Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Praktica Luxmedia 16-Z21C brak trybu PASM
Autor Wiadomość
dragon422 
Nowy

Wysłany: Czw 12 Cze, 2014   Praktica Luxmedia 16-Z21C brak trybu PASM

Witam

Ostatnio kupiłem sobie w/w Prakticę i się nieco zawiodłem na informacjach ze strony optyczne.pl. Przy kupnie sugerowałem się tym aby aparat miał ręczne tryby ekspozycji. Po przeczytaniu danych technicznych tutaj na stronie zobaczyłem takie oto coś:
"Tryb Scena inteligentna, Priorytet przysłony, Priorytet czasu, Program, Ręczna ekspozycja, Panorama, Rybie Oko, D-Lighting, 24 programy tematyczne"
No fajnie, tylko, że po kupnie nie ma opcji priorytetu czasu i przysłony a program ręcznej ekspozycji jest okrojony do możliwości ustawienia tylko minimalnej lub maksymalnej wartości przysłony. Już nie wspomnę, że nie ma trybów D-Lighting oraz Rybie Oko na czym też się zawiodłem, bo czytając co to jest to pierwsze nabrałem większej chęci do posiadania tego aparatu.
I jeszcze jedno, w instrukcji obsługi jest opisany tryb "miękki odcień skóry" lecz w aparacie tego nie ma, jest tylko "Płynąca woda". Brak też jest trybu panoramy.
Moje pytanie:
Czy to jest wielki błąd na stronie i niedoinformowanie czytelników czy jest coś nie tak z oprogramowaniem aparatu?

Reklama

Jar 
Maniak

Wysłany: Pią 13 Cze, 2014   

Sprawdziłem, no i faktycznie w tabeli specyfikacji jest błąd, ewidentnie wpadka się optycznym trafiła, niestety...
Masz jednak trochę pecha, bo mogłeś się "uratować" (tj. wychwycić ten błąd przed zakupem), gdybyś obejrzał bardziej szczegółowo resztę dostępnych materiałów nt. tego aparatu. Na zdjęciach można zobaczyć, że pokrętło trybów zawiera tylko PM, a nie PASM. To jednak dość łatwo przeoczyć, z oczywistych względów. Do dyspozycji był natomiast jeszcze test tego aparatu i tam jest wszystko poprawnie i dokładnie opisane.
Oczywiście pisze o tym, co można znaleźć tu w serwisie optycznych. Bo niezgodność instrukcji obsługi ze stanem faktycznym (odnośnie trybów tematycznych)którą tu też opisujesz to zupełnie inna bajka. Świadczyłoby o jakichś zmianach dokonanych przez producenta, o których nie chciało mu się poinformować klientów (serwisy internetowe podające dane techniczne aparatów będą na tej samej straconej pozycji, co Kowalski). Osobiście nie zetknąłem się z taką praktyką, ale obawiam się, że w pewnych okolicznościach może być zdolny do niej każdy producent. 100% znanych mi instrukcji obsługi co bardziej złożonych sprzętów, od maszynek do golenia przez telefony, odtwarzacze, po aparaty foto i komputery zawiera klauzulę, że producent zastrzega sobie prawo wprowadzenia zmian produkcyjnych w różnych wersjach produktu, "które mogą być nie uwzględnione w niniejszej instrukcji" -itp., itd.
Aha, sprawdź może jeszcze, czy niektóre brakujące tryby nie są dostępne w najnowszej wersji firmware producenta -może tu kryje się źródło niezgodności i zarazem proste remedium.
Pozdrawiam
-J.
P.S. Ja tu gdzieś kiedyś znalazłem mały błąd w podawanych rozmiarach obiektywu, który mam, też przypadkowo -ale to jest sprawa zupełnie bez znaczenia dla użytkownika, w przeciwieństwie do Twojej sytuacji. Trochę nawalili optyczni, a trochę producent.

dragon422 
Nowy

Wysłany: Nie 15 Cze, 2014   

Ogólnie to myślałem, że tryby A i S może są ukryte w opcjach po przełączeniu na M tak jak np. różne opcje zdjęć seryjnych, no i ta przysłona. Kto by pomyślał, że można udostępnić użytkownikowi tylko dwie jej pozycje zamiast pełnego zakresu jak i tak już się implementuje tryb manualny.
Co do testu to oczywiście cały czytałem kilka razy ale nawet nie zwróciłem na to uwagi, że nie ma A, S. Dziwi mnie także sformułowanie, że nie ma pełnoprawnego trybu HDR. Piszą, że robi tylko jedno zdjęcie i je przerabia. Ja robiąc w trybie HDR słyszę, że robi kilka zdjęć (nawet do 10) w ciągu sekundy i je składa w jedno.
W sumie po tygodniu używania zaczynam się przyzwyczajać do aparatu i nawet jest dobry. Zadziwia mnie przede wszyskim mała ilość szumów przy wysokich czułościach.

Odpowiedz do tematu