dołaczona długą i niezbyt cienką rurą. To się słabo trzyma żle nosi itd.

mrozny napisał/a:

Czy te 12mm to tak zdecydowanie lepiej niż 16mm które mam w podstawowym obiektywie dołączonym do NEX-6? A jeśli tak średnio to czy nie lepiej kupić 8mm fisheye i się trochę tym pobawić...?

Niezbyt rozumiem pytanie. 16 mm to co innego niż 12mm a rybie oko to znowu inny efekt niż obiektyw rektylinearny. O lepszość w jakiej kategorii pytasz?

mrozny napisał/a:
Czy tym 8mm fisheyem jestem wstanie zrobić normalne fotki bez zakrzywienia?

Będzie trudno to prostować programowo... W zasadzie nie będziesz. Albo inaczej - rybie oko kupuje się dla tego efektu.

mrozny napisał/a:
Nie do końca wiem jak to działa ale czy ja tu mam możliwość jakiejś regulacji tzn. przybliżaniem, oddalaniem (zoom)?

To obiektyw stałoogniskowy. Z poziomu obiektywu - nie. Możesz sobie co najwyżej zdjecie kadrować. Co ma - jeśli zakładasz to na wstępie i ma być to istotne cięcie - sens niewielki.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 08 Cze, 2014   

mrozny, wiesz jak wyglądają obiektywy samyanga z oznaczeniem T a nie f/ ? To są wersje filmowe. Cechuje je płynna przysłona, zintegrowane zębatki a czasami opisy pod katem ( tak by były czytelne dla operatora stojącego z boku).

Co do samej wielkości 18-200 to spójrz na takie porównanie. Kompakt, Next i lustrzanka. Ustawione na "200mm"

dcs
[Usunięty]

Tamron działa z fazowym AF nex6 ?

mrozny 
Nowy

Heja,

Dziękuję wszystkim za wyjaśnienia i sugestie!

@RB

Niezbyt rozumiem pytanie. 16 mm to co innego niż 12mm a rybie oko to znowu inny efekt niż obiektyw rektylinearny. O lepszość w jakiej kategorii pytasz?

Chodzi mi o to czy te 12mm będą dużo szersze od tych 16mm - żeby opłacało się coś takiego zakupować...
Sorka za moje mało profesjonalne słownictwo ale tak jak miałbym to jeszcze inaczej opisać to czy ta różniaca między 16mm a 12mm będzie na tyle duża żeby powiedzieć 'o nie teraz muszę zmienić obiektyw na te 12mm' - oczywiście każdy będzie miał inne odczucia no ale tak z Waszego doświadczenia.. jakby się Wam wydawało...

@hijax_pl
Dzięki za objaśnienia z tym T i F
Zwróciliście uwagę z @RB na bardzo istotny aspekt który sobie dopiero teraz uzmysłowiłem widząc twoje zdjęcie.
Wygląda to troche makabrycznie - znaczy makabrycznie duże.

Dało mi to do myślenia i wyciągnąłem takie wnioski i nasunąłem sobie takie pytania:
1. Czy jako podstawowy obiektyw będzie mi się chciało nosić to 18-200mm? Bo jeśli nie to w sumie lepiej mieć bardziej naleśnika i dwa obiektywy w torbie - które nie zawsze ze sobą trzeba brać. Jeśli nie będzie mi się chciało jako podstawowego obiektywu nosić tego 18-200mm to będę go bardziej używał jako 55-200mm więc w sumie po co przepłacać?
2. 18-200mm nie muszę uzywać jako podstawowego obiektywu - mogę go sobie ze sobą zabrać i jak będę miał ochotę przypiąć i zacząć używać jako podstawowego.
3. Czytając dwa punkty powyższe jeszcze raz - dochodzę do przemyśleń, że być może nie będzie mi się tego dużego obiektywu wyciągać i brać ze sobą na jakieś wycieczki i skończy się tak, że będzie spełniał tylko rolę obiektywu 55-200mm który więcej waży.

Czy mógłbym Was prosić o Wasze osobiste odczucia? Tzn. krótko co Wy byście wybrali.
Oczywiście zdaje sobie sprawę, że każdy foci coś innego i może bardziej profesjonalnie i ma inne zapotrzebowania.
Ja swój profil trochę już nakreśliłem na początku pierwszej wiadomości także jakbyście mogli na to zerknąć pod tym kątem byłbym bardzo wdzięczny.

Naszło mnie jeszcze jedno pytanie:
Mam okazję kupienia używanego (SEL-55210) + do tego
1. Filtr HOYA HMC UV 49mm
2. Osłonę przeciwsłoneczna Sony ALC-SH115

Czy te dodatki będą pasowały do Samyanga 12mm? Jeśli nie co byście polecali do niego dokupić?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mrozny, co do ogniskowej (katów widzenia) to proponuję pobawić się jakimś dostępnym w sieci symulatorem, np tamrona: http://www.tamron-usa.com...-comparison.php

Nex sie fajnie sprawdza z nalesnikami. Mały korpus i małe szkiełko. I jest super. Ale przez stosunkowo dużą matryce będzie zawsze problem z teleobiektywami (za wyjątkiem konstrukcji lustrzanych). Innymi słowy takie naleśniki bedą do koło 50mm a im jaśniejszy obiektyw tym bedzie gabarytowo większy. Fizyki sie nie przeskoczy. Rozumiesz z jakimi problemami sie musza stykać konstruktorzy ? Podsumowując : next by w zestawie z obiektywem był mały gabarytowo musimy mu odkręcić cos o niewielkiej ogniskowej i stosunkowo ciemne. Czyli nie zyskujemy wiele w stosunku do kompaktów jak np LX7... Tzn lepsze ISO nexa konsumuje nam ciemny obiektyw i wychodzi na "to samo".

Kupowanie nexa po to by przekręcić na stałe 18-200 moim zdaniem nie ma sensu. Lepiej zainwestować w jakiś porządny kompakt klasy premium z np 5x zoomem. Do fotografii wycieczkowej najzupełniej wystarczy. Nex dzięki matrycy APS-C da lepsze rozbebłanie tła, ale znów bedziesz potrzebować większych ogniskowych - poczytaj od czego zależy głębia ostrości.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

hijax_pl napisał/a:

Nex sie fajnie sprawdza z nalesnikami. Mały korpus i małe szkiełko.

no, niekoniecznie z aż tak płaskatymi. Powiedzmy, że okolice wymiarowe Sigmy A 60/2 są jeszcze znośne. Ale to tylko 60mm...
Generalnie z zoomów... jak potrzebujesz (ja np. potrzebuję, choć bagnet inny) to nie szarp się i weź niezbyt wybitnego 16-50. Malutki chociaż. I buduj system stałkowy. Inaczej bedzie duże...

12 mm na APS_C jest OK. Znacznie! szerzej od 16mm. Jeśli po prostu chcesz szerokie widoczki - nie kupuj rybiego oka. To szkło specjalnego zastosowania, specjalnego efektu.

mrozny 
Nowy

Dziękuję bardzo za odpowiedzi!

Myślę, że już się zdecydowałem i zakupie sel55200 oraz samyanga 12mm

Bardzo fajny jest ten symulator ogniskowych i fajnie rozjaśniłeś sytuacje.

Odpowiedz do tematu