Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
E-M1 + 12-40, 45 F/1.8 (od worlddigital2000, rzucałem niedawno info w tym temacie) - paczka już w kraju, na dniach powinien kurier zapukać . Daje nieco mniej detali niż D7100 (16 vs 24 MP) i ciut bardziej szumi, ale nadrabia w kilku innych kategoriach i myślę że na kilka ładnych lat mi wystarczy. Za jakiś czas tylko bym dorzucił Olka 40-150 F/2.8 (przed gwiazdką powinien już być), nieco później może Olka 75 F/1.8 lub Noktona 42.5 F/0.95, i ew. jako zabawkę genialnego Samyanga 7.5 F/3.5 .
Ale każdemu wg potrzeb, oczywiście - zestaw który będzie świetny dla mnie niekoniecznie się sprawdzi u kogoś innego. Jak dla kogoś bezwzględnym priorytetem są detale, to D7100 będzie lepszym wyborem. A jak ktoś się lubuje w portretach z ostrym nosem i niekoniecznie już wtedy oczami (auto fatmana mi się przypomniało ;]), albo jak puszka ze szkłem waży 2kg, to wtedy wiadomo - tylko FF .
Jaki sens jest polecanie komuś czegoś co z dużym prawdopodobieństwem nie będzie u niego działało i serwis tego nie skalibruje?
Naprawdę uważasz, że większość zoomów Sigmy nie działa prawidłowo?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 09 Cze, 2014
komor napisał/a:
Naprawdę uważasz, że większość zoomów Sigmy nie działa prawidłowo?
nie, czemu .... to są słowa Sundersa
Sunders napisał/a:
Kalibracja w serwisie Sigmy w przypadku zoomów bywa na ogół nieskuteczna.
komor, własnie dlatego zastanawiam się jak mozna komuś coś polecać jak jest się takiego zdania, nazwałbym to dysonansem doradczym ale to nie jest nowe zjawisko w przypadku Sundersa
Kozi, ale wiesz, pominąłeś istotny fragment wypowiedzi Sundersa:
Sunders napisał/a:
Koniecznie sprawdź działanie AF-a w takim komplecie. Kalibracja w serwisie Sigmy w przypadku zoomów bywa na ogół nieskuteczna.
Ja też zawsze doradzam Sigmę kupować osobiście. Jak AF działa dobrze, to bierzemy. Oczywiście jak nie umiemy samodzielnie sprawdzić lub warunki sklepowe nie sprzyjają, to mamy problem. Ale dysonansu doradczego u Sundersa nie widzę…
Dobrze - tak czytam i widzę, że to strasznie ciasny budżet. Postanowiłem zwiększyć budżet o półtora tysiąca i mam w sumie teraz do wydania 8000zł. Może być to używka lub nówka. Szkło tak samo - byle dobry stan. Czy zwiększenie budżetu pozwoli coś lepszego wymyślić?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 10 Cze, 2014
komor, ja twierdze, że to jeden wielki stek bzdur, serwis sigmy kalibruje swoje zumy z lepszym lub gorszym skutkiem, oczywiście my najczęsciej czytamy o tym "gorszym skutku" Co ciekawe nie wiem czy miałeś kiedyś do czynienia z kalibracją zuma ale bywa właśnie, że podczas testowania wyjdzie nam np. mały front focus, dla nas sprawa prosta, bo myślimy sobie, że z małym ff-em na powiedzmy 17mm to serwis sobie poradzi a tu nic bardziej błędnego.
Zdarza się, jak bywało nawet na tym forum, że amator lepiej sobie radzi z sigma dockiem niż serwisant z profesjonalnym sprzętem.
Ja bym się nie podjał ekspertyzy tak jak wcześniej Sunders a teraz ty czy serwis sobie z tym poradzi czy nie. Z doświadczenia wiem, że serwis radził sobie z mocno wadliwą celnością na różnych ogniskowych a nie dawał rady z małym front focusem na szerszym. Jednak widzę, że lepiej jest doradzać szukanie w wiadrze obiektywów niz polecić firmę która prawie zawsze radzi sobie z kalibracją i zdecydowanie pije do tego
maciek21 napisał/a:
Dobrze - tak czytam i widzę, że to strasznie ciasny budżet. Postanowiłem zwiększyć budżet o półtora tysiąca i mam w sumie teraz do wydania 8000zł. Może być to używka lub nówka. Szkło tak samo - byle dobry stan. Czy zwiększenie budżetu pozwoli coś lepszego wymyślić?
Z takim budżetem to spokojnie d7000+ N17-55, jak dobrze poszukasz to może jeszcze na 35/1.8 wystarczy, chociaż śmiało mozna powiedzieć że ten budżet pozwala już na rozwinięcie skrzydeł z FF(powiedzmy używane d600) + t24-70/2.8
mam w sumie teraz do wydania 8000zł. Może być to używka lub nówka. Szkło tak samo - byle dobry stan. Czy zwiększenie budżetu pozwoli coś lepszego wymyślić?
Kurczę, ale jak leci taki ISS i mam obecnie Canon Powershot SX50 to świetnie go uchwycę, tak samo jak Księżyc czy większe planety. Fotografia wakacyjna, plenerowa jak najbardziej, ale chciałbym coś dłuższego, żeby nie tylko pyknąć drogę mleczną, a przykładowo jakiś obiekt .. kurcze, wiem, że do tego nie lustrzanki i obiektywy w tym budżecie...
6D bardzo mi się spodobał, ma dobre ISO - u mnie to ważne. Co do AF to nie potrzebuję jakiegoś bardzo szybkiego. Zazwyczaj ustawiam manualnie.
Ano, za 9k Canon 6D + Sigma 24-105 F/4 też sensowny wybór by był - i matryca dobra, i szkiełko bardzo ostre. Do widoczków ta Sigma będzie elegancka, a coś na księżyc zawsze możesz dołożyć później, jak dozbierasz.
Osobiscie:
Canona 6D z np. Sigma 24-70 mm F2.8 (ewentualnie D610)
no chyba ze APS-C (wtedy budzet moze starczyc na dwa obiektywy)
Jezeli Canona to 60D (dla mnie cena 70D jest nieadekwatna w stosunku do konkurencji)
Jezeli Nikon to D7100 (za duzo moich znajomych narzekalo na D7000)
Pentax K-5II (dla mnie najlepszy stosunek cena jakosc w tym momencie - srednio tanszy o ok.700-800zł od D7100 i 70D) - (no chyba ze masz dojscie do Stanow to K-5IIs chodzi ponizej 700$ )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10