Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 23 Sie, 2014 wybór lustrzanki dla amatora - sony, canon, nikon ?????
Witam forumowiczów!
Proszę o pomoc w wyborze lustrzanki. Jestem amatorem w tej dziedzinie, potrzebuję aparat do zdj rodzinnych (szczególnie do utrwalenia życia mojego 4 mies synka ale też przy okazji wycieczki, imprezy rodzinne, itd). Mam fajny aparat cyfrowy nikon, niestety kilka lat temu zakup był błędem który kosztował około 1000zł, dobre zdj robi jedynie kiedy ktoś wstrzymuje oddech... Wiem, że nie ma tanio i dobrze. Ale biorę pod uwagę przedział 1000-1500zł i jak dla amatora jest to jakaś inwestycja. Dlatego interesuje mnie również, która z obecnych na rynku firm dba o bezawaryjność swoich lustrzanek.
szreder, scaliłem Twoje pytanie do istniejącego już wątku, bo oczywiście nie byłeś pierwszy, który zadaje takie pytanie.
szreder napisał/a:
biorę pod uwagę przedział 1000-1500zł i jak dla amatora jest to jakaś inwestycja. Dlatego interesuje mnie również, która z obecnych na rynku firm dba o bezawaryjność swoich lustrzanek.
Nie ma co się łudzić. Segment 1500 zł to jest najniższa półka, trudno o jakąś specjalną dbałość o bezawaryjność, dba się o cięcie kosztów produkcji. Niemniej pewne różnice są zauważalne przy bezpośrednim kontakcie, najlepiej samodzielnie jest pomacać w sklepie. A czy to się przekłada na bezawaryjność w dłuższym okresie czasu, to trudno przewidzieć.
szreder napisał/a:
z tego co już się dowiedziałem, to sony (pierwsza opcja) nie jest tak naprawdę lustrzanką. Zgadza się..?
Tak, zgadza się, to jest bezlusterkowiec Sony, czyli coś, o czym możesz więcej dowiedzieć się w dziale Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką oraz jego pod-dziale Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką. Bezlusterkowce to nie jest wcale coś, co należy odrzucić z rozważań, to relatywnie nowy segment aparatów z wymienną optyką, które oferują większość zalet lustrzanek, w nieco mniejszym rozmiarze i wadze. Ale diabeł tkwi w szczegółach, np. nie wszystkie bezlusterkowce wyposażone są w wizjery (a to jedna z istotnych zalet lustrzanki), no i jeśli mają wizjer, to elektroniczny a nie optyczny, a wizjery elektroniczne bywają podłe, mniej podłe lub akceptowalne, przynajmniej taki podział widzi spora część osób przyzwyczajona do dobrych wizjerów optycznych w lustrzankach z wyższej półki.
W każdym razie chcąc mieć przyzwoity aparat z wymienną optyką można wziąć pod uwagę bezlusterkowce, nie tylko Sony.
Poczytaj trochę porad na poprzednich kilku stronach tego wątku. Nie musisz czytać od pierwszej strony, bo trochę czasu minęło od założenia tego wątku.
Poczytam w takim razie Wasze podpowiedzi z tego wątku dzięki za pomoc komor,
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 25 Sie, 2014
szreder napisał/a:
Może coś innego? Może wybierając coś dobrego zaszczepię w sobie ducha fotografii ;p
W tym duchu może uda ci się kupić mało używany Pentax K-30 lub K-50 - zapewne jeszcze na gwarancji. Jeszcze nie słyszałem by cierpiały na jakieś wady czy awarie.
Wysłany: Nie 28 Wrz, 2014 canon eos 500d czy coś nowego?
Witam specjalistów. W najbliższym czasie planuje zakup 1 lustrzanki. Od ilości aparatów na rynku już mi głowa pęka więc poprosze o podpowiedzi co wy byscie kupili. Zestaw z linka , czy całkowicie nowy aparat? Jesli nowy to jaki , jednak maksymalna cena zakupu to 1500 zł , więcej nie odloze.
legolas43, oczywiście nie byłeś pierwszym pytającym o swoją pierwszą lustrzankę w granicach 1500 zł. Scaliłem Twoje pytanie do istniejącego już wątku. Masz parę stron wstecz do poczytania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10