Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
mam mały problem w wyborze obiektywu i zwracam sie do Was z prośbą o pomoc.
Tak jak wyżej zastanawiam się między tymi 2 obiektywami, gdyz potrzebuje czegos szerszego do mojego Canona 50d (aktualnie posiadam jeszcze C 50 1.8 i C 70-200 4L).
Jeśli chodzi o 24-85 nie będzie brakowało mi tego aż tak szerokiego kąta, a jest on ciut jaśniejszy. Moje pytanie dotyczy raczej czy któryś z nich widocznie przeważa nad drugim. Od razu mówie że zależy mi na szybkim af, gdyż w większości przypadków wykonuje sesje psów.
Także prosiłabym o opinie nt. tych obiektywów, może ktoś używa/używał ich.
Aaa, no i w przyszłości dozbieram na coś lepszego, jednak teraz też muszę coś używać :p
Ja mogę napisać na temat 17-85 IS USM, bo miałem przez prawie rok.
Uważam, że na szerokim kącie jest na granicy akceptowalności (w sensie pozytywnym), chociaż krążą o nim raczej niepochlebne opinie. Od 22mm do 85mm to całkiem znośne szkiełko. Ma doskonały silnik USM, świetną stabilizację. Teraz kosztuje zaledwie 900zł, co jest ceną dosyć optymalną. Jest to obiektyw stosunkowo ciemny, zaczyna się od f/4 a kończy na f/5.6. W moim egzemplarzu poluzowały się śrubki, ale później byłem w stanie sam go skręcić, ale po jakimś czasie sprzedałem w obawie przed kolejną awarią. Jeśli kupisz nowe na gwarancji w cenie do 900zł, to powinnaś być zadowolona, ale lepiej pooglądaj przykładowe zdjęcia w internecie.
Nie myślałaś może o zakupie 18-55 IS STM? Koszt ok. 400zł a sądzę, że bije na łeb oba wymienione szkła. Tyle, że 1mm na szerokości stracisz.
besa5, domyślam się, że korpus APS-C, jeśli bierzesz pod uwagę 17-85. Tak na dobrą sprawę warto przemyśleć propozycję kolegi muzyk, bo ten zestawowiec 18-135 IS STM jest super cichy, całkiem dobry optycznie nawet na pełnej dziurze i stabilizacja też jest dość udana. Jedyne na co można narzekać to dystorsja na 18mm.
Canona 17 - 85mm odradzam , ponieważ jest słaby na szerokim kącie , a na tym ci najbardziej zależy (rozumiem) . Polecić mogę Tamrona , model 17 - 35mm f2,8 - 4,0 . Bardzo dobry optycznie (przynajmniej moja sztuka ) zkonstruowany pod pełną klatkę , tak więc jeżeli będziesz się kiedyś chciał przesiąść na FF to będzie jak znalazł do naprawdę szerokiego kąta . Problem jest jeden - już go nie produkują (naprawdę nie wiem czemu ) tak więc szukać musisz tylko w używkach , a to rzadki model .
adf1985 [Usunięty]
Wysłany: Czw 12 Cze, 2014 Re: Canon 17-85 czy 24-85
besa5 napisał/a:
Jeśli chodzi o 24-85 nie będzie brakowało mi tego aż tak szerokiego kąta, a jest on ciut jaśniejszy.
Koleżance nie zależy bardzo na szerokim kącie wbrew temu co zostało napisane.
jeśli chodzi o 18-55 is stm i 18-135 is stm to czy af stworzony pod nagrywanie filmów radzi sobie jakoś prz zdjęciach?
Radzi sobie bardzo dobrze. Z twoim budżetem lepiej chyba przymierzyć się do 18-55/3.5-5.6 IS STM niż kupować 24-85 czy 17-85. Chyba, że stać Cię na dołożenie do 18-135/3.5-5.6 IS STM lub 55-250/4.0-5.6 IS STM?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9